Смекни!
smekni.com

Microsoft Windows 98 (стр. 1 из 2)

План.

1. Вступ

2. Короткі відомості про історію створення операційних систем Windows98 та WindowsХР

3. Порівняння інтерфейсу операційних систем Windows98 та WindowsХР

4. Висновок


Вступ

Завданням даної роботи є встановити особливості інтерфейсу операційних систем Windows98 та WindowsХР.

У наш час WindowsХР є найбільш сучасною настольною операційною системою. За даними сайту http://marketshare.hitslink.com доля використання операційних систем на 1 жовтня 2006 року виглядає так:



Operating System Total Market Share
1. Windows XP 84.56%
2. Windows 2000 6.08%
3. Mac OS 3.88%
4. Windows 98 2.24%
5. Windows ME 1.03%
6. MacIntel 0.84%
7. Windows NT 0.77%
8. Linux 0.40%
9. Windows Vista 0.06%
10. Windows 95 0.04%
11. Windows CE 0.03%
12. Free BSD 0.02%
13. BeOS 0.02%
14. SunOS 0.01%

WindowsХР, яка займає серед настольних комп’ютерів долю у 84,56 % (див. Рис. 1), вимагає досить потужного комп’ютера, на менш потужніх комп’ютерах вона або не буде працювати взагалі, або працюватиме повільно. Тому для таких комп’ютерів використовують попередні версії операційних ситем корпорації Microsoft, а саме Windows95, Windows98 та WindowsМе. Windows95 на даний час вже устаріла, вона не підтримує багатьох нових пристроїв: відеокарт, вінчестерів, USB – пристроїв, має обмеження при роботі із великими об’ємами оперативної памяті.


Microsoft Windows 98

Рис. 1

Windows98 та WindowsМе є більш прийнятними для використання на старих комп’ютерах із – за підтримки більших об’ємів оперативної памяті, уміння працювати із USB – пристроями ( для Windows98 необхідне встановлення відповідних драйверів ).

Короткі відомості про історію створення операційних систем Windows98 та WindowsХР.

Через три роки після появи "революційної" як на той час Windows95 і після закінчення майже річного періоду бета – тестування на світ з'явилася нова версія Windows– Windows98. Але давайте спочатку розберемося з тим, наскільки новою в порівнянні з Windows95 вважає цю операційну систему сама корпорація Microsoft.

Попередні версії Windowsвиходили під номерами 1.х, 2.х і 3.х. Перед випуском чергової версії фірма Microsoftприйняла рішення надалі символічно нумерувати користувацькі ( " настільні " ) операційні системи роком випуску – так з'явилися Windows 95, Office 97, Outlook98 і т.п. Однак "внутрішній" спосіб нумерації поколінь програмних продуктів зберігся – якщо ви відкриєте значок „Панель керування (ControlPanel) Система (System) ”, або вікно властивостей значка „ Мій комп'ютер (MyComputer) ” в операційній системі Windows95, то (якщо це оригінальна версія Windows95) ви побачите напис наступного змісту:


Система: MicrosoftWindows 95 4.00.950

Таким чином, "Windows95" - це Windows4.0. Ащо можна сказатипрономер версіїWindows 98? У вікні властивостейсистеми зазначено:

Система: Microsoft Windows 98 4.10.1998

Іншими словами, Windows98 - це Windows4.1, тобто ця система продовжує четвертепокоління версійWindows,відкрите системоюWindows95. Це значить, що в систему додані нові властивості і нові додатки, інтерфейс системи поліпшений, а знайдені за три роки помилки, по можливості, усунуті – але базовим кодом для Windows98 служив, зрозуміло, код Windows95.

25 жовтня 2001 року фірма Майкрософт випустила нову операційну систему WindowsХР. Вона була призначена замінити Windows2000 на користувацьких компютерах. Співробітники Майкрософт розшифровували абревіатуру ХР як „ eXPerience ” – досвід. WindowsХР побудована на основі модифікованого ядра Windows2000 та має новий інтерфейс, який отримав назву „ Luna ”.

WindowsХР – універсальна система, що поєднує в собі переваги серверної та користувацької операційних систем. Не дивлячись на те, що WindowsХР створена на основі WindowsNTта є продовженням ОС Windows2000, вона містить в собі всі найкращі нововведення із WindowsМе. Залишаючи на висому рівні показники стабільності, безпеки та швидкодії, WindowsХР стала легкою в роботі, в ній міститься багато програм та утиліт, які призначені для домашнього використання. Існує декілька варіантів поставки системи, які орієнтовані на різні сфери використання. MicrosoftWindowsХР WindowsХР HomeEditionрозроблена для домашніх користувачів, які найчастіше працюють із мультимедіа та іграми. В цій версії найбільшу увагу приділили роботі із зображеннями, звуком та відео. MicrosoftWindowsХР Professionalстворена для професійного використання.

Порівняння інтерфейсу операційних систем Windows98 та WindowsХР.

Порівняно із Windows95 Windows98 отримав поліпшений користувацький інтерфейс, в який було введено Web – подібну навігацію по папках та локальних дисках (див. Рис. 2). Робочий стіл у Windows98 тепер тісно інтегрований із Мережею, навігація по ньому здійснюється "у стилі Web". Також до робочого столу Windows98 було додано деякі небачені раніше програми, наприклад, Майстер обслуговування (MaintenanceWizard) і утиліти очистки диска.

Microsoft Windows 98Нова файлова система значно, а для Windows98 було розроблено FAT32, підвищуєефективність икористання дискового простору, особливо на сьогоднішніх багатогігабайтних дисках. Крім того, включенобезліч драйверів нових

пристроїв, поліпшені системні утиліти і пакети мультимедийної підтримки. Вміст дискових папок можна представити як Web-сторінки – із пояснювальними панелями, що відбивають досить детальну інформацію прообрані файли.

Вікна папки Мій комп'ютер (MyComputer) і Провідника Windows тепер містять кнопки в стилі Web, Назад / Вперед ( Back/ Forward) і при певних обставинах можуть плавно переключатися між переглядом локального диска і Web-сторінок – з уніфікованим списком історії відвідувань і повною панеллю інструментів InternetExplorer при доступі до Web.

Розробники WindowsХР маючи на своєму боці більш ніж трирічний розрив із Windows98 використали цей час і отримали нову операційну систему ( див. Рис. 3 ), яка використала всі новітні розробки та зрослу потужність комп’ютерної техніки. Порівняно із Windows98 зросла роздільна здатність моніторів та кількість відтворюваних ними кольорів, що дозволяє більш плавно відтворювати переходи між кольорами, є можливість зміни роздільної здатності екрана без перезавантаження ОС.

Microsoft Windows 98

рис. 3

Разом із тим WindowsХР зберіг та розширив Web – навігацію по папках, у папках містяться кнопки керування „ Вперед ”, „ Назад ”, „ Вверх ”, які дозволяють швидко перейти до попереднього вікна та строка адреси в яку можна вводити Інтернет – адреси сайтів ( див. Рис. 4 ) та переглядати їх без завантаження браузерів, що значно спростило та пришвидшило роботу у мережі Інтернет.

Microsoft Windows 98

рис. 4

Windows 98 має декілька нових, специфічних для папок рис – з'явилася додаткова довідка по значках Панелі управління ( ControlPanel) і попередження " Зміна цієї папки може привести до некоректної роботи програм" (Editingcancorruptyoursystem) у папках Windows і \Windows\System( утім, ви все рівно можете працювати з папкою, що зводить зміст попередження до нуля ). Уякості альтернативного варіантаможна переглядатиробочий стіл і папки у повноцінному режимі Web. Цезначить,що виділити об'єктвизможете, просто помістившипокажчик миші нанього,а відчинити - клацнувши по ньому один раз, як при роботі згиперпосиланням. Такі ж можливості є і в ОС WindowsХР, але програмний захист став більш завершеним, ви не зможете видалити чи пошкодити системні файли, папку Windows, а якщо таке пошкодження і відбулося, із –за, наприклад, зникнення напруги в електромережі, то WindowsХР самостійно протестує HDD, виправить збої. Також у WindowsХР зявилася консоль відновлення та можливість завантаження останньої працездатної версії ОС, збої в роботі можна також виправити за допомогою захищеного режиму.

Іншим нововведенням, що підтверджує орієнтацію на InternetWindows98, є команда „ Знайти ” ( Find ) меню Пуск ( Start ).

По цій команді завантажується InternetExplorer4 і

Microsoft Windows 98відчиняється вузол Microsoftпошуку в Web. Крім того, у підменю Знайти ( Find) є команда Люди ( People), по якій відчиняється діалогове вікно, що показує як адресну книгу локальної електронної пошти, так і вибір індексних каталогів Web, таких як Bigfoot.

Така ж можливість є і у ОС WindowsХР, але вона значно розширена, є можливість пошуку не лише файлів в загальному, але і визначитися, який тип файлів потрібно знайти: текстові документи, медіа – файли, графіку чи відео ( див. Рис. 5 ), що значно покращило можливості пошуку на локальних дисках та в Інтернеті.

Рис. 5

Microsoft Windows 98В удосконаленому інтерфейсі Windows98 стало зручніше звертатися до Обраного (Favorites) в InternetExplorer4: тепер меню Вибрані (Favorites) доступно з меню Пуск (Start) і вікон Провідника (Explorer). Панель завдань TaskBar) Windows98 підтримує нову систему панелей інструментів, що забезпечують доступ до додатків, папок і мережвих URLпо однім кліку миші. Є стандартна панель швидкого запуску ( QuickLaunch) із посиланнями на InternetExplorerі його поштовий клієнт OutlookExpress, а рис. 6 також кнопкою "Очистити робочий стіл" ( ClearDesktop), по натисканні котрої миттєво звертаються усі вікна додатків. WindowsХР також містить панель швидкого доступу, доступ до якої відкриває кнопка Пуск ( див. Рис. 6 ). У ній розміщені програми для роботи із мережею Інтернет ( InternetExplorer ), електронною поштою OutlookExpressта чат спілкування у локальній мережі, чого немає у Windows98.

А список програм у даній панелі може бути настроєний згідно бажань користувача, також можна змінити кількість цих програм, згідно рис. 6 їх є 6, а при бажанні їх кількість може бути змінена у межах від 1 до 30 програм. Також можна відображати чи приховувати значки „ Мої документи ”, „ Мій комп’ютер ”, використовувати полосу прокрутки у панелі Пуск ( див. Рис. 7 ).