Смекни!
smekni.com

База даних "Кафедра" в Access з меню MDI (стр. 1 из 7)

Зміст

Вступ

1.      Узагальнена структурна схемаінформаційної системи та алгоритми її роботи

2.      Проект бази даних

2.1 Інфологічне проектування

2.1.1 Інформаційне дослідженняпредметної області

2.1.2 Розробка інфологічної моделіпредметної області

2.2 Даталогічне проектування

2.2.1 Вибір типу моделі даних

2.2.2 Розробка композиційної системибази даних

2.2.3 Розробка логічної схеми бази даних

2.2.4 Розробка фізичної схеми базиданих

3.      Інтерфейс користувачаінформаціїної системи

4.      Програмні додатки (схемиалгоритмів і програм), які реалізують пункт меню

5.      Запити на мові SQL

5.1 Структура бази даних

5.2 Запити до бази даних і відповідіна них

6.      Операції реляційної алгебри

7.      Презентація курсового проекту

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Система управління базами даних та ІС, що побудовані на доступі йпублицації БД надає вам можливість контролювати завдання структури і опис своїхданих, роботу з ними і організацію колективного користування цією інформацією.СУБД також істотно збільшує можливості і полегшує каталогізацію і веденнявеликих об'ємів в численних таблицях інформації, що зберігається.

Microsoft Access, за за допомогою якої буде вирішуватися предметнаобласть - це функціонально повна реляційна СУБД. В ній передбачені всінеобхідні вам засоби для визначення і обробки даних, а також для управлінняними при роботі з великими об'ємами інформації. Що стосується легкостівикористовування, то Microsoft Access вчинив тут справжній переворот, і багатохто для створення своїх власних баз даних і додатків звертається саме до нього.

СУБД включає три основні типи функцій: визначення (завдання структури іопис) даних, обробка даних і управління даними. Всі ці функціональні можливостіповною мірою реалізовані в  Microsoft Access. В практиці, як правило, необхідновирішувати і задачі з використанням електронних таблиць і текстових процесорів.Наприклад, після підрахунку або аналізу даних необхідно їх представити увигляді певної форми або шаблону. У результаті користувачу доводитьсякомбінувати програмні продукти для отримання необхідного результату. В цьомузначенні все істотно спростять можливості, що надаються Microsoft Access. MicrosoftAccess також дуже зручно інтегрується з технологією MDI – інтеграцією вікон, щовспливають у Windows. Та майже саме Microsoft  Windows побудована за допомогоюцієї технології. Ця технологія буде розглянута на прикладі побудови системименю.  В даної курсової роботі предлагається розглянути ці можливості.


1. Узагальнена структурна схемаінформаційної системи та алгоритми її роботи

Дано:

1.                         Предметнаобласть – БД „Кафедра”, об’єкти предметної області – таблиці БД „Кафедра”,згідно варіанту 37

2.                         СУБД – MSAccess

3.                         Операційнаплатформа MS Windows XP

4.                         Користувачибази даних

5.                         Форма ізміст запитів до БД

6.                         Тип базиданих – локальна з централізованим управлінням, багатокористувальницька

ІС“Кафедра” призначена для отримання інформації про фактичний рух студентськихгруп, співробітників кафедри  у деякому вищому навчальному закладі.

Мета розв’язаннязадачі – своєчасне отримання документів, що засвідчують фактичний стан студентськихгруп, співробітників кафедри  у деякому вищому навчальному закладі у будь якиймомент часу, а також операції руху предметних ресурсів, які були проведені узазначений термін.

В курсової роботібудемо розробляти:

1. Інфологічнумодель предметної області „Кафедра” в загальному проектному представленні набазі ER-моделі („сутність-зв’язок”).

2. Логічну(концептуальну) схему бази даних на базі інфологічної моделі предметної областіі композиційної схеми БД з застосуванням ручної процедури побудови логічноїсхеми БД.

3. Інтерфейскористувача інформаційної системи.

4. Програму намові Pascal згідно розробленого інтерфейсу.

5. Розробитизапити на мові SQL до бази даних відповідно варіанту.

6. Виконатиоперації реляційної алгебри об’єднання (R = R1 U R2), перетину (R = R1 ∩R2) і декартового добутку (R = R1 x R2) будь яких двох відношень логічної схемибази даних.

7. Презентаціюкурсового проекту в Power Point.

Задача „Кафедра” виникаєу тому разі, коли уповноважена особа кафедри навчального закладу хоче побачити,які кадрові та інші операції відбувалися по кафедрі за деякий період. При цьомунеобхідно видати паперовий документ, якій є офіційним підтвердженням проведенихдії. Тому така задача повинна бути автоматизована на кафедрі вищого навчальногозакладу.

Ця задачавирішується при керуванні такими об’єктами:

-     АРМ робітника кафедри;

-     АРМ оператора кафедри. 

Рис.1. Інформаційна схема предметної області.


Інформаційна система – сукупність апаратних, програмних, інформаційних таінших засобів, які використовуються при розвязуванні даної прикладної задачі.

Банк даних – різновід інформаційної системи в котрому реалізуєтьсяфункція централізованого зберігання і накопичення інформації, яка організованав одну, або декілька баз даних.

База даних – поіменована структурована сукупність даних, які відносятьсядо певної предметної області, організованих по відповідним правилам, щопередбачає загальні принципи опису, зберігання і маніпулювання даними незалежновід запитів користувача.

Апаратні засоби – засоби, за допомогою яких відбуваються запити таотримуються відповіді; також місце зберігання інформації.

Апаратні засоби – це технічні засоби і операційна система.

СУБД – це комплекс мовних і програмних засобів, які призначені длястворення, супроводження і використання  БД користувачами.

Словник даних – компонент БД, який є призначеним для централізованогозберігання інформації про:

-    структуриданих;

-    взаємозвязкиміж файлами БД;

-    типиданих і формати їх представлення;

-    кодизахисту даних.

Обмін даних ІС в БД при виборі даних:

1.Взаємодія користувача з базою даних за допомогою додатку.

2.Додаток формує запит з яким звертається до СУБД.

3.СУБД використовує словник даних, визначає місце розміщення необхіднихданих в базі і звертається до операційної системи.

4.Операційна система зчитує з бази даних необхідні дані і розміщує їх всистемний буфер.

5.Перетворені дані СУБД пересилає з системного буферу у додатки ісігналізує про закінчення операції.

6.Результат вибору даних з відповідної області додатку зображується наекрані терміналу.

Обмін даних ІС із БД при виборі даних (рис.2)

Рис.2.

Алгоритм обробки даних за допомогою СУБД зображений на рис.3.

Рис.3.

Під час роботи з документом або електронною таблицею ви звичайно повністювільні у визначенні вмісту документа або кожного елементу таблиці. В текстовомуредакторі така гнучкість необхідна для того, щоб помістити ту або іншуінформацію в потрібне місце на сторінці, а в електронній таблиці ви повиннімати нагоду берегти початкові дані, проводити необхідні обчислення і представлятирезультати в потрібному вигляді. Ця гнучкість забезпечує успішне рішення щодоневеликих, добре сформульованих задач. Але коли електронна таблиця міститьдекілька сотень рядків, а документи складаються із багатьох сторінок, топрацювати з ними стає досить важко. Із зростанням обсягу даних ви можете знайтиобмеження, що перевищені чи встановлені електронною таблицею або текстовимредактором або ж взагалі вичерпані можливості комп'ютерної системи. Якщо вирозробляєте документ або електронну таблицю, які призначені для іншихкористувачів, то стає важко (або навіть неможливо) проконтролювати введеннянових і використовування вже введених даних. Наприклад, коли в електроннійтаблиці в одної комірці повинна зберігатися дата, а в іншій - грошовенадходження, користувач чисто випадково може їх переплутати. Крім того, якщовам знадобиться працювати не тільки з цифровою або текстовою інформацією, виможете знайти, що ваша електронна таблиця не може працювати з інформацією,представленою у вигляді малюнка або звуку.

СУБД дозволяє задати типи даних і способи їх зберігання. Ви також можетезадати критерії (умови), які СУБД надалі використовуватиме для забезпеченнявірності введення даних. В найпростішому випадку умова на значення повиннагарантувати, що ви не введете випадково в числове поле буквений символ. Іншіумови можуть визначати область або діапазони допустимих значень ваших даних. Всамих вчинених системах ви можете задати відносини між сукупностями даних (щозвуться  таблицями або файлами) і покласти на СУБД забезпечення сумісності абоцілісності даних. Наприклад, можна примусити систему автоматично перевірятивідношення введених замовлень до конкретних книг.

Microsoft Access надає вам максимальну свободу в завданні типу даних:текст, числові дані, дати, час, грошові значення, малюнки, звук, документи,електронні таблиці. Ви можете задати також формати зберігання (довжина рядка,точність представлення чисел і дати часу) і надання цих даних при виведенні наекран або друк. Для упевненості, що в базі даних зберігаються тільки коректнізначення, можна задати умови на значення різного ступеня складності.