Смекни!
smekni.com

Місце Центрального Банку РФ в банківській системі (стр. 1 из 4)

МІСЦЕ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ

Основні функції центрального банку

На ранній стадії розвитку капіталізму банки верхнього рівня називалися емісійними. Проте до теперішнього часу їх функції значно розширилися, тому в теорії і на практиці стало вживатися поняття «центральний банк».

Основними функціями центрального банку є:

1) грошово-кредитне регулювання економіки;

2) емісія кредитних грошей;

3) контроль за діяльністю кредитних установ;

4) акумуляція і зберігання касових резервів інших кредитних установ:

5) кредитування комерційних банків (рефінансування);

6) кредитно-розрахункове обслуговування уряду;

7) зберігання офіційних золотовалютних резервів.

Інструменти грошово-кредитної політики

Найважливішою функцією центрального банку є грошово-кредитне регулювання. При цьому крім адміністративних методів (встановлення прямих обмежень на діяльність комерційних банків, проведення інспекцій і ревізій, видання інструкцій, збір і узагальнення звітності і т.д.) центральні банки мають свій в розпорядженні і економічний інструментарій для регулювання банківської сфери. Найважливішими з них є:

- мінімальні обов'язкові резерви;

-операции на відкритому ринку цінних паперів;

-ставка рефінансування.


Політика мінімальних резервів

Мінімальні резерви - це обов'язкові внески комерційних банків в центральному банку, розмір яких встановлюється законодавством в певному відношенні до банківських зобов'язань (внескам клієнтів).

Підвищення резервної норми на декілька відсоткових пунктів знижує величину надмірних резервів і значення грошового мультиплікатора, внаслідок чого можливості комерційних банків створювати кредитні гроші зменшуються.

Політика мінімальних резервів вперше була випробувана в США в 30-е роки XX в., і відразу після Другої світової війни її упровадили в практику центральні банки всіх провідних капіталістичних країн. Наприклад, в США в 1972-1976 рр. норма їх варіювалася від 1 до 17,5%.

Норма мінімальних резервів може змінюватися в залежності як від кон'юнктури, так і від вигляду і величини внесків. У ФРН для безстрокових внесків, по яких сума мінімальних резервів уточнюється практично щодня, резервна норма встановлена в розмірі 30%, для термінових внесків - 20%, а для ощадних - 10%.

В Росії в 2000 р. норматив обов'язкових резервів по депозитах фізичних осіб в рублях склав 7%, по привернутих засобах юридичних осіб в рублях і привернутих засобах юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті - 10%.

Операції на відкритому ринку

Операції на відкритому ринку зводяться до покупки або продажу центральним банком державних цінних паперів. В період високої кон'юнктури, коли комерційні банки особливо активно займаються кредитуванням, центральний банк викидає на ринок цінних паперів державні облігації за вигідними цінами. Якщо їх купують самі комерційні банки, це означає безпосереднє скорочення об'ємів кредитування. Якщо ж їх купують приватні липа або фірми, то скорочуються розміри їх банківських внесків, що знову-таки спричиняє за собою зменшення кредитних можливостей банків. В обох випадках відбувається скорочення грошової пропозиції MS. Навпаки, в період спаду центральний банк може займатися викупом цих облігацій на вигідних умовах, що приводить до збільшення MS.

Вперше цей інструмент почав застосовуватися в США в 20-х роках XX в. В даний час операції на відкритому ринку вважаються ключовим засобом контролю грошової пропозиції. Чому в цій якості виступають не мінімальні резерви? Операції на відкритому ринку більш гнучкі, до того ж мінімальні резерви схожі на податки, не можна їх збільшувати до безкінечності.

Політика рефінансування

Ставка рефінансування - це ставка, стягувана центральним банком по кредитах, комерційних банках, що надаються.

Вживання цього інструменту базується на тому, що комерційні банки можуть збільшувати свої кредитні ресурси шляхом залучення засобів центрального банку. Підвищення ставки рефінансування, природно, робить рефінансування, здійснюване центральним банком, менш привабливим і за інших рівних умов приводить до зниження кредитної активності. Зниження ставки рефінансування дає протилежний результат.

Цей інструмент монетарної політики - найстаріший. В США він застосовується з 1913 р. Використовується він і в нашій країні, більш того, на перших порах (в початковий період розвитку дворівневої банківської системи в Росії) це був єдиний активно вживаний засіб в діяльності Центрального банку РФ. З моменту початку використовування цього інструменту в січні 1991 р. ставка рефінансування багато разів змінювалася, досягнувши свого максимуму 210% в жовтні 1993 р. Згодом ока знизилася і в кінці 2000 р. склала 25%.

В той же час з погляду дієвості зміни облікової ставки програють в порівнянні з операціями на відкритому ринку і резервною політикою. Річ у тому, що кількість кредитних ресурсів комерційних банків, одержуваних шляхом позик у центральних банків, звичайно дуже невелика. В США в середньому лише 2-3% банківських резервів отримуються таким шляхом. Тому к.п.д. облікової політики досить низок. Крім того, якщо вплив резервної політики і операцій на відкритому ринку на рівень грошової пропозиції можна відносно точно передбачити, то у випадку із зміною облікової ставки зробити цього не можна.

Статус, основні цілі і функції ЦБ РФ

Статус, задачі, функції, повноваження і принципи організації діяльності Центрального банку РФ визначаються Конституцією РФ, Федеральним законом «Про Центральний банк РФ» і іншими федеральними законами. Відповідно до ст. 71 російської Конституції федеральні банки (отже, і Центральний банк РФ, майно якого є федеральною власністю) відносяться до федеральних економічних служб і знаходяться у віданні РФ. В частині ] ст. 75 Основного закону закріплюється, що грошова емісія здійснюється виключно Центральним банком РФ; а в частині 2 цієї статті визначається основна функція Банку Росії - захист і забезпечення стійкості рубля. Цю функцію він здійснює незалежно від інших органів державної влади. Питання правового регулювання діяльності Центрального банку РФ зачіпаються у ряді інших федеральних законів. Зокрема, взаємостосунки Банку Росії і кредитних організацій регламентуються Федеральним законом «Про банки і банківську діяльність» і Законом РФ «Про валютне регулювання і валютний контроль».

В межах своїх повноважень, наданих йому Конституцією РФ і федеральними законами, Банк Росії незалежний в своїй діяльності. Федеральні органи державної влади, органи державної влади суб'єктів РФ і органи місцевого самоврядування не мають права втручатися в діяльність Банку Росії по реалізації його законодавчо закріплених функцій і повноважень, ухвалювати рішення, що суперечать Федеральному закону.

Статутний капітал і майно Банку Росії є федеральною власністю. Проте Банк Росії є тільки титульним власником власності, що належить йому; специфічною особливістю є його обов'язок здійснювати правомочність володіння, користування і розпорядження вказаним майном не в своїх інтересах, а на користь держави або, точніше, суспільства і цілому. Свої витрати Банк Росії здійснює за рахунок власних доходів, тобто держава не фінансує його діяльність. Відповідно до Податкового кодексу РФ Банк Росії сплачує податки і збори. На діяльність ЦБ РФ накладається ряд обмежень. Так, Банк Росії не має права брати участь у формуванні капіталу російських кредитних організацій. Держава не відповідає по зобов'язанням Банку Росії, а Банк Росії - за зобов'язаннями держави. Центральний банк, що має незалежний статус (зрозуміло, в чітко певних законом межах), життєво необхідний економіці ринкового типу. Діючи на користь держави і всього суспільства, Банк Росії не має приватноправових цілей. Основними цілями Банку Росії є:

· захист і забезпечення стійкості російського рубля;

· розвиток і зміцнення банківської системи РФ;

· забезпечення ефективного і безперебійного функціонування платіжної системи.

Як видно, отримання прибутку не є метою функціонування Центрального банку РФ.

Поставлені перед ЦБ РФ цілі визначають його функції, які сформульовані в ст. 4 Федерального закону. Центральний банк РФ:

1)взаємодіє з Урядом РФ, розробляє і проводить єдину державну грошово-кредитну політику;

2)монопольно здійснює емісію готівки і організовує їх обіг, що закріплене в ст. 29 Закону про ЦБ РФ. Її проведення - виняткова функція Центрального банку РФ. Емісія - головне джерело ресурсів Банку Росії;

3)є кредитором останньої інстанції для кредитних організацій, організовує систему рефінансування;

4)встановлює правила здійснення розрахунків в РФ;

5)встановлює правила проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності для банківської системи;

6) ухвалює рішення про державну реєстрацію кредитних організацій, видає їм ліцензії на здійснення банківських операцій, припиняє їх дію і відкликає їх;

7)здійснює нагляд за діяльністю кредитних організацій і банківських груп;

8)реєструє емісію цінних паперів кредитними організаціями;

9)здійснює відповідно до законодавства РФ валютне регулювання і валютним контроль як безпосередньо, так і через уповноважені банки;

10) здійснює обслуговування рахунків бюджетів всіх рівнів бюджетної системи Російської Федерації;

11)здійснює ефективне управління золотовалютними резервами Банку Росії;

12) здійснює самостійно або за дорученням Уряду РФ всі види банківських операцій і інших операцій, необхідних для виконання функцій Банку Росії;

13)визначає порядок проведення розрахунків з міжнародними організаціями, іноземними державами, а також юридичними і фізичними особами;

14)встановлює і публікує офіційні курси іноземних валют по відношенню до рубля;