Смекни!
smekni.com

Інтернет - середовище бізнесу та маркетингу (стр. 1 из 4)

Інтернет - середовище бізнесу та маркетингу

(реферат)


Що таке електронна комерція?

Глобальна мережа Internet зробила електронну комерцію доступної для фірм будь-якого масштабу. Якщо раніш організація електронного обміну даними вимагала помітних вкладень у комунікаційну інфраструктуру і була по плечу лише великим компаніям, то використання Internet дозволяє сьогодні вступити в ряди "електронних торговців" і невеликим фірмам. Електронна вітрина в World Wide Web дає будь-якій компанії можливість залучати клієнтів з усього світу. Подібний on-line бізнес формує новий канал для збуту - "віртуальний", що майже не вимагає матеріальних вкладень. Якщо інформація, чи послуги продукція (наприклад, програмне забезпечення) можуть бути поставлені через Web, то весь процес продажу (включаючи оплату) може відбуватися в on-line режимі.

Одним з "вимірів", що характеризують багатомірний світ електронної комерції, є тип споживача продукції. Вимоги, що випливають із задачі обслуговування часток ("фізичних" - у вітчизняній термінології) облич, сильно відрізняються від вимог, що виникають при роботі з корпоративними клієнтами - фірмами і компаніями. Корпоративні клієнти - бізнеси-партнери - повинні бути визначені завчасно, розширення їхнього кола - досить делікатний процес. (Для позначення форми електронної комерції, орієнтованої на корпоративних клієнтів, в англомовних джерелах використовується термін business-to-business, у відмінність сектора business-to-consumer, орієнтованого на роботу з приватними особами). У той же час доцільність збільшення числа приватних клієнтів не викликає сумнівів - чим більше, тим краще (звичайно, у розумних межах). Так, електронна книгарня без яких-небудь попередніх умов повинний приймати замовлення від кожного, хто здатний заплатити.

Який же обсяг ринку для електронної комерції сьогодні і які прогнози можна зробити на найближче майбутнє? Найбільш стримані оцінки дають значення в 500 млн. доларів для 1996 р. і 6,6 млрд. доларів - у 2000 р. Незважаючи на те, що ці обсяги складають порівняно невелику частину від загального обсягу роздрібного ринку, що складає 2 трлн. доларів, їхні абсолютні значення служать достатньою підставою для інвестицій в електронну комерцію. По оцінках компанії Computer Intelligence (Каліфорнія, США) уже до сьогоднішнього дня близько 2,7 млн. чоловік зробили on-line покупки.

Які ж типи товарів продаються сьогодні через Web? Ми не зробимо відкриття, сказавши, що помітну частину в цьому списку займають програмні продукти і засоби обчислювальної техніки. Дійсно, WWW ґрунтується на комп'ютерних технологіях, і для повнокровної роботи з мультимедійними Web-розділами необхідні найбільш сучасні програмні і технічні засоби. Більш несподіваним представляється зліт інших секторів ринку, особливо таких, як подорожі і фінансові послуги. Таблиця 1 ілюструє ранжирування секторів ринку відповідно до двох різних критеріїв: обсягом продажів у грошовому вираженні і кількістю проданих екземплярів того чи іншого товару (чи обслугованих клієнтів).

Таблиця 1.Розподіл місць секторів ринку електронної комерції

Місце Ранжирування по грошовому обсязі Ранжирування по кількості продажів
1 нерухомість програмне забезпечення
2 комп'ютери і комплектуючі звуковідтворююча апаратура
3 програмне забезпечення різне
4 туристичне обслуговування комп'ютери і комплектуючі
5 звуковідтворююча апаратура туристичне обслуговування
6 фінансові послуги фінансові послуги

Відзначимо, що згаданий у таблиці сектор програмного забезпечення складають головним чином не засобу, орієнтовані на звичайного користувача, а високотехнологічні системи: комплекси САПР, програми для медицини і промисловості, засобу розробки програмного забезпечення.

Розглянувши сегменти ринку електронної комерції, спробуємо з'ясувати, яким образом компанії збираються використовувати Internet для залучення покупців.

Ринок електронної комерції: сектор business-to-business

Хоча, за прогнозами, роздрібний ринок електронної комерції повинний досягти до початку наступного тисячоріччя обсягів у кілька мільярдів доларів, очікувані обсяги, зв'язані з ринком business-to-business, у 100 разів більше. У той час як роздрібні покупки звичайно не зв'язані з якими-небудь обмеженнями і можуть відбуватися в будь-якій формі, компанії здійснюють закупівлі в постачальників і бізнесів-партнерів в обсягах, що дозволяють їм одержувати економію за рахунок контролю за процесом закупівель, можливого при використанні Web.

Електронна Комерція як складова частина електронного Бізнесу

Електронна комерція - така форма постачання продукції, при якій вибір і замовлення товарів здійснюється через комп'ютерні мережі, а розрахунки між покупцем і постачальником здійснюються з використанням електронних документів і/чи засобів платежу. При цьому як покупців товарів (чи послуг) можуть виступати як приватні особи, так і організації.

Маркетингові дослідження в англо-американській літературі розрізняють два поняття. Market research - збір і аналіз інформації про конкретний ринок і marketing research дослідження всіх елементів комплексу маркетингу (товарної політики, цінової політики, системи просування товару, системи керування персоналом, комунікаційної політики). У російській літературі по маркетингу і рекламі термін вживають і в тім, і в іншім значенні, проводячи розходження в основному в залежності від застосовуваних методів дослідження: кількісні і якісні маркетингові дослідження.

Електронна Комерція усе більше завойовує популярність і у світі й у Росії. Електронна Комерція вже існує близько 30 років, а перші продажі через Інтернет були зафіксовані в 1995 році. Зараз відбувається поступова трансформація понять, і вводиться поняття Електронний Бізнес як загальне поняття бізнес активності в Інтернет.

Електронна Комерція являє собою будь-який процес, що ділова організація робить за допомогою мережі, зв'язаних між собою комп'ютерів. Тоді як Електронний Бізнес являє собою будь-яку транзакцію, зроблену за допомогою мережі, зв'язаних між собою комп'ютерів, по завершенню якої відбувається передача права чи власності права користування речовинним чи товаром послугою.

Раніше Інтернет сприймався великим бізнесом як винятково інформаційне середовище. Саме тоді виникли і стали розвиватися Інтранет і Екстранет системи як технології побудови відповідно внутрішнього і зовнішнього інформаційного середовища компанії. Тепер ситуація змінилася й Інтернет пропонується використовувати як середовище для ведення Електронного Бізнесу. Для цього в корпораціях упроваджуються методи Електронного документообігу, що поєднують Інтранет і Екстранет у єдину бізнес середовище - корпоративний портал, що інтегрує усі внутрішні служби корпорації і забезпечує миттєвий відгук на будь-які запити ззовні.

Для великих компаній важливі розробка і впровадження систем електронної комерції класу В2В (бізнес - бізнес), що використовуються для організації процесу торгово-закупівельних операцій з бізнес партнерами компанії. Системи Електронної Комерції класу бізнес-бізнес обов'язково інтегруються в прикладні системи компанії й у її корпоративний портал.

Таким чином, для того, щоб перейти від простих Web-представництв до повнофункціональних систем Електронної Комерції і системам Електронного Ведення Бізнесу, корпораціям випливає:

1. розробити стратегію і тактику переходу до методів електронного бізнесу;

2. розробити системи електронної комерції, інтегровані з прикладними системами компанії;

3. поетапно впровадити системи Електронної Комерції в єдиний бізнес процес компанії.

Розробка і впровадження рішень для Інтернет-торгівлі

Є системи проведення електронних платежів за допомогою пластикових карт систем Visa int., UnionCard, Europay int. за товари і послуги, продавані за допомогою засобів електронної комерції.

Оплата виробляється будь-яким користувачем, що має вихід в Інтернет і пластикову карту однієї з вищевказаних систем.

Для роботи з платіжною системою "ЕЛІТ" не потрібна установка додаткового устаткування у власника електронного магазина, не потрібно установка додаткового програмного забезпечення на комп'ютер чи АДМІНІСТРАТОРА на комп'ютер КЛІЄНТА - платежі здійснюються через WWW-інтерфейс за допомогою Інтернет-браузерів Microsoft Explorer чи Netscape Navigator версій не нижче 4.0.

Первинна ідентифікація КЛІЄНТА виробляється за допомогою імені і пароля для доступу в електронний магазин, видаваного зареєстрованим КЛІЄНТАМ. Після цього КЛІЄНТАМ стає доступна web-сторінка виписки квитанції (оформлення рахунка) і наступного входу в платіжну систему "ЕЛІТ" (можливо так само проведення тестового платежу через банк-емітент за допомогою, наприклад, голосової авторизації).

Якщо КЛІЄНТ раніше не реєструвався в системі, то йому необхідно пройти повну процедуру реєстрації в електронному магазині. При цьому КЛІЄНТУ або буде запропоновано увести свої ім'я і пароль, або вони будуть автоматично привласнені.

На web-сторінці формування замовлення КЛІЄНТ остаточно перевіряє його. При виборі способу оплати "по пластиковій карті" активізується платіжна система "ЕЛІТ", у яку з торгової системи "ЕЛІТ" передаються значення "закритих" полів електронного платіжного доручення - номер рахунка, сума до оплати, номер термінала платіжної системи "ЕЛІТ" (зареєстрованого в Автобанку для даного електронного магазина.)

Після ініціалізації платіжної системи "ЕЛІТ" в Інтернет-браузері КЛІЄНТУ пропонується форма електронного платіжного доручення, у якій КЛІЄНТУ потрібно вказати только реквізити пластикової карти (вид карти - Visa, Master…..., номер і термін дії, PIN-код не вказується). (Якщо КЛІЄНТ укаже свій E-mail адресу, то по результаті авторизації платіжна система "ЕЛІТ" автоматично направить КЛІЄНТУ відповідне повідомлення).