Смекни!
smekni.com

Компоненти Electronics Workbench (стр. 1 из 7)

Компоненти Electronics Workbench


Для операцій з компонентами на загальному полі Electronics Workbench виділено дві частини: панель компонентів і поле компонентів (рис. 1.1).

Рис. 1.1

Панель компонентів складається з піктограм компонентів, а поле компонентів з умовних зображень компонентів.При натисненні мишею на одну з одинадцяти піктограм компонентів, які знаходиться на панелі, можна відкрити відповідне поле.На рисунку 1.2 показані всі наявні в Electronics Workbench поля компонентів. Ця картинка отримана штучно, насправді при роботі може бути відкрито тільки одне поле компонентів. Перейдемо тепер до опису наявних у програмі компонентів.

До бібліотеки елементів програми Electronics Workbench входять аналогові, цифрові і цифро-аналогові компоненти.

Усі компоненти можна умовно поділити на наступні групи:


Рис. 1.2

Базові компоненти

З'єднуючий вузол

Вузол застосовується для з'єднання провідників і створення контрольних точок. До кожного вузла може приєднуватися не більш чотирьох провідників.

Заземлення

Компонент "заземлення" має нульову напругу і таким чином забезпечує вихідну точку для відліку потенціалів.

Не всі схеми мають потреби у заземленні для моделювання, однак будь яка схема, що містить:

· операційний підсилювач;

· трансформатор;

· кероване джерело;

· осцилограф;

повинна бути обов'язково заземлена, інакше прилад не буде працювати або вимірювання виявляться неправильними.

Джерела

Джерело постійної напруги

Джерело постійної напруги вимірюється у Вольтах і задається похідними величинами (від мкВ до кВ).

Джерело постійного струму

Джерело постійного струму (direct current) виміряється в Амперах і задається величинами (від мкА до кА). Стрілка вказує напрямок струму (від "+" до "-").

Джерело змінної напруги

Діюче значення (root-mean-square — RMS) напруги джерела виміряється у Вольтах і задається похідними величинами (від мкВ до кВ). Є можливість встановлення частоти і початкової фази. Напруга джерела відраховується від виводу "~".

Діюче значення напруги VRMS, вироблене джерелом змінної синусоїдальної напруги, зв'язане з його амплітудним значенням

VPEAK :

Джерело змінного струму

Діюче значення струму джерела виміряється в Амперах і задається похідними величинами (від мкА до кА). Є можливість встановлення частоти і початкової фази. Струм джерела відраховується від виводу "~".

Діюче значення струму IRMS вироблене джерелом змінного синусоїдального струму, зв'язане з його амплітудним значенням IPEAK наступним співвідношенням:

Генератор тактових імпульсів

Генератор виробляє послідовні прямокутні імпульси. Є можливість регулювати амплітуду імпульсів, коефіцієнт заповнення (шпаруватість) і частоту проходження імпульсів. Відлік амплітуди імпульсів генератора проводиться від виводу, протилежного виводу "+".

Джерело напруги, кероване напругою

Джерело напруги, кероване напругою, залежить від вхідної напруги, прикладеної до керуючих клем.

Відношення вихідної напруги до вхідної визначається коефіцієнтом пропорційності Е, що задається в мВ/В, В/В і кВ/В:

Джерело струму, кероване напругою

Джерело струму, кероване напругою, залежить від вхідної напруги, прикладеної до керуючих клем. Відношення вихідного струму до керуючої напруги - коефіцієнт G, виміряється в одиницях провідності (1/Ом чи сименс):


де Vout - вихідний струм джерела,

VIN - напруга, прикладена до керуючого затискача джерела.

Джерело струму, кероване струмом

Величина вихідного струму джерела, залежить від величини вхідного струму. Вхідний і вихідний струми зв'язані коефіцієнтом пропорційності F, що визначає відношення вихідного струму до струму у керуючій гілці. Коефіцієнт F задається в мА/А, А/А и кА/А.

де lOUT - вихідний струм джерела,

IIN- вхідний струм джерела.

Джерело напруги, кероване струмом

Величина вихідної напруги джерела, керованого струмом, залежить від величини вхідного струму. Вхідний струм і вихідна напруга утворюють параметр, який називається опором Н, що являє собою відношення вихідної напруги до керуючого струму. Опір має величину яка задається в мОм, Ом.


де VOUT - вихідна напруга джерела,

IIN - вхідний струм джерела.

Джерело сигналу "логічна одиниця"

За допомогою цього джерела встановлюють рівень логічної одиниці у вузлі схеми.

Лінійні елементи

Резистор

Опір резистора вимірюється в Омах і задається похідними величинами (від Ом до МОм).

Змінний резистор

Положення повзунка змінного резистора встановлюється за допомогою спеціального елемента – стрілки-регулятора. У діалоговому вікні є можливість встановити опір, початкове положення регулятора (у відсотках) і крок збільшення (також у відсотках). Також можна змінювати положення повзунка за допомогою клавіші "ключа".


клавіші "ключ":

· букви від А до Z,

· цифри від 0 до 9,

· клавіша Enter на клавіатурі,

· клавіша пробіл [Space].

Для зміни положення повзунка необхідно натиснути клавішу "ключ". Для збільшення значення положення повзунка необхідно одночасно натиснути [Shift] і клавішу "ключ", для зменшення – клавішу "ключ".

Конденсатор

Ємністьконденсатора виміряється у Фарадах і задається похідними величинами (від пФ до Ф).


Змінний конденсатор

Змінний конденсатор дає можливість змінювати величину ємності. Величину ємності встановлюють, використовуючи її початкове значення і значення коефіцієнта пропорційності у такий спосіб:

С = (початкове значення / 100) • коефіцієнт пропорційності.

Значення ємності можна встановлювати за допомогою клавіші "ключ" так само, як і значення опору змінного резистора.

Котушка індуктивності

Індуктивність котушки (дроселя) вимірюється в Генрі і задається похідними величинами (від мкГн до Гн).

Котушка з змінною індуктивністю

Величину індуктивності цієї котушки встановлюють, використовуючи початкове значення її індуктивності і коефіцієнта пропорційності у такий спосіб:

L = (початкове значення / 100) • коефіцієнт


Значення індуктивності може встановлюватися за допомогою клавіші "ключ" так само, як і значення ємності змінного конденсатора.

Трансформатор

Трансформатор використовується для перетворення напруги V1 у напругу V2. Коефіцієнт трансформації n дорівнює відношенню напруги V1 на первинній обмотці до напруги V2 на вторинній обмотці. Параметр n може бути встановлений у діалоговому вікні трансформатора. Трансформатор може бути виконаний з виводом середньої точки.

Реле

Електромагнітне реле може мати замкнуті чи розімкнуті контакти. Воно спрацьовує, коли струм у керуючій обмотці перевищує значення струму спрацьовування Ion. Під час спрацьовування відбувається перемикання пари замкнутих контактів реле S2, S3 на пари замкнутих контактів S2, S1. Реле залишається у такому стані доти, поки струм у керуючій обмотці перевищує струм Ihd. Значення струму Ihd повинне бути менше, ніж Ion.

Ключ, керований клавішею

Ключ може бути замкнутий чи розімкнутий за допомогою керуючих клавіш на клавіатурі. Ім'я керуючої клавіші можна ввести з клавіатури в діалоговому вікні, що з'являється після подвійного натиснення мишею на зображення ключа.


клавіші "ключ":

· літери від А до Z,

· цифри від 0 до 9,

· клавіша Enter на клавіатурі,

· клавіша пробіл [Space].

Реле часу

Реле часу являє собою ключ, що розмикається в момент часу Toff і замикається у момент часу Ton. Ton і Toff повинні бути більше 0.

Якщо Ton < Toff, то в початковий момент часу, коли t = 0, ключ знаходиться в розімкнутому стані. Замкнення ключа відбувається в момент часу t = Ton, а розмикання - у момент часу t = Toff.