Смекни!
smekni.com

Обєктно-орієнтовне програмування (стр. 3 из 3)

Безпосередніми попередниками Ada є Pascal і його похідні, включаючи Euclid, Lis, Mesa, Modula і Sue. Були використані деякі концепції Algol-68, Simula, CLU і Alphard.

Розробники Ada перш за все турбувалися про:

· надійності і експлуатаційних якостях програм;

· програмуванні як різновиді людської діяльності;

· ефективності.

Eiffel

Автор Eiffel Бертран Мейер (BertrandMeyer) створював не тільки мову об'єктно-орієнтованого програмування, але і інструмент проектування програм.

Не дивлячись на сильний вплив Simula, Eiffel - цілком самостійна об'єктно-орієнтована мова зі своїм власним середовищем розробки. Eiffel підтримує динамічне скріплення і статичну типізацію, тим самим забезпечуючи гнучкість інтерфейсів класів у поєднанні з безпечним використанням типів. У Eiffel є декілька важливих рис, що підтримують жорсткіший стиль програмування, зокрема класи, що параметризуються, твердження і виключення. Мейєр вважає, що узагальнені класи добре доповнюють спадкоємство, враховуючи горизонтальний рівень спільності; нові класи на одному рівні ієрархії можна створювати, використовуючи тип як параметр, а не створюючи практично однакові підкласи.

Невід'ємною частиною мови є умови поста, тобто твердження, які повинні виконуватися при вході в метод і виході з нього. Порушення твердження викликає виняткову ситуацію. Її можна перехопити, обробити і спробувати викликати той же метод ще раз.

Eiffel заохочує хороше програмування, добротну специфікацію класів, сильну типізацію і повторне використання, як через спадкоємство, так і через параметризацію. Формальне трактування виняткових ситуацій дозволяє жорстко специфікувати інтерфейси класів при реалізації.

Eiffel надає закінчене середовище розробки програм, включаючи спеціальний редактор з виділенням синтаксису, генератор документації, бібліотеки класів і броузер. Крім того, підтримуються засоби управління кодом і збіркою програм.

Java

З 1995 року почала широко розповсюджуватися нова об'єктно-орієнтована мова програмування Java, орієнтована на мережі комп'ютерів і, перш за все, на Internet. Синтаксис цієї мови нагадує синтаксис мови C++, проте ці мови мають мало загального. Java мова, що інтерпретується: для неї визначено внутрішнє уявлення (bytecode) і інтерпретатор цього уявлення, які вже зараз реалізовані на більшості платформ. Інтерпретатор спрощує відладку програм, написаних на мові Java, забезпечує їх переносимість на нові платформи і адаптується до нових оточень. Він дозволяє виключити вплив програм, написаних на мові Java, на інші програми і файли, що є на новій платформі, і тим самим забезпечити безпеку при виконанні цих програм. Ці властивості мови Java дозволяють використовувати його як основна мова програмування для програм, поширюваних по мережах (зокрема, по мережі Internet).


ObjectPascal

ObjectPascal створювався співробітниками компанії AppleComputer (деякі з яких були учасниками проекту Smalltalk) спільно з Никлаусом Віртом (NiklausWirth), творцем мови Pascal. ObjectPascal відомий з 1986 року і є першою об'єктно-орієнтованою мовою програмування, яка була включена в MacintoshProgrammer'sWorkshop (MPW), середовище розробки для комп'ютерів Macintosh фірми Apple.

У цій мові немає методів класу, змінних класу, множинного спадкоємства і метаклассов. Ці механізми виключені спеціально, щоб зробити мову простою для вивчення початкуючими "об'єктними" програмістами.

Система візуального об’єктна-орієнтовного проектування Delphi.

Поява Delphi не могло пройти не поміченим серед багатьох користувачів комп’ютерів. Оцінки експертів, які вивчали можливості цього нового продукта фірми Borland, зазвичай схвального типу. Основне достоїнство Delphi є в тому, що тут реалізована ідея візуального програмування. Середовище візуального програмування перетворює процес створення програми в задоволення і легко зрозумілий конструйований додаток з великого набору графічних і структурних примітивів.

Система Delphi дозволяє вирішувати багато задач, зокрема:

o Створювати закінченні додатки для Windows самого різного напрямку, від обчислювальних і логічних, до графічних і мультимедійних.

o Швидко створювати (навіть початківцям) віконний інтерфейс з професійним виглядом для різних додатків.

o Створювати потужні системи роботи з локальними і віддаленими базами даних.

o Створювати довідкові системи (файли .hlp) для своїх додатків і багато іншого.

Delphi – система, яка досить швидко розвивається. Перша версія - Delphi 1.0 була видана в лютому 1995 році. А потім нові версії випускалися щороку.

Кожна наступна версія Delphi доповнювала попередню. Більшість версій Delphiвидається в декількох варіантах: Standart – стандартному, Professional – професійному, Client\Server – клієнт\сервер, Enterprise – розробка баз даних предметних областей. Останні варіанти – Client\Server і Enterprise, в цьому відношенні найбільш потужні.


Висновки

Об'єктно-орієнтовані системи дають ширший спектр багатократного використання текстів програм. Бібліотек об'єктів також можна набувати від незалежних постачальників. В даний час найактивніше купують такі бібліотеки класів для створення призначених для користувача інтерфейсів з піктограмами. Розробка і написання таких інтерфейсів з нуля - завдання нелегке. Компанії типу Apple і WhitewaterGroup поставляють інструментарії для швидкої побудови таких інтерфейсів на основі декількох базових класів типу Window, Menu, Scrollbar і Icon. Користувачі можуть використовувати як ці класи, так і їх підкласи, що додають в інтерфейс, наприклад, спеціальні піктограми.

ООС легко підтримуються. Четверта перевага полягає в способі комплектування об'єктно-орієнтованих програмних модулів. Традиційне ПО складається з даних і процедур, здійснюючий доступ і зміну даних. Дані і процедури комплектуються окремо, тому зміна структури даних впливає на різні модулі, написані різними користувачами. У об'єктно-орієнтованій системі дані і процедури розглядаються разом як частина одного пакету - об'єкту. При зміні даних всі задіяні процедури легко ідентифікуються і змінюються одночасно. Оскільки зміна розповсюджується тільки на одну область системи, його побічний вплив на всю систему зменшується.

Унаслідок цих переваг, а також ще ряду причин, ООП є в даний час найперспективнішим, поширенішим і ефективнішим напрямом в програмуванні.


Використана література:

1. Г. Буч «Объектно-ориентированный анализ и проектирование с примерами приложений на С++» Пер. с англ. - М.: Бином; СПб.: Невский диалект, 1999.

2. В. Фаронов «Deiphi 6» - СПб.: Питер, 2002.

3. Э. Ишкова «C++ начала программирования» - М.: Бином, 2001.

4. С. Немнюгин, Л. Перколаб «Изучаем TurboPascal» - СПб.: Питер, 2002.