Смекни!
smekni.com

Основні функції операційних систем (стр. 1 из 2)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

Бердичівський політехнічний коледж

Контрольна робота

з предмету “Операційні системи”

(варіант №9)

студентки групи Пзс605

Дранни Мар’яни

2008 р.

м. Бердичів


Звіт

до контрольної роботи з предмету „Операційні системи”:

3.1. Робота у командному режимі.

3.1.1.md С:\Dryomova„Enter”

md C:\Dryomova\Doc„Enter”

md C:\Dryomova\Prog„Enter”

md C:\Dryomova\Syst„Enter”

md C:\Dryomova\Arhiv„Enter”

3.1.2.copy con C:\Dryomova\Doc\Text2.txt„Enter”

Дрьомова

Операційнісистеми

варіант№9„Ctrl+Z”, „Enter”

3.1.3.dir C:\Windows„Enter”

copy C:\Windows\*.txt C:\Dryomova\Doc„Enter”

3.1.5 copy C:\Autoexec.bat C:\Dryomova\Syst„Enter”

copy C:\Command.com C:\Dryomova\Syst„Enter”

copy C:\Config.sys C:\Dryomova\Syst„Enter”

3.1.6.copy C:\Windows\Calc.exe C:\Dryomova\Prog„Enter”

type C:\Dryomova\Doc\Text2.txt„Enter”

ren C:\Dryomova\Doc\Text2.txt Text2.bak„Enter”

ren C:\Dryomova\Doc\*.txt *.doc„Enter”

cd C: „Enter”

del C:\Dryomova\Doc\*.*„Enter”, „Y”, „Enter”

deltree C:\Dryomova„Enter”, „Y”, „Enter”


1. Основні функції операційних систем

Операційна система, як і апаратне забезпечення, є невід'ємною частиною ПК. Однак, якщо апаратні вузли видимі і цілком матеріальні, те операційна система представляється користувачу як щось невловиме, "ефірне" і абстрактне. Разом з тим — це далеко не так.

Користувач, що завантажує з диска комп'ютера операційну систему, одним натисканням на кнопку Power ініціює процес, що дозволяє занести в різні модулі ПК (процесор, оперативну пам'ять, контролери) всіляку інформацію. Ця інформація набудовує інформаційно-обчислювальну систему таким чином, щоб користувач зміг виконати на ПК ті чи інші задачі.

Операційних систем багато і усі вони відрізняються особливими характеристиками. У цій главі розглянуті класифікація і характерні риси різних операційних систем, описані їхні складові частини й основні характеристики.

Операційна система - комплекс програм, що входять до складу програмного забезпечення комп'ютера, що забезпечують керування роботою апаратних засобів комп'ютера, обміном даними між різними апаратними вузлами ПК, а також організуючий діалог комп’ютера з користувачем.

Операційна система організовує обмін інформацією між оперативною пам'яттю, зовнішніми пристроями і центральним процесором. Вона координує роботу всієї безлічі пристроїв ПК. При рівнобіжній роботі процесора, пам'яті і зовнішніх пристроїв операційна система забезпечує поділ ресурсів, чим запобігає можливості виникнення конфліктів між компонентами обчислювальної системи.

Користувач взаємодіє з персональним комп'ютером через зовнішній інтерфейс, що організований операційною системою. У залежності від своїх цілей, він уводить завдання й одержує результати їхнього виконання або, працюючи в діалоговому режимі, використовує для спілкування з ПК спеціальний інтерфейс діалогу. Діалоговий інтерфейс — це сукупність програмних засобів, призначених для обміну інформацією між користувачем і операційною системою.

Існують два типи діалогових інтерфейсів між користувачем і комп'ютером — текстовий, як, наприклад, i операційній системі MS DOS, і графічний для операційної системи Windows, у графічних інтерфейсах інформація і команди представляються у виді піктограм (значків), і користувач виконує ті чи інші дії, указуючи на ці піктограми і маніпулюючи ними певним чином.

Теоретично, вся інформація може вводитися в комп'ютер користувачем за допомогою чи клавіатури якого-небудь пристрою введення. Без залучення яких-небудь додаткових програмних засобів користувачу довелося б набирати всі інструкції для комп'ютера в машинному коді. Насправді усі зважується по-іншому.

Операційна система одержує від користувача просту директиву, набрану в командному рядку. Користувачу операційної системи Windows 98 досить виділити відповідний графічний об'єкт, що представляє ту чи іншу програму, і клацнути на ньому кнопкою миші. Кожна програма складається з ланцюжка команд, що вводяться на обробку в центральний процесор. Ланцюжок команд, що надійшов на виконання, докладно опише процесору весь хід обчислювального чи обмінного процесу і передасть керування якої-небудь із прикладних програм.

Користувач не знає всіх подробиць обробки й обчислювальної діяльності ПК, а одержує лише конкретні кінцеві результати.

Термін "операційна система" не має строгого визначення, оскільки в різних операційних системах у її склад входять різні системні програми. Найбільш важливими частинами операційної системи є: файлова система, драйвери зовнішніх пристроїв, завантажник, системна бібліотека.

Крім того, до складу операційної системи можуть входити такі програми, як текстові редактори і редактори зв'язків, системні монітори, транслятори і т.д.


2. Виділення файлів у вікні FAR Manager

FAR Manager — розробка Євгенія Вирішувала, відомого по архіватору RAR. Мабуть, це самий могутній нортоноподобний файл-менеджер. У ньому така купа корисних, часом просто незамінних можливостей, що всі і не перелічити. Досить сказати, що FAR коректно працює з довгими іменами файлів, дозволяє входити в архіви всіх популярних архіваторів як у прості директорії і робити з ними дуже багато чого з того, що вміють робити архіватори. Він допоможе переслати файли на вашу інтернетовську сторінку по протоколі FTP чи на інший комп'ютер у локальній мережі. Він дозволяє обмінюватися даними з іншими програмами через буфер, чого інші «Нортони» звичайно не вміють. Він враховує особливості файлової системи Windows NT і знає деякі специфічні команди файлової системи NTFS. Він дозволяє шукати і переглядати тексти в декількох різних російських кодуваннях, включаючи DOS, Windows, Unicode (формат Word 97/2000), KOI8-R, а також шукати файли в архівах. У ньому дуже просто створювати команди для швидкого переходу в самі часто відвідувані папки, записувати і відтворювати макрокоманди. І т.д., і т.п.

У FAR Manager для виділення груп файлів використовують маски файлів.

Маски файлів часто використовуються в командах FAR Manager для вибору окремих файлів і папок чи їхніх груп. Маски можуть включати звичайні допустимі в іменах файлів символи, "*" і "?", а також спеціальні вирази:

* будь-яка кількість символів;

?будь-який символ;

[c,x-z] будь-який символ, який знаходиться в квадратних дужках. Допускаються й окремі символи, і їхні діапазони.

Наприклад, файли ftp.exe, fc.exe і f.ext можуть бути обрані за допомогою маски f*.ex?, маска *co* вибере і color.ini, і edit.com, маска [c-f,t]*.txt може вибрати config.txt, demo.txt, faq.txt і tips.txt.

У багатьох командах FAR Manager можна задати декільками розділеними комами чи крапкою з комою масок. Наприклад, щоб вибрати всі документи, ви можете ввести *.doc,*.txt,*.wri у команді "Позначити групу".

Допускається укладати будь-якого з масок (але не весь список) у лапки. Наприклад, це потрібно робити, коли маска містить один із символів-роздільників ( кому чи крапку з коми), щоб така маска не була поплутана зі списком.

У деяких ситуаціях (пошук файлів, фільтр файлової панелі, позначка файлу, асоціація файлів, групи сортування і розфарбування файлів) можна використовувати маски виключення. Маска виключення є одна або декілька масок файлів, якій не повинні відповідати ім’ям потрібних файлів, вона відокремлюється від основної маски символом "|".

Приклади використання масок виключення:

1. *.cpp

Усі файли з розширенням cpp.

2. *.*|*.bak,*.tmp

Усі файли, крім файлів з розширенням bak і tmp.

3. *.*|

Помилка - введено спецсимвол |, але сама маска виключення не зазначена.

4. *.*|*.bak|*.tmp

Помилка - спецсимвол | не може зустрічатися більш одного разу.

5. |*.bak

Сприймається як *|*.bak

Через кому (чи крапку з комою) перелічуються маски файлів, а за допомогою "|" маски-включення відокремлюються від маски-виключення.


3. Пакет антивірусних програм Norton AntiVirus (NAV)

Пакет антивірусних програм Norton AntiVirus (NAV) 5.0 вважається одним з найкращих по виявленню "диких" вірусів, ступеня автоматизації, функціональним можливостям, простому інтерфейсу і має відмінне керівництво користувача.

Пакет Norton AntiVirus містить утиліту антивірусного захисту, планувальник завдань, а також програму створення резервної копії.

Утиліта NAV працює в трьох режимах — автоматичний захист, пошук і вакцинація. Автозахист дозволяє виявити і знищити відомі вірусні програми. Автозахист з вакцинацією перепиняє шлях у систему новим вірусним програмам. Автозахист з технологією вірусного датчика дозволяє стежити за підозрілими діями в системі, що може свідчити про присутність вірусної програми.

У вікні програми в меню Пошук для вибору об'єктів перевірки варто скористатися пунктами Диски, Папки і Файл. Якщо клацнути на пункті Диски, то будуть цілком перевірятися всі диски, що обрані прапорцями в діалоговому вікні, що відкрилося. Для вибору папок і файлів відкриваються діалогові вікна Пошук у папці і Пошук у файлі. Для початку перевірок варто клацнути на кнопці Пошук у вікні програми антивірусу.

Настроювання програми виконується в діалоговому вікні Параметри.

Діалогове вікно Параметри відкривається щигликом на кнопці Параметри панелі чи інструментів набором команди Засобу Параметри і має наступні вкладки.

В вкладці Пошук установлюються параметри ручного пошуку вірусів, установкою фляжкою вибирається область перевірки. У списку, що розкривається, виділяється спосіб реакції програми на виявлення вірусу. Для посилення функцій перевірки варто клацнути на кнопці Евристика, за допомогою якої відкривається діалогове вікно Параметри евристичного пошуку. У цьому вікні встановлюється прапорець Bloodhound включення евристичної системи і переміщається регулятор Рівень чутливості. Сторожова система Bloodhound дозволяє знайти в системі найбільш важко відстежувані вірусні програми, що маскуються. При підвищенні рівня чутливості евристичного пошуку швидкість антивірусної перевірки знижується.