Смекни!
smekni.com

Побудова клавіатурного тренажера (стр. 1 из 4)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Кафедра загальної інформатики та математичного моделювання

Реєстраційний №________

Дата___________________

КУРСОВА РОБОТА

(З дисципліни Об’єктно-Оріентовне Програмування)

Тема: Побудова клавіатурного тренажера

Рекомендовано до захисту

"_____"__________2007р.

Робота захищена

"_____"__________2007р.

з оцінкою

_____________________


Зміст

Вступ
Теоретична частина

· Застосування C++ BUILDER для створення інтерфейснихпрограм

· Опис VCL компонентів

· Робота з графікою GDI

Практична частина

· Опис роботи програми

· Лістинг програми

· Результат роботи програми

Висновки

Використана Література


Вступ

Основною задачею даної роботи є створення відносно простої програми клавіатурний тренажер. В якості мови розробки було вибрано BC++ BILDER 6.0, який дозволяє створювати програмні продукти із складним програмним інтерфейсом.

Borland C++ Builder - це засіб швидкої розробки програм, що дозволяє створювати програми мовою C++, використовуючи при цьому середовище розробки і бібліотеку компонентів Delphi. Надалі в теоретичній частині буде розглядатися середовище розробки C++ Builder і основні прийоми, застосовувані при проектуванні інтерфейсу для клавіатурного тренажера.

IDE-середовище володіє всіма необхідними інструментами програмування і є робочою областю створюваного розробником проекту. Тут створюються елементи управління і компоненти, вводиться код, настроюється С++ Builder, а також можуть задаватися властивості проекту.


Теоретична частина

Застосування C++ BUILDER для створення інтерфейснихпрограм

Інтегроване середовище розробки С++ Builder складається з наступних основних частин:

- головне меню;

- панель інструментів;

- палітра компонентів;

- редактор форм;

- редактор коду.

- інспектор об’єктів.

Рис. 1. Загальне середовище С++ Builder.

У верхній частині вікна IDE-середовища ви бачите панель головного меню.

Панель інструментів в С++ Builder зображена на рис.2. Призначення розміщених на панелі кнопок можна дізнатися з ярличків, що з'являються, якщо ви наведете курсор миші на відповідну кнопку і на деякий час затримаєте його.

Рис. 2. Панель інструментів.

Палітра компонентів – це вітрина бібліотеки візуальних компонентів (Visual Component Library - VCL), зображена на рис. 3. Вона дозволяє згрупувати компоненти відповідно до їх призначення. Імена компонентів, які відповідають тій або іншій піктограмі, ви можете дізнатись з ярличка, що з'являється, якщо ви затримаєте над цією піктограмою курсор миші. Якщо ви виберете в палітрі компонент і натиснете клавішу F1, то вам буде показано довідку по типу даного компоненту.

Рис. 3. Палітра компонентів

Основою майже всіх проектів С++ Builder є форма, показана на рис. 4. Її можна розуміти як типове вікно Windows. Форма є основою, на якій розміщуються інші компоненти.

Рис. 4. Вікно форми

Однією з найважливіших частин середовища С++ Builder є вікно редактора коду, яке показано на рис. 5.

Рис. 5. Вікно редактора коду.

Інспектор об'єктів забезпечує простий і зручний інтерфейс для зміни властивостей об'єктів С++ Builder і управління подіями, на які реагує об'єкт.

а)

б)

Рис. 6. Сторінка властивостей (а) та сторінка подій (б)

інспектора об'єктів.

Вікно інспектора об'єктів (рис. 6) має дві сторінки. Вверху є випадний список всіх компонентів, розміщених на формі. У ньому ви можете вибрати той компонент, властивості якого вас цікавлять.

Сторінка властивостей (properties) інспектора об'єктів (рис. 6. а), показує властивості того об'єкту, який в даний момент виділений вами. Властивості є атрибутами компоненту, що визначають його зовнішній вигляд і поведінку. При визначенні властивостей компоненту під час проектування потрібно вибрати компонент на формі, відкрити сторінку властивостей в інспекторі об'єктів, вибрати потрібну властивість і змінити її за допомогою редактора властивостей (це може бути порожнє поле для введення тексту або числа, випадний список, список, що розкривається, діалогова панель і т.д.).

Сторінка подій (events) складає другу частину інспектора об'єктів (рис. 6. б). На ній вказані всі події, на які може реагувати вибраний об'єкт. Для того, щоб додати обробник подій, потрібно вибрати на формі за допомогою миші компонент, якому необхідний обробник подій, потім відкрити сторінку подій інспектора об'єктів і двічі натиснути лівою клавішею миші на колонці значень поряд з подією, щоб примусити C++ Builder згенерувати прототип обробника подій і показати його в редакторі коду. При цьому автоматично генерується текст порожньої функції, і редактор відкривається в тому місці, де слід вводити код. Далі потрібно ввести код, який повинен виконуватися при настанні події.

Опис VCL компонентів

Палітра компонентів VCL – бібліотеки візуальних компонентів С++ Builder, має ряд сторінок, на яких представлені піктограми всіх компонентів в С++ Builder.


Таблиця 1. Компоненти закладки Standardпалітри компонентів.

Компонент Призначення
Frames Використовується як проектований у вигляді окремого вікна контейнер будь-яких компонентів. Володіє можливостями наслідування, може включатися в депозитарій.
MainMenu Використовується для створення головного меню.
PopupMenu Використовується для створення спливаючого меню, яке з’являється після натиснення правої кнопки миші користувачем.
Label Відображення тексту, який не змінюється користувачем
Edit Відображення, введення і редагування однорядкових текстів.
Memo Відображення, введення і редагування багаторядкових текстів.
Button Використовується для створення кнопок, якими користувач виконує команди в проекті.
CheckBox Дозволяє користувачу вмикати і вимикати опції програми
RadioButton Пропонують користувачу набір альтернатив, з якого вибирається одна. Набір реалізується необхідною кількістю радіокнопок, розміщених в одному контейнері (формі, панелі).
ListBox Відображення стандартного вікна списку Windows, що дозволяє користувачу вибирати з нього пункти.
ComboBox Об’єднує функції ListBox і Edit
ScrollBar Є стандартною лінійкою прокрутки Windows і служить для управління положенням видимої частини форм або компонентів.
GroupBox Є контейнером, об'єднуючим групу зв'язаних органів управління, таких, як радіокнопки RadioButton, контрольні індикатори CheckBox і т.д.
RadioGroup Є комбінацією групового вікна GroupBox з набором радіокнопок RadioButton; служить спеціально для створення груп радіокнопок.
Panel Компонент є контейнером для групування органів управління, але може використовуватися і для відображення тексту з можливостями об'ємного оформлення.

Таблиця 2. Основні компоненти закладок Additional, Win32, і System.

Компонент Призначення
BitBtn Використовується для створення кнопок,з можливістю розміщення на них бітової графіки.
MaskEdit Використовується для форматування даних або для введення символів відповідно до шаблону.
StringGrid Відображення текстової інформації в таблиці з рядків і стовпців з можливістю переміщатися по рядках і стовпцях і здійснювати вибір.
DrawGrid Використовується для відображення в рядках і стовпцях нетекстових даних.
Image Використовується для відображення графіки
ScrollBox Використовується для створення зон відображення з прокруткою.
Chart Компонент використовується для створення діаграм і графіків.
RichEdit Компонент є вікном редагування в стилі Windows у форматі RTF, який дозволяє вибирати атрибути шрифту, пошук тексту і багато іншого.
UpDown Кнопка-лічильник, яка в поєднанні з компонентами Edit і іншими дозволяє вводити цифрову інформацію.
Timer Використовується для запуску процедур, функцій і подій у вказані інтервали часу.
PaintBox Використовується для створення на формі деякої області, в якій можна малювати.
MediaPlayer Використовується для створення панелі управління відтворенням звукових файлів, а також пристроїв мультимедіа.

Для відображення різних написів на формі використовуються в основному компоненти Label, StaticText, Panel. Перші два з цих компонентів – мітки, спеціально призначені для відображення текстів. Основне призначення панелі Panel: компоновка компонентів у вікні форми. Проте панель можна використовувати і для виводу текстів.

Тексти, які відображаються в перерахованих компонентах, визначаються значенням їх властивості Caption. Її можна встановлювати в процесі проектування або задавати і змінювати програмно під час виконання проекту. Наприклад:

Label1->Caption = “Hello”;

Для мітки Label колір і шрифт – єдині доступні елементи оформлення напису. Компоненти StaticText і Panel мають окрім того властивість BorderStyle, що визначає рамку тексту – бордюр. На рис. 7 ви можете побачити впливи бордюру на елементи StaticText і Panel.