Смекни!
smekni.com

Системи управління базами даних (стр. 3 из 5)

Макроси: програмування без програмування

Для непрограмістів (або досвідчених користувачів, які просто не бажають програмувати) в Access передбачені макроси. Вони дозволяють автоматизувати виконання деяких завдань. Біля п’ятдесятьох макросів дають можливість маніпулювати даними, створювати меню й діалогові вікна, відкривати форми й звіти, словом, автоматизувати виконання практично будь-якого завдання. За допомогою макросів можна вирішити понад 90% всіх завдань обробки даних.

Модулі: Visual Basic for Applications програмування баз даних

Access – це серйозне середовище розробки додатків з повно функціональною мовою програмування. Мова VBA (раніше відомий як Access Basic) реалізує об’єктно-орієнтований підхід до програмування й дозволяє програмістові робити практично все, що тільки можна собі представити. Це потужна мова структурного програмування. Він є повністю розширюваним і підтримує процедури API у будь-яких динамічних бібліотеках (DLL) операційних систем Windows 95 і Windows NT.

Повнофункціональне середовище розробки підтримує безліч потужних сучасних можливостей: багатовіковий режим для редагування й налагодження, автоматичну перевірку синтаксису, контрольні крапки, покрокове виконання й навіть синтаксична довідка, що відображає на екрані варіанти команд, що вводяться.

3. СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ VISUAL FOX PRO (VFP)

СУБД VFP – це реляційна база даних. Кожна таблиця зберігається в окремому файлі з розширенням dbf. Усі інші об’єкти – форми (form), запити (query), звіти (report), програми (program), меню (menu), уявлення (view) теж зберігаються в окремих файлах з відповідними типами.

Дані поділяються на змінні бази даних (поля), змінні пам’яті (використовуються для проміжного зберігання даних) та масиви змінних пам’яті. Ім’я змінної може мати довжину до 10 символів, містити літери від А до Z, всі цифри та знак підкреслювання (–). У таблиці 1 перелічені типи даних, які можуть приймати змінні.


Таблиця 1

Тип даних Характеристика
Character Може містити всі символи клавіатури, максимальна довжина – 254
Currency Грошовий тип, може приймати значення від -900Е8 до +900Е8, містить 4 дробові розряди
Float Може містити цифри, десяткову крапку. Максимальна довжина поля – 20 символів
Numeric Може містити цифри, десяткову крапку. Максимальна довжина поля – 20 символів (ціла частина + дробова частина + 1, якщо є десяткова крапка)
Date Містить дату в такому вигляді: місяць/число/рік, наприклад, 10/31/01
Date Time Містить дату та час, наприклад, 10/31/01 11:59 РМ
Double Може містити числові дані, але обчислення виконуються з більшою точністю, ніж з даними типу Numeric
Logical Логічний тип даних. Може приймати два значення Т (True) та F (False)
Memo Дозволяє зберігати текст необмеженого розміру. Дані у цьому випадку зберігаються в іншому файлі
General Може містити OLE-об’єкти, компоненти Windows, об’єкти, що створені в інших додатках
Character (binary) Може містити будь-які 8-бітні значення та символ null (0)
Memo (binary) Дозволяє зберігати відскановані зображення, оцифровану музику тощо.

СУБД FoxPro – це реляційна СУБД. При роботі в СУБД FoxPro користувач може працювати в інтерактивному і програмному режимах.

В пам’яті зберігаються бази даних і змінні які можуть бути записані у файлах.

Операції над даними

Арифметичні операції: додавання – “+”; віднімання – “-”; множення – “*”; ділення – “/”; піднесення ступеня – “Л”.

Операції відношення: “=”– дорівнює; “>” – більше; “>=”– більше або дорівнює; “<”– менше; “<=” – менше або дорівнює; “#”– не дорівнює; $ – вкладеність підрядка в рядок (наприклад, вираз T$“Yy” є вірним, якщо Т дорівнює “Y” або “у”).

Логічні операції: і – “and”; або – “or”; заперечення – “not”.


Основні математичні функції

Математична функція Функція VFP Математична функція Функція VFP
м ABS(<BHpa3>) Tgx TAN(<BHpa3>)
Е* ЕХР(<вираз>) Sinx SIN(<BHpa3>)
Ціла частина х ЮТ(<вираз>) Cosx COS(<BHpa3>)
Lnx L0G(<Bnpa3>) Мінімальне MIN(xl,x2)
Lgx LOG10(<BHpa3>) Максимальне MAX(xl,x2)
Vx SQRT(<BHpa3>) Визначення номера поточного запису RECNOQ

Основні логічні функції

Умовна функція IIF аналогічна функції EXCEL ЕСЛИ і має такий формат:

ІІЕ(<умова>,<вираз1>,<вираз2>).

Функція IIF працює таким чином: якщо умова вірна, обчислюється вираз 1, якщо ні – вираз 2. Допускається використання вкладених функцій “IIF”.

Функція FOUND() приймає значення TRUE, якщо команда пошуку даних завершилася успішно, і FALSE – у противному разі.

Функція EOF() приймає значення TRUE, якщо досягнуто кінця файла, і FALSE – у противному разі.

Основні функції для обробки символьних даних

Функція LTRIM(<вираз>) вилучає всі початкові пропуски із заданого символьного виразу.

Функція RTRIM(<вираз>) вилучає всі кінцеві пропуски із заданого символьного виразу.

Функція ALLTRIM(<вираз>) вилучає всі початкові та кінцеві пропуски із заданого символьного виразу.

Функція SUBSTRпризначена для вибірки частини символів з заданого рядка і має такий формат:

Функція STRперетворює число у рядок символів.

Функція VALперетворює дані символьного типу в числовий.

Функція CTODперетворює дані символьного типу в тип “DATE”.

VFPмістить три методи роботи з системою: інтерактивний у режимі меню; інтерактивний у режимі введення команд; програмний режим.

Меню Fileвикористовується, як і в інших додатках Windows, для створення (New), відкриття (Open), зберігання (Save) та друкування файлів (Print).

Меню Fileтакож містить команди Importта Export, які дозволяють, відповідно, відкривати файли, що створені іншими програмними засобами (Excel, Access) та зберігати файли VFPдля подальшої роботи з ними у середовищі Excel, Access, тощо. Меню Edit(Правка) використовується для виконання операцій редагування: вирізати (Cut), скопіювати (Copy), вставити (Paste), виділити все (SelectAll), знайти (Find), замінити (Replace).

Меню View(Вид) містить Toolbars(панель інструментів). Якщо відкрити таблицю, з’являються команди для роботи з цією таблицею та додаткове меню Table.

Меню Format (Формат) дозволяє задати параметри шрифтів (Font), встановити міжрядковий інтервал (SingleSpace, DoubleSpace). Меню Tools команди завантаження майстрів (Wizard), макрозасоби (Macros), засоби для налагодження програм (Trace, Debug). Меню Program дозволяє виконувати програми та запити (Do) і компілювати їх (Compile). Меню Window дозволяє переміщатися між відкритими документами та відкривати (закривати) командне вікно (CommandWindow) і вікно Datasession, котре призначене для роботи з кількома таблицями одночасно.

Меню Help (Довідка) дозволяє отримувати допомогу під час роботи із системою так само, як і в інших додатках Windows.

Інтерактивний режим уведення команд дозволяє вводити команди у командному вікні.

Структура команди

Будь-яка команда, що пов’язана з обробкою даних, має такий формат: <команда > [<діапазон>][<об’єкти дії команди>] [For<yмовa>][While <умова>], де:

– Діапазон – це область дії команди. Параметр діапазону може приймати такі значення: ALL– дія команди розповсюджується на всі записи файлу; RECORD <N> – команда виконується по відношенню до запису з номером N (наприклад, Record 5); NEXT <M> – дія команди розповсюджується на М записів, починаючи від поточного; REST– дія команди розповсюджується на всі записи, починаючи від поточного і до кінця файла;

– об’єкти дії команди – імена полів або вирази, розділені комою;

– For<умова> – задає умову виконання команди;

– While<умова> – накладає обмеження на виконання команди. Дія команди відбувається доти, доки умова вірна. Програмний режим дозволяє записувати команди у вигляді програмних файлів, які надалі можна виконати за допомогою меню Program(команда Do).

Створення таблиць та редагування їх структури

Таблиці створюються у два етапи. Спочатку створюється структура таблиці, а потім уводяться дані. Таблиця зберігається на диску у вигляді файлу з розширенням dbf.

Створити таблицю можна:

– за допомогою команди:

Create<ім’я таблиці>

Createplan

– за допомогою меню:

У меню File вибрати команду NEW, вибрати тип Table, натиснути на кнопку Newfile і ввести ім’я таблиці.

На екрані з’явиться вікно конструктора TableDesigner, що призначений для уведення та редагування структури таблиці. Вікно містить три вкладники. Вкладника “Fields” призначена для введення структури таблиці, вкладка “Indexes” – для створення та редагування індексів, а вкладника “Table” містить інформацію про таблицю та дозволяє задати деякі параметри файла.

Вкладника “Fields”містить такі складові:

– “Name”– використовується для введення імен полів;

– “Туре” – дозволяє задати тип поля;

– “Width” – задає загальний розмір поля (розмір числового поля розраховується як сума кількості цифр цілої частини, кількості цифр дробової частини та плюс 1 на кому, наприклад, мінімальний розмір числа 0.52 буде дорівнювати 4);

– “Decimal” – задає кількість цифр після коми (крапки);

– “Index”– відмічає індексовані поля.

Кнопки “Insert” та “Delete” дозволяють відповідно додавати та вилучати поля таблиці.

Потім в меню “View” вибрати команду “Tabledesigner”. У структурі таблиці можна змінити імена полів, їх тип та розмір. Натиснувши на кнопки “Insert”та “Delete”, можна відповідно додати або вилучити поле.

Виведення даних

За допомогою команди LISTSTRUCTURE [TOPRINT] можна вивести структуру таблиці на екран або принтер.

Якщо структура таблиці дуже велика, можна застосовувати команду DisplayStructure, яка призупиняє виведення структури при заповненні екрану. Для продовження виведення необхідно натиснути будь-яку клавішу.