Смекни!
smekni.com

Створення веб-сайту інтернет-магазину на базі CMS Joomla (стр. 1 из 8)

Міжрегіональна Академія управління персоналом

Інститут міжнародної економіки та інформаційних технологій

Лук’янчук Роман Володимирович

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «Створення веб-сайту інтернет-магазина на базі CMS Joomla»

шифр групи: ІТ-9-07-Б3КН(2.0д)

спеціальність: Комп’ютерні науки

Робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

Науковий керівник ________________ к.ф-м.н., доцент

(підпис) Чубко Л.С.

Допущено до захисту ДЕК

Завідувач кафедри __________________ д.ф-м.н., професор

(підпис) Ткач Б.П.

Київ 2009

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретична частина

1.1Обгрунтування потреби в веб-сайті

1.2Поняттявеб-сайта

1.2.1Класифікаціявеб-сайтів

1.3Проектуваннявеб-сайта

1.4Етапи розробкивеб-сайта

1.4.1 Постановка задачі при пректуваннівеб-сайта

1.4.2 Вибір програмних засобів для розробкивеб-сайта

1.4.3 Розробкаінтерфейса

1.4.4 Розробка бази даних

1.4.5 Розробка адміністративної частини сайта

1.5Обгрунтування виборусистеми управління вмістом

1.6Засоби розробки

1.6.1 Мова розмітки гіпертекстових документів HTML

1.6.2 Динамічна мова розмітки гіпертекстових документів DHTML

1.6.3 Розширювана мова розмітки XML

1.6.4 Мова програмування PHP

1.6.5 Веб-сервер Apache

1.6.6 CMSJoomla

1.7 Висновки

Розділ 2. Проектна частина

2.1Загальна структура сайта

2.2Розробкаінтерфейса веб-сайта

2.2.1 Дизайн веб-сайта

2.2.2 Опис створення сторіноквеб-сайта

2.3Розробка сайта на основіCMS

2.3.1Опис встановленняна сервер CMS Joomla

2.3.2Створення розділів сайта

2.3.3Створеннякатегорій сайта

2.3.4Створення об’єкта вмісту

2.3.5Створення меню on-line магазина

2.3.6 Установка шаблона сайта

2.3.7 Створення категорії товарів магазина

2.3.8 Розміщення товарів в on-lineмагазині

2.4 Висновки

Висновок

Використані жерела

Додатки

ДодатокА

ДодатокБ

Структурна схема веб-сайта

Головна сторінкавеб-сайта

Настройки веб-сайта


Вступ

З появою веб-технологій комп'ютер починають використовувати абсолютно нові верстви населення Землі. Можна виділити дві найбільш характерні групи, що знаходяться на різних соціальних полюсах, які були стрімко залучені в нову технологію, можливо, навіть крім їх власного бажання. З одного боку, це були представники елітарних груп суспільства - керівники крупних організацій, президенти банків, топ-менеджери, впливові державні чиновники і так далі. З іншого боку, це були представники найширших верств населення - домогосподарки, пенсіонери, діти.

При появі технології веб, комп'ютери обернулися лицем до цих двох абсолютно протилежним категорій потенційних користувачів. Еліту об'єднувала одна межа – через високу відповідальність і практично стовідсотковій зайнятості “великі люди” ніколи не користувалися комп'ютером; типовою була ситуація, коли з комп'ютером працював секретар. У якийсь момент часу вони зрозуміли, що комп'ютер їм може бути корисний, що вони можуть результативно використовувати той невеликий час, який можна виділити на роботу за комп'ютером. Вони раптом зрозуміли, що комп'ютер - це не просто модна і дорога іграшка, але інструмент отримання актуальної інформації для бізнесу. При цьому їм не потрібно було витрачати багато часу, щоб освоїти технологію роботи з комп'ютером (в порівнянні з тим, як це було раніше).

Спектр соціальних груп, що підключаються до мережі Інтернет і що шукають інформацію в WWW, весь час розширюється за рахунок користувачів, що не відносяться до категорії фахівців в області інформаційних технологій. Це лікарі, будівельники, історики, юристи, фінансисти, спортсмени, мандрівники, священослужителі, артисти, письменники, художники. Список можна продовжувати бескінченно. Будь-який, хто відчув корисність і незамінність мережі для своєї професійної діяльності або захоплень, приєднується до величезної армії споживачів інформації в «Всесвітній Павутині».

Веб-технологія повністю перевернула наші уявлення про роботу з інформацією, та і з комп'ютером взагалі. Виявилось, що традиційні параметри розвитку обчислювальної техніки - продуктивність, пропускна спроможність, ємкість пристроїв, що запам'ятовують, не враховували головного «вузького місця» системи - інтерфейсу з людиною. Застарілий механізм взаємодії людини з інформаційною системою стримував впровадження нових технологій і зменшував вигоду від їх застосування. І лише коли інтерфейс між людиною і комп'ютером був спрощений до природності сприйняття звичайною людиною, послідував безпрецедентний вибух інтересу до можливостей обчислювальної техніки.

З розвитком технологій гіпертекстової розмітки в Інтернеті почали з'являтися все більше сайтів, тематика яких була абсолютно різною – від сайтів крупних компаній, що оповідають про успіхи компанії і її провали, до сайтів маленьких фірм, що пропонують відвідати їх офіси в межах одного міста.

Розвиток Інтернет-технологій послужив поштовхом до появи нової вітки в Інтернеті – Інтернет-форумів. Почали з'являтися сайти, і навіть цілі портали, на яких люди зі всіх куточків планети можуть спілкуватися, отримувати відповіді на будь-які питання і, навіть, укладати ділові операції.

Також в наш час стає поширеним купівля будь-яких товарів в інтернет-магазинах. Шопінг - заняття корисне, іноді захоплююче, що приносить як позитивні емоції, так і розчарування. Уходять у минуле ті часи, коли для того, щоб стати власником бажаного предмету, потрібно було на своїх «двух» здійснювати тривалі подорожі по офлайновим торговим місцям. Тепер в наше життя активно входять інтернет-магазини, ми все частіше робимо покупки, залишаючись на робочому місці, шляхом кількох натисків миші.


Розділ 1. Теоретична частина

1.1 Обґрунтування потреби в веб-сайті

На сьогоднішній день практично кожна організація має власний веб-сайт. В умовах використання сучасних інформаційних технологій – це необхідний чинник існування, що дозволяє розширити поле рекламної діяльності і привернути тим самим додаткових клієнтів.

Створення і розробка сайтів включає:

1. Затвердження первинного технічного завдання на розробку сайта.

2. Визначення структурної схеми сайту - розташування розділів, контента і навігації.

3. Веб-дизайн - створення графічних елементів макету сайту, стилів і елементів навігації.

4. Розробка програмного коду, модулів, бази даних і інших елементів сайту необхідних в проекті.

5. Тестування і розміщення сайту в мережі Інтернет.

1.2 Поняття веб-сайта

Інформація, доступна користувачам Internet, розташовується на комп'ютерах (веб-серверах), на яких встановлено спеціальне програмне забезпечення. Значна частина цієї інформації організована у вигляді веб-сайтів. Кожен з них має своє ім'я (адреса) в Internet.

Веб-сайт – це інформація, представлена в певному вигляді, яка розташовується на веб-сервері і має своє ім'я (адреса). Для перегляду веб-сайтів на комп'ютері користувача використовуються спеціальні програми, які називаються браузерами. Залежно від того, яке ім'я (адреса) сайту ми задамо в рядку "Адреса", браузер завантажуватиме в своє вікно відповідну інформацію.

Веб-сайт складається із зв'язаних між собою веб-сторінок. Веб-сторінка є текстовим файлом з розширенням *.htm, який містить текстову інформацію і спеціальні команди – HTML-коды, що визначають в якому вигляді ця інформація відображатиметься у вікні браузера. Вся графічна, аудіо- і відео-інформація безпосередньо в Веб-сторіноку не входить і є окремими файлами з розширеннями *.gif, *.jpg (графіка), *.mid, *.mp3 (звук), *.avi (відео). У HTML-коді сторінки містяться тільки вказівки на такі файли.

Кожна сторінка веб-сайта також має свій Internet адрес, який складається з адреси сайту і імені файлу, відповідного даній сторінці. Таким чином, веб-сайт – це інформаційний ресурс, що складається із зв'язаних між собою гіпертекстових документів (веб-сторінок), розміщений на веб-сервері і такий, що має індивідуальну адресу. Подивитися веб-сайт може будь-яка людина, що має комп'ютер, підключений до Internet.

1.2.1 Класифікація веб-сайтів

В даний час у всесвітній павутині розміщено декілька мільйонів веб-сайтів і їх число постійно росте. Це особисті сторінки, що містять інформацію про автора, його інтереси. Їх створюють для того, щоб знайти друзів по інтересах, розширити свій кругозір, свій світ.

Інформаційні сайти. До них відносяться сайти учбових закладів, співтовариств по інтересах, фірм і інше.

Сайти-портали. До них відносяться крупні веб-сайти, які пропонують велику кількість сервісів, починаючи від каталога зображень до форумів і поштових скриньок.

Інтернет-магазини. Такі сайти в наш час набирають дуже велику популярність з боку, як користувачів, так і з боку підприємців. Це веб-сайти, в яких кожна людина може купити будь-який товар не відходячи від свого місця біля комп’ютера.

Соціальні сайти. Це веб-сайти на яких кожна людина має змогу спілкуватися зі старими друзями та знаходити нових.

1.3 Проектування веб-сайта