Смекни!
smekni.com

Операційна система Linux (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Київський національний університет будівництва і архітектури

Кафедра інформаційних технологій

Операційна система Linux

Виконав: Кирилов М.Ю.

студент групи: КН-13

факультету АІТ

Перевірив: Задоров В.Б.

Київ 2010

Введення в Linux

UNIX - одна з найпопулярніших в світі операційних систем завдяки тому, що її супроводжує і розповсюджує велике число компаній. Спочатку вона була створена як багатозадачна система для мінікомп'ютерів і мейнфреймів в середині 70-их років, але з тих пір вона виросла в одну з найбільш поширених операційних систем, незважаючи на свій часом, обескураживающий інтерфейс і відсутність централізованої стандартизації.LINUX - багатозадачна і багатокористувацька операційна система для освіти, бізнесу, індивідуального програмування. LINUX належить до сімейства UNIX-подібних операційних систем.Спочатку LINUX створювався Лінус Торвальдс як хобі. Його надихнула операційна система Minix. Далі LINUX став розроблятися групою ентузіастів UNIX. Сьогодні LINUX - повноцінна операційна система UNIX, здатна працювати з "X Windows", TCP / IP, Emacs та іншими пакетами.Що робить LINUX настільки відмінним від інших операційних систем? - Він був створений і продовжує удосконалюватися і розвиватися групою добровольців. Всі бажаючі запрошуються підключитися до цієї роботи. Єдине, що потрібно - це інтерес до сімейства UNIX і бажання удосконалювати свої навички в цьому середовищі.Університети по всьому світу застосовують LINUX в навчальних курсах з програмування та проектування операційних систем.

Ключеві риси LINUX

- Розрахована на багато користувачів операційна система, захищеного 32-х розрядного режиму, в її складі немає 16-ти розрядного коду, крім підпрограми завантаження.

- Передова 32 [64 для Alpha] бітна підсистема віртуальної пам'яті.

- Відсутній обмеження 640К. LINUX може виділити до 3Гб на процес, якщо у вас є досить віртуальної пам'яті.

- Система безпеки файлів і процесів користувача.

- Мережева система графічного інтерфейсу "X Windows", що відповідає промисловому стандарту. Запуск додатків через мережу. Можливість роботи додатків з багатьох машин на вашій робочій станції одночасно.

- Загальні бібліотеки ("Shared libraries") для підвищення ефективності використання пам'яті і дискового простору.

- Прозора програмна емуляція мат. співпроцесора для машин без такого.

- API стилю POSIX.1 з USL і BSD розширеннями. Перенесення майже будь-якого коректно написаного Posix або Unix API додатка є тривіальною задачею.

- Вбудована підтримка мережі TCP / IP включаючи обидва протоколи і стандартний набір інструментів BSD.

- Широкий спектр WWW інструментів.

- Клієнт і сервер NFS - стандартної мережної файлової системи Unix.

- SAMBA SMB сервер для LAN manager і клієнтів Windows for Workgroups.

- MARS_NWE сервер клону Netware для використання в мережах IPX.

- Netatalk Appletalk сервер для використання в мережах Appletalk (Еппл).

- Клієнт і сервер SMTP (E-mail) включаючи підтримку MIME.

- Програмне забезпечення для UUCP - протоколу старого стилю для ефективного збереження і маршрутизації мережної інформації.

- SLIP і PPP для роботи з мережами Інтернет через аналогові та цифрові модеми.

- Широкий ряд мережевих високопродуктивних драйверів.

- Драйвери для звукових плат і приводів СD-ROM.

- Емулятор DOS.

- Практично безкоштовна система. Ліцензія дозволяє не тільки копіювати і поширювати soft, а й надаються вихідні тексти.

- Дійсно надійна система, шанси на те, що одне завдання повалить всю систему, практично рівні нулю.

- 2-6 мільйонів користувачів по всьому світу.

Порівняльні характеристики 32-розрядних операційних систем

LINUX, так само як і OS / 2, розроблявся і оптимізувався для роботи з процесором I80386 і сумісних з ним. А Windows NT, як очікувалося, повинна була стати новим стандартом операційної системи і була портована на MIPS і DEC Alpha. Всі три ОС підтримують багатозадачний режим роботи, при якому одночасно виконується кілька користувальницьких додатків. У порівнянні з MS-DOS це суттєвий крок вперед. NT підтримує також багатопроцесорний режим роботи, який, втім, орієнтований на роботу тільки з процесором Pentium. NT і Linux підтримують також динамічне кешування дискової пам'яті, у той час як в OS / 2 реалізований традиційний підхід, що складається у виділенні фіксованого обсягу пам'яті. У результаті продуктивність Linux і NT виявляється істотно вище, оскільки необхідні для обробки дані в більшості випадків виявляються вже в кеш-пам'яті. На відміну від OS / 2 і Windows NT багатокористувацька робота підтримується Linux в повному обсязі. Локальні користувачі, віддалені термінали, підключені через модеми, а також користувачі, підключені за допомогою локальної обчислювальної мережі без яких-небудь обмежень можуть одночасно працювати з графічними і символьно-орієнтованими програмами. Для багатьох практичних ситуацій ця можливість ставить Linux поза конкуренцією. Linux має також ряд засобів забезпечення безпеки системи, що запобігають спроби користувачів "зламати машинку". Втім, хоча Windows NT не є багатокористувацької системою, вона перевіряє повноваження подключішегося до неї користувача. Тому ви можете без побоювання надавати мережевий доступ до Linux або NT машині, в той час, як користувач OS / 2 має всі необхідні засоби для навмисного чи ненавмисного руйнування операційної системи. Основні характеристики і можливості аналізованих систем зведені у таблиці.

Порівняльні характеристики 32-розрядних операційних систем

Параметр Linux OS/2 Windows NT
Багатозадачність Так Так Так
Багатопотокова обробка Так Так Так
Багатопроцесорність Ні В розробці Так
Підтримка параллельної роботи Так Ні Ні
Розрахований на багато користувачів режим Так Ні Ні
Легкість портування ОС на іншу платформу Ні Ні Так
Динамічне кешування диску Так Ні Так
Максимальний об’єм пам’яті, що виділяється одному процесу 3 Гбайт 512 Мбайт 2 Гбайт
Підтримуванні мережні протоколи
TCP/IP Так За плату Так
NFS Так За плату Так
IPX/SPX Так За плату За плату
IBM LAN Server Ні За плату Ні
Microsoft LAN Server Ні Ні Так
Підтримуванні файлові системи
FAT (DOS) Так Так Так
HPFS (OS/2) тільки читання Так Так
NTFS (Windows NT) Ні Ні Так
EXT2 (Linux) Так Ні Ні
ISO9660 (CD-ROM) Так Так Так
Network File System (NFS) Так За плату Так
Coherent (UNIX) Так Ні Ні
Stacker Ні Так Ні
DoubleSpace Ні Ні Ні
Підтримні додатки
DOS Так Так Так
16-розрядні додатки Windows В розробці Так Так
16-розрядні додатки OS/2 Ні Так Так
32-розрядні додатки Windows Ні Ні Так
32-розрядні додатки OS/2 Ні Так Ні
POSIX-сумісні програми Так Ні Так
Програми для Macintosh В розробці Ні Ні
Програми SCO UNIX Так Ні Ні
Клієнти “X Window” Так Ні Ні

Очевидно, що кожна додаткова функція, реалізована в системі, приводить до збільшення об'єму системи, що позначається на вимогах до оперативної пам'яті і жорстких дисків. Крім того, чим більше обсяг операційної системи, тим повільніше вона зазвичай працює. Windows NT є найбільшою з розглянутих нами систем. Причиною цього є висока складність системи і великий набір підтримуваних нею функцій. Що, до речі, тільки підвищує конкурентоспроможність системи. Linux (в комплекті з "X Window") є наступною за розміром системою. І нарешті, OS / 2 є найбільш компактною системою. Саме в цьому і полягає привабливість операційної системи, розробленої IBM. Користувачеві необхідно мати тільки 8 Мбайт оперативної пам'яті, щоб долучитися до світу об'єктно-орієнтованого інтерфейсу, і являє собою непогану платформу для багатозадачного роботи з додатками DOS, Windows і OS / 2. Зазначимо, що розмір системи є однією з найбільш сильних характеристик Linux. Cистема спочатку проектувалася максимально компактною і продуктивної, в той час як для NT основним критерієм оптимізації була переносимість, а для OS / 2 - сумісність з попередніми версіями системи. А крім того, оскільки будь-який адміністратор Linux-системи має у своєму розпорядженні повний вихідний текст ОС, вона може бути оптимізована для роботи з конкретним обладнанням і потребами користувача. На жаль, OS / 2 і NT похвалитися такою можливістю не можуть.

Висновок: 1) Windows NT цікавий, оскільки це стійка система, призначена для широко поширених процесорів фірми Intel. OS / 2 цікавий з тієї причини, що це найкраща система для запуску 16-розрядних додатків DOS і Windows, і при цьому надає можливість долучитися до привабливого світу 32-розрядних систем.

2) В обох системах один і той же недолік - і OS / 2 і NT прив'язують користувача до тієї чи іншої технології - адже програми будуть працювати або в OS / 2, або в Windows NT. А ось Linux ця небезпека не загрожує. Програми, розроблені для Linux можуть бути перенесені на будь-яку UNIX-систему.

3) Приємною особливістю Linux є його здатність використовувати програмне забезпечення, призначене для інших РС-орієнтованих версій UNIX, таких, як наприклад, SCO UNIX. Втім, для UNIX-систем поки не реалізовані версії текстових процесорів, порівнянних з можливостями Microsoft Word або Lotus Word Pro. І на жаль, саме цей факт стримує поширення Linux.