Смекни!
smekni.com

Системи і методи виявлення вторгнень у комп’ютерні системи (стр. 2 из 4)

Імовірність обчислюється за допомогою теореми Байеса.

Для подій I і ¬ I, швидше за все, буде потрібно обчислити умовну ймовірність для кожної можливої комбінації безлічі вимірів. Кількість необхідних умовних ймовірностей експоненціально по відношенню до кількості вимірів. Для спрощення обчислень, але втрачаючи в точності, ми можемо припустити, що кожне вимірювання АI залежить тільки від I і умовно не залежить від інших вимірів Аj де i ≠ j. Це призведе до співвідношенням

й

Звідси

Тепер ми можемо визначити ймовірність вторгнення, використовуючи значення вимірювань аномалій, ймовірність вторгнення, отриману раніше, і ймовірності появи кожного з вимірів аномальності, які спостерігали раніше під час вторгнень.

Однак для отримання більш реалістичної оцінки Р (I | А1 .. Аn), потрібно враховувати вплив вимірювань АI один на одного.

Коваріантність матриці

У NIDES, щоб враховувати зв'язку між вимірами, при розрахунку використовуються коваріантність матриці. Якщо вимірювання А1 .. Аn являє собою вектор А, то складене вимір аномалії можна визначити як

, де С - коваріантність матриця, що представляє залежність між кожною парою вимірювань аномалій.

Мережі довіри (мережі Байеса)

Байесови мережі являють собою Графова моделі імовірнісних і причинно-наслідкових зв'язків між змінними в статистичному інформаційному моделюванні. У байесових мережах органічно поєднуються емпіричні частоти появи різних значень змінних, суб'єктивні оцінки «очікувань» і теоретичні уявлення про математичні ймовірностях тих чи інших наслідків з апріорної інформації.

3.3 Описова статистика

Один із способів формування «образу» нормального поведінки системи полягає в накопиченні в спеціальній структурі вимірювань значень параметрів оцінки. Ця структура називається профайл. Основні вимоги, що пред'являються до структури профайла: мінімальний кінцевий розмір, операція оновлення повинна виконуватися як можна швидше.

У профайлі використовується кілька типів вимірювань, наприклад, в IDES використовуються такі типи [3]:

Показник активності - величина, при перевищенні якої активність підсистеми оцінюється як швидко прогресуюча. У загальному випадку використовується для виявлення аномалій, пов'язаних з різким прискоренням в роботі. Приклад: середнє число записів аудиту, які обробляються для елемента, що захищається системи в одиницю часу.

Розподіл активності в записах аудиту - розподіл у всіх типах активності у свіжих записах аудиту. Тут під активністю розуміється будь-яка дія в системі, наприклад, доступ до файлів, операції вводу-виводу.

Вимірювання категорій - розподіл певної активності в категорії (категорія - група підсистем, об'єднаних за якимсь загальному принципу). Наприклад, відносна частота реєстрації в системі (логінів) з кожного фізичного місця знаходження. Переваги у використанні програмного забезпечення системи (поштові служби, компілятори, командні інтерпретатори, редактори і т.д).

Порядкові виміру - використовується для оцінки активності, яка надходить у вигляді цифрових значень. Наприклад, кількість операцій вводу-виводу, ініційованих кожним користувачем. Порядкові зміни обчислюють загальну числову статистику значень певної активності, у той час як вимір категорій підраховують кількість активностей.

При виявленні аномалій з використанням профайла в основному застосовують статистичні методи оцінки. Процес виявлення відбувається наступним чином: поточні значення вимірювань профайла порівнюють зі збереженими значеннями. Результат порівняння - показник аномальності у вимірі. Загальний показник аномальності в простому випадку може обчислюватися за допомогою деякої загальної функції від значень показника аномалії в кожному з вимірі профайла. Наприклад, нехай M1, M2 ... Mn, - вимірювання профайла, а S1, S2 .... Sn, відповідно, представляють собою значення аномалії кожного з вимірів, причому чим більше число Si, тим більше аномалії в i-тому показнику. Об'єднуюча функція може бути вагою сум їх квадратів:

a1s12 + a2s22+…+ansn2>0,

де ai - показує відносна вага метрики Mi.

Параметри M1, M2 ... Mn, насправді, можуть залежати один від одного, і тому для їх об'єднання може знадобитися більш складна функція.

Основна перевага полягає в тому, що застосовуються добре відомі статистичні методи.

Недоліки:

Нечутливість до послідовності виникнення подій. Тобто статистичне виявлення може втратити вторгнення, яке проявляється у вигляді послідовності подібних подій.

Система може бути послідовно навчена таким чином, що аномальна поведінка буде вважатися нормальним. Зловмисники, які знають, що за ними спостерігають за допомогою таких систем, можуть навчити їх для використання у своїх цілях. Саме тому в більшості існуючих схем виявлення вторгнення використовується комбінація підсистем виявлення аномалій і зловживань.

Важко визначити поріг, вище якого аномалії можна розглядати як вторгнення. Заниження порогу призводить до помилкового спрацьовування (false positive), а завищення - до пропуску вторгнень (false negative).

Існують обмеження до типів поведінки, які можуть бути змодельовані, використовуючи чисті статистичні методи. Застосування статистичних технологій для виявлення аномалій вимагає припущення, що дані надходять від квазістатичного процесу.

3.4 Нейронні мережі

Інший способів представлення «образу» нормального поводження системи - навчання нейронної мережі значеннями параметрів оцінки.

Навчання нейронної мережі здійснюється послідовністю інформаційних одиниць (далі команд), кожна з яких може перебувати на більш абстрактному рівні в порівнянні з використовуваними параметрами оцінки. Вхідні дані мережі складаються з поточних команд і минулих W команд, які обробляються нейронної мережею з метою передбачення наступних команд; W також називають розміром вікна. Після того як нейронних мереж навчена безліччю послідовних команд захищається системи або однієї з її підсистем, мережа являє собою «образ» нормального поведінки. Процес виявлення аномалій є визначення показника неправильно передбачених команд, тобто фактично виявляється відмінність у поведінку об'єкта. На рівні рецептора (рис. 2) стрілки показують вхідні дані останніх W команд, виконаних користувачем. Вхідний параметр задає кілька значень або рівнів, кожен з яких унікально визначає команду. Вихідний реагує куля складається з одного багаторівневого, який передбачає наступну можливу команду користувача [7].

Недоліки:

топологія мережі і ваги вузлів визначаються тільки після величезного числа проб і помилок;

розмір вікна - ще одна величина, яка має величезне значення при розробці; якщо зробити вікно маленьким то мережу буде не досить продуктивною, надто великим - буде страждати від недоречних даних.

Переваги:

успіх даного підходу не залежить від природи вихідних даних;

нейронні мережі легко справляються з зашумленими даними;

автоматично враховуються зв'язку між різними вимірами, які, поза сумнівом, впливають на результат оцінки.

3.5 Генерація патерна

Вистава «образу» в даному випадку грунтується на припущенні про те, що поточні значення параметрів оцінки можна пов'язати з поточним станом системи. Після цього функціонування представляється у вигляді послідовності подій або станів.

Ченг (K. Cheng) [8] запропонував тимчасові правила, які характеризують сукупності значень параметрів оцінки (далі патерну) нормальної (не аномальної) роботи. Ці правила формуються індуктивно і замінюються більш «гарними» правилами динамічно під час навчання. Під «хорошими правилами» розуміються правила з більшою ймовірністю їх появи і з великим рівнем унікальності для захищається системи. Для прикладу розглянемо наступне правило:

Е1->Е2->Е3 => (Е4 = 95%,Е5=5%),

де Е1 ... Е5 - події безпеки.

Це твердження, засноване на раніше спостерігалися даних, що говорить про те, що для послідовності паттернів встановилася наступна залежність: якщо має місце Е1 і далі Е2 та Е3, то після цього вірогідність прояву Е4 95% і Е5 - 5%.

Саме безліч правил, створюваних індуктивно під час спостереження роботи користувача, що складає «образ». Аномалія реєструється в тому випадку, якщо спостерігається послідовність подій відповідає лівій частині правила виведеного раніше, а події, які мали місце в системі після цього, значно відрізняються від тих, які мали наступити за правилом.

Основний недолік цього підходу полягає в тому, що невпізнанні патерни поведінки можуть бути не прийняті за аномальні через те, що вони не відповідають ні однієї з лівих частин всіх правил.

Даний метод досить ефективно визначає вторгнення, тому що приймаються до уваги:

залежності між подіями;

послідовність появи подій.

Переваги методу:

найкраща обробка користувачів з великим коливанням поведінки, але з чіткою послідовністю паттернов;

можливість звернути увагу на деякі важливі події безпеки, а не на всю сесію, що позначена як підозріла;

краща чутливість до виявлення порушень: правила містять у собі семантику процесів, що дозволяє набагато простіше зауважити зловмисників, які намагаються навчити систему в своїх цілях.


4. Аналіз методів виявлення зловживань

Використання тільки методів виявлення аномалій не гарантує виявлення всіх порушень безпеки, тому в більшості СОВ існує технології розпізнавання зловживань. Виявлення вторгнень-зловживань грунтується на прогностичному визначенні атак і подальшим спостереженням за їх появою [2]. На відміну від виявлення аномалії, де образ - це модель нормального поведінки системи, при виявленні зловживання він необхідний для подання несанкціонованих дій зловмисника. Такий «образ» стосовно до виявлення зловживань називається сигнатурою вторгнення. Формується сигнатура на основі тих самих вхідних даних, що і при виявленні аномалій, тобто на значеннях параметрів оцінки. Сигнатури вторгнень визначають оточення, умови та спорідненість між подіями, які призводять до проникнення в систему або будь-яким іншим зловживанням. Вони корисні не тільки при виявленні вторгнень, але і при виявленні спроб вчинення незаконних дій. Частковий збіг сигнатур може означати, що в захищається системі мала місце спроба вторгнення.