Смекни!
smekni.com

Створення програми для автоматизації процесу нарахування заробітної плати (стр. 11 из 11)

Особливу обережність варто дотримувати в обігу з монітором, тому що він має скляний кінескоп і при ударах може ушкодитися сам і нанести ушкодження працюючий на ПЕОМ.

Під час роботи друкувальних пристроїв (принтери, АЦПУ) не допускається поправляти перекошені папір, катридж (барвну стрічку). Для їхнього виправлення необхідно попередньо припинити роботу пристрою.

Вимоги до організації режиму праці й відпочинку

При 8- мі годинній робочій зміні й роботі на ПЕОМ регламентовані перерви встановлюються через 1, 5-2,0 години від початку робочої зміни й через 1, 5-2,0 години після обідньої перерви тривалістю 20 мінут кожний або тривалістю 15 мінут через щогодини роботи.

При 12- ти вартовий робочій зміні регламентовані перерви встановлюються в перші 8 годин роботи аналогічно перервам при 8- мі годинній робочій зміні, а протягом останніх 4 години роботи щогодини тривалістю 15 мінут.

Вимоги до організації медичного обслуговування користувачів ПЕОМ

Професійні користувачі ПЕОМ проходять обов'язкові попередні (при надходженні на роботу) і періодичні медичні огляди в порядку й у строки, установлені наказом Мінздраву й Медпрома України від 14.03.96 р. №90 "Про порядок проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників і медичних регламентів допуску до професії"

До безпосередньої роботи на ПЕОМ допускаються особи, що не мають медичних протипоказань.

Жінки із часу встановлення вагітності й у період годівлі дитини грудьми до виконання всіх видів робіт, пов'язаних з використанням ПЕОМ, не допускаються.

З метою забезпечення безпеки праці на підприємстві керівником СФГ «Злагода» призначені відповідальні особи, які забезпечують вирішення конкретних питань з охорони праці, затверджені інструкції про їх обов’язки, права і відповідальність, контролює виконання покладених на них функцій.

Керівник підприємства забезпечує функціонування системи управління охороною праці, розробляє за участю всіх сторін колективний договір і реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці, забезпечує виконання необхідних профілактичних заходів, належний стан будівель і споруд, виробничого устаткування, здійснює моніторинг їх технічного стану, забезпечує усунення причин, що приводять до нещасних випадків, професійних захворювань, контролює здійснення профілактичних заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин. Організовує проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого устаткування і устаткування, атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і терміни, що визначаються законодавством, і за їх підсумками приймає заходи до усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих чинників. Затверджені положення, інструкції, інші акти по охороні праці, встановлені правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охороні праці, забезпечує працівників нормативно-правовими актами і актами підприємства з охороні праці. Приймаються термінові заходи для допомоги таким, що постраждали, привертає при необхідності професійні аварійно-рятівні формування у разі виникнення на підприємстві аварій і нещасних випадків.

Згідно з Законом України «Про охорону праці» відповідальним за загальний стан охорони праці керівником СФГ «Злагода» призначений інженер з охорони праці, на якого покладені обов’язки по створенню і контролю системи охорони праці на підприємстві та який підпорядковується керівнику підприємства.

Інженер з охорони праці в СФГ «Злагода» в своїй діяльності керується законодавством України, нормативно-правовими актами з охорони праці, колективним договором та актами з охорони праці, що діють в межах підприємства.

Інженер з охорони праці здійснює контроль дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Розробляє комплексні заходи і контролює їх виконання по забезпеченню безпеки робіт, гігієни праці і виробничої санітарії, складає звітність з охорони праці за встановленими формами, створює інструкції по охороні праці, пожежній безпеці, навчає персонал з питань охорони праці, проводить з працівниками вступний інструктаж.

Здійснює облік та проведення аналізу причин виробничого травматизму, професійних захворювань, аварій, заподіяної ними шкоди.

Забезпечує належне оформлення і зберігання документації з питань охорони праці, а також своєчасну передачу їх до архіву для тривалого зберігання згідно з установленим порядком.

У його функції також входить взаємодія з природоохоронними і санітарними, пожежними інспекціями, посадовими особами державного нагляду охорони праці.

При прийомі на роботу в СФГ «Злагода» з усіма працівниками укладається трудовий договір, проводиться ввідний інструктаж з охорони праці. Під час укладення трудового договору працівника інформують під розписку про умови праці і про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих чинників, можливих наслідках їх впливу на здоров’я і про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Підприємство робить внески в фонд соціального страхування від нещасних випадків в відповідності з Законом України «Про загальнообов’язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань», спричинивши втрату працездатності, що визначає порядок страхових виплат та внесків.

Страховий тариф залежить від класу професійного ризику виробництва. Згідно Закону України «Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, що призвели до втрати працездатності» від 2.04.2005 р. СФГ «Злагода» відноситься до 22-го класу. Для нього передбачений страховий тариф у розмірі 0,2 %.

Фінансування охорони праці в СФГ «Злагода» здійснюється згідно законодавства і колективним договором у розмірі 0,5 % від суми реалізованої продукції.

Розмір страхового внеску в у 2005 році – 410 грн., у 2006 році – 374 грн. Він обчислюється у відсотках до річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг), за винятком суми податку на додаткову вартість та акцизний збір, залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого віднесене підприємство. Страхові тарифи, диференційовані по групах галузей економіки в залежності від класу професійного ризику встановлюються законом.

На підприемстві СФГ«Злагода» за аналізований період не було зафіксовано випадків виробничого травматизму. Розслідування й облік нещасних випадків, професійних захворювань на підприємстві проводиться відповідно до Положення про розслідування й облік нещасних випадків на виробництві. Облік виробничого травматизму в цілому ведеться по формах державної статистичної звітності за підсумками року.

У системі керування охороною праці планування має вирішальне значення. На підприємстві розробляється комплексний план по поліпшенню стану охорони праці. Поточне планування на підприємстві здійснюється протягом календарного року при розробці відповідних заходів у розрізі «Охорона праці» колективного договору. Оперативне планування роботи з охорони праці здійснюється за підсумками контролю стану охорони праці на підприємстві. Оперативні заходи щодо усунення виявлених недоліків указуються в наказі, що видається керівником за підсумками контролю.


Висновки та пропозиції

У даній дипломній роботі нами розглянут та проаналізован процес нарахування заробітної плати в СФГ «Злагода».

На підставі проведеної роботи була розроблена програма по нарахуванню заробітної плати, яка має зручний інтерфейс, проста в користуванні та не має великих вимог до користувачів та ПЕОМ.

Програма по нарахуванню заробітної плати була реалізована за допомогою пакета програмування Borland Delphi, бо він надає найбільш зручні можливості за рахунок об’єктно-оріентованого програмування. Це середовище було обрано для реалізації задачі розробки, тому, що має ряд переваг:

- дане середовище розробки відноситься до систем візуального програмування, що називаються також системами RAD (Rapіd Applіcatіon Development - швидка розробка додатків), що дозволяє з мінімальними витратами часу створити стандартний інтерфейс розроблювальних програм;

- має великий набір інструментів для роботи практично з усіма видами баз даних. BDE (Borland Database Engіne - процесор баз даних Borland) - процесор, що дозволяє додаткам одержувати доступ до різних баз даним.

У якості СУБД було використано Microsoft Access, тому що таблиці Microsoft Access у порівнянні з іншими підтримують самий багатий набір різних типів полів, що дозволяє автоматично стежити за правильністю вводяться в полючи даних, вибирати дані з іншої таблиці (Lookup Table), будувати вторинні індекси, у тому числі складені, стежити за посилальною цілісністю БД, захищати таблицю від несанкціонованого доступу (Password).

Програмний продукт «Нарахування заробітної плати» має стандартний інтерфейс операційної системи Windows. Для більш зручного вводу даних у таблицю з зв’язаних таблиць використовується відкривающийся перелік. Завдяки цьому полегшується ввод даних та виключаються помилки при вводі даних.

При використанні розробленої програми замість 1С користувачі отримують ряд переваг, бо час від часу виходять нові версії 1С, тому підприємствам необхідно оновлювати її. При установці, або оновлені 1С підприємствам потрібен спеціально навчений персонал для налаштування програми, відповідно це є додаткові витрати на установлення та налаштування програми. При оновлені 1С потрібно додатково навчати працівників для роботи з новою версією програми. Ці недоліки були усунені в розробленій програмі. Програма 1С містить багато додаткових функцій, які не використовуються в процессі нарахування заробітної плати, але з рахунок цього ця прикладка займає на жорсткому дискі більше місця, та потребує більше оперативної пам’яті в процесі роботи, ніж розроблена програма. За рахунок цього розроблена програма працює більш щвидко та заощаджує робочий час бухгалтера по зарплаті. За рахунок цього вартість розробленої програми в порівнянні з 1С значно менша.

За рахунок цього розроблена програма по нарахуванню заробітної плати задовільняє вимогам аграрних підприємств.


Перелік використаної літератури:

1. Гончарук Н. / Робота і зарплата: два кити соціального добробуту/ урядовий кур’єр, 2006р. №36 стор.4;

2. Каменская И. / Учет затрат на оплату труда/ Баланс: журнал, 2006г. №42 стр. 38-40;

3. Пращаков В. / Якість і ціна робочої сили/ Праці і зарплата: газета, 2007р. №5 стор4-5;

4. Шиндирук І. П./ Оптимізація фінансових взаємовідносин підприємства з працівниками/Облік та фінанси АПК: журнал, 2007р. №1/2 стор. 81-86;