Смекни!
smekni.com

Створення програми для автоматизації процесу нарахування заробітної плати (стр. 7 из 11)

"1С: Бухгалтерія 7.7" - це програма для ведення бухгалтерського обліку, що може застосовуватися на підприємствах різних форм власності і видів діяльності.

В аналізованому сільськогосподарському підприємстві мається 4 комп’ютера: у директора, головного бухгалтера, 2 у бухгалтерії. Але при наявності комп'ютерів бухгалтерський облік ведеться вручну, тому що працівники бухгалтерії не володіють навичками роботи за комп'ютером.

Ми пропонуємо працівника бухгалтерії пройти курси навчання за комп’ютером і повною мірою використовувати наявні комп'ютери в виробничих цілях. Як операційні системи пропонуємо використовувати Wіndows ХР як найбільш просту для непідготовлених користувачів, застосовувати офісний пакет, як програму для автоматизації обліку можна застосувати 1С.

Недоліком є використання на підприємстві СФГ "Злагода" при нарахуванні заробітної плати програми 1С:Бухгалтерія, тому що це досить складна для простого користувача програма. Крім цього постійно виходять більше вдосконалені версії 1С, які містять більше функціональних можливостей, але при цьому сама програма не ставати простіше у використанні, а навпаки - ускладнюється. Через цього працівникам бухгалтерії доводиться постійно проходить курси по використанню програми 1С:Бухгалтерія. Це несе певні витрати, як на придбання більше нової версії, так і на навчання персоналу. З огляду на ці фактори мною була обрана дипломна робота з нарахування заробітної плати.

Ці заходи дозволять підвищити оперативність і обґрунтованість прийнятих рішень, значно підвищити контроль за кредиторською і дебіторською заборгованістю, за наявністю і реалізацією товарів, поліпшити нормування оборотних коштів.


3. Організація нарахування заробітної плати на підприємстві

3. Організація нарахування заробітної плати на підприємстві

Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 року № 108/95-ВР зі змінами і доповненнями визначено, що заробітна плата - це винагорода в грошовому вираженні, що власник виплачує працівнику за виконану їм роботу.

Існує ряд інших нормативних документів по оплаті праці:

1. Порядок нарахування середньої зарплати - постанова КМУ від 08.02.95 № 100 зі змінами

2. Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена Мінстатом України від 11.12.95 № 323

3. Закон України "Про відпустки" від 15.11.96.

Облік праці й оплати повинний бути організований таким чином, що б сприяв підвищенню продуктивності праці, зміцненню трудової дисципліни, підвищенню якості виробництва продукції, виконання робіт і послуг.

При прийнятті на роботу працівника директор чи господарства його представник вступають з ним у трудові відносини. Основним документом, що закріплює ці відносини, є трудовий чи договір контракт.

Трудовий договір - це угода між працівником і власником. Працівник зобов'язується виконати роботу за договором, а власник зобов'язується виплачувати працівнику заробітну плата і забезпечити умови для її виконання. Трудовий договір складається в писемній формі. При його складанні необхідні документи працівника: паспорт, трудова книжка, документи про утворення, довідка про стан здоров'я. Складання договору оформляється наказом про зарахування працівника на роботу.

Контракт - різновид трудового договору, складений на певний строк. Контракт складається на певний строк і застосовується для працівників, що приймаються на роботу на певний строк чи на час виконання визначеної роботи. Складається він у писемній формі в двох зразках і підписується роботодавцем і працівником, якого приймають на роботу з контракту.

У ньому вказують: обсяги пропонованої роботи, вимога до якості, термін контракту, права, обов'язку сторін, умови оплати.

При пристрої на роботу працівник надає трудову книжку, у якій указуються: Ф.І.П., рік народження, попереднє місця роботи, переведення на іншу роботу, звільнення, винагороди, відкриття, раціоналізаторські пропозиції.

Для обліку заповнених трудових книжок використовується Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до неї, затверджена наказом Мінстату України від 27.10.1995 № 277. Ця книга ведеться в СФГ "Злагода" бухгалтером. Книга пронумерована, прошнурована, підписана керівником господарства. При одержанні трудової книжки в зв'язку зі звільненням працівник розписується в особистій картці й у книзі обліку руху трудових книжок.

Форми первинного обліку працівників затверджені Наказом Мінстату України № 253 від 9.10.95 "Про твердження типових форм первинного обліку".

По обліку особового складу затверджені такі форми:

- наказ про прийом на роботу;

- особиста картка;

- особиста картка фахівця з вищим утворенням, що виконує науково-дослідні роботи;

- наказ (розпорядження) про переклад на іншу роботу;

- наказ про надання відпусток;

- наказ про припинення трудового договору.

Колективним договором регулюються виробничі, трудові, економічні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.

Проект колективного договору обговорюється в трудовому колективі і виноситься на розгляд на загальних зборах трудового колективу.

Колективні договори реєструються в місцевих органах державної влади.

Матеріальну відповідальність працівники несуть за збиток, заподіяний підприємству через порушення трудових обов'язків. Розмір відшкодування збитку визначають по фактичних витратах, на підставі бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості за винятком зносу.

Обмежену матеріальну відповідальність працівники несуть за псування матеріалів, продукції - не більш середнього місячного жалування. Обмежену відповідальність несуть керівники підприємства за недоброякісний випуск продукції, розпорядження зайвими грошима, неправильну організацію обліку.

Повну матеріальну відповідальність несуть працівники за: шкоду, заподіяну підприємству за невиконання трудових обов'язків; за шкоду, заподіяну нестачею; навмисною псуванням продукції; за майно отримане працівником підзвіт, по разовому дорученню.

Причини розірвання трудового договору:

- скорочення чисельності і штату працівників;

- систематичне невиконання працівником обов'язків;

- прогул;

- відсутність на роботі понад чотири місяці по тимчасовій непрацездатності;

- поява на роботу в нетверезому стані;

- крадіжка майна власника.

Контракт може бути розірвана у випадку не виконання сторонами зобов'язань. Контракт може бути достроково розірваний з попередженням відповідальної сторони за двох тижнів.

У господарстві СФГ «Злагода» використовуються наступні форми оплати праці: погодинна, відрядна, відрядно-преміальна.

Розмір погодинної оплати залежить від кількості відпрацьованого часу, а відрядної від кількості і якості виготовленої працівниками продукції.

При відрядно-преміальній оплаті праці працівникам нараховують премії за перевиконання норм виробітку. Застосовується в реммайстерні, рослинництві, тваринництві.

При прямій індивідуальній відрядній оплаті заробіток нараховується шляхом множення розцінки на кількість продукції.

При бригадній оплаті праці, загальна сума, що нарахована за фактично виконану роботу, розподіляється між членами бригади пропорційно розрядам, кількості відпрацьованого часу, відповідно табеля робочого часу.

У СФГ «Злагода» існують такі види зарплат:

- основна зарплата - тарифні ставки, оклади, відрядні розцінки;

- додаткова зарплата - доплати, надбавки, гарантії, премії.

Угруповання даних по нарахованій заробітній платі по кожнім працівнику проводиться в таких реєстрах і документах:

- табель обліку робочого часу (ф.64) - документ по обліку виходу на роботу;

- розрахунок нарахованої заробітний платі працівникам тваринництва - накопичувальна відомість обліку використання МТП (ф.37а);

- наряд на відрядну роботу індивідуальний - для працівників зайнятих у промисловості і допоміжних виробництвах;

- наряд на відрядну роботу для бригади.

Узагальнюючим регістром, де відбивають розрахунки по заробітній платі з кожним працівником, є Розрахунково-платіжна чи відомість Книга обліку розрахунків по оплаті праці. У них ведуть аналітичний облік розрахунків із працівниками підприємства.

Облікові і шляхові аркуші трактористів-машиністів (ф.67 і 68) (додаток 22), що застосовується для обліку робіт трактористів - машиністів протягом 5, 10, 15 днів, тобто у залежності від того, як це передбачено планом документообігу. Групують у Накопичувальній відомості обліку використання МТП (ф.37а). У ній відбивають кількість відпрацьованих машино-днів, машино-смін і нараховують заробітну плату.

Для нарахування заробітної плати водіям аналізованого підприємства використовують такі первинні документи:

- шляховий лист вантажного автотранспорту (додаток 23);

- шляховий лист автобуса не загального користування (додаток 24).

Для виплати заробітної плати оформляють розрахунково-платіжні відомості - це документ, що відбиває розрахунки з працівниками по оплаті їхній труда. Нарахування зарплати за чергову відпустку оформляється розрахунком по зарплаті, де обчислюють середній заробіток за місяць.

Закон України "про відпустки" № 504/96-ВР від 15.11.96р. установлює державні гарантії права на відпустку, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей до 3-х років, задоволення власних життєво важливих потреб і інтересів, усі похованого розвитку особистості.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці і його тривалість надається відповідно до переліку виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваних КМУ (до 35 календарних днів).