Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів (стр. 5 из 5)

3. Приватизаційні чеки (ваучери). Ці державні цінні папери були випущені в Росії (аналоги маються й у деяких інших колишніх соцстранах) для опосередкування процесу передачі державної власності в приватні руки, і в той же час надання рівних початкових можливостей усім громадянам країни. Мають обмежений термін дії.

Достоїнства і недоліки конкретної ситуації з приватизацією в Росії,принципи її проведення і тим більше прогнози її результатів виходить за рамки цього реферату.

Учасники ринків цінних паперів: емітенти, інвестори.

Склад учасників ринку цінних паперів залежить від тієїступіні на якийзнаходитьсявиробництво і банківська система, а також які економічні функції держави. Цим визначається спосіб фінансування виробництва і державних витрат. Важливимє також і обсяг нагромадження засобіву населення понад задоволення необхідних поточних потреб. Якщо дрібне виробництво фінансується за рахунок власних нагромаджень і капіталів власників - власників виробництва і банківських кредитів, то велике акціонерне виробництво фінансує свої капітальні витрати майже цілком за рахунок емісії акцій і облігацій. Результатом є відділення власності і фінансування підприємств від самого виробництва. Держава в особі центрального уряду і місцевих органів влади згодом усі в більшому ступені прибігає до запозичення засобів для фінансування бюджетних витрат на додаток до стягування податків, а також в інтервалах між надходженнями податків. Головну масу емітентів акцій складають нефінансові компанії. вони ж випускають середньострокові і довгострокові облігації, призначені як для поповнення їхнього основного капіталу, так і для реалізації різних інвестиційних програм, зв'язаних з розширенням і модернізацією виробництва.

Уряд випускає боргові зобов'язання широкого спектра термінів від казначейських векселів терміном у 3 місяці до облігацій терміном 30, а іноді і 50 років.

Таким чином, емітентами цінних паперів є ті, хто зацікавлений у короткостроковомучидовгостроковому фінансуванні своїх поточних і капітальних витрат і при цьому може довести, що йому як позичальнику, боржнику і підприємцю можна довіряти.

У принципі емітенти цінних паперів можуть самі розмістити (тобто продати) свої зобов'язання у виді цінних паперів. Однак складний механізм емісії в умовах конкуренції, потреба в гарантованому розміщенні цінних паперів вимагає не тільки великих витрат, але і професійних знань, спеціалізації, навичок. Тому емітенти в переважній більшості випадків прибігають до послуг професійних посередників - банків, фінансових брокерів, інвестиційних компаній. Усі вони в даному випадку, як організатори і гаранти, є посередниками на ринку цінних паперів.

Ті, хто вкладає кошти в цінні папери з метою витягу доходу, є інвесторами. На ринку грошових цінних паперів як інвесторів домінують банки, що у той же час як посередники частково розміщають короткострокові папери у своїх клієнтів (наприклад, комерційні банки одних підприємств пропонують іншим підприємствам). На ринку капітальних цінних паперів спостерігається історична еволюція від переваги індивідуальних інвесторів до домінування інституціональних інвесторів. Поява інституціональних інвесторів - важливий етап у розвитку ринку цінних паперів., Виникає можливість надзвичайного розширення кола покупців фінансових інструментів , а відповідно розосередження ризику приміщення засобів у цінні папери.

Приватні особи, як маса, населення починають вкладати кошти в цінні папери лише тоді, коли вони досягають достатньогоступеняособистого багатства, яким потрібно керувати, тобто тримати у формі капіталу - фінансових активів, що приносять доход.

Список використовуваної літератури.

1.Перламутрів В.Л., Липец Ю.Г. " Абетка біржової діяльності» Фінанси N 2 1992р. Москва. Фінанси і статистика. 1992р.

2.Алексєєв М.Ю. «Ринок цінних паперів і його учасників» Бухгалтерський облік N 2 1992р. Москва. Фінанси і статистика. 1992р.

3.М.Астахов «Ринок цінних паперів і його учасників» Москва 1996р.

4.Наталя Семилютина «Деякі види цінних паперів у світовій практиці й у РФ» Фінансова газета N 22 1993р. Москва 1993р.

5.В.И.Колісників «Банківськасправа», Москва 1995р.

6.«Цивільний кодекс РФ», Москва 1995р.

7.А.Амбрамцумов, Ф.Стерликов «1000 термінів ринкової економіки» Москва 1994р.