Смекни!
smekni.com

Операційна система FreeBSD (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний бізнес-коледж

Кафедра фундаментальних дисциплін

Реферат

з предмету мережі ЕОМ

на тему: «Операційна система FreeBSD»

Виконав: студент групи 1К-08

Топчій С.М.

Перевірив: викладач Ратайчук П. Г.

Черкаси 2010


План

Вступ

1.Історія розробки FreeBSD

2.Що ж таке FreeBSD?

3.Для чого потрібна FreeBSD

4.FreeBSD в ролі настільної ОС

5.FreeBSD в ролі серверної ОС

6.FreeBSD та інші різновиди UNIX

7.Взаємодія з іншими комп'ютерними в мережі.

Висновок

Джерела


Вступ

На сьогоднішній день існує багато різних операційних систем, починаючи від MS-DOS, і закінчуючи Windows Vista. Може здатися безглуздим розмова про операційну систему FreeBSD, враховуючи таких серйозних конкурентів як Mac OS X і Windows Vista. Але в області обчислювальної техніки часто зустрічаються приклади простеньких операційних систем. Чому ж так виходить? Справа в тому, що є такі галузі обчислювальної техніки в яких застосування таких «титанічних» систем як Windows і Mac OS було б просто не вигідно як в технічному так і в матеріальному плані. Тому й створюються такі системи як FreeBSD.

Разом з цим FreeBSD є операційною системою з відкритим програмним кодом, тобто операційну систему можна модернізувати і навіть в деяких випадках змінювати в корені (крім основного ядра). FreeBSD, також є системою безкоштовного розповсюдження, тобто ви можете його встановити, не виплачуючи грошей за ліцензію. Варто також підкреслити, що FreeBSD є UNIX-подібною операційною системою (тобто похідною від UNIX).


1.Історія розробки FreeBSD

Історія FreeBSD, як і UNIX взагалі, досить заплутана. Вона починається в 1969 р. з появи першої (досить примітивної) версії UNIX, розробленої компанією AT & T. Далі свій внесок у систему вносили ентузіасти Каліфорнійського університету в Берклі і численні добровольці, існуючий код неодноразово змінювався, поповнювався набір системних утиліт. Вихідна версія AT & T UNIX породила кілька варіантів (або гілок, як їх іще називають). Хороші ідеї, що з'являлися в однієї гілки, часто втілювалися в інших гілках. В історії UNIX були періоди, коли постачальники систем працювали над усуненням розбіжностей між гілками. Тим не менш сьогодні UNIX - це не одна операційна система, а ціле сімейство.

Варто зауважити, що з технічної точки зору назва UNIX відноситься до офіційних версій саме цієї системи. Іноді офіційні версії позначають словом UNIX (всі прописні), а інші однотипні системи називають Unix (з великої літери). Але така відмінність майже непомітно, тому в даній книзі словом UNIX позначаються офіційні версії або все сімейство в цілому, а коли потрібно підкреслити, що мова йде також про інші подібні операційних системах, наприклад Linux, вживається вираз "UNIX-подібні системи".

Отже, в 1969 р. Кен Томпсон (Ken Thompson) і Денніс Рітчі (Dennis Ritchie) написали першу версію UNIX. Черговий великої віхою на шляху до появи FreeBSD стала установка четвертої версії UNIX в Каліфорнійському університеті в Берклі в 1974 році. Протягом наступних декількох років викладачі, наукові співробітники та студенти університету знайомилися з операційною системою, писали програми для неї і навіть модифікували саму систему. У 1977 р. всі напрацювання були включені в єдиний пакет програм, названий BSD (Berkeley Software Distribution).

У 1978 р. був випущений пакет 2BSD), що містить покращений і розширений набір утиліт вихідного дистрибутива. Наступні розробки привели до появи пакетів 2.11BSD, 3BSD, 4BSD. На черзі була назва 5BSD, проте компанія AT & T заперечувала проти цього, тому що боялася потенційної плутанини з System V - своїм варіантом UNIX. У результаті наступні версії стали називатися 4.1BSD, 4.2BSD і т.д. У цей час і з'явився ТСР / IР - базовий стек мережевих протоколів, що лежать в основі сучасної мережі Internet.

Згадані BSD-пакети представляли собою доповнення до ОС UNIX компанії AT & T. Це не були повноцінні операційні системи. Крім того, ліцензійні вимоги постійно посилювалися. Один з варіантів пакета 4.3BSD, відомий як 4.3BSD-Tahoe, був доступний лише за умови придбання вихідної ліцензії AT & T, яка визначала правила розповсюдження ОС UNIX в сімдесяті і вісімдесяті роки.Але в 1989 р. ситуація змінилася: розробники з Берклі випустили пакет Networking Release 1, який допускав вільне розповсюдження коду незалежно від того, чи мав одержувач ліцензію на вихідний код AT & T. Це був перший і дуже важливий крок на шляху до сучасних систем з відкритим вихідним кодом. Без змін у правилах ліцензування, вперше втілених у Networking Release 1, не було б сучасної FreeBSD.

У 1991 р. з'явився пакет Networking Release 2. Незважаючи на подібність назв, зміни виявилися разючими. Це була практично повноцінна операційна система; не вистачало лише шести файлів з вихідними кодами ядра AT & T UNIX. Протягом шести місяців програміст Білл Джоліц (Bill Jolitz) переписав їх, назвавши отриманий пакет 386/BSD. Ця система є безпосередньою попередницею NetBSD та FreeBSD (OpenBSD відокремилася від гілки NetBSD в середині 90-х). Вона призначалася для роботи на процесорах Intel x86, точніше, 80386 - останній на той час моделлю. Як вже зазначалося вище, FreeBSD як і раніше тісно пов'язана з платформою х86, хоча і робляться спроби її перенесення на інші процесори.

З 1993 р. (дата народження системи як окремого проекту) FreeBSD цілеспрямовано розвивається незалежно від інших систем. Вона, звичайно ж, запозичує щось з інших проектів з відкритим вихідним кодом, іноді запозичують її код. Старший номер версії збільшується в середньому кожні кілька років. На початку 2002 р. Була випущена версія 4.5, а версія 5.0 з'явилася в кінці того ж року. Саме ці дві версії і розглядаються в рефераті.

2.Що ж таке FreeBSD?

Що ж із себе представляє FreeBSD. У двох словах, FreeBSD - це UNIX-подібна операційна система для платформ i386, IA-64, PC-98, Alpha / AXP і UltraSPARC, розроблена на основі операційної системи''4.4 BSD-Lite''з деякими удосконаленнями, взятими з ' '4 .4 BSD-Lite 2''Каліфорнійського Університету (Берклі). Також вона побічно базується на 386BSD (BSD Net / 2, перенесеної на платформу i386 Вільямом Джолітцем (William Jolitz)), хоча від того первісного коду залишилось дуже мало. FreeBSD використовується компаніями, Інтернет-провайдерами, науковими працівниками, професіоналами в обчислювальній техніці, студентами та рядовими користувачами по всьому світу для роботи, освіти та відпочинку. Чому система називається саме FreeBSD? Відповідь проста: • Вона може використовуватися без усіляких виплат, навіть для отримання вигоди. • Всі вихідні тексти операційної системи вільно доступні, на її використання в інших розробках (як комерційних, так і некомерційних) та подальше поширення накладені мінімальні обмеження. • Будь-хто, у кого є удосконалення або виправлення, може надати свій код і той буде (правда, з парою застережень) доданий у вихідні тексти системи. Слід зазначити, що слово''free''використовується тут у двох сенсах, один означає''безкоштовно'', а інший ''ви можете робити все, що хочете''. За винятком пари речей, які ви не можете робити з FreeBSD, наприклад, претендувати на те, що є її розробником, насправді можна робити з нею все, що вам заманеться.

3.Для чого потрібна FreeBSD

У будь-якій справі важливо знаходити правильні засоби для досягнення поставлених цілей, і вибір оптимальної операційної системи (ОС) - не виняток. FreeBSD - дуже гнучка і ефективна система, що має безліч можливих варіантів застосування. Але, незважаючи на це, вона не завжди виявляється найкращим вибором. Ось чому потрібно, перш за все, проаналізувати, за яких обставин слід інсталювати саме її.

FreeBSD встановлюють або на робочій станції, або на сервері. Нижче розглядаються переваги і недоліки системи в кожному з цих випадків. Крім того, FreeBSD - член сімейства операційних систем, похідних від (або змодельованих на основі) UNIX. Тому важливо розуміти, як FreeBSD (і UNIX в цілому) співвідноситься з операційними системами інших типів і яке місце займає FreeBSD в сімействі UNIX-подібних систем.

4.FreeBSD в ролі настільної ОС

Тут під терміном робоча станція розуміється комп'ютер, за допомогою якого користувач вирішує свої повсякденні завдання: редагує текст, програмує, займається Web-дизайном (грає в ігри ...). Іноді термін вживають у більш вузькому сенсі, маючи на увазі, що вказані вище функції виконуються на високопродуктивних комп'ютерах або системах, постійно підключених до мережі.У цьому випадку низькопродуктивні або ізольовані системи називають настільними комп'ютерами. Втім, рівень обчислювальних потужностей постійно зростає, відповідно змінюється і оцінка продуктивності. Що стосується підключення до мережі, то потрібно враховувати величезну популярність комутованих мережевих з'єднань у системах нижнього сегмента ринку. Виходячи з цього ми будемо вживати термін "робоча станція" у відношенні комп'ютерів кінцевих користувачів.

Здатність комп'ютера грати роль робочої станції залежить від двох основних факторів:

• Зручний інтерфейс користувача. Сучасні користувачі звикли до наявності зручних засобів роботи з комп'ютером. Ключове з них - призначений для користувача графічний інтерфейс. Під FreeBSD графічний інтерфейс представлений середовищем Х Window System (скорочено - Х-середовище). Її ядро досить примітивне у порівнянні з іншими аналогічними інтерфейсами, тому до нього доданий ряд додаткових компонентів, таких як диспетчер вікон (управляє рамками вікон) і набір елементів управління (спрощують програмісту завдання відображення меню, діалогових вікон і т.д.). Подібний модульний підхід робить Х-середовище дуже гнучкою з точки зору програмування інтерфейсу, але є й зворотна сторона медалі: виникає неузгодженість між додатками часто збиває користувачів з пантелику.

• Доступність прикладних програм. На робочій станції виконуються користувальницькі додатки: текстові редактори, програми обробки електронних таблиць, поштові клієнти, компілятори, графічні редактори і навіть ігри. Якщо операційна система не може запропонувати користувачеві необхідний набір прикладних програм, то вона не підходить для установки на робочій станції. Список додатків, доступних в FreeBSD, великий, хоча й не настільки, як хотілося б. Зокрема, популярний пакет Microsoft Office не перенесено в FreeBSD. Існують його альтернативи, такі як пакет OpenOffice.org, але вони не забезпечують 100-відсоткову сумісність файлів. Якщо говорити в цілому, то в одних категоріях (наприклад, ігри) відчувається брак програм для FreeBSD, а в інших їх більш ніж достатньо.