Смекни!
smekni.com

Оптико-механічні маніпулятори (стр. 1 из 4)

ВВЕДЕННЯ

Я вибрала тему курсової роботи «Оптико-механічні маніпулятори», тому що я вважаю, що ця тема актуальна на сьогодні. Маніпулятори дозволяють полегшити роботу з комп'ютерними застосуванням і прискорити її. У наш час існують дуже багато видів маніпуляторів, які весь час удосконалюються. В своїй курсовій роботі я намагатимуся освітити як можна більше різноманітних маніпуляторів, коротко розповісти принципи їх дії, різноманітності, види, та провести невеличку порівняльну характеристику існуючих маніпуляторів.

Також в цій курсовій роботі я маю розв’язати завдання на мові програмування Basic в системі програмування QBasic. Мені необхідно скласти програму і здійснити розрахунок за заданими формулами і побудувати блок-схему завдання.


1 ОПТИКО-МЕХАНІЧНІ МАНІПУЛЯТОРИ

1.1 Миші

1.1.1 Загальні відомості

На нижчому ступені стоять дротяні механічні 2-х кнопкові миші. Простота і низька функціональність компенсуються надійністю за умови регулярних гігієнічних процедур. Треба лише розкрити мишу, вийняти кульку, протерти її і ролики спиртом, зібрати назад.

Трохи вище розташовуються миші, у яких може бути три кнопки, часто третя кнопка мутує в колесо, яке також грає роль кнопки, бувають всякі варіації на тему кнопки – кнопка-качелька| і т.д. Іноді можна побачити додаткові кнопки на боках – одну, рідше дві.

За способом підключення розрізняють:

1. COM-порт. Застаріле з'єднання, без гарячого підключення, з обов'язковою ручною установкою драйверів.

2. PS/2-порт. Сучасніший. Гарячого підключення немає, драйвери ставити треба, зате при допомозі PS/2 Rate можна змінювати частоту опиту миші.

3. USB-порт. Останнє слово. З гарячим підключенням, автоматичною установкою, стандартно велика частота опиту порту, за наявності концентратора можливо підключення великої кількості мишей.

Для бездротових мишей:

1. Радіозв'язок. Вельми надійний вид спілкування, не вимагає візуального контакту, слабо чутливий до перешкод.

2. Інфрачервоний порт. Працює тільки за умови прямої видимості на відстані не більше 2 метрів, чутливий до перешкод у вигляді світла.

Даний вид мишей відрізняє:

1. Більший радіус дії (але існують обмеження по радіохвилях або ІЧ-випромінюванню). Фактично, бездротова миша працює приблизно в 2-3 метрах від передавача. Різниця в тому, що передавач і сама миша, що працює на ІЧ, повинні бути на прямій, вільній від сторонніх предметів, інакше можливі перешкоди.

2. Відсутній що вічно заважає і як хвіст, що на зло не дотягується. Ця проблема особливо актуальна, якщо ПК стоїть під столом. З іншого боку, у продажу можна зустріти подовжувачі.

Бездротові миші живляться від батарей. Якщо її перевернути, то можна знайти відсік для оних. У зв'язку з цим бездротові миші потребують періодичної зміни батарей, хоча можна на їх місце вставити акумулятори і перезаряджати. Важливо: переконайтеся, що характеристики акумуляторів відповідають характеристикам живлення миші, особливо напруга (існує небезпека виходу з ладу). Чим більша місткість, тим рідше доведеться заряджати, але тим дорожче обійдуться акумулятори.

Наступний ступінь ділить мишей на такі види:

1. Механічні. Це першопроходці. Під черевом є кулька, при русі вона обертає ролики, на них стоять зубчаті коліщатка, положення останніх визначають опто-пари.

Плюси: відносна простота і дешевизна.

Мінуси: чутливість до грязі, неминучі для будь-якого механічного пристрою люфт і знос.

2. Оптичні. Розвиненіші. Мають знизу мікрокамеру, вона знімає положення мишки (близько 1000 разів в секунду), її дані аналізуються процесором (не ЦП|, а вбудованим в мишу).

Плюси: нечутливість до грязі (якщо не товщиною в сантиметр), працездатність практично на будь-якій поверхні (окрім дзеркальної і такої, що відображає), відсутність будь-якої механіки.

Мінуси: складність у виготовленні, недосліджена поки життєздатність в екстремальних ситуаціях, дорожчі.

Решта видів характеризується змішенням: дротяні оптичні, | на акумуляторах, з різними кнопками/ колесами/ іншими наворотами.

Наприклад, фірма Cherry (це одні з кращих виробників клавіатур в світі) сподобилася вивести мишу: оптичну, дротяну, з колесом, фіолетовим світлом, що підсвічується, кнопок як таких немає (по типу як у iMAC - тиснемо зверху на передню частину), а клацання робиться хитро – треба натиснути зверху на лівий або правий край миші (її верх як би гойдається в поперечній площині). А Maxxtro – оптична, радіо, з колесом-кнопкою, з кожного боку по кнопці, з акумуляторами, при розрядці яких мигає колесо, а передавач виконаний у вигляді зарядного пристрою, куди для зарядки кладеться миша.

Для прикладу ще один незвичайний вид мишей.

Це – гібрид миші і телефону (рисунок 1.1). Отже, що ж це за звір такий? Розберемося детальніше.

Рисунок 1.1 - Speakerphone Mouse

На перший погляд, перед нами найзвичайніша мишка. Двохкнопкова, дротяна, з кулькою, навіть без скролера. Загалом, така сама, яку дотепер малюють в книгах для початківців. Проте, в очі відразу впадає повний набір телефонних кнопок, розташованих на "спині" у гризуна (прямо під долонею).

Слово Speakerphone в назві теж з'явилося не випадково: мишка гучномовна. У передній частині з боків розташовані мікрофон і динамік округлої форми. Як не дивно, але ці виступи не надають мишофон| футуристичному вигляду - виглядає він більш ніж звично. Мабуть, що б не зіпсувати це звичне враження і не налякати користувача, виробники навіть не стали орієнтуватися на масу різних забарвлень (як це зараз модно робити). Варіантів кольорів корпусу всього два: напівпрозорий синій і абсолютно класичний непрозорий сірий.

Конкуренція між виробниками мишей вже привчила нас до того, що програмне забезпечення, що поставляється разом з цими виробами, сьогодні здатне зайняти стільки місця, скільки років п'ять тому хватало для офісного пакету. В даному випадку все не так - в коробці з мишефоном| навіть дискетки| ніякої немає. Він відмінно працює як стандартна двохкнопкова миша. З одного боку це плюс (немає залежності від ОС, не потрібно встановлювати купу драйверів), з іншою ж - сучасним користувачам, розпещеним масою додаткових функцій, що виконуються сучасними мишами, простота мишефона| навряд чи припаде до душі.

Залишилося тільки розібратися з тим, як працює друга складова, а саме телефон. Набір кнопок цілком стандартний для більшості телефонів (звичайних або стільникових): 12 кнопок для набору номера або іншої інформації в тоновому режимі, кнопка підтвердження відповіді/початку набору номера (жовтенька з малюнком телефону) і Flash. Як відбувається робота? Якщо вам потрібно подзвонити, то після натиснення жовтої кнопки потрібне лише просто набрати необхідний номер. При цьому є тільки один недолік: набираючий номер ніяк ніде не відображається, так що можна і помилитися ненароком. Правда, це властиво не тільки мишефону|, але і багатьом недорогим кнопковим телефонам. Після закінчення розмови досить лише натиснути Flash. Якщо ж поступає вхідний дзвінок, то мишефон| видасть неголосний достатньо приємний сигнал. Далі вам вибирати: відповісти на дзвінок або натиснути на скидання. Під час розмови можна спокійно продовжувати використовувати мишефон| як мишу. Здорово, що під час розмови ви можете продовжувати працювати за комп'ютером, використовуючи звичні "мишачі" функції. І навпаки: навіть коли комп'ютер вимкнений, можна використовувати Speakerphone Mouse як звичайного телефону. Функція Flash теж присутня - загалом, ніяких недоліків в порівнянні із звичними телефонами наш герой не має. Абсолютно повноцінний офісний телефонний апарат.

Між клавішами миші розташована невелика кнопка, яка відповідає за включення/виключення спикерфона|. Голос співбесідника з динаміка чутний добре, та і вас чутно непогано, практично не гірше, ніж при використанні телефонної гарнітури. Досить просто не повертати голову в протилежну від пристрою сторону і не сідати дуже далеко.

Прямо перед кнопкою розташований невеликий світловий індикатор, що горить тоді, коли пристрій "висить" на телефонній лінії. На перший погляд майже даремна архітектурна надмірність.

Проте користь від нього є, якщо поблизу є і інші телефони, а також товариші по службі: щоб із сторони було хоч якось видно, що в даний момент лінія зайнята. А то намагатимуться абикуди дзвонити, марно намагаючись зрозуміти - що ж трапилося із зв'язком.

Найбільший недолік мишефона|: на роботу з пульсовим набором він не розрахований. Таким чином, скористатися цим цікавим гібридом миші і телефону зможуть тільки користувачі поки що досить рідкісних в нашій країні цифрових АТС або офісних працівників (благо більшість офісних АТС розрахована на цифровий набір). Проте так вже істотним недоліком це назвати важко: все-таки даний пристрій в першу чергу і розраховано на офіс. Удома розмовляти по телефону, сидячи за комп'ютером, доводиться істотно рідше. А ось в офісі. Тримати в одній руці трубку, а інший ганяти мишу з метою знайти інформацію, що цікавить співбесідника, дещо незручно. Недаремно в хід йде все, що звільняє руки. Таким чином, у результаті одержуємо наступне. Speakerphone Mouse відмінно працює в обох своїх іпостасях (як Mouse, так і як Speakerphone ) Основна група користувачів, для яких цей пристрій найбільш зручний: ті, кому за службовим обов'язком часто доводиться паралельно розмовляти по телефону і, одночасно з цим, працювати з комп'ютером (ось, наприклад, менеджеру з продажу часто доводиться в процесі розмови з'ясовувати наявність необхідного співбесіднику товару на складі за допомогою складської БД, ну і т. п.). Комплект з простої двохкнопкової миші і найбільш простого телефону звичайно обійдеться дешевше, ніж мишефон|, проте куди менш зручний. Якщо ж найближчим часом продукт "піде", і наростаюча конкуренція примусить виробників знижувати ціни, то така (або їй подібна від іншого виробника) миша, швидше за все, стане не чимось унікальним, а цілком звичним офісним устаткуванням.