Смекни!
smekni.com

База даних магазину побутової техніки на прикладі магазину "Електрон" (стр. 2 из 4)

2.1 Організаційно-економічна суть комплексу завдань

У даному курсовому проекті поставлене завдання створення бази даних магазина побутової техніки.

З'ясувавши основну частину даних, можна приступати до створення структури бази, тобто структури її основних таблиць.

1. Робота починається з складання генерального списку полів - він може налічувати десятки і навіть сотні позицій.

2. Відповідно до типу даних, що розміщуються в кожному полі, визначають найбільш відповідний тип для кожного поля.

3. Далі розподіляють поля генерального списку по базових таблицях. На першому етапі розподіл проводять за функціональною ознакою. Мета - забезпечити, щоб введення даних в одну таблицю проводилося, по можливості, в рамках одного підрозділу, а ще краще - на одному робочому місці.

4. У кожній з таблиць намічають ключове поле. Як такого вибирають поле, дані в якому повторюватися не можуть. Наприклад, для таблиці даних про техніку таким поле може служити індивідуальний назва марки техніки.

5. За допомогою олівця і паперу розкреслюють зв'язки між таблицями.

Таке креслення називається схемою даних. Існує декілька типів можливих зв'язків між таблицями. Найбільш поширеними є зв'язки «один до багатьох» і «один до одного». Зв'язок між таблицями організовується на основі загального поля, причому в одній з таблиць воно обов'язково повинне бути ключовим, тобто на стороні «один» повинне виступати ключове поле, що містить унікальні значення, що не повторюються. Значення на стороні «багато хто» може повторюватися.

6. Розробкою схеми даних закінчується «паперовий» етап роботи над технічною пропозицією. Цю схему можна погоджувати із замовником, після чого приступати до безпосереднього створення бази даних.

Слід пам'ятати, що по ходу розробки проекту замовнику неодмінно приходитимуть в голову нові ідеї. На всіх етапах проектування він прагне охопити єдиною системою все нові і нові підрозділи і служби підприємства. Можливість гнучкого використання його побажань багато в чому визначається кваліфікацією розробника бази даних. Якщо схема даних складена правильно, підключати до бази нові таблиці неважко. Якщо структура бази нераціональна, розробник може випробувати серйозні труднощі і увійти до суперечності із замовником. Суперечності виконавця із замовником завжди свідчать про недостатню кваліфікацію виконавця. Саме по цьому етап попереднього проектування бази даних слід вважати основним. Від його успіху залежить, наскільки база даних стане зручною, і чи будуть з нею працювати користувачі. Якщо наголошується, що користувачі бази «саботують» її експлуатацію і вважають за краще працювати традиційними методами, це говорить не про низьку кваліфікацію користувачів, а про недостатню кваліфікацію розробника бази.

На цьому етапі завершується попереднє проектування бази даних, і на наступному етапі починається її безпосередня розробка. З цієї миті слід почати роботу з СУБД.

1. Розробити базу даних «Магазина побутової техніки «Електрон»», що дозволяє вести:

- облік товару;

- облік надходжень товару на склад;

- облік продажів товару різним покупцям;

- рахунки.

2. Основні вимоги до БД по функціональному набору:

3. Вимоги по обліку

- поповнення бази даних у зв'язку з надходженням нової техніки;

- облік кількість товарів на складі;

- складання звітів за станом товарів, таких як виручка і популярність товарів;

- підрахунок суми покупок клієнта.

4. Вимоги з продажу

- можливість швидкого пошуку товару для продажу і організації рахунку;

- наявність зручних форм для продажу.

2.2 Опис і обґрунтування вибору методу організації вхідних і вихідних даних

Розроблена база даних може обробляти вхідні і вихідні дані.

До вхідних даних відносяться інформація, яка зберігається в базі даних, ці дані можуть, змінюються у міру використання програми. А також вводиться інформація про постачальників, покупців, про характеристику товару, різноманітні рахунки, ціни на продукцію, групу товару, інформація про робітників.

Вихідними даними, тобто результатом функціонування програми є складання різноманітних звітів, такі як:

- кількість і сума проданої техніки по даті;

- кількість проданої техніки за день;

- кількість техніки на складі;

- залишок певної техніки по назві;

- залишок певної техніки по моделі;

- сума витрачена покупцем;

- рахунок.

Всі звіти виводяться відразу на друк (є і попередній перегляд), оскільки коректувати інформацію безпосередньо в звітах не можна, інакше порушиться достовірність інформації. Всю необхідну інформацію і її коректування ми вносимо у формах.


РОЗДІЛ 3. СТВОРЕННЯ БАЗИ ДАНИХ

3.1 Коротка характеристика IBExpert

Альтернативний механізм для зберігання даних IBExpert: база даних реєстраційних інформації, історії запиту, шаблони і т.п.. Цей механізм використовує регулярної IB/FB бази даних для зберігання і пошуку даних. Це дозволяє Вам, щоб прискорювати вашу роботу з IBExpert значно. Перш, ніж використання цієї можливості на якому Ви повинні створити спеціальну базу даних використовуючи Опції / База даних таб. Користувача IBE: Поворот Допускає Базу даних опції Користувача. Також можливо повинно використовувати Базу даних Користувача для зберігання даних виду проекту замість до теперішнього часу використаного шляху зберігання цих даних в межах зареєстрованої бази даних.

Визначте повний шлях для Бази даних Користувача. Це повинно включити ім'я також сервера подібно наступному: LOCALHOST:C:\Program Files\IBExpert\UserDB\MyIBEDB.DB Визначає ім'я користувача і пароль.

Щоб створювати нову базу даних вибору ", Створіть Базу даних з Основного Меню / База даних. При створенні бази даних з'являється діалогове вікно.

Рис. 3.1 - Створення бази даних

IBExpert є професіоналом, що інтегрував середовище для розробки і адміністрації InterBase і бази даних FireBird.

IBExpert включає багато кодуючи інструментальні засоби і характеристики: візуальні редактори для всієї бази даних об'єктів, редактор SQL і відладчик для завантажених процедур.

3.2 Створення таблиць

БД представляють зв'язану між собою сукупність таблиць-суті бази даних. Зв'язок між таблицями може знаходити своє віддзеркалення в структурі даних, а може тільки матися на увазі, тобто бути присутнім на неформалізованому рівні. Кожна таблиця БД представляється як сукупність рядків і стовпців, де рядки відповідають екземпляру об'єкту, конкретній події або явищу, а стовпці - атрибутам (ознакам, характеристикам, параметрам) об'єкту, події, явища.

Одне з найважливіших переваг баз даних полягає в тому, що можна зберігати логічно згруповані дані в різних таблицях і задавати зв'язки між ними, об'єднуючи їх в єдину базу. Така організація даних дозволяє зменшити надмірність даних, що зберігаються, спрощує їх введення і організацію запитів і звітів.

Для створення таблиці необхідно:

1. відкрити базу даних;

2. на вкладці «Таблиці» вибрати «Створення таблиці», відкриється вікно конструктора;

3. натискаємо кнопку «поля» і вводимо імена полів таблиці і вибрати тип даних для кожного поля, наприклад:

cod - integer

name - varchar

address - varchar

tel - varchar

index - varchar

director - integer

4. потім нажимаємо кнопку

;

6. натискаємо кнопку «данные» і вводимо дані по кожну полі.

Нижче описана структура основних таблиць:

Таблиця «Характеристика товару» призначена для однозначної ідентифікації товару номером і зберігання даних про товар. Вид таблиці «характеристика товару» представлена на Рис 3.2.

Рис. 3.2 - Вигляд таблиці «Характеристика товару»

В таблиці «реквізити підприємства» занесені дані про підприємство.

Рис. 3.3 - Вигляд таблиці «реквізити підприємства»


В таблицях «постачальники» і «покупці» внесені всі необхідні дані, що дає змогу приймати і продавати товар якнайшвидше. Вид таблиць представлені на Рис. 3.4 і Рис. 3.5.

Рис. 3.4 - Вигляд таблиці «покупці»

Рис. 3.5 - Вигляд таблиці «постачальники»

3.3 Установка зв'язків між таблицями

Вся необхідна робота здійснюється в спеціальному вікні Схема даних, яке відкривається кнопкою на панелі інструментів або командою Сервіс: Схема даних.

Для рішення поставленого завдання прийнята схема бази даних, представлена на Мал. 3.6 Для відкриття схеми даних необхідно вибрати команду «Инструменты» в меню «Дизайнер БД». У даній схемі представлений взаємозв'язок всіх таблиць бази даних і відношення між ними.


Рис. 3.6 - Схема даних

Визначення зв'язку по простому ключу. Для установки зв'язку по простому ключу виділяється Первинний ключ в батьківській таблиці і потім мишкою перетягується на дочірню (підпорядковану) таблицю. Після того, як кнопка миші відпускається, з'являється діалогове вікно Зміна зв'язків (Рис. 3.7), в якій видно по яких полях встановлюється зв'язок. У цьому ж вікні забезпечується цілісність БД, відміткою параметрів Забезпечення цілісності даних, Каскадне оновлення зв'язаних полів і Каскадне видалення зв'язаних полів.