Смекни!
smekni.com

База даних магазину побутової техніки на прикладі магазину "Електрон" (стр. 3 из 4)

Рис. 3.7 - Зміна зв'язків


Після натиснення кнопки Створити між таблицями буде встановлений зв'язок Один до багатьох, позначена на схемі .

Визначення зв'язків по складеному ключу. Встановити такий зв'язок між таблицями можна по складеному ключу. Для цього потрібне в головній (батьківської) таблиці, при натиснутій кнопці Shift, виділити поля, що входять в складений ключ і перетягнути їх на підлеглу таблицю.


РОЗДІЛ 4. ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ В СЕРЕДОВИЩІ DELPHI

4.1 Коротка характеристика Delphi

середовище delphi інформаційний система

Delphi - це комбінація декількох найважливіших технологій:

- Об'єктно-орієнтована модель компонент

- Візуальна (а, отже, і швидкісне) побудова додатків з програмних прототипів

- Масштабовані засоби для побудови баз даних

Компілятор, вбудований в Delphi, забезпечує високу продуктивність, необхідну для побудови додатків в архітектурі “сервер” клієнта. Цей компілятор в даний час є найшвидшим в світі, його швидкість компіляції складає понад 120 тисяч рядків в хвилину на комп'ютері 486DX33. Він пропонує легкість розробки і швидкий час перевірки готового програмного блоку, характерного для мов четвертого покоління (4GL) і в той же час забезпечує якість коду, характерного для компілятора 3GL.

Об’єкти БД в Delphi засновані на SQL і включають повну потужність Borland Database Engine. До складу Delphi також включений Borland SQL Link, тому доступ до СУБД Oracle, Sybase, Informix і InterBase відбувається з високою ефективністю. Крім того, Delphi включає локальний сервер InterBase для того, щоб можна було розробити розширювані будь-які зовнішні SQL-сервера додатку в онлайновому режимі. Розробник в середовищі Delphi, що проектує інформаційну систему для локальної машини (наприклад, невелику систему обліку медичних карток для одного комп'ютера), може використовувати для зберігання інформації файли формату .dbf (як в dBase або Clipper) або .db (Paradox). Якщо ж він використовуватиме локальний InterBase for Windows 4.0 (це локальний SQL-сервер, що входить в постачання), то його додаток без жодних змін працюватиме і у складі великої системи з архітектурою сервер клієнта.

Локальний сервер InterBase - слід відмітити, що цей інструмент призначений тільки для автономної від ладки додатків. Насправді він представляє з себе скорочений варіант обробника SQL-запитів InterBase, в який не включені деякі можливості справжнього сервера InterBase. Відсутність цих можливостей з лишком компенсується перевагою автономної від ладки програм.

Team Development Support - засіб підтримки розробки проекту в групі. Дозволяє істотно полегшити управління крупними проектами. Це зроблено у вигляді можливості підключення такого продукту як Intersolve PVCS 5.1 безпосередньо до середовища Delphi.

Високопродуктивний компілятор в машинний код - на відміну від більшості компіляторів Паскаля, що транслюють в p-код, в Delphi програмний текст компілюється безпосередньо в машинний код, внаслідок чого Delphi- додатки виконуються в 10-20 разів швидше (особливо додатки, що використовують математичні функції). Готовий додаток може бути виготовлений або у вигляді виконуваного модуля, або у вигляді динамічної бібліотеки, яку можна використовувати в додатках, написаних на інших мовах програмування.

Delphi володіє щонайпотужнішим, вбудованим в редактора графічним відладчиком, що дозволяє знаходити і усувати помилки в коді. Ви можете встановити точки останову, перевірити і змінити змінні, за допомогою покрокового виконання в точності зрозуміти поведінку програми. Якщо ж потрібні можливості тоншої відладки, Ви можете використовувати окремо доступний Turbo Debugger, перевіривши асемблерні інструкції і регістри процесора.

На рРис. 4.1 зображений інспектор об’єктів, цей інструмент представляє з себе окреме вікно, де ви можете в період проектування програми встановлювати значення властивостей і подій об'єктів (Properties & Events).


Рис. 4.1 - Інспектор об’єктів

Бібліотека об'єктів містить набір візуальних компонент, значно спрощуючи розробку додатків для СУБД з архітектурою сервер клієнта. Об'єкти інкапсулюють в себе нижній рівень - Borland Database Engine.

Передбачені спеціальні набори компонент, що відповідають за доступ до даних, і компонент, що відображають дані. Компоненти доступу до даних дозволяють здійснювати з'єднання з БД, проводити вибірку, копіювання даних, і т.п.

Компоненти візуалізації даних дозволяють відображати дані виді таблиць, полів, списків. Дані, що відображаються, можуть бути текстового, графічного або довільного формату.

4.2 Створення форм

Форми - це об'єкти, в які ви поміщаєте інші об'єкти для створення призначеного для користувача інтерфейсу вашого додатку. Модулі складаються з коду, який реалізує функціонування вашого додатку, обробники подій для форм і їх компонент.

Інформація про форми зберігається в двох типах файлів - .dfm і .pas, причому перший тип файлу - двійковий - зберігає образ форми і її властивості, другий тип описує функціонування обробників подій і поведінку компонент. Обидва файли автоматично синхронізуються Delphi, так що якщо додати нову форму у ваш проект, пов'язаний з ним файл .pas автоматично буде створений, і його ім'я буде додано в проект.

Така синхронізація і робить Delphi two-way-інструментом, забезпечуючи повну відповідність між кодом і візуальним уявленням. Як тільки ви додасте новий об'єкт або код, Delphi встановлює т.з. “кодову синхронізацію” між візуальними елементами і відповідними їм кодовими уявленнями.

Наприклад, припустимо, ви додали опис поведінки форми (обробник подій), щоб показувати вікно повідомлення по натисненню кнопки. Такий опис з'являється, якщо двічі клацнути мишкою безпосередньо на о'ект Button у формі або двічі клацнути мишею на строчку OnClick на сторінці Events в Інспекторі об'єктів. У будь-якому випадку Delphi створить процедуру або заголовок методу, куди ви можете додати код.

Рис. 4.2 - Головна кнопкова форма

У головній кнопковій формі (ГКФ), представлені кнопки, які посилаються на основні категорії БД (Звіти, Форми), а оскільки база даних орієнтована на продаж товарів, то форми, необхідні в першу чергу для продажу, також представлені на ГКФ. Кнопка «Вихід» дозволяє закрити БД.

При натисненні кнопок, що посилаються на категорії, відкриватимуться підлеглі кнопкові форми. Розглянемо роботу кнопкових форм.

4.2.1 Підлегла кнопкова форма «Звіти»

У даній кнопковій формі містяться звіти, що створюються для аналізу роботи магазина і надання даних по товарах (Рис. 4.3).

Рис. 4.3 - Зовнішній вигляд форми «Звіти»

4.2.2 Підлегла кнопкова форма «Склад»

Оскільки кількість товарів, що знаходяться на складі, постійно змінюється, створена підлегла форма Склад (Рис. 4.4), що містить звіти про кількість товарів на складі з можливістю пошуку певного товару (кількість техніки на складі, кількість техніки на складі (по моделі), кількість техніки на складі (по назві)).


Рис. 4.4 - Зовнішній вигляд форми «Склад»

4.2.3 Підлегла кнопкова форма «Введення даних»

Дана кнопкова форма призначена для введення даних в таблиці (Рис. 4.5) через форми для введення даних (Партії товару, Покупці). Заповнення даних таблиць неможливе без заповнення даними деяких другорядних таблиць, тому створена підлегла кнопкова форма Базисні дані.

Рис. 4.5 - Зовнішній вигляд форми «Введення даних»


4.2.4 Підлегла кнопкова форма «Базисні дані»

Дана форма (Рис. 4.6) призначена для введення інформації в деякі другорядні таблиці за допомогою форм (Назви техніки, Постачальники, Виробники).

Рис. 4.6 - Зовнішній вигляд форми «Базисні дані»

4.2.5 Рахунки

Дана форма (Рис. 4.7) призначена для введення інформації про рахунки: хто і на яку суму розплатився по рахунку за певне число з певною знижкою і який товар проданий по даному рахунку. На даній формі так само розташовані кнопки додавання запису, виходу з форми і друку даної форми. Для спрощення введення даних використаний Майстер підстановок, що реалізовує вибір номера за допомогою спливаючого списку з набором даних.

Рис. 4.7 - Зовнішній вигляд форми «Рахунку»


4.2.6 Техніка

Дана форма (Рис. 4.8) призначена для введення інформації про техніку: Номер техніки - однозначний ідентифікатор товару до БД, Номера виробника (вводиться за допомогою спливаючого списку), Номера назви (вводиться за допомогою спливаючого списку), моделі, дата випуску, термін гарантії, ціна, номер партії (вводиться за допомогою спливаючого списку), кількість на складі - первинна кількість товару на складі, Зображення товару. На даній формі так само розташовані кнопки додавання запису, виходу з форми і друку даної форми.

Рис. 4.8 - Зовнішній вигляд форми «Техніка»

4.3 Керівництво користувача

При запуску бази даних автоматично відкриється Головна кнопкова форма (Рис. 4.9). На ній представлені кнопки:


Рис. 4.9 - Головна кнопкова форма