Смекни!
smekni.com

Проектування автоматизованої інформаційно-довідкової системи обліку проданих квитків на авіарейси (стр. 1 из 3)

курсова робота

на тему :

Проектування автоматизованої інформаційно-довідкової системи обліку проданих квитків на авіарейси

Анотація

автоматизована інформаційна довідкова система

В даній курсовій роботі розроблено та створено автоматизовану інформаційно-довідкову систему обліку проданих квитків на авіарейси. Обробку баз даних виконує СКБД Access. Система має зручний діалоговий інтерфейс у вигляді меню користувача, яке реалізоване через керуючу форму. Забезпечує ряд сервісних функцій обробки інформації бази даних. Існує можливість поповнення та редагування існуючих записів.

Annotation

In the given course work it is developed and created the automated directory system of the account of the sold tickets on air flights. Processing of databases carries out Access. The system has the convenient dialogue interface as the menu of the user, which realized through managing form. Provides a numberof service functions of processing of the information of a database. There is an opportunity of updating and editing of existing records.

Зміст

Вступ

1. Аналіз предметної області та постановка задачі

2. Комп’ютерна реалізація автоматизованої системи

2.1 Вибір програмних засобів для розв’язання задачі

2.2 Вибір технічних засобів для розв’язання задачі

2.3 Блок-схема розв’язання алгоритму задачі

2.4 Комп’ютерна реалізація окремих об’єктів системи (таблиці, форми, звіти, запити)

3. Інструкціякористуванняавтоматизованою інформаційно-довідковою системою

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Слово “комп’ютер” означає “обчислювач”, тобто прилад для обчислень, але принципова відмінність комп’ютерів від арифмометрів заключається в тому, що комп’ютери дозволяють проводити без участі людини складні послідовності обчислювальних операцій за раніше заданою інструкцією —програмою. Крім того, для зберігання даних проміжних і кінцевих результатів обчислень комп’ютери містять пам’ять.

Хоча комп’ютери створювались для числових розрахунків, скоро виявилось, що вони можуть обробляти і інші види інформації.

Зараз за допомогою комп’ютера не тільки проводяться числові розрахунки, але й готують до друку книги, створюються малюнки, кінофільми, музика, здійснюється управління заводами і космічними кораблями та інше.

Комп’ютери перетворились на універсальні засоби для обробки усіх видів інформації, які використовуються людиною.

З’явились нові удосконалені автоматизовані інформаційно-довідкові системи обліку. За їх допомогою будь-яку наявну інформацію можна отримати дуже швидко.

Дана система розрахована на звичайного користувача і не потребує додаткової підготовки.

Ця система дає можливість автоматизувати процес обліку мешканців району в реєстратурі районної поліклініки і, таким чином, звільнити керівництво середньої ланки від необхідності прийняття одноманітних рішень і ведення паперової роботи.


1. Аналіз предметної області та постановка задачі

Використання обчислювальних машин привело до радикальних змін в організаційної структурі підприємства і вплинуло на процес прийняття рішень керівництвом. Таке використання дало великий ефект в прийнятті одноманітних і типових управлінських рішень на основі наявної інформації обліку. Таким чином, використання обчислювальної техніки звільнило керівництво середньої ланки від необхідності прийняття одноманітних рішень і ведення паперової роботи і дало їм час для того, щоб зосередитися на вирішені творчих завдань.

Вирішення завдання обліку постійних споживачів підприємства повинне забезпечити :

- оперативний доступ до даних ;

- формування бухгалтерських записів з обліку постійних споживачів продукції чи послуг.

Отже, автоматизована система повинна мати такі функціональні дії:

- можливість внесення інформацій ;

- перегляд введеної інформації;

- можливість формування даних;

- вилучення непотрібних записів;

- можливість виконання арифметичних дій над введеною інформацію;

- внесення необхідних змін;

- сортування записів за декількома полями;

- виведення інформації на екран та друк;

- пошук інформації за заданим критерієм.

Метою даної курсової роботи є створення інформаційно-довідкової системи обліку проданих квитків на авіарейси. Для того, щоб автоматизована інформаційно-довідкова система була ефективною, необхідно провести змістовий аналіз всіх її аспектів. По-перше, система повинна бути досить простою в користуванні, щоб не викликати труднощів у користувачів цієї системи, щоб, при необхідності, можна було поповнювати або знищувати інформацію.

По-друге, система повинна бути універсальною, тобто використовуватись не тільки в одній окремій установі, а й в інших при невеликому коригуванні.

По-третє, система повинна бути оперативною, щоб забезпечити швидкий пошук необхідних даних.

Одним із засобів підвищення ефективності ведення обліку проданих квитків є введення автоматизованих систем, заснованих на широкому використанні сучасних електронно-обчислювальних машин – персональних комп’ютерів. Об’єктом у роботі є реєстр обліку проданих квитків на авіарейси. Після вирішення даної задачі інформація з кас фірм які здійснюють продаж квитків може передаватись в інші служби у вигляді форм на дискеті, що залежить від типу інформації. Періодичність використання даної інформаційно-довідкової системи постійна, тому що в даний час люди дуже часто користуються цим видом транспорту, а саме тому це все повинно бути чітко відображено в інформаційно-довідковій системі.

Вхідна інформація

Для того, щоб працювала дана система, необхідна вхідна інформація – документи, заповнені від руки на бланку чи на чистому листку:

- напрямок;

- кількість проданих квитків;

- вартість квитка.

Вихідна інформація

Вихідна інформація – це документ, надрукований на принтері.

Основні реквізити документу:

- найменування даного документу;

- номер документа.

Для виконання завдання необхідно зробити:

- створити шаблон таблиці (базу даних);

- заповнити базу даних інформацією;

- передбачити:

а) можливість розширення таблиці по вертикалі чи горизонталі або її звуження;

б) можливість доповнення даних;

На основі всіх цих даних і вимог створюється структура програмного комплексу та алгоритм розв’язання задачі.

Макет таблиці, в якій будуть міститися дані обліку проданих квитків на авіарейси:

Головна таблиця:

Рейси
Номер рейсу Напрямок Продано квитків 1кл Продано квитків 2кл Продано квитків 3кл
201 Київ-Москва 13 25 40
202 Київ-Париж 12 19 35

Допоміжна таблиця:

Квитки
Номер рейсу Вартість квитка 1кл Вартість квитка 2кл Вартість квитка 3кл
201 456,00 грн. 400,00 грн. 324,00 грн.
202 357,00 грн. 320,00 грн. 275,00 грн.

2. Комп’ютерна реалізація автоматизованої системи

2.1 Вибір програмних засобів для розв’язання задачі

Виробництво програмного забезпечення зараз є високо технічною галуззю. Більшість комерційних програмних продуктів є дуже складними виробами і створені колективами, в які часто входять десятки високо кваліфікованих програмістів. Найбільшим розробником програмним забезпеченням є фірма Microsoft – творець операційних систем MS DOS, Windows, Windows 95, 98, NT, XP редактора документів word та інших.

Оскільки, персональні комп’ютері ІВМ РС – це новий клас засобів обчислювальної техніки, якій відрізняється високою надійністю, дешевизною, компактністю, невеликим використання енергії, і, головне, дружнім інтерфейсом з користувачем, то для вирішення даної задачі доцільно використовувати саме його.

Конструктивно ПК складається з 3-х головних пристроїв: системного блоку, клавіатури та дисплея. До них додаються друкуючи пристрої (принтер), зовнішня пам’ять, а також засоби підтримки комунікацій для зв’язку персонального комп’ютера з додатковими пристроями. Системний блок має всі електронні компоненти ПК.

В даній задачі при обробці даних виникає необхідність зображувати їх у вигляді таблиць, а також форм та звітів. При розв’язанні таких проблем широко використовується СКБД При цьому забезпечується зберігання в пам’яті ПК і перегляд на екрані монітору таблиць великого розміру, розміщення в клітинках таблиць конкретних даних, формул і навіть об’ємних робіт, автоматичне керування результатів документа при зміні змісту клітинок, на які в формулах є посилання.

Access XP – це ідеальний варіант для вирішення поставленого у курсовій роботі завдання. Ця 32-розрядна СКБД на сьогоднішній день є найбільш перспективною. Вона має велику кількість різноманітних функцій та призначена, як для створення невеликих баз даних так і потужних мережевих програм.

СУБД Microsoft Access об’єднує відомості з різних джерел в одній реляційній базі даних. Форми, запити і звіти, що створюються, дозволяють швидко і ефективно оновлювати дані, отримувати відповіді на питання, здійснювати пошук потрібних даних, аналізувати дані, друкувати звіти, діаграми та ін.

Створення таблиць виконується у вікні Access у вкладці “Таблица” натисненням на кнопку “Создать”. При цьому можливі такі способи:

Режим таблиці. Виводить бланк (форму) абстрактної таблиці, який потім може приймати конкретні форму і зміст. У режимі таблиці додаються, редагуються або переглядаються табличні дані. Також можна перевірити орфографію і надрукувати табличні дані, відфільтрувати і відсортувати записи, змінити зовнішній вигляд таблиці або змінити структуру таблиці, додавши або видаливши стовпці.

Конструктор. У режимі конструктора можна безпосередньо вказати параметри всіх елементів структури таблиці.

Майстер таблиць. Дозволяє вибрати з широкого списку зразків полів різних типів (ділові контакти, ведення домашнього господарства і т.п.) поля , що включаються у таблицю.