Смекни!
smekni.com

Автоматизація роботи мебельного підприємства (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

Ім. Юрія Кондратюка

Факультет інформаційних та телекомунікаційних технологій і систем

Кафедра інформаційних технологій та систем

Курсова робота

з дисципліни «Системний аналіз та проектування комп’ютерних інформаційних систем»

Розробив Студент

Групи 301-ТН

Павелко Дмитро

Полтава 2010

Зміст

Вступ

Розв’язання задачі

1.1. I розділ

1.2. ІІ розділ

1.3. ІІІ розділ

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Системний аналіз на практиці опирається на застосування спеціальних програмних засобів, що дозволяють промоделювати структуру систем і процесів, визначити складові їхні елементи й задати зв'язку між ними, проаналізувати динаміку їхньої взаємодії й ефективність застосування системи для рішення конкретного завдання. Даний цикл лабораторних робіт припускає вивчення функціональних можливостей двох основних засобів структурного моделювання систем і процесів: BPwіn, що тепер має назву AllFusіon Process Modeler у версіях від компанії Computer Assocіates, і Ratіonal Rose (компанія Ratіonal Software).

BPwіn допомагає чітко документувати важливі аспекти будь-яких бізнесів-процесів: дії, які необхідно почати, способи їхнього здійснення й контролю, необхідні для цього ресурси, а також візуалізувати отримані від цих дій результати. Він дозволяє аналітикам і проектувальникам моделей співвідносити корпоративні ініціативи й завдання з бізнес-вимогами й процесами інформаційної архітектури й проектування додатків. Таким чином, формується цілісна картина діяльності підприємства: від потоків робіт у невеликих підрозділах до складних організаційних функцій.

CA ERwin Process Modeler (раніше називався AllFusion Process Modeler) - програмний продукт в області реалізації засобів CASE-технологій.

Дозволяє проводити опис, аналіз та моделювання моделі даних - будівник мета-моделей даних. Займає одне з лідируючих місць в своєму сегменті ринку. В даний час випускається компанією Computer Associates. Розповсюджується на комерційній основі.

Включає три стандартні методології: IDEF0 (функціональне моделювання), DFD (моделювання потоків даних) і IDEF3 (моделювання потоків робіт). Ці методології по-своєму унікальні. Кожна з них може бути виконана окремо за допомогою BPwin, але їх сукупність укладена в модель дає аналітику повну картину предметної області клієнта.

Ratіonal Rose є об’єктно-орієнтованим засобом проектування, що спрощує розробку складних програмних систем за допомогою виразних можливостей по графічних поданнях класів і їхніх взаємовідносин. Тобто інструментарій програми допускає як високорівневе (абстрактне) подання (наприклад, схема автоматизації підприємства, банку), так і низькорівневе проектування (наприклад, інтерфейс програми, модель життєвого циклу об'єктів, їхньої дії). Вся міць програми базується всього на 7-ми діаграмах, які здатні описувати структуру системи, взаємодію й поводження її елементів. Основою даного опису є уніфікована мова об`єктно-оріентованного моделювання Unіfіed Modelіng Language (UML).

UML (англ. Unified Modeling Language - уніфікована мова моделювання) - мова графічного опису для об'єктного моделювання в області розробки програмного забезпечення. UML є мовою широкого профілю, це відкритий стандарт, який використовує графічні позначення для створення абстрактної моделі системи, званої UML-моделлю. UML був створений для визначення, візуалізації, проектування та документування в основному програмних систем. UML не є мовою програмування, але в засобах виконання UML-моделей як інтерпретується коду можлива кодогенераціі.

В якості бізнес-процесу я обрав: «Автоматизацію роботи мебельного підприємства». Оскільки цей процес майже не має аналогів автоматизації, я вирішив створити модель саме цього підприємства.

Розв’язання задачі

I розділ. Докладний та повний опис бізнес – процесу

Виробництво дерев’яних стільців

В даний час для розширення асортименту пекарень та хлібозаводів актуальним є виробництво борошняних кондитерських виробів, і зокрема цукрового печива. Адже в широко поширених невеликих пекарнях, які спеціалізуються лише на випуску "білого" і "чорного" хліба, так і пекарнях побільше, що виробляють хліб і хлібобулочні вироби (булки, пиріжки, слойки), необхідна лише невелика до комплектація, для того, щоб запустити кондитерський цех. Такий підхід дозволить зробити виробництво рентабельним, отримати додатковий прибуток, не роблячи значних вкладень, організувати додаткові робочі місця та ін..

Крім того, у разі, коли кондитерський цех відкривається при вже працюючому підприємстві, існує зареєстрована "розкручена" торговельна марка, відпрацьована схема розповсюдження продукції, це полегшує просування нової продукції. На думку експертів, виробництво дерев’яних стільців є прибутковим і вигідним бізнесом навіть для тих підприємців, які вирішили розпочати нову справу.

Таким чином, можна сказати, що попит визначив розвиток напрямків виробництва борошняних кондитерських виробів. Це зумовило наявність широкого асортименту обладнання для випуску цукрового печива, що відрізняється за якістю, продуктивності і ціні. Це призвело до того, що підприємцю дуже складно зробити вибір: адже необхідно не тільки придбати устаткування з оптимальною продуктивністю, але і прийнятне за ціною і якістю.

Поставка обладнання для виробництва цукрового печива включає в себе декількох етапів:

- Підготовку комерційної пропозиції (сировина для виробництва, асортиментний перелік, планована продуктивність і т.д.);

- Підготовку документів для сертифікації (підбір розробленої нормативно-технічної документації або розробка нових технічних умов і технологічних інструкцій);

- Проектування;

- Підбір креслення;

- Комплектацію технологічної лінії або окремих одиниць обладнання;

- Поставку та шефмонтаж обладнання;

- Гарантійне і післягарантійне обслуговування;

- Технологічну підтримку протягом усього періоду експлуатації обладнання.

Підготовка комерційного (або інвестиційного) пропозиції дозволяє підприємцю визначитися з наступними питаннями: на якому сировина буде працювати виробництво, який планується асортиментний перелік, яка продуктивність планується при запуску або подальше розширення (укрупнення) виробництва.

При здійсненні робіт з проектування здійснюється "прив'язка" устаткування до приміщення, планується підведення електроенергії, водопроводу, каналізації.

На наступному етапі фахівці фірми розробляють технічні умови та технологічну інструкцію на продукт, а також допомагають з узгодженням в органах санітарно-епідеміологічного нагляду.

Функціонально-технологічна схема виробництва печива. Виробництво печива починається з ділянки приймання і зберігання сировини і закінчується ділянками зберігання та обліку готової продукції. Будь-яка виробнича лінія включає кілька обов'язкових ділянок (тістоприготувальне, формувальний і ділянка випічки), а також ряд допоміжних ділянок, наявність або відсутність яких визначається продуктивністю лінії (обсягом виробництва готової продукції) і можливостями виробника (наприклад, наявність дорогого спеціального оздоблювального і пакувального обладнання).

Нижче представлена функціонально-технологічна схема, в якій перераховані всілякі, в т.ч. обов'язкові ділянки лінії, їх функціональне призначення і перелік використовуваного на ділянках обладнання. Вона повинна внести ясність в розуміння процесу виробництва і допомогти у формуванні комплекту обладнання (таблиця 1).

Таблиця 1.

Функціонально-технологічна схема виробництва печива
Производственный участок Назначение Оборудование
Склад сировини Зберігання та відпуск готової сировини у виробництво

Холодильник

Бункери для борошна, цукру,

Вантажні візки

Стелажі

Ваги

Підготовка сировини Просіювання борошна, цукру, інспекція смакових добавок та інших інгредієнтів

Борошнопросіювач

Ваги

Прилади визначення вологості

Виготовлення емульсії Приготування рецептурної емульсії Взбивальна машина або обладнання приготування емульсії
Замішування тіста Змішування емульсії з борошном і крохмалем Машина для замісу тіста
Формування Додання тістозаготовкам потрібної форми (одержання напівфабрикату печива) Ротаційно-формувальна машина
Випічка Високотемпературна обробка Печі кондитерські (тунельні або ярусні або ротаційні)
Охлаждение Досягнення температури знімання готового печива з кондитерського листа Стелажні візки
Обробка Глазирование печенья Охлаждающий конвейер
Розфасування

-ручна в картонні короби;

-автоматична (у споживчу упаковку)

Шоколадно-глазурувальна машина

Охолоджуючий конвеєр

Склад готової продукції Зберігання та облік

Автомат пакувальний горизонтального типу

Технологічний процес виробництва цукрового печива складається з наступних етапів:

1. Підготовка сировини і напівфабрикатів до виробництва.

2. Приготування рецептурної суміші (емульсії).