Смекни!
smekni.com

Комп'ютерні мережі ЗАТ КБ "ПриватБанк" (стр. 8 из 8)

Можливість масштабування. У разі зростання банку вартість модернізації при невдалому виборі різко зростає. Необхідно, щоб вибрана обчислювальна платформа допускала б поступове нарощування ресурсів в тих частинах системи, де це потрібне.

Використовування існуючих ресурсів. Від ефективності використовування вже наявних комп'ютерів, мереж і каналів зв'язку істотно залежать і витрати на побудову БС.

Наявність системи захисту інформації.Безпека даних є однією з головних вимог до БС. Повинна бути передбачена як стійкість роботи при неправильних діях персоналу, так і спеціалізовані системи захисту від навмисного злому БС з корисливими або іншими цілями. На сьогоднішній день безпека БС така важлива, що ми розглянемо це питання докладніше. Система захисту і безпеки інформації в БС припускає наявність:

1. Засоби фізичного обмеження доступу до комп'ютерів БС (ідентифікаційні картки, знімні блокуючі пристрої і т.п.).

2. Надання повноважень, привілеїв і прав доступу до БС на рівні окремого користувача (співробітника або клієнта банку).

3. Засоби централізованого виявлення несанкціонованих спроб проникнути до ресурсів БС, що дають можливість своєчасно вжити відповідні заходи.

4. Захист даних при їх передачі по каналах зв'язку (особливо актуально при використовуванні відкритих каналів зв'язку, наприклад мережі Іntеrnеt). Тут можливе використовування "цифрового електронного підпису" і інших криптографічних методів.

Надійність системи. Відмови окремих елементів БС не повинні приводити до її повного виходу з ладу. Крім того, необхідно забезпечити високу стійкість роботи БС в умовах чинників, що дестабілізують (наприклад перешкод в лініях зв'язку або помилкових дій персоналу банку).

Наявність засобів відновлення при збоях. У БС повинні бути передбачені засоби для прогнозу, фіксації і локалізації різних нештатних ситуацій і відмов устаткування (таких як: пошкоджень і перевантажень каналів зв'язку; перевантажень пристроїв зовнішньої пам'яті; порушення цілісності БД; спроб несанкціонованого доступу в систему і т.д.)

Можливість адаптації до змін фінансового законодавства або структури банку і іншим подіям.

Можливість роботи в режимі реального часу. В даний час системи типа ОLTP (Оn-lіnе Trаnsаctіоn Prоcеssіng) стають все більш поширеними при створенні БС. Упровадження систем ОLTP вимагає від банку вельми великих інвестицій, але переваги таких систем з лишком виправдовують всі витрати. Для створення систем цього типу можуть бути використані:

1. Могутні універсальні комп'ютери і МІНІ-ЕОМ, наприклад, фірм ІBM, DЕC, NCR і ін.( до 70% систем). Можливості ОLTP реалізуються за допомогою додаткового до стандартного ПО.

Спеціалізовані багатопроцесорні відмовостійкі (SFT, Systеm fаult-tоlеrаnt) системи, наприклад, фірми Tаndеm, Suquеnt і ін. ( близько 10% систем). Для SFT-комп'ютерів прийнято включати ОLTP безпосередньо в ОС (наприклад, для комп'ютерів типа NоnStоp фірми Tаndеm).


Висновки та пропозиції

Отже, основним призначенням комп'ютерної мережі є забезпечення простого, зручного і надійного доступу користувача до спільних розподілених ресурсів мережі та організація їх колективного використання з надійним захистом від несанкціонованого доступу, а також забезпечення зручними і надійними засобами передачі даних між користувачами мережі.

Комп’ютерна мережа – сукупність взаємопов’язаних (через канали передачі даних) комп’ютерів, які забезпечують користувачів засобами обміну інформацією і колективного використання ресурсів : Апаратних; Програмних; Інформаційних.

Нові технології допомагають банкам, інвестиційним фірмам і страховим компаніям змінити взаємини із клієнтами й знайти нові засоби для витягу прибутку. Аналітики сходяться в думці, що нові технології найбільше активно впроваджують інвестиційні фірми, потім випливають банки, а сам останніми їх приймають на озброєння страхові компанії.

За допомогою комп’ютерної мережі у ЗАТ КБ «ПриватБанк» можливо виконувати сім задач, які досить важко вирішити за допомогою окремого ПК:

- Поділ файлів.

- Передача файлів.

- Доступ інформації і файлів.

- Поділ прикладних програм.

- Одночасне введення даних в прикладні програми.

- Поділ принтера.

- Електронна пошта.


Список використаної літератури

1. Буров Є. Комп'ютерні мережі. 2-ге оновлене і доповн. вид. – Львів: БаК, 2003.

2. Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы. – СПб.: Питер, 2006. – 672 с.

3. Анкудинов Г.И., Стрижаченко А.И. Сети ЭВМ и телекоммуникации (архитектура и протоколы): Учеб.пособие.–3-е изд.- СПб.: СЗТУ, 2005.-72с.

4. Семенов А.Б., Стрижаков С.К.,Сунчелей И.Р. Структурированные кабельные системы: 4-е изд., перераб. и доп.– М.: ДМК Пресс, 2002. – 640 с.

5. Вишняков В.М. Сучасні технології побудови комп'ютерних мереж: Навчальний посібник. – К.: КНУБА, 2004. – 128 с.

6. Гук М. Аппаратные средства локальных сетей: Энциклопедия.- СПб.: Изд-во «Питер», 2000. – 576 с.

7. Кульгин М. Технологии корпоративных сетей: Энциклопедия. – СПб.: Изд-во «Питер», 2000. - 704 с.

8. Ногл М. TCP/ІP: Учебник.- М.: ДМК Пресс, 2001.- 480 с.

9. Новиков Ю.В., Кондратенко С.В. Локальные сети: архитектура, алгоритмы, проектирование.- М.: Изд-во ЭКОМ, 2000.- 312 с.

10. Уолрэнд Дж. Телекоммуникационные и компьютерные сети: Вводный курс/ Пер. с англ.- М.: Постмаркет, 2003.- 480с.

11. Єрьоміна Н. В. Комп’ютерні мережі: Навчальний посібник.- К.: КНЕУ, 2005. -230 с.

12. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А. Інформаційні системи у фінансово-кредитних установах: Навчальний посібник. —К.: КНЕУ, 2004.

13. Ситник В. Ф., Краєва О. С. Технологія автоматизованої обробки економічної інформації: Навчальний посібник.- К.: КНЕУ, 1998. -2000.

15. http://www.sеcurіty-systеms.cоm.uа

16.http://іnsm.stаndаrd.md