Смекни!
smekni.com

Проектування автоматизованої інформаційно-довідкової системи таксопарку м. Вінниці (стр. 3 из 3)

Побудова системи меню здійснюється за допомогою Диспетчера кнопкових форм (меню “Сервис” – “Надстройки”). За допомогою диспетчера побудова системи меню не викликає ніяких труднощів. Необхідно лише створити додаткові групи меню, а потім в них створити необхідні пункти переходу між різними меню і пункти виконання поставлених задач: відкриття форм, редагування, запуск макросів, відкриття звітів і т. ін.

4.3 Тестування та наладка автоматизованої системи (розробка та розв’язання контрольного прикладу і т.п.)

Цей розділ являється досить важливим етапом розв’язання курсової роботи. Саме на цьому етапі ми можемо виявити допущені нами помилки.

Тестування та наладка автоматизованої системи відбувається на прикладі розв’язання контрольного прикладу.

Наприклад нам потрібні дані про всі автомобілі, назва яких починається на літеру “М”. Для цього ми обираємо пункт меню “Пошук” – “За назвою” і вводимо потрібне нам назву або просто початкову літеру і зірочку – “М*”. Результат ми отримаємо у вигляді таблиці.

Отже, після проведення тестування ми впевнилися, що наша програма функціонує правильно.

4.4 Аналіз результатів випробування системи

Даний програмний комплекс призначений для автоматизації роботи працівників таксопарку м. Вінниці (з кількістю працюючих біля 98 чоловік) на базі персональних комп’ютерів 3-го покоління типу ІBM з процесором Pentіum-166 і об’ємом оперативної пам’яті 18 Мбайт.

При нормальній роботі комп’ютера та любих діях оператора (навіть помилкових) програма працює стійко та не допускає псування баз даних.

В курсовій роботі запропоновано в якості основного режиму роботи з програмою – послідовний вибір окремих видів робіт за допомогою системи меню та діалогу з оператором. Це дає можливість працювати з даною програмою оператору з мінімальними навиками спілкування з персональними комп’ютерами.

Спроектована та побудована автоматизована інформаційно-довідкова система обліку автомобілів таксопарку м. Вінниці працює в усіх запропонованих режимах, тобто функціонує в усіх пунктах головного та допоміжного меню. За допомогою пунктів меню програмний комплекс здатний видати різноманітну інформацію, але тільки ту, яка стосується даної інформаційно-довідкової системи.

Необхідну інформацію можна переглянути на екрані або віддрукувати на принтері, залежно від запиту оператора (користувача системи).


4.5 Розробка інструкції користувача з розв’язання задачі та інструкції системному оператору з установки автоматизованої системи на комп’ютер

Дана інструкція дає рекомендації по запуску системи в роботу, дає опис дій оператору в кожному пункті меню.

Перед початком експлуатації автоматизованої інформаційно-довідкової системи таксопарку м. Вінниці потрібно ввести всю необхідну інформацію по кожному автомобілю в таксопарку. Рекомендується після введення інформації скопіювати введений файл даних на дискету для захисту від випадкової втрати інформації.

Запуск програми здійснюється з панелі управління за допомогою кнопки “Пуск”. Після цього необхідно відкрити СКБД Access і вибрати потрібний файл. В результаті з’явиться головне меню системи. Основний режим роботи оператора з програмою – це вибір різних видів робіт з певними пунктами меню. За допомогою миші або клавіш зі стрілочками “ ”, “ ”, “ ”, “ ” ви можете обрати всі основні види робіт або закінчити роботу з системою.

Рекомендується робити резервні копії баз даних, періодично: у кінці робочого тижня, місяця та особливо року.

Головне меню складається з таких пунктів:

1. Список;

2. Пошук;

3. Форма;

4. Звіт;

5. Вихід.

За допомогою пункту меню “Список” можна переглянути всі записи таблиці, вилучити непотрібні або доповнити таблицю новими записами та відредагувати існуючі записи.

Пункт меню “Поиск” дозволяє найти потрібні записи таблиці за декількома критеріями (за маркою автомобіля, номером техпаспорта, за роком випуску та ін.)

“Форма” дозволяє переглянути записи таблиці в зручному для користувача вигляді.

За допомогою пункту меню “Отчет” можна вивести таблицю на друк. Він також дозволяє відібрати необхідні записи з таблиці за допомогою запита і роздрукувати їх.

Пункт меню “Выход” дозволяє вийти з системи.


Висновки

В результаті проведеної роботи був спроектований та побудований діючий програмний комплекс автоматизованої інформаційно-довідкової системи таксопарку м. Вінниці у вигляді бази даних та програми її супроводу. Даний програмний комплекс розроблений на базі персонального комп’ютера третього покоління з мікропроцесором PENTІUM 166 та операційного середовища Access, реалізує всі вимоги висунуті до автоматизованих систем такого типу.

Даний програмний комплекс проектувався та розроблявся на базі діючого Вінницького таксопарку.

Результати проведеної роботи свідчать про придатність даного програмного комплексу до впровадження та широкого застосування в різних таксопарках, не залежно від розміру.

Розроблена інформаційно-довідкова система дозволяє суттєво автоматизувати процес пошуку автомобіля та значно полегшити роботу працівникам таксопарку по обробці великої кількості різноманітної інформації, що стосується існуючих автомобілів Це дозволить зменшити час пошуку автомобіля.

Даний програмний комплекс дає можливість отримувати найнеобхіднішу інформацію за певним запитом у різних звітах, формах, а також вивести дану інформацію на екран або, за необхідністю, надрукувати її.


Список використаної літератури

1. Фигурнов В.Э. ІBM PC для пользователя, изд. 7-е. - М.: Инфра - М, 1997. - 640с.

2. Руденко В.Д., Макарчук О.М., Патланжоглу М.О. Практичний курс інформатики / За ред. Мадзігона В.М. - К.: Фенікс, 1997. - 304 с.

3. Евдокимов В.В. и др. Экономическая информатика. Учебник для вузов /Под ред. В.В.Евдокимова. - СПб.: Питер, 1997. - 592 с.

4. Праг К, Ирвин М. Библия пользователя Access 97.: Пер с англ. - К.: Диалектика, 1997. - 768 с.

5. Джонс Э, Саттон Д. Библия пользователя Offіce 97.: Пер с англ. - К.: Диалектика, 1997. - 848 с.

6. Вертухов В.Н., Гусева Т.И. Практическое руководство по проектированию баз данных. - М.: Радио и связь, 1991. - 124 с.

7. Гусева Т.И., Башин Ю.Б. Проектирование баз данных. - М.: Радио и связь, 1992. - 168 с.

Системы управления базами данных и знаний: справочное издание под ред. Наумова А.Н. - М.: Фианансы и статистика, 1991. - 201 с.