Смекни!
smekni.com

Міністерство освіти і науки України

Головне управління освіти і науки

Полтавської обласної державної адміністрації

Полтавський професійний ліцей

Дипломна робота

на тему:

Microsoft Excel

фах: 4112 «Оператор комп’ютерного набору»

учениці групи № 11

Придатченко Вікторії Миколаївни

Керівник роботи:

викладач технології комп’ютерних робіт

Деньга Н.М.

м. Полтава 2010


Зміст

Вступ

Розділ 1. Microsoft Excel

1.1 Поняття й можливості MS Excel

1.2 Способи запуску Excel і вихід з нього

1.3 Основні елементи вікна MS Excel

1.4 Структура електронних таблиць

1.5 Можливі помилки при використанні функцій у формулах

1.6 Аналіз даних в MS Excel

1.7 Сценарії

1.8 Приклад розрахунків внутрішньої швидкості обороту інвестицій

1.9 Побудова діаграм

Розділ 2. Техніка безпеки при роботі на ПК

2.1 Основні вимоги до користувачів ПК з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки

2.2 Вимоги охорони праці до приміщення для роботи з ПК

2.3 Вимоги охорони праці до робочого місця користувачів ПК

2.4 Вимоги охорони праці до режиму праці

2.5 Вимоги техніки безпеки до користувачів ПК

2.6 Основні вимоги до користувачів засобів оргтехніки з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки

2.7 Відповідальність

2.8 Дії працівників та учнів у разі ураження людини електричним струмом

2.9 Дії працівників та учнів у разі виникнення пожежі

2.10 Дії працівників при необхідності отримання невідкладної медичної допомоги

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

MicrosoftExcel – програма призначена для організації даних у таблиці для документування й графічного подання інформації.

Програма MS Excel застосовується при створенні комплексних документів у яких необхідно:

· використовувати ті самі дані в різних робочих аркушах;

· змінити й відновлювати зв'язки.

Перевагою MS Excel є те, що програма допомагає оперувати більшими обсягами інформації. Робочі книги MS Excel надають можливість зберігання й організації даних, обчислення суми значень у комірках. MS Excel надає широкий спектр методів, що дозволяють зробити інформацію простою для сприйняття.

У наш час, кожній людині важливо знати й мати навички в роботі з додатками Microsoft Office, тому що сучасний мир насичений величезною кількістю інформацією, з якої просто необхідно вміти працювати.

Більш докладно в цій дипломній буде представлений додаток MS Excel, його функції й можливості. А також використання сценаріїв з їхнім практичним застосуванням.

Розділ 1. Microsoft Excel

1.1 Поняття й можливості MicrosoftExcel

Електронні таблиці – це програма, що моделює на екрані монітора двовимірну таблицю, яка складається з рядків і стовпців.

Табличний процесор MS Excel (електронні таблиці) - одне з найбільше часто використовуваних додатків пакета MS Office, наймогутніший інструмент у вмілих руках, що значно спрощує рутинну повсякденну роботу. Основне призначення MS Excel - розв'язок практично будь-яких завдань розрахункового характеру, вхідні дані яких можна представити у вигляді таблиць. Застосування електронних таблиць спрощує роботу з даними й дозволяє одержувати результати без програмування розрахунків. У комбінації ж з мовою програмування Visual Basic for Application (VBA), табличний процесор MS Excel здобуває універсальний характер і дозволяє розв'язати взагалі будь-яке завдання, незалежно від його характеру.

Особливість електронних таблиць полягає в можливості застосування формул для опису зв'язку між значеннями різних комірок. Розрахунки по заданих формулах виконується автоматично. Зміна вмісту якої-небудь комірки приводить до перерахування значень усіх комірок, які з нею зв'язані формульними відносинами й, тим самим, до відновлення всієї таблиці відповідно до даних, що змінилися

Основні можливості електронних таблиць:

1. проведення однотипних складних розрахунків над більшими наборами даних;

2. автоматизація підсумкових обчислень;

3. розв'язок завдань шляхом добору значень параметрів;

4. обробка (статистичний аналіз) результатів експериментів;

5. проведення пошуку оптимальних значень параметрів (розв'язок оптимізаційних завдань);

6. підготовка табличних документів;

7. побудова діаграм (у тому числі й зведених) за наявними даними;

8. створення й аналіз баз даних (списків).

1.2 Способи запуску Excel і вихід з нього

Щоб запустити Excel, виконаєте команду Пуск / Програми / Microsoft Office / Microsoft Excel.

Після завантаження програми відкриється робоче вікно Microsoft Excel, яке містить елементи меню, а також панелі інструментів, де розміщаються кнопки для створення нової робочої книги, відкриття існуючої і т.д.

Вікно програми Microsoft Excel із завантаженою електронною таблицею буде виглядати, як це показано на малюнку 1.

Microsoft Excel

Малюнок 1. - Вікно програми Microsoft Excel

Закінчити роботу з Excel можна одним зі способів:

• Виконаєте команду Файл / Вихід;

• Клацніть лівою кнопкою миші по кнопці закриття вікна програми;

• Натисніть комбінацію клавіш Alt+F4;

Клацніть правою кнопкою миші по заголовкові вікна Excel і з контекстного меню виберіть команду Закрити.

1.3 Основні елементи вікна MS Excel

Основними елементами робочого вікна є:

1. Рядок заголовка (у ній вказується ім'я програми) із кнопками керування вікном програми й вікном документа (Згорнути, Згорнути у вікно або Розгорнути на весь екран, Закрити);

2. Рядок основного меню (кожний пункт меню являє собою набір команд, об'єднаних загальної функціональною спрямованістю) плюс вікно для пошуку довідкової інформації.

3. Панелі інструментів (Стандартна, Форматування й ін.).

4. Рядок формул, що містить у якості елементів поле Ім'я й кнопку Вставка функції (fx), призначена для введення й редагування значень або формул у комірках. У поле Ім'я відображається адреса поточної комірки.

5. Робоча область (активний робітник аркуш).

6. Смуги прокручування (вертикальна й горизонтальна).

7. Набір ярличків (ярлички аркушів) для переміщення між робочими аркушами.

8. Рядок стану

1.4Структура електронних таблиць

Файл, створений засобами MS Excel, прийнято називати робочою книгою. Робочих книг створити можна стільки, скільки дозволить наявність вільної пам'яті на відповіднім обладнанні пам'яті. Відкрити робочих книг можна стільки, скільки їх створене. Однак активною робочою книгою може бути тільки одна поточна (відкрита) книга.

Microsoft Excel

Робоча книга являє собою набір робочих аркушів, кожний з яких має табличну структуру. У вікні документа відображається тільки поточний (активний) робітник аркуш, з яким і ведеться робота. Кожний робочий аркуш має назву, яка відображається на ярличку аркуша в нижній частині вікна. За допомогою ярличків можна перемикатися до інших робочих аркушів, що входять у ту ж робочу книгу. Щоб перейменувати робочий аркуш, треба двічі клацнути мишкою на його ярличку й замінити старе ім'я на нове або шляхом виконання наступних команд: меню Формат, рядок Аркуш у списку меню, Перейменувати. А можна й, установивши покажчик мишки на ярлик активного робочого аркуша, клацнути правою кнопкою миші, після чого в контекстному меню, що з'явився, клацнути по рядкові Перейменувати й виконати перейменування. У робочу книгу можна додавати (вставляти) нові аркуші або видаляти непотрібні. Вставку аркуша можна здійснити шляхом виконання команди меню Вставка, рядок Аркуш у списку пунктів меню. Вставка аркуша відбудеться перед активним аркушем. Виконання вищевикладених дій можна здійснити й за допомогою контекстного меню, яке активізується натисканням правої кнопки мишки, покажчик якої повинен бути встановлений на ярличку відповідного аркуша. Щоб поміняти місцями робітники аркуші потрібно покажчик мишки встановити на ярличок переміщуваного аркуша, нажати ліву кнопку мишки й перетягнути ярличок у потрібне місце.

Робочий аркуш (таблиця) складається з рядків і стовпців. Стовпці озаглавлені прописними латинськими буквами й, далі, двох літерними комбінаціями. Усього робочий аркуш містить 256 стовпців, пойменованих від A до IV. Рядки послідовно нумеруються числами від 1 до 65536.

На перетинанні стовпців і рядків утворюються комірки таблиці. Вони є мінімальними елементами, призначеними для зберігання даних. Кожне комірка має свою адресу. Адреса комірки складається з імені стовпця й номера рядка, на перетинанні яких розташовано комірка, наприклад, A1, B5, DE324. Адреси комірок використовуються при записі формул, що визначають взаємозв'язок між значеннями, розташованими в різних комірках. У теперішній момент часу активної може бути тільки одне комірка, яке активізується клацанням мишки по ній і виділяється рамкою. Ця рамка в Excel відіграє роль курсору. Операції введення й редагування даних завжди проводяться тільки в активній комірці. На дані, розташовані в сусідніх комірках, що утворюють прямокутну область, можна посилатися у формулах як на єдине ціле. Групу комірок, обмежену прямокутною областю, називають діапазоном. Найбільше часто використовуються прямокутні діапазони, що утворюються на перетинанні групи рядків, що послідовно йдуть, і групи стовпців, що послідовно йдуть. Діапазон комірок позначають, указуючи через двокрапку адреса першого комірки й адреса останньої комірки діапазону, наприклад, B5:F15. Виділення діапазону комірок можна здійснити протяганням покажчика мишки від одного кутового комірки до протилежного комірки по діагоналі. Рамка поточної (активної) комірки при цьому розширюється, охоплюючи весь обраний діапазон.

Для прискорення й спрощення обчислювальної роботи Excel надає в розпорядження користувача потужний апарат функцій робочого аркуша, що дозволяють здійснювати практично всі можливі розрахунки.