Смекни!
smekni.com

Перша допомога потерпілому

Реферат на тему:

НА ТЕМУ: „Перша допомога потерпілому

Перша допомога при зупинці дихання.

У людини може зупинитися дихання,наприклад, при ядусі, отруєнні чадним газом, ураженні електричним струмом, утопленні.

Щоб урятувати життя потерпілго, треба, не гаючи і хвилини, надати йому першу допомогу. Не чекаючи лікаря, якого слід одразу ж викликати, людині починають робити штучне дихання.

Є кілька способів штучного дихання: в положенні на спині, в положенні на животі, з рота в рот, з рота в ніс. Найбільш ефективний спосіб – штучне дихання „з рота в ніс”, коли повітря з носоглотки крізь голосову щілину потрапляє безпосередньо в трахею. Той, хто надає допомогу,однією рукою підтримує голову потерпілого, а іншою піднімає його нижню щелепу,закриваючи рота. Вдувати повітря слід крізь марлю в ніс, або використовуючи трубочку, один кінець якої вводять у носовий хід потерпілого.

Перша допомога при різних видах кровотеч.

Якщо виникла артеріальна кровотеча(кров яскраво- чернового кольору б’є пульсуючи струмком), то в певних точках тіла артерію можна притиснути до кістки вище місця поранення. Якщо ушкодженно артерію притиснути, то рух крові припинеться. Найчастіше на ушкодженне місце кладуть кілька шарів перев’язочного матеріалу або валик з марлі і вати, потім ще кілька шарів вати. Рану туго забинтовують.

Артеріальну кровотечу на кіцівках припиняють за допомогою жгута з еластичної гумової трубки, або закрутки з матерії. Правильність перевіряють за зникненням пульсу в артеріях нижче від його накладання та за зміною забарвлення шкіри.

При ушкодженнях кінцівок венозну кровотечу припиняють сильним згинанням їх у суглобах з накладанням на місце згину м’якого валика з вати, марлі, м’якої тканини.

Щоб зупинити невелику венозну кровотечу, достатньо накласти на рану тиснучу пов’язку, яка стисне стінки ураженої судини і не дасть крові іитікати з неї.

Перша допомога при тепловому та сонячному ударах.

1. потерпілого треба негайно перенести в прохолодне місце, зняти з нього одяг, покласти на спину, трохи підвести голову.

2. на голову накласти холодний компрес та напоїтим холодним чаєм, компотом чи молоком.

3. у разі зупинки дихання та кровообігуслі негайно починати робити штучне дихання, не припиняючи його до прибуття лікаря.

4. всіма доступними методами слід знизити температуру тіла за допомогою вологої тканини.

Перша допомога при обмороженні.

Обмороження – це ушкодження тканини, що спричиняється дією низьких температур.

За глибиною ураження розрізняють обмороження І,ІІ,ІІІ та ІУ ступенів.

І ступінь – шкіра стає блідою;

ІІ ступінь – поява пухирів, шкіра навкруги пухирів має синюшно –червоний колір;

ІІІ ступінь – часткові омертвіння м’яких тканин;

ІУ ступінь – поряд з омертвінням тканин настає омертвіння кістки.

Загальне правило першої допомоги:

Швидке відновлення повноцінного кровообігу!

Обморожену ділянку слід обтерти спиртом, змастити вазеліном або не солоним жиром та обережно розтирати у напрямку до серця. Розтирання краще робити чистою, обтертою спиртом сухою рукою до відновленя чутливості шкіри. Робити розтирання слід обережно, бо замерзлі судини легко ламаються, що може призвести до крововиливів.

Не слід розтирати обмерзлі ділянки снігом, бо можна занести інфекцію!

За наявності пухирів або часткового відмирання тканин на ушкоджене місце накладають пов’язку, змочену горілкою, а потім – стерильну пов’язку, і потерпілого відправляють до лікарні.

Перша допомога при ударах, вивихах, переломах.

При вивихові насамперед слід забезпечити повний спокій ушкодженому суглобові. Руку треба підвісити на косинці чи бенті, а на ногу накласти шину. Щоб зменшити біль прикласти пузирь із льодом або холодною водою.

Щоб знерухомити переламану кінцівку, на неї накладають шину. Шина повинна захоплювати не лише уражену, а й сусідні ділянки. Шину щільно прикріплюють до кінцівки широкими бинтами. Якщо немає шин, то переламану руку прибинтовують до тулуба.