Смекни!
smekni.com

Давній Єгипет ремесла і техніка, транспорт, грошова система, торгівля (стр. 1 из 5)

Давній Єгипет: ремесла і техніка, транспорт, грошова система, торгівля, оподаткування


ПЛАН

1) Вступ

2) Ремесло і його техніка:

а) Гончарне

б) Скляне

в) Виготовлення цеглини-сирцю, процес і технологія будівництва пірамід

г) Столярне

д) Металургія

е) У майстерні у шкіряника і ткача

3) Транспорт:

а) Колісниці

б) Водний транспорт

4) Грошова система Давнього Єгипту.

5) Внутрішня торгівля Єгипту.

6) Зовнішня торгівля Єгипту.

7) Оподаткування в Давньому Єгипті.

Вступ

Перехід від привласнюючого господарства збирачів, мисливців я риболовів до того, що проводить їжу господарству землеробів і скотарів відбувся в Єгипті у середині V тисячоліття до н.е. в результаті удосконалення кам'яних знарядді праці. На підставі археологічних знахідок відомо, що жителі неолітичних посивінні Єгипту не тільки займалися землеробством і прирученням диких тварин, але уміли і використовувати і обробляти м'які і навіть тверді кам'яні породи кістку, глину і дерево.

ПРОРИВ В МЕТАЛООБРОБЦІ. НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Період розквіту Середнього царства перш за все характеризується проривом на металургійному фронті. Від часів XII династії збереглося немало предметів, в яких зафіксований певний результат спроб додання міді диктованих споживачем того часу якостей: твердості, зносостійкості, міцності. У Перехідний період добавки до міді зустрічаються різноманітні, проте магістральний шлях поліпшення властивостей мідних сплавів намацаний не був. А ось після того, як на престолі запанували нащадки Аменемхета I, стали з'являтися вироби де сплав міді з оловом настільки близький в процентному відношенні до бронзи, що поява необхідних добавок в незначних об'ємах стає просто питанням часу. Причому вельми важливо, що з нового сплаву виконані деякі знаряддя виробництва (шкрябання, свердла, різці), що свідчать про усвідомлене застосування знайденого рецепту поліпшення характеристик виробів з міді.

Бо (якщо бути абсолютно точним) з оловом мідь починають сплавляти в кінці Перехідного періоду: існують декілька статуеток, датованих роками Х—Х1 династій і виконаних з подібного сплаву. Але відсутність прикладного значення зробленого відкрита говорить швидше про його випадковість, чим про результативність планомірного пошуку рішення поставленої задачі. Не дивлячись на те, що процентне співвідношення між чисто мідними виробами і їх бронзовими аналогами (вживаючи позначення «бронза» для сплавів міді з оловом, необхідно враховувати, що в Давньому Єгипті значення терміну «бронза» дещо відрізнялося від сучасного, і, швидше за все, мало на увазі руду, з якої виплавлялася мідь: «бронзу» (а точніше, слово, яке прийняте переводити так само) в Єгипті «здобували в копальнях», за нею відправлялися в експедиції в гірські райони) мінялося рік від року на користь останніх, все ж таки нова маса речей виготовлялася як і раніше з міді без додаткового приплава|. Райони, де попадаються вироби з бронзи, достатньо обширні, але все таки можна виділити декілька вогнищ металургійного промислу, де була освоєна технологія виготовлення сплаву - По периметру районів попадання виробів з бронзи, мабуть, випадкове, пов'язане з природним розповсюдженням інструментів торговцями і артілями майстрів. Вогнища «бронзового» виробництва практично всі розташовано достатньо близько до родовищ, олово, і слід, мабуть, зробити висновок про закономірну випадковість відкриття потрібного складу сплаву, Викликаною географічною співвіднесеною ареалів обробки міді і олова. Окрім змін в структурі металу, з якого готувалися знаряддя праці, відбувається збагачення номенклатури виробів. У Середньому царстві значно ускладнився пристрій металевих інструментів, багато що свідчить про комплектність використання однієї і тієї ж основи для проведення різних робіт в побуті виробництві. З'являються знімно-накладні приставки виробу, і, змінюючи насадки, можна було тепер, наприклад, схрести, свердлити і зачищати отвори. Можна відзначити поліпшення конструктивних властивостей відомих спрадавна і, здавалося б, практично непіддатливих удосконаленню предметів. Наприклад, сокира в період Середнього царства за рахунок появи особливої шпильки на підставі металевої частини, що дозволила щільніше захопити топорище, став надійнішим. Це дало можливість зробити масивнішим вістря, поліпшити ричагові| якості інструменту і одночасно за рахунок викривлення рукоятки полегшити працю працівника. Хоча вже саме по собі володіння знаряддями праці з металу полегшувало роботу тому, хто мав можливість придбати достатньо дорогий і малодоступний інструмент.

В період Середнього царства продовжують існувати і зустрічатися достатньо широко кам'яні вироби. У міських розвалинах часів XII династії в декількох десятках кілометрів від столиці поблизу царської (!!!) піраміди були знайдені кремнієві сокири, тесла, ножі, дрібні шкрябання або ножики, леза серпів. Там же була виявлена шкіряна сумка, в якій лежали бік об бік залишки мідних знарядь і фрагменти інструментів з кремнію. Як і у давнину, майстер, очевидно, вважав за краще поберегти дорогий інструмент з міді для доведення виробу, і чорнові роботи проводив кам'яними різцями і теслами. І це поблизу столиці!

У провінції, де рівень життя був на порядок нижче, нерідкою була майже повна відсутність в арсеналі ремісника виробів з металу. Вимушено вся робота проводилася кремнієвими знаряддями, виробництво яких, природно, зберігалося і розширювалося. Виготовлення кремнієвих ножів відображене на декількох малюнках періоду XI—XII династій, причому художник явно не з чуток був знайомий з деталями процесу обробки кременя. Можливо, в подібному співіснуванні бронзових і кам'яних виробів — авангарду і ар'єргарду технічного прогресу — або випереджаючих основну масу мідних виробів, або що архаїчно виглядали на їх фоні, слід бачити наслідки тимчасового перетворення міді на внутрішньому ринку в еквівалент торгового обміну, придбання

цим металом подвійного значення. У одних випадках його цінність визначалася по одних критеріях, в інших - по других. Проте поступово мідь як I загального еквівалента витіснялася в період Середнього царства золотом і сріблом. Відповідно зменшується і вживання кам'яних знарядь в будівництві і на виробництві. Сприяло зниженню попиту на мідні вироби використання нових порід каменя в Єгипті періоду Середнього царства. Об'єднання країни зробило можливим варіювання матеріалу, пошук найбільш відповідного для потреб будівництва. Найчастіше як і раніше використовують вапняк, особливо при зведенні храмів і гробниць, але

разом з тим росте застосування червоного граніту, що здобувався в каменоломнях Асуана, алебастру і пісковика.

В період Середнього царства відбувся ще один технологічний прорив єгипетської цивілізації. У долині Нила було освоєно склороблення. Потенційна важливість цього відкриття вельми велика. Цим самим збагачувалися можливості ювелірів, людей тих, що займалися виготовленням посуду і лікуванням. У Єгипті Середнього царства продовжувала удосконалюватися деревообробка (не дивлячись на те, що ліси у зв'язку із зміною клімату зникають практично повністю) Свідоцтвом майстерності різьбярів по дереву служать зображення і предмети, що добре збереглися, виготовлені в більшості випадків з дерева, що привезло, зокрема, з ліванського кедра або киликийськой| сосни. Для обробки дерева існував достатньо великий набір різних інструментів, зокрема сокир, пив, тесел|, різців, свердел і калатал. Широкого розповсюдження досягла ткацька справа. З льону уміли виготовляти декілька видів тканин: щільну, грубу парусину, мішковину, платьєвую| тканину різної товщини аж до якнайтоншої, такої, що йшла на виготовлення одіяння жерців. Навчилися робити тканини плісировані. Робота велася звичайно на низьких горизонтальних верстатах зображення і моделі яких попадалися не раз археологам. У Єгипті Середнього царства розвивається також плетіння корзин і рогож з очерету, очерету і папірусу, обробка шкіри. Проте основним заняттям єгиптян як і раніше залишається землеробство.

Поява мідних знарядь сприяла вироблення нових способів обробки каменя, кістки і дерева, а отже, значному підвищенню продуктивності праці і рівня майстерності. Особливо збільшилася кількість і якість знарядь землеробської праці, які дозволили населенню осушити болота і створити систему басейнового зрошування, що значно розширило площу орних земель. Розвиток землеробства, заснованого на іригації, і скотарства привело до надлишку продуктів сільського господарства, який населення змогло спожити на зміст ремісників, жерців і представників влади. Таким чином, поява мідних знарядь праці викликала значний прогрес в розвитку продуктивних сил і створила умови для відділення ремесла від сільського господарства і виникнення раннекласового| міста як його центру.

РЕМЕСЛО І ЙОГО ТЕХНІКА

ГОНЧАРНЕ

Одним з якнайдавніших виробництв в Єгипті було гончарне: глиняні горщики з грубої глини, що погано перемісила, дійшли до нас від епохи неоліту (VI-V тисячоліття до н.е.). Виготовлення керамічного посуду почалося, як і в сучасному Єгипті, з розмішування ногами глини, политою водою, до якої іноді додавали подрібнену солому – для зменшення в'язкості глини, швидкого висихання і запобігання при цьому надмірної усадки судини.

Формування судин в неолітичний і додинастичний| періоди проводилося уручну, пізніше як підставка, що обертається, стали застосовувати круглу рогожу – попередницю гончарного круга. Процес роботи на гончарному крузі зображений на розписі в гробниці Середнього царства в Бені-Хасане. Під спритними пальцями формувальника глиняна маса приймала форми горщиків, мисок, чаш, глеків кубків, великих судин із загостреним або закругленим дном. У розписі нового царства збереглося зображення великого глиняного конуса, сформованого| на гончарному крузі, - судину роблять з його верхньої частини, яку відокремлюють від конуса мотузкою. При виготовленні великих горщиків формували спочатку нижню його частину, а потім верхню. Після того, як судина був сформований|, його спочатку сушили, а потім обпалювали. Первинне це робили, ймовірно, прямо на землі - на багатті. На рельєфі в гробниці Тії ми бачимо зображення гончарної печі з глини, що нагадує трубу, що розширюється догори; дверці печі, через яку завантажували паливо, розташована внизу. Висота печі на розписі Нового царства в два рази більше людського зростання, а оскільки судини в неї завантажували зверху, то гончарю доводилося підніматися по сходах.