Смекни!
smekni.com

Древній Рим (стр. 3 из 3)

У римські часи з'явилося багато новин в книжковій справі. Крім папірусу розповсюдився винайдений в малоазийском місті Пергаме матеріал для листа - особливим образом оброблена шкіра - пергамент. Крім книг-сувоїв з'явилися книги-кодекси, які від сучасних книг відрізнялися тільки способом скріплення листів. Якщо бібліотеки як збори документів, книги існували вже давно, то бібліотеки, відкриті для суспільного користування, виникли саме в Римі. Цікаво, що в цих бібліотеках були передбачені досить ізольовані місця для роботи, оскільки в ті часи люди читали винятково вголос.

Мистецтво

Для практичних римлян мистецтво було одним з коштів розумної організації життя, звідси - ведуче місце архітектури. У архітектурі римляни об'єднали етруську і грецьку традиції, східні елементи. Римляни різноманітили будівельні матеріали: використали дуже міцний з'єднувальний вапняковий розчин, винайшли бетон. Римські архітектори і будівники досконало освоїли і дуже широко використали арочну конструкцію. Як і раніше важливим було культове будівництво. На відміну від греків, римляни вміщували колоннаду частіше за все тільки перед фронтальною стороною храму. Часто будували круглі в плані храми - ротонди (від латинського «ротунда» - кругла). Вони розробили свої варіанти дорического, ионического і коринфского ордерів, причому в їх використанні не було такої суворості, як у греків. По мірі зростання могутності Рима храми, спочатку досить скромні, ставали все прекрасніше.

Своє найвище вираження архітектурна і інженерна думка Древнього Риму знайшла в Пантеоні - храмі всіх богів, побудованому у II в. н.е. швидше всього Аполлодором Дамаським. Храм являє собою ротонду, вхід в яку прикрашений портиком. Купол цього храму, відлитий з бетону, в діаметрі перевищує 40 м (по розмірах він залишався в Європі неперевершеним до ХIХ в.). Древні сприймали купол як символ небесного зведення - втілення верховного бога Юпітера. У зв'язку з цим особлива роль відведена єдиному отвору, розташованому у вищій точці купола. Проникаючий через нього стовп світла ставав центром композиції. Периметр храму і його висота практично однакові, такі пропорції зорово ще більш збільшують приміщення. У розташованих по колу нішах в старовині стояли статуї богів. Дуже багата внутрішня обробка різними сортами мармуру, що повністю збереглася до наших днів. Уперше в світовій архітектурі в цьому храмі головна роль відведена не зовнішньому враженню, а створенню особливої атмосфери всередині храму.

Центрами політичного і культурного життя в містах були форуми (буквальний переклад - ринкова площа). Тут на ранніх етапах проводилися народні збори, зводилися головні храми і інші суспільні споруди (більшість з них являли собою васильки - прямокутні в плані, розділені поперечними стінами на декілька залів). Всіх перевершував вже в республіканську епоху, звичайно ж, Римський Форум. Юлій Цезар поклав початок традиції будівництва форумів кожним новим імператором (форум Серпня, форум Траяна). Частиною форумів були і меморіальні споруди, що прославляли перемоги римської зброї, видатних полководців, а потім імператорів: тріумфальні арки і колони (сама знаменита - колона Траяна)

У Древньому Римі створюється ряд абсолютно нових типів споруд. Це, передусім, амфітеатри. Найбільший з них - амфітеатр Флавієв або Колізей (I в. н.э.). Місця для 50 тисяч глядачів спиралися на конструкцію, фасад якої оформлений у вигляді трехъярусной аркади. Арена у вигляді еліпса була забезпечена складною системою підземних технічних приміщень. Важливою частиною римського образу життя були терми, які служили не тільки банями, але і культурними центрами, місцями зустрічей, відпочинку. У епоху імперії терми стали величезним спорудами з внутрішнім оздобленням, не поступливим палацам. Крім приміщень з холодними і гарячими басейнами, вони включали зали для відпочинку, для фізичних вправ, а іноді і бібліотеки. Прославили римлян і їх технічні споруди. Мережа чудових мощених каменем доріг з'єднувала всі частини величезної держави.

Найдавніша Аппієва дорога, ведуча в Рим, служить і зараз. Римляни запозичали на Сході і довели до досконалості арочну конструкцію мостів. Міста обов'язково оснащувалися складною системою водопостачання. Символом могутності і багатства Рима була поточна і вода, що струмує в римських вуличних фонтанах. Водопроводи були як підземними, так і наземними. У наземних водопроводах - акведуках - керамічні труби вміщували на високу аркаду. Для стічних вод будувалися підземні канали. У бідних міських районах уперше з'являються багатоповерхові житлові будинки - инсулы.

Якщо грецька скульптура насамперед прославилася узагальненими образами, що втілюють людську красу, то в Римі видатний розвиток отримав жанр психологічного скульптурного портрета. Його джерела - з одного боку, в особливому культі сім'ї (по латині -«прізвище»), предків у римлян, а з іншою - в сприйнятті окремої особи, що змінилося, її ролі в історії. Мистецтво «надихнуло» історію, залишивши портретну галерею її головних діючих облич: Помпея Великого, Юлія Цезаря, Цицерона, Октавіана і інших. Про живописні портрети дізналися після археологічних знахідок в Фаюмськом оазисі в Єгипті, де склався похоронний обряд, що об'єднав східні і західні традиції. На дошках (іноді тканини) на восковій основі були написані портрети вмерлих, разючі по тонкості передачі не тільки зовнішності, але і внутрішнього світу. Фресковий живопис і мозаїка у всій її пишності - реалістичні, з багатою колірною гаммою, з передачею об'єму і глибини простору - стали відомі після розкопок міст Помпеї і Геракуланума, загиблих під час виверження вулкана Везувій в 79 г. н.э. Ця трагедія, що принесла загибель людям, зберегла життя творам мистецтва. Розкопки тут були початі в XVIII в. і продовжуються до цього часу.

Виникнення театрального мистецтва в Римі пов'язане з святами збору урожаю. Самобутнім римським театральним жанром були сатуры - побутові комічні сценки, що включали діалоги, спів, музику і танці (своєрідний прообраз сучасної оперети). Пізніше стали ставитися комедії і трагедії за грецьким зразком. Римські актори відбувалися з середи вольноотпущенников або рабів. Вони займали, як правило, низьке суспільне положення. У Римі уперше виникають професійний акторський трупа і камерні (для невеликого числа глядачів) театральні уявлення.

Великою популярністю в Римі, особливо в період занепаду, користувалися циркові уявлення, гладіаторські бої, що свідчило об деградацію театральної культури і суспільні вдачі.