Смекни!
smekni.com

Михайло Горбачов (стр. 1 из 7)

Реферат на тему:

“Михайло Горбачов”

Введення

Поняття "перебудова" дуже спірно: кожний має на увазі під ним щось, що відповідає його політичним поглядам. Я розумію під словом "перебудова" як сукупність суспільно-політичних процесів у період 1985-1991 років.

У середині 80-х керівництво КПРС проголосило курс на перебудову. По масштабі викликаних нею змін у Європі, та й в усьому світі її справедливо зіставляють з такими історичними подіями, як Велика французька чи революція Жовтень 1917 року в Росії. Отже, термін "перебудова" з'явився в нашій політичній лексиці в 1985 році. Але чим була тодішня "перебудова"? Що вона дала країні і чого вона неї позбавила?

Життя М.С. Горбачова

Михайло Сергійович Горбачов народився в селянській родині на півдні Росії, неподалік від Ставрополя. Його батько загинув на фронті, залишивши двох синів, і старшому з них, Михайлові, довелося взяти на себе основні турботи про родину. Він почав працювати з 13 років, з 15 років - помічник комбайнера машинно-тракторної станції (МТС).

Його завзятість і наполегливість допомогли йому закінчити школу з золотою медаллю і надійти за результатами співбесіди в Московський університет імені М.В. Ломоносова на юридичний факультет.

М.С. Горбачов добре учився в університеті, тут же з 1955 р. він почав займатися комсомольською і партійною роботою. Заочно закінчив економічний факультет Ставропольського сільськогосподарського інституту за фахом агроном-економіст.

В студентські роки він женився на Раїсі Максимівні і виїхав на батьківщину в Ставропольський край, де вони прожили 23 року. Вона училася у філософському університеті МГУ. Ще досить молодою людиною - йому було всего 39 років - він став першим секретарем Ставропольського крайкому КПРС.

У 1971 році родина Горбачов повернулася в Москву, оскільки Михайла Сергійовича перевели на роботу в ЦК КПРС. З 1978 року М.С. Горбачов став секретарем ЦК КПРС по сільському господарству. Його кар'єру продовжує неухильно розвиватися по висхідній: у 1979 році він стає кандидатом у члени Політбюро, а з 1980 року - членом Політбюро ЦК КПРС. У березні 1985 року Горбачова обирають Генеральним секретарем ЦК КПРС. З 1988 року М.С. Горбачов був також Головою Президії Верховної Ради СРСР.

Імпульси до зовнішньої політики Горбачова

У 1985 р. умирає К.У.Черненко, Генеральним секретарем КПРС під бурхливі оплески стає М.С. Горбачов. З ім'ям цієї людини зв'язано більш ніж п'ять років історії СРСР.

Узагалі, писати про Горбачова нелегко. З кількох причин.

По-перше, за час його перебування на посаді Генерального секретаря КПРС була величезна кількість мов, заяв, інтерв'ю, виступів на заходах різного рівня, у яких зорієнтуватися часом буває складно. Уже дуже багато їх вийшло за період перебування у влади Горбачова.

По-друге, горбачовський період у нашій історії був порівняно не давно, що не дозволило поки вченим уважно вивчити його і витягти якісь уроки. Хоча вже і зараз мається величезна кількість книг, присвячених того часу. Так, Д. Волкогонов, працюючи в бібліотеці американського конгресу в 1994 р., знайшов більш двохсот п'ятдесятьох досить великих робіт (книг) про Горбачова. Однак більшість закордонних і вітчизняних робіт про Михайло Сергійовичі і його політику поверхневі, що не дозволяє вважати їх фундаментальними роботами, як про самого Горбачова, так і про процеси, що проходили в Радянському Союзі в другій половині 80-х рр.

По-третє, він наш сучасник і продовжує брати участь у політичному житті Росії, зовсім щиро вважаючи, що час його зоряної години ще не прийшов.

Отже, що ж штовхнуло нового Генерального секретаря різко повернути кермо зовнішньої політики СРСР?

Колишні помічники Горбачова згадують, що імпульсами нової зовнішньої політики послужили внутрішні проблеми радянської держави, з якими воно гостро зштовхнулося в середині 80-х рр., а також зовнішньополітичне положення СРСР. Країна була в тупику. Існував цілий ряд потребуючих невідкладного рішення питань. Радянський Союз фактично виявився в ізоляції. Дійсних союзників не було. ОВД на 90% складався з радянських збройних сил. До самих вірних союзників Радянського Союзу того часу можна віднести Кубу, ГДР, В'Єтнам, але їхній потенціал був обмежений. СРСР був, втягнуть у війну в Афганістану, мав складні відносини з КНР, було багато невирішених питань і в радянсько-японських відносинах.

У формуванні своєї політики (і внутрішньої, і зовнішньої) Горбачов пішов, як і властиво росіянину національному характеру по революційному чи форсованому шляху. Помічник Горбачова А.С. Черняев пише у своїх мемуарах, що уперше влітку 1986 р., Генеральний секретар прийшов до висновку про необхідність революції в країні: "Перебудова - це революція. Революція в розумах, виробництві, у виробничих силах, виробничих відносинах, у всій надбудові, у всім". І от ще: "Час переломне. Має бути величезна перебудова у всіх сферах".

Обтяжено Радянський Союз був і підтримкою паритету зі США, на что ішло близько 40% усіх народних ресурсів. Економіка країни була малоефективної, грошей для конкуренції із сильними суперниками не вистачало. До 1983 р. стало виявлятися, що СРСР програє змагання з розвитими капіталістичними країнами. От як сам Горбачов оцінив ситуацію на одній закритій нараді відповідальних працівників у травні 1986 р.: "Ми продавали нафту і газ, інша сировина, що рвали в нас з рук. Тепер ситуація змінилася, як ви знаєте, і усередині і поза - не в нашу користь".

Слід зазначити, що ще до знаменитого Квітневого Пленуму, велися зразкові розмови про майбутню східну політику Радянського Союзу. Так, Черняев у своїй книзі "Шість років з Горбачовим" відтворює епізод, коли Арбатов показував йому записки, що він посилав М.С. Горбачову. По східній політиці там були наступні пропозиції: якомога швидше налагодити стосунки з Китаєм, Японії віддати два чи чотири острови і терміново вирішити афганську проблему. Горбачов відгукнувся тільки на питання зв'язаний з Афганістаном і сказав, що вже обмірковує його, і, як з'ясувалося потім, уже дав своєму помічнику А.М. Александрову-Агентову відповідні доручення.

Таким чином, до середини 80-х років для реалистично мислячих політиків у СРСР позначилася проста істина: якщо не знайти переконливих відповідей на виклики складного переломного часу останніх десятиліть ХХ сторіччя, що торкаються фундаментальні основи людського буття - будь те в економічній, політичній, гуманітарній чи будь-який іншій сфері ма­теріального і духовного життя, - може виявитися на узбіччі світової цивілізації. У цьому зв'язку перед радянським керівництвом встала об'єктивна задача: виходячи не з умоглядних схем, а з реальних загально­людських пріоритетів і цінностей, зробити корінний перегляд успадкованих від минулого стереотипних установок і дій, відірваних від життя, не відповідним інтересам країни. Інакше кажучи, потрібно було відмовитися від усього того, що заводило у свідомо тупикові ситуації на переговорах, зава­жало ослабленню міжнародної напруженості, нормальному міждержавному співробітництву, зменшенню військової погрози. Курс Горбачова спрямова­ний на перебудову і впровадження нового політичного мислення привів до кардинальної зміни зовнішньополітичної орієнтації країни і зробив сильний вплив на перетворення усієї світової системи міждержавних відносин на за­вершальному етапі "холодної війни".

Шлях реформатора

Ми знаємо всі чи майже усі про реформи Горбачова. Ми не знаємо, як він став реформатором.

У партійно-адміністративній біографії Горбачова були серйозні передумови до того, щоб, досягши вищої влади, не почивати на лаврах, але намагатися щось змінити. Дуже важливо, що намісником Ставрополья він став при Брежнєву, коли комуністична система вже розвалювалася, заснований на терорі механізм керування не працював, а народ у сем зневірився. Вищі керівники в цей період продовжували жити ілюзіями своєї молодості і вірили, що, як і в 30-і роки, накази центра якщо не виконуються, те принаймні сприймаються всерйоз. Володіючи начебто б усієї повної інформації, Політбюро, що складається зі старих, насправді не уявляло собі положення справ у країні і переоцінювало запас міцності системи. Ще при Сталіну відірвалися вони від реального життя, пішли в сюрреалістичний світ Кремля. Покоління Горбачова знало, яке спадщина залишили їм попередники...

Багато однолітків Горбачова думали, що змінити нічого не можна. Позиція Горбачова прямо протилежна: змінювати можна і потрібно. Очевидно, тут з'явився не партійний менталітет, для якого при всій зовнішній активності був характерний фаталізм, а менталітет органів КДБ, з якими, зважаючи на все, завжди був близький майбутньої в'язень Фороса. Комітет, що був свого роду внутрішньою партією, по-перше, завжди знав більше, ніж партія: вона не хотіла нічого знати, задовольняючи переможними реляциями і запевняннями у відданості. По-друге, ідеологія могутнього таємного ордена КДБ у відмінності від партійної не тільки приймала факт існування супротивників, проблем і протидії, але і припускало можливість подолання будь-яких труднощів чітко розрахованими активними діями. Звичайно, Горбачов ніколи не був штатним співробітником органів держбезпеки, але він був учнем Юрія Андропова і цілком сприйняв характерну для учителя віру в те, що сильна, розумна влада може змінити світ.

Але чому, незважаючи на коливання, він проводив реформи убік лібералізації - не до таборів і страху, що було б природним розвитком системи, а до волі, по шляху кардинальної трансформації режиму? Очевидно, незважаючи на блискучу кар'єру, у нього були якась рахівниця з державою, із владою, бути може, затаєна образа на систему, що, не знаючи цього, вважала його своїм.