Смекни!
smekni.com

Причини і наслідки громадянської війни в США (стр. 1 из 3)

Соціально-економічні причини і наслідки громадянської війни в США

План

1. Вступ

2. Назрівання конфлікту між Північчю і Півднем.

3. Громадянська війна 1861 — 1865 р.

4. Наслідки Громадянської війни

5. Висновки

6. Література
Вступ

Незважаючи на значний розвиток промисловості США в першій половині XIX в. залишалися переважно аграрною країною. Швидкий ріст промисловості, міського населення, залізничне, будівництво, — усе це викликало стійкий попит на продукти сільського господарства, визначило його галузеву спеціалізацію. Північ і Центр перетворилися в житницю США. Виробництво пшениці з 1840 по 1860 р. потроїлося. Фермери стали серйозною політичною силою країни.

Інший тип економіки панував на плантаторському Півдні. До промислового перевороту в Англії не було такого товару, який би стимулював розширене відтворення господарства на Півдні США. Промисловий переворот і розвиток англійської бавовняної промисловості в корені змінило ситуацію. Господарство американського Півдня одержало монокультуру — виробництво бавовни, а вся необхідне для цього (техніка, меблі, одяг і ін.) став поставляти ринок. За першу половину XIX в. виробництво бавовни зросло в 23 рази, а кількість чорних рабів — утроє (з одного до трьох мільйонів чоловік). Оскільки рабовласницьке господарство незалежне від часу свого існування може мати тільки екстенсивний характер (плантатори не застосовували добрив, і хижацьке використання землі приводило до її повсюдного виснаження), для нього було потрібно безперервне збільшення посівних площ і числа рабів.

Проблема відтворення робочої сили, незважаючи на офіційну заборону работоргівлі, ще якось вирішувалося: деякі найстарші рабовласницькі штати (Віргінія, Мериленд), де ґрунт був уже занадто виснажений, стали спеціалізуватися на «виробництві» рабів для інших південних штатів США. Значно складніше обстояло справу з розширенням посівних площ під бавовну. На Заході США знаходилися великі масиви незайнятих родючих земель. Саме на ці землі кинулися і плантатори з Півдня і фермери з Півночі. До середини XIX в. гостра проблема Заходу - рабовласницькі плантації або вільні фермерські господарства — стала одним з основних соціально-економічних протиріч у країні.

Назрівання конфлікту між Північчю і Півднем.

У першій половині XIХ в., коли рух на західні землі придбало масовий характер, оформилися два потоки колонізації — північного і південний, з вільного і рабовласницького штатів. Незважаючи на те що обидві системи — рабства і вільного капіталізму - співіснували в одній державі, конституції північних штатів забороняли рабство.

Їхні інтереси розмежовувалися й у конгресі. Кожна сторона стежила і тим, щоб у союз приймалося по рівному числу тих і інших штатів. У 1820 р. був прийнятий так називаний Миссурийський компроміс, що показав, що питання про рабство на нових землях став загальнонаціональною проблемою. Територія на захід від р. Міссісіпі поділялася паралельно 30°30' с.ш. на двох частин — рабовласницька до півдня і вільна до півночі. По суті, це була перемога жителів півдня, яким удалося розширити границі рабства, а Північ пішла їм на поступки.

Громадськість Півночі співчувала рабам, але мало хто насмілювався виступати за їхнє звільнення, оскільки ті були приватною власністю плантаторів. Іноді раби піднімали повстання (сама велика спроба такого роду била і 1831 р.), по чаші бігли у вільні штати, відкіля могли переправлятися в Канаду. Супротивники рабства (аболіціоністи) організували «підземну залізницю», як вони називали таємні маршрути для втікачів, яких охороняли в шляху. Величезне значення для мобілізації американської і світової громадськості проти рабства в південних штатах мала аболиционистська література і преса.

Рабовласники мали намір узаконити рабство повсій країні, позбавивши конгрес права скасовувати або дозволяти його в якому-небудь штаті. Це міг зробити тільки Верховний суд США, якому представився підходящий випадок у виді справи «Дреда Скотта» - раба, що офіційно звернувся в суд з позовом про звільнення, оскільки він разом з хазяїном проживав якийсь час у вільному штаті. Відхиливши в 1857 р. його позов, Верховний Суд одночасно оголосив неконституційним будь-який закон, що забороняє рабство.

Тим часом у Канзасі йшла боротьба між прихильниками і супротивниками рабства. Потік переселенців з Міссурі й інших південних штатів зштовхнувся з ще більш могутнім потоком фермерів з вільних штатів, і справа дійшла до збройних зіткнень. ДО 1860 р. останніх удалося здобути перемогу не тільки в сутичках але й у виборчих урн.

На той час на політичній авансцені з'явилася Республіканська партія. Вона згуртувала всіх незадоволених політикою Півдня яка перешкоджала радикальному рішенню питання про землю на користь, широких мас фермерів. Республіканців очолив Авраам Лінкольн, обраний у 1861 р. Президентом США.

«Генеральною репетицією» Громадянської війни стали конфлікт у Канзасі і знаменитий «рейд» Джона Брауна у Віргінії. Це була людина, що жагуче ненавидів рабство. Він воював проти нього в Канзасі, а у Віргінії задумав підняти повстання рабів. Для цього він із жменькою сміливців (22 чоловік) захопив у жовтні 1859 р. армійський арсенал, де зберігалося 100 тис. рушниць. Однак ця ініціатива виявилася передчасної і ніхто її не підтримав. Загін Брауна був частиною перебитий, частиною узятий у полон, у тому числі його проводир. Перед стратою через повішення 2 грудня 1859 р. Браун написав передсмертну записку, у якій сказав, що «тільки кров може змити злочину цієї гріховної країни...». Символічно, що придушенням «заколоту» керував полковник Чи Роберт, згодом головнокомандуючий армії південних штатів, а при страті Брауна, за деякими відомостями, був присутній Джон Уілкс Намиста — майбутній убивця президента США Лінкольна.

Громадянська війна 1861 — 1865 р.

Громадянська війна між північними і південними штатами з'явилася неминучим наслідком наростання протиріч між двома суспільними системами усередині країни. В основі цих протиріч було питання про рабство, що цілком визначав економічні і політичні інтереси плантаторів. «Програма-максимум» найбільш агресивних кіл Півдня було перетворення США в єдину рабовласницьку державу, але їх цілком 4 влаштовувало і відділення від союзу як самостійну державу.

Спроби сецесії (відділення) південних штатів мали місце задовго до Громадянської війни. У 1832 р. плантатори Південної Кароліни, узявши на озброєння доктрину суверенітету штатів, оголосили недійсними федеральні закони на території штату і заявили про вихід його зі складу США. Президент Джексон рішуче припинив цю спробу, пославши до його узбережжя військові кораблі. У 1850 р. жителі півдня знову пригрозили сецесією, і президент США Закарі Тейлор (колишній головнокомандуючим у війні з Мексикою) відповів погрозою на погрозу, заявивши, що поведе армію на Південь і розправиться з «зрадниками». Ідея єдиної союзної держави міцно володіла розумами федерального уряду, не крім і адміністрації Лінкольна (він говорив, що «будинок, розділений надвоє, не може стояти»).

Правлячі кола Півночі не бажали відділення Півдня ще і тому, що це означало б появу у вільними штатів грізного супротивника, що залишилися, в особі новоявленої «іноземної держави». Розкол і війна були неминучі, але не прихильники Лінкольна, а рабовласники форсували її початок. Перемога Лінкольна на президентських виборах 1860 р. означала втрату політичного завоювання рабовласниками всієї повноти влади і з'явилася сигналом до самовільного відділення Півдня від США.

Узимку — навесні 1861 р. сформувалася Конфедерація 11 південних штатів. 13 квітня жителі півдня розв'язали воєнні дії, почавши обстріл федерального форту Самтер у бухті Чарлстона (Південна Кароліна), нечисленний гарнізон якого капітулював і спустив американський прапор. Так качалася чотирирічна Громадянська війна

самій кровопролитній і руйнівна з усіх, котрі велися на території Сполучених Штатів.

Велика частина промислового потенціалу і людських ресурсів країни була зосереджена на Півночі, однак Південь був більш споєний (там установилася диктатура рабовласників) і сильний у військовому відношенні. У жителів півдня були більшість кадрових офіцерів, значні запаси озброєння, а головне, вони розуміли, що успіх їм може принести тільки швидка і рішуча перемога. Южане-плантатори вели боротьбу не на життя, а на смерть за своє виживання і колишнє благополуччя і перейнялися почуттям сліпої ненависті до «янкі» (жителям півночі), що здавалися їм не співвітчизниками, а чужинцями, ворогами. Це морально-психологічний стан білої частини південного суспільства прекрасно показано в романі американської письменниці Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром». На Півночі ж малося чимало прихильників угоди, «умиротворення» Півдня, особливо в тих колах буржуазії, що вели справи з плантаторами.

Благодушність і повільність на початку війни дорого обійшлися жителям півночі. 1861 рік приніс їм одні поразки, причому вже перша сутичка з конфедератами, що наставали, у червні того ж року ледве не закінчилася втратою столиці. Вашингтон став прифронтовим містом. До кінця 1861 р. армія жителів півночі, що безупинно поповнювалася добровольцями, перевищила 650 тис. чоловік, однак одна чисельна перевага не могла вирішити результат війни, що багато в чому порозумівалося прорахунками головного командування. Загальний план ведення кампанії проти Півдня зводився до його оточення і поступового стиску кільця («анаконда-план»), але розтягнутий на тисячі миль фронт легко було прорвати, що і відбулося в 1862 р.

Федеральні війська почали настання одночасне на заході басейні р. Міссісіпі) і на сході, у Віргінії. На першому напрямку удалося розвити успіх — талановитий генерал Улісс Грант узяв ряд міст і просувався уздовж Міссісіпі до півдня, а в» п.е ріки з портом Новий Орлеан було захоплено жителями півночі з поміччю флоту, що блокував Південь з моря. Конфедерація виявилася розрізаної надвоє, але ця удача на слабкій ділянці оборони супротивники була зведена на немає розгромом армії Півночі на основному фронті. Вона тричі вторгалася у Віргінію, щоб узяти столицю Конфедерації Ричмонд, але щораз її відкидали з великими втратами, а контрнаступ жителів півдня під умілим командуванням Р Лі з працею видалюся зупинити, перекинувши для цього частина військ із Заходу.