Смекни!
smekni.com

Атестація робочих місць в птахівництві (стр. 2 из 5)

Третій клас – шкідливі умови праці – характеризуються наявністю виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і несприятливо впливають на організм працюючих і/або його потомство.

Четвертий клас – небезпечні (екстремальні) умови праці – характеризуються такими рівнями виробничих факторів, вплив яких протягом робочої зміни або її частини створює погрозу для життя, високий ризик виникнення важких форм гострих професійних захворювань.

На птахофабриці «Оріль-Лідер» умови праці в яких працюють співробітники відноситься до першого класу категорій.

Результати атестації робочих місць за умовами праці на птахофабриці «Оріль-Лідер» використовуються з метою:

- планування і проведення заходів щодо охорони й умов праці, відповідно до діючих нормативних правових документів;

- сертифікації організації робіт з охорони праці;

- обґрунтування надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятим на важких роботах і роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, у передбаченому законодавством порядку;

- рішення питання про зв'язку захворювання з професією, установлення діагнозу профзахворювання;

- розгляду питання про припинення (призупиненні) експлуатації цеху, ділянки, устаткування, зміні технологій;

- включення в трудовий договір (контракт) умов праці працівників;

- ознайомлення працюючих з умовами праці на робочих місцях;

- складання статистичної звітності за формою 1-Т (умови праці);

- застосування адміністративно-економічних санкцій до посадових осіб у зв'язку з порушеннями законодавства про охорону праці.

Терміни проведення атестації встановлюються керівництвом птахофабрики «Оріль-Лідер» не рідше одного разу в п'ять років.

Обов'язкової переатестації підлягають робочі місця після заміни виробничого устаткування, зміни технологічного процесу, реконструкції засобів колективного захисту й ін., а також за вимогою органів Державної експертизи умов праці України у випадку виявлення порушень при проведенні атестації робочих місць за умовами праці.

2.3 Підготовка до проведення атестації робочих місць за умовами праці на птахофабриці «Оріль-Лідер»

Для проведення атестації робочих місць за умовами праціна птахофабриці «Оріль-Лідер» видається наказ, за яким:

1. створюється атестаційна комісія організації і, при необхідності, комісії в структурних підрозділах;

2. призначаються голова і члени атестаційної комісії, а також відповідальний за складання, ведення і збереження документації по атестації;

3. визначаються терміни і графік проведення атестації.

До складу атестаційної комісії рекомендується включати фахівців служб охорони праці, організації праці і заробітної плати, головних фахівців, керівників підрозділів, медичних працівників, представників профспілкової організації і спільних комітетів (комісій) по охороні праці, уповноважених (довірених) осіб по охороні праці професійних союзів або трудового колективу.

Атестаційна комісія:

1. здійснює методичне керівництво і контроль за проведенням робіт з атестації;

2. складає повний перелік робочих місць організації з виділенням аналогічних по характеру виконуваних робіт і умовам праці;

3. складає перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів, показників ваги і напруженості трудового процесу на кожному робочому місці з урахуванням скарг працівників на умови праці;

4. привласнює коди виробництвам, цехам, ділянкам, робочим місцям;

5. розробляє пропозиції по поліпшенню й оздоровленню умов праці;

6. формує необхідну нормативно-довідкову базу для проведення атестації;

7. виявляє найбільше травмонебезпечні ділянки, роботи й устаткування;

8. атестує і приймає рішення по подальшому використанню робочих місць.

Свою роботу атестаційна комісія починає зі складання переліку всіх робочих місць організації, що підлягають атестації за умовами праці. У переліку вказуються найменування робочих місць (професія, посада) і кількість працівників, зайнятих на цих робочих місцях.

На кожне робоче місце (або групу аналогічних робочих місць) складається карта атестації робочого місця (робітників місць) за умовами праці (Додаток 1). Працівник, чиє робоче місце атестується за умовами праці, підписує Карту атестації.

Для здійснення методичного керівництва атестацією комісія формує нормативно-довідкову базу й організує її вивчення. Нормативно-довідкова база містить у собі Положення про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, стандарти і нормативи, перераховані в Переліку основних стандартів системи стандартів безпеки праці і гігієнічних нормативів, використовуваних при атестації робочих місць за умовами праці, і інші нормативні і довідкові матеріали.

2.4 Проведення атестації і оформлення її результатів на птахофабриці «Оріль-Лідер»

При проведенні атестації на птахофабриці «Оріль-Лідер» проводиться:

1. Визначення фактичних значень небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях.

2. Оцінка травмобезпеки робочих місць.

3. Оцінка забезпеченості працівників засобами індивідуального захисту.

4. Оцінка фактичного стану умов праці на робочих місцях.

5. Визначення фактичних значень небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях.

На підставі характеристик технологічного процесу, застосовуваних матеріалів, сировини, устаткування для кожного робочого місця складається перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Для кожного робочого місця повинні бути оцінені всі небезпечні і шкідливі виробничі фактори – хімічні, фізичні, біологічні, психо-фізіологічні. Рівні небезпечних і шкідливих виробничих факторів визначається на підставі інструментальних вимірів.

Інструментальні виміри і ергономічні дослідження повинні проводитися в процесі роботи з використанням методів, передбачених Держстандартами або іншими нормативними документами, відповідно до згадуваного Переліку основних стандартів безпеки праці і гігієнічних нормативів.

Дані інструментальних вимірів виробничих факторів оформляються протоколами з вказівкою в них наступних даних:

1. найменування організації, код підрозділу і робочого місця;

2. дата проведення вимірів;

3. найменування організації, притягнутої до виконання вимірів;

4. найменування вимірюваного виробничого фактора;

5. засоби і метод виміру;

6. місце проведення вимірів, ескіз приміщення з указівкою крапки виміру;

7. фактичне значення параметра;

8. посади, прізвища, ініціали і підписи працівника, що проводив виміри, і представника адміністрації об'єкта, на якому проводилися виміри;

9. підпис відповідальної особи, печатка організації, де виконання вимірів.

Результати оцінки небезпечних і шкідливих виробничих факторів вносяться в карту атестації робочого місця за умовами праці.

Основними об'єктами оцінки травмобезпеки робітників місць є:

1. виробниче устаткування,

2. пристосування й інструменти,

3. забезпеченість засобами навчання й інструктажу.

Травмобезпека це відповідність робочих місць вимогам безпеки праці, що виключає травмування працюючих в умовах, установлених нормативними правовими актами по охороні праці

Оцінка травмобезпеки виконується шляхом перевірки відповідності виробничого устаткування, пристосувань і інструментів, а також засобів навчання й інструктажу вимогам нормативних правових актів.

При оцінці травмобезпеки здійснюють спробні пуски і зупинки виробничого устаткування з дотриманням вимог безпеки.

У випадках, коли устаткування і пристосування виготовлені до введення в дію нормативних актів, що поширюються на них, або коли ці акти не розроблені і не затверджені у встановленому порядку, оцінка проводиться на відповідність вимогам, викладеним у загальнодержавних нормативно - правових актів, що забезпечують безпечні умови праці на робочих місцях.

Оцінка травмобезпеки робітника місця оформляється протоколом.

Результати оцінки травмобезпеки вносяться й у Карту атестації робочого місця за умовами праці.

По кожному робочому місцю оцінюється забезпеченість працівників засобами індивідуального захисту, а також ефективність цих засобів. Оцінка здійснюється шляхом зіставлення виданих засобів з Типовими галузевими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття й інших засобів індивідуального захисту і з іншими нормативними документами.

Ефективність засобів індивідуального захисту повинна підтверджуватися сертифікатами відповідності. Оцінка забезпеченості працівників засобами індивідуального захисту оформляється протоколом.

Оцінка фактичного стану умов праці на робочих місцях складається з оцінок:

1. ступеня шкідливості і небезпеки;

2. ступеня травмобезпеки;

3. забезпеченості працівників засобами індивідуального захисту, а також ефективності цих засобів.

Результати оцінки фактичного стану умов праці на робочому місці заносяться в Карту атестації робочих місць за умовами праці, у якій атестаційною комісією організації дається висновок про результати атестації.

Якщо на робочому місці небезпечні і шкідливі виробничі фактори або відсутні, або їхні значення відповідають оптимальним чи припустимим величинам, вимоги по травмобезпеки виконані, працівники забезпечені засобами індивідуального захисту, робоче місце визнається атестованим.

Якщо на робочому місці фактичні значення небезпечних і шкідливих виробничих факторів перевищують існуючі норми або вимоги по травмобезпеці і забезпеченості працівників засобами індивідуального захисту не відповідають нормам, то умови праці на такому робочому місці відносяться до шкідливих чи небезпечних.

Робоче місце зі шкідливими умовами праці визнається умовно атестованим. Пропозиції по проведенню його у відповідність з нормативними актами вносяться в план заходів щодо поліпшення й оздоровлення умов праці.