Смекни!
smekni.com

Благоустрій та озеленення території мотелю "Меркурій" у м. Жидачеві (стр. 8 из 15)

Рис.3.2 Магнолія Суланжа Рис 3.3 Верба цільнолиста

‘Alaxandrina’ ‘Pendula’

Серед декоративно квітучих чагарникових видів можна відмітити хеномелес красивий ‘Nivalis’, кольквіція приємна, дейція рожева, форзиція проміжна ‘Spectabilis’, різні види спірей. Для озеленення використовуємо також різні види барбарису Тунберга (рис. 3.4), ялівець горизонтальний, кипарисовик Лавсона. Для декорування решітки висаджуємо жимолость японську ‘Aureoreticulata’.

Біля головного входу біля туї західної висаджуємо тую західну сорт ‘Rheingold’, який характеризується тьмяно-золотистим кольором, який на зиму стає мідним.

Рис. 3.4 Сорти барбарису Тунберга

Квіткове оформлення території представлене рокаріями, які влаштовуємо біля головного входу у мотель і на ділянці біля кафе між альтанками. Зелену основу гірки будуть складати карликова форма сосни гірської, кипарисовик тупий ‘Nana Gracilis’, кипарисовик Лавсона ‘Minima Aurea’. З квіткових грунтопокривних рослин використовуємо флокс шиловидний, арабіс війчатолистий, чебрець квітучий, дзвіночки Пожарського та інші види. Рослини підбираємо так, щоб рокарій виглядав привабливо цілий рік, враховуючи різні терміни цвітіння квіткових рослин, вигляд рослин у зимовий період.У природі рослини вкорінюються в тонкому шарі бідного на перегній ґрунті, тому потрібно слідкувати, щоб грунт не був перенасичений поживними речовинами. В таблиці3.1 наведено терміни цвітіння квіткових рослин, які використовуємо для створення рокаріїв. Окремі камені, групи каменів або кам’яні комплекси розміщуємо так, щоб їхня присутність здавалась цілком природньою.

Біля водойми пропонується висадити горлянку повзучу ‘Burgundy Glow’ (Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’) і астильбу голу (Astilbe glaberrima).

На території влаштовуємо звичайний садово-парковий газон. Спосіб створення газону – посів насіння газонних трав, використовуючи травосуміш з насіння таких трав, як тонконіг лучний і райграс пасовищний.

Таблиця 3.1

Терміни цвітіння квіткових рослин

п\п

Назва виду

(українська / латинська)

Забарвле-ння квітів

Терміни

цвітіння

1 Арабіс війчатолистий / Arabis blepharophylla Темно-рожеве Травень
2 Дзвіночки Пожарського / Campanula poschaskyana Голубе Липень- серпень
3 Крокус ‘Joan of Arc’ / Crocus ‘Joan of Arc’ Біле Кінець квітня
4 Крокус ‘Little Dorrit’ / Crocus ‘Little Dorrit’ Фіолетове Кінець квітня
5 Крокус прекрасний/ Crocus speciosus Бузкове Вересень- жовтень
6 Молодило павутинне / Sempervivum arachnoideum Малиново-червоне Червень- липень
7 Молочай міртолистий / Euphorbia myrsinites Жовто-зелене Травень
8 Очиток Еверса / Sedum eversii рожеве Червень
9 Очиток товстолистий / Sedum dasyphyllum Біле Червень
10 Флокс шиловидний ‘Apple Blossom’ / Plox subulata ‘Apple Blossom’ Рожеве Травень- червень
11 Хоста Зібольда ‘Elegans’ / Hosta sieboldiana ‘Elegans’ Біле з рожевим відтінком Липень- серпень
12 Хоста вздута‘Thomas Hogg’ / Hosta ventricosa ‘Thomas Hogg’ Фіолетове Липень- серпень
13 Чебрець повзучий / Thymus serpyllum Фіолетове Червень- липень

Важливим напрямом з вдосконалення даного об´єкту є також благоуст-рій території, що передбачає розмітку дорожньо-стежкової мережі та майданчиків, огородження території, освітлення території, встановлення малих архітектурних форм.

Дорожньо-стежкова мережа – найбільш важливий елемент благоустрою. При її проектуванні враховуємо функціональне призначення доріг, характер їх покриття та зручність в експлуатації. На даному об´єкті основна доріжка сполучає будівлю мотелю з басейном і приміщенням кінно-спортивної площадки. Додаткові доріжки ведуть до тенісного корту і волейбольної площадки.

Дорожнє покриття має забезпечувати необхідну міцність та шорсткість поверхні, не пилити, бути економічним в експлуатації, мати високі декоративні якості. Для мощення доріжок використовуємо тротуарну плитку і натуральний камінь. На рис. 3.5 зображено технологію укладання тротуарної плитки.

Рис 3.5 Технологія укладання тротуарної плитки

Замовник сам обирає вид тротуарної плитки і натурального каменю серед тих, які йому пропонуються.

Оскільки територія огороджена частково, необхідно продовжити огородження, відділяючи, при цьому, площадку для верхової їзди від решти території. Для відмежування використовуємо різні види дерев´янної огорожі.

Зона активного відпочинку об´єднує в собі територію будівлі критого басейну, тенісного корту, волейбольну площадку та площадку для верхової їзди.

Тенісна площадка – спортивна площадка, обмежена лініями; довжина 23,77 м., ширина для одиночної гри 8,23 м.,для парної 10,97 м., обладнується двома стовпами на поперечній осі площадки, між якими з допомогою троса натягується сітка; головна розмітка: поперечна вісь (сітка), середня лінія, лінія подачі, задні лінії, бокові ліні, забіги (рис. 3.6).

Рис. 3.6 Параметри тенісного корту

Волейбольна площадка – спортивна площадка 9х18 м. З грунтовим покриттям, обладнується двома стовпами, між якими на певній висоті туго натягується трос, на якому висить сітка; головна розмітка: середня лінія, зона нападу, зона захисту, зона подачі.

Площадка для верхової їзди – огороджене рівне місце, з м´ягким грунтом, без каміння.

Для відкритих спортивних площадок різного призначення вико-ристовуємо грунтові покриття.

Оскільки графік роботи мотелю кругло добовий, актуальним є питання освітлення території, не лише з метою безпеки руху по території. Декоративне освітлення зробить мотель більш привабливим для клієнтів і створить більш комфортні умови для їх відпочинку у вечірні години.

Світлотехніка в наші дні — важливий компонент функціональної організації середовища перебування сучасної людини. Правильно спроекто-ване освітлення — це не тільки комфорт і безпека людей у темний час доби, але й потужний інструмент у руках архітектора, що дозволяє моделювати різні аспекти естетичного сприйняття міського середовища.

При виборі світильників для зовнішнього освітлення важливими є декілька критеріїв. Насамперед – це дизайн і співвідношення із зовнішньою архі-тектурою, адже саме ці якості будуть на виду у відвідувачів. А також розміри і світлороздільність світильників. Ці показники визначають кількість і схему розміщення пристроїв на території.

На території заплановані наступні види освітлення: функціональне, декоративне і святкове освітлення.

Функціональне освітлення - це в першу чергу безпека і довговічність, а також зручність в експлуатації й обслуговуванні. Даний тип освітлення використовуємо біля головного входу, на головних доріжках, площадках, автостоянці.

Для позначення дорожньо-стежкової мережі використовуємо супровідне освітлення – вздовж доріжок встановлюємо світлові стовпчики.Для цього використовуються світильники середньої потужності, що розташовуються на висоті одного-півтора метри.

Для тенісного корту, площадки для верхової їзди, а також автостоянки використовуємо заливне освітлення, що створює яскравий фон. Такий фон утвориться за допомогою натрієвих, металево-галогенних або ртутних ламп. На автостоянці ліхтарі встановлюються на висоті 3 метри, на тенісному корті – 7метрів. Для освітлення площадки для верхової їзди встановлюємо на будівлі прожектор.Дуже важливо уникати шкідливого для очей різкого світла. Тому вибираємо світильники з матовими плафонами, що розсіюють світло.

Декоративне освітлення використовуємо біля головного входу в мотель для виділення рокарію у вечірні години, для підсвітки деревних груп. Також декоративне освітлення буде присутнім на ділянці біля кафе і вздовж рядової посадки робінії. У цю групу входять світильника-крихітки висотою 0,3 -- 0,5 метри, міні-прожектори, «водяники» - ліхтарі для штучних водойм. Ліхтарі спрямованого освітлення розміщені на землі, можуть виділяти крону дерев, акцентувати увагу на альпійській гірці.

Святкове освітлення – містить у собі ошатне підсвічування фасадів, дерев і різних елементів ділянки при проведенні свят або торжеств. Таке підсвічування допоможе створити неповторну атмосферу свята і зробить незгладиме враження на клієнтів. Тому його використовуємо саме в тих місцях, де можуть проходити святкування – біля кафе. Святкове освітлення створюємо за допомогою гірлянд і світлових шнурів.

Роботи по влаштуванню системи освітлення включають: викопування траншей під електричні кабелі, прокладання кабелів, підготовку площадок під встановлення світильників, встановлення світильників, виключателів і розеток, монтаж розвідного щитка.

Кожен вид освітлення впливає на інші, таким чином, важливо розглядати їх разом. Різні види освітлення можуть підтримувати або руйнувати один одного. Використані грамотно, вони можуть бути об'єднані - акцентуюче освітлення, може використовуватися як загальне освітлення вулиці, і навпаки. Для сучасного освітлення важливе розуміння того, що все, що сприймає людське око, повинне бути включене у світлове рішення простору. Кожний з перерахованих видів освітлення при цьому є частиною створюваної світлової картини.