Смекни!
smekni.com

Вiдбір i пiдготовка собак до пошуку вибухових речовин та зброї в умовах Одеського Кiнологiчного центру ДМСУ (стр. 10 из 12)

Недоліком механічного методу дресирування є порушення контакту собаки з дресирувальником. Больові відчуття собака отримує через нашийник з повідком, або від батога. Недоліком смакозаохочувального методу дресировки є ненадійність собаки в виконанні команд дресирувальника. Причина - гальмування умовного рефлексу, тобто собака відволікається сторонніми подразниками. Недоліком контрастного методу можливе зіткнення оборонних і харчових рефлексів, що приводить до зривів і неврозів (В.В.Язиков, 1932). Недоліків оперантного методу практично немає. При виборі методу дресирування керуються типом вищої нервової діяльності собаки, характером і ступенем прояву основних і переважаючих реакцій поведінки тварини. Найбільш придатні методи дресирування в залежності від типу вищої нервової діяльності зображені на рисунку 1.

Рис. 1. Методи дресирування в залежності від типу вищої нервової діяльності


Таблиця 4. Ефективність використання різних методів дресирування собак до пошукової служби

Методи дресирування Затрати часу, дні Недоліки
Відмова від виконання команд Викликає пасивність Неврози, зриви Вироблення не всіх складних умовних рефлексів Кліматичні умови (від -15 до +35 градусів С)
Механічний 193±7 + + + - +
Смакозаохочувальний 174±5 + + - + +
Контрастний 130±3 - + + - +
Оперантний 80±2 - - - - +

3. Економічна ефективність проведених досліджень

В зв'язку з тим, що економічну ефективність проведених досліджень у собаківництві встановити важко, оскільки не існує загальноприйнятих методик її визначення саме у цьому напрямку, проте нами було проведено визначення економічної ефективності підготовки собак до розшукової роботи в залежності від методу дресирування (II етап досліджень) та встановлено економічну ефективність годівлі собак з використанням кормів власного і промислового виробництва (табл. 5).

Таблиця 5. Економічна ефективність проведених досліджень

Методи дресирування Показники
Тривалість дресирування Додаткові дні дресирування Вартість 1 дня годівлі, грн.. Додаткові витрати на годівлю з урахуванням непродуктивних днів, грн..
ІІ етап досліджень
Механічний 193 82 4-90* +401-80
Смакозаохочувальний 174 63 4-90* +308-70
Оперантний 88 - 4-90* -
Контрастний 111 - 4-90* -
ІІІ етап досліджень
Тип годівлі:
- корми власного приготування - - 15+60 +10-70
- корми промислового виробництва - - 4-90*

З даної таблиці видно, що найбільш економічно доцільним методом дресирування розшукових собак є оперантний та контрастний.

Крім того, годівля пошукових собак кормами промислового виробництва «Bewi-Dog» в порівняні з годівлею кормом власного виробництва з урахуванням наявних цін станом на 01.04.10 є дешевшою на 10,70 грн. або на 68,6%.

4. Заходи з охорони праці і техніки безпеки

Основним завданням охорони праці є створення здорових та безпечних розумів праці, ліквідації травматизму й захворювань на виробництві, проблема поліпшення розумів праці безпосередньо пов'язано з санітарно-побутовими і медичним обслуговування працівників, організацією відпочинку, харчування тощо. Всі це сприяє відновленню сил, знижує напруженість і приводити до збереження працездатності. Поліпшення розумів праці й підвищення її безпеки безпосередньо впливають на зниження виробничого травматизму, професійних захворювань збереження працюючих. Тому основними завданнями з охорони праці є створення здорових і безпечних розумів праці, ліквідація травматизму й захворювань на виробництві.

Для вирішення завдань з охорони праці в Одеському Кінологічному центрі ДМСУ, де працює двадцять п'ять осіб.

Відповідальність за охорону праці в КЦ ДМСУ покладена на керівника. Керівник визначає відповідального за охорону праці, який періодично - один раз на три роки - проходить навчання з питань охорони праці в навчальних заставах та установах, які мають відповідний дозвіл. Інструктажі з охорони праці бувають; вступний, первинний, повторний, позачерговий, цільовий. Реєструються в журналі обліку інструктажів. Проводить інструктажі особа, яка за це відповідальна. На КЦ ДМСУ є навчальний клас, де вивчають інструкції з охорони праці й проводять інструктажі. В умовах установи встановлено 8 робочих годин, година перерви, тривалість роботи в нічний час 7 годин. Для забезпечення безпечної праці та охорони здоров'я необхідна відповідна організація режиму праці й відпочинку. При цьому враховуються вимоги законів про працю та інших нормативно - правових актів щодо робочого часу та відпочинку,

профілактики та лікувально-оздоровчих процедур. До роботи в установі допускаються особи старше 18 років, які не мають медичних протипоказань, пройшли навчання та первинний інструктаж з охорони праці. Ні в якому разі не допускають до роботи з тваринами вагітних жінок та осіб молодше 18 років.

Для працівників установи спеціально влаштована кімната для прання спеціального одягу, також шафи для зберігання верхнього одягу. Всі працівників установи мають спеціальний одяг: ветеринарний лікар – білий халат і шапочку; робітники - комбінезони та спеціальне взуття.

У навчальному класі зберігається аптечка. Обов'язково раз на три дні халати й шапочки проходять прання, а комбінезони раз на тиждень. Усі знаряддя праці (цебра, щітки, ганчірки) миються кожен день. У разі нещасного випадку створюється комісія для його розслідування в складі не менш ніж три особи. До складу комісії включаються керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на якові покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці (голова комісії), керівник структурного підрозділу підприємства, на якому стався нещасний випадок, представник робочого органу. Матеріали розслідування оформлюються актом розслідування за формо. Н-5 у трьох примірниках, а також актом за формою Н-1 у шести примірниках. Примірник акту форми Н-5 разом з примірником акту форми Н-1 підлягає зберіганню на підприємстві протягом 45 років. Нещасних випадків на даному підприємстві не було. Причинами нещасних випадків звичайно можуть бути необережне поводження з тваринами. При цьому виникають вкуси, синці й подряпини. Алі в установі травматизм відсутній. Робітники додержуються правил охорони праці, обережно поводяться з тваринами, додержуються особистої гігієни. Для підвищення рівня організації охорони праці доречним би було введення обладнану кімнату особистої гігієни жінок, місто для паління, та прийому їжі. При роботі з собаками треба додержуватися наступних правил; працювати в спеціальному одягу, не палити й не приймати їжу; до й після контакту з тваринами мити руки; забороняється підходити в нетверезому стані. Також при роботі з собаками які утримуються у вольєрах на вулиці треба, бути уважним під годину холодів взимку та високої температури - літом, щоб уникнути обморожування чи теплового удару. Крім поранень при роботі з тваринами існує ризик захворіти на вірусні та бактеріальні хвороби. Шкідливі речовини можуть проникати в організм людини через дихальні шляхи, шкіру, і шлунково-кишковий тракт. Бактерії - небезпечно впливають на організм людини, можуть викликати хвороби такі як розлад шлунку, нудота, шкіряні висипи, інтоксикацію організму. Вірус – спричиняє різноманітні захворювання, вражають верхні й нижні дихальні шляхи, підіймають температуру тіла. Всі ці наведенні фактори можуть привести до загибелі людини. Також на людину, яка робить біля собаки можуть впливати фактор присутності паразитів - воші, кліщ, блохи. Тому, для профілактики захворювань проводять попередні та періодичні медогляди, дослідження шкіряних покривів та аналіз крові.

Основними організаційними заходами захисту від шкідливого впливу мікроклімату є;

- проведення інструктажу.

- нормування робочих годин та перерви, під час роботи в холодних та

- жарких умовах.

- надання спеціального одягу

- додержання особистої гігієни

- прибирання й миття вольєрів

- своєчасне визначення хворих тварин

- деінсектизація й дератизація приміщень і вольєрів

- проведення медичного огляду персоналу

- обладнання дезбар'єрів

- своєчасне переведення хворих тварин до карантину

- дезінфекція одягу й взуття.

В установі обладнані спеціальна доріжка для персоналу.

Для зменшення фізичного та нервово-технічного навантаження працівників в установі впровадженні розклад роботи з перервами та відпочинок і прийом їжі. Також обумовлені вихідні та відпустки.

Якщо вищевикладені заходи, будуть виконані, то знизиться відсоток нещасних випадків і травматизму, підвищиться працездатність персоналу, що збереже кошти підприємству.


5. Заходи з охорони природи

Одеський Кінологічний центр ДМСУ створено для утримання й підготовки службових собак на пошук наркотичних, вибухових речовин та зброї, та розташований в межах міста Одеси, віддалене від житлових споруд на відстань 1,5 км що є безпечним для житла. Площа підприємства 0,6 гектарів. На території побудовані вольєри, склад, оглядова кімната, незалежне енергопостачання, існує власна система очищення відходів.