Смекни!
smekni.com

Вiдбір i пiдготовка собак до пошуку вибухових речовин та зброї в умовах Одеського Кiнологiчного центру ДМСУ (стр. 6 из 12)

Тест 3. Кілька разів голосно лясніть у долоні над головою цуценят.

Тест 4. Киньте в безпосередній близькості від цуценя зв'язку ключів.

Тест 5. Помахайте газетою над головою цуценяти.

Успішно склавшими випробування вважаються ті цуценята, які не виявили ознак страху й нервозності, не демонстрували позу підлеглості, рух від джерела погрози, істеричне облаювання, невпевненість, апатію, флегматичність.

Для визначення придатності цуценят до того або іншого виду служби, а також прогнозування результатів його соціалізації застосовуються тести Кэмпбела, відпрацьовані на більш ніж 10 тисячах собак різних порід. Тести проводяться по досягненні цуценям віку 2-3 місяців у незнайомому цуценяті тихому місці, де ніщо не відволікає увагу цуценя. Цуценя не можна підбадьорювати або пестити, з ним не можна розмовляти.

Тест складається з 5 пунктів.

1. Соціальне притягання.

Поставте цуценя на підлогу, відійдіть на кілька кроків у напрямку протилежному тому, яким ви прийшли. Присядьте або встаньте на коліні й поплескайте в долоні, залучаючи його увагу.

Можливі наступні типи поводження:

А - цуценя підбігає відразу, стрибає на тестуючого, грає, лиже й покусує руки; хвіст піднятий нагору.

В - цуценя підбігає відразу й починає дряпати тестуючого лабетами, хвіст піднятий нагору.

С - цуценя підбігає відразу, але хвіст похилений

Д - цуценя підбігає, але не відразу, а після деякого коливання, вид в його розгублений.

Е - цуценя не підбігає зовсім.

2. Готовність прямувати за людиною.

Встаньте поруч із цуценям, потім нормальним кроком почніть віддалятися від нього.

Можливі наступні варіанти поводження:

А - цуценя біжить за тестуючим відразу, весел, намагається схопити, хвіст піднятий нагору.

В - цуценя біжить за тестуючим відразу, хвіст піднятий.

С - цуценя відразу біжить за тестуючим, але нерішуче, відстає, хвіст похилений.

Д - цуценя дуже несміливо йде за тестуючим, потім зупиняється, розгублений, хвіст похилений.

Е - цуценя відмовляється прямувати за тестуючим.

3. Реакція на примусові дії.

Тестуючий обережно перевертає цуценя животом нагору й утримує його близько 30 сек., притримуючи в області грудей. Реакція на примусові дії показує в якому ступені цуценя переносить фізичне перевершення, тобто здатність до підпорядкування.

Варіанти поводження:

А - активно протестує, вивертається, відштовхує лабетами, ричить, намагається вкусити.

В - активно протестує, намагається вислизнути.

С - спочатку протестує, потім заспокоюється.

Д - не протестує, намагається лизнути руку, виляє хвостом.

Е - лежить нерухомо або з вереском виривається, наляканий.

4. Соціальна перевага.

Цуценя сидить або лежить. Тестуючий гладить цуценя уздовж спини. Тест розраховано на визначення здатності цуценят приймати або відкидати соціальну перевагу людини.

Варіанти поводження:

А - цуценя відразу виявляє радість, підскакує, стрибає на тестуючого, б'є його лабетами, лиже руки;

В - піднімається на задні лабети, передніми опираючись на тестуючого, лиже руки, виляє хвостом.

С - повертає голову, намагаючись лизнути руку, виляє хвостом.

Д - лягає на спину, лиже руки, виляє хвостом.

Е - лягає на спину з підгорнутим хвостом або тікає.

5. Довіра до людини

Тестуючий піднімає цуценя над підлогою приблизно на 30 см, підтримуючи його обома руками під животик і груди. Не маючи опори, цуценя співчуває себе повністю у владі тестуючого.

Варіанти поводження:

А - люто протестує, енергійно виривається з рук, кусається й ричить.

В - активно протестує, але не кусається.

С - починає протестувати, потім заспокоюється.

Д - не протестує, спокійно висить або лиже тестуючому руки.

Е - перелякане, напружений, скулить, верещить.

Результати тестування.

1. Два або більше А + трохи В. Собаки схильна до домінування. Може бути потенційно агресивною. Рекомендується використання для охрани й захисту.

2. Три В и більше. Собака надійна, має схильність до спокійної перевазі й лідерству. Схильність до спортивного дресирування.

3. Три С и більше. Собака з високими адаптаційними можливостями, слухняна й придатна для взаємодії з незнайомими людьми в процесі служби, неагресивна. Рекомендується як собака - детектор.

4. Два Д и більше + одне або трохи Е. Собака сильно підданий впливу обставин, схильна до підпорядкування, вимагає постійного тісного контакту з хазяїном. Має потребу в заохоченні. Тактика виховання повинна бути заснована на постійній увазі й чуйності, поступовому й м'якому приученні до стресогенних факторів. Може проявляти захисну агресивність. До спеціального дресирування не рекомендується.

5. Два Д у сполучення з Е в розділі "Соціальна перевага". У процесісоціалізації в собаки можуть виникнути труднощі. Необхідне застосування спеціальних прийомів корекції поводження. Поводження непередсказуємо. Можливі спалахи істеричної агресивності.

Аналіз результатів, отриманих у процесі тестування, із використанням наведених вище критеріальних сполучень, залишає широке поле для самостійних прогностичних висновків. Для підвищення стабільності результатів рекомендується повторити тестування, змінивши час і місце.

Другий етап відбору

Після 6 місяців, по закінченню періоду імпринтирування, спрямований на визначення: результатів соціалізації, сформованості апарата міжвидової комунікації, здатності до навчанню, розвиненості запахового аналізатора, відносини до гри. У тих випадках, коли ранній відбір не проводився, визначається також відношення до стресогенних факторів (голосний звук, висота, різні види покриттів, більші скупчення людей). Не зайвою буде також перевірка собаки на заколисування в транспорті. Перевірка на відношення до гри з апортом не вимагає спеціального опису.

Результати соціалізації цуценя, його здатність до міжвидової комунікації, навченість, здатність до рішення завдань за допомогою інсайту можуть бути визначені за допомогою тестів "Англійської асоціації по вивченню поводження свійських тварин".

Тест 1

Перед собакою на підлозі викладається невеликий шматок найбільш улюбленої нею ласощі. Тестуючий забороняє собаці брати ласощі, а потім, вимовляючи яке-небудь нове, незнайоме собаці слово, наприклад, сир або м'ясо, годує собаці шматочок ласощі. Процедура повторюється. Потім ласощі на очах собаки кладе на підлогу, а сама вона уводиться в іншу кімнату. Після 30 секундної витримки тестуючий вимовляє обране слово, наприклад, сир, й спостерігає за діями собаки.

Можливі варіанти:

1. Собака миттєво біжить у кімнату, де на підлозі лежить ласощі й з'їдає його - 10 балів.

2. Собака ледве бариться, але протягом 30 с спрямовує до кімнати, де знаходяться ласощі й з'їдає його - 8 балів.

3. Потрібне повторення ключового слова - 6 балів.

4. Тварина нерішуча, виходить із кімнати, але до ласощів не доходить. Для повного виконання вправи доводиться кілька разів повторити ключове слово - 4 бали.

5. Для виконання вправи собаку треба завести в кімнату з ласощами – 2 бали.

6. Собаці треба показати ласощі, "тикнути носом", щоб вправа була виконана - 1 бал.

Тест 2

Повторити вправу тесту 1. При цьому ласощі знову розміщуються на підлозі, але не в поле зору собаки. Потім тестуючий виводить собаку в сусідню кімнату й, після хвилинної витримки, вимовляє ключове слово.

1. Собака швидко, менше ніж за 30 секунд, прибігає, знаходить ласощі й з'їдає їх - 10 балів.

2. Собака виконує вправу, але за час від 30 до 60 секунд - 8 балів.

3. Собака шукає, але не укладається в хвилину; якщо завести неї в кімнату, де перебувають ласощі, собака знаходить їх за 30 с - 6 балів.

4. Після уточнення зони пошуку для виконання вправи потрібно більше ніж 30 с. - 4 бали.

5. Собака знаходить ласощі, якщо їй точно вказати зону його знаходження - 2 бали.

6. Тварина не виявляє ніякого інтересу до виконання вправи - 0 балів.

Тест З

Вивести собаку на вулицю, дати їй ласощі й похвалити. Зав'язати точно такий же шматочок ласощів на очах у собаки у великий дуже вільний вузол зі шматка чистої ганчірки. Притримуючи собаку за нашийник, покласти цей вузол на деякій відстані від собаки на землю. Сказати ключове слово, відпустити собаку зі взмахом руки убік вузла. Собака повинна схопити вузол, розплутати його й добратися до ласощів.

Після успішного виконання вправи похвалити собаку. Повторити вправу, відкинувши вузол з ласощами подалі від себе.

1. На виконання вправи йде менш ніж 30 с- 10 балів.

2. Собака виконує вправу за хвилину - 8 балів.

3. Собакавистачає вузол, але не може витягти ласощі (зацікавленість до вправи не губиться не менш хвилини) - 6 балів.

4. Собака в'яло тріпає вузол (менш хвилини) і, потім, втрачає до нього зацікавленість - 4 бали.

5. Собака реагує на вузол тільки після кількаразових додаткових команд, в'яло вистачає його й кидає - 2 бали.

6. Після декількох додаткових команд собака обнюхує вузол але не бере його - 1 бал.

Тест 4

Взяти дві самі улюблені іграшки собаки (різні). Пограти із собакою цими предметами, намагаючись, щоб у процесі гри тварина вихопила з рук одну з іграшок. Як тільки це відбудеться, тестуючий вимовляє будь-яке звучне й раніше не знайоме собаці слово, наприклад "ап!". Потім повторює гру із другою іграшкою, але використовуючи інше, відмінне від першого слово, наприклад "м'яч". Вправа повторюється з кожним із предметів по 6 разів, з невеликими перервами при зміні предметів. Тестуючий саджає собаку, притримуючи її за нашийник, і кладе перед нею обидва предмети. Потім, вимовляючи "ап!", відпускає нашийник собаки. Якщо собака вірно вибрав іграшку, тестуючий грає нею із собакою в "перетягання каната", відбирає іграшку й кладе її поруч із тою, що залишилася. Після цього він повторює вправу, вимовляючи слово "м'яч".