Смекни!
smekni.com

Вiдбір i пiдготовка собак до пошуку вибухових речовин та зброї в умовах Одеського Кiнологiчного центру ДМСУ (стр. 7 из 12)

Можливі варіанти:

1. Собака правильно обирає предмети - 10 балів.

2. Собака вірно обирає один предмет, але помиляється на другому - 8 балів.

3. Собака вірно вибирає іграшку, але не вистачає її, а переходить до іншої – 6 балів.

4. Теж, що й п.3, але по наступному ключовому слову собака знову обирає перший предмет - 4 бали.

5. Собака розглядає предмети, намагається зробити вибір, але увага її розсіюється - 2 бали.

6. Собака не обертає уваги на предмети - 0 балів.

Тест 5

Зі стільців, столів і інших підручних засобів вибудовується нескладний лабіринт. У лабіринті повинен бути тільки один тупик, розташований максимально далеко від виходу. У тупику заставляється шматочок ласощів, вимовляючи ключове слово з першого тесту, тестуючий підводить собаку через лабіринт до ласощів та годує його. При цьому тестуючий валить собаку. Процедура повторюється ще один раз. Потім собаку за допомогою ключового слова відправляють у самостійний пошук.

Можливі варіанти:

1. Собака добирається до ласощів самим коротким шляхом - 10 балів.

2. Собака затрачає на виконання вправи від 30 до 60 секунд, або робить помилку в лабіринті на шляху до ласощів - 8 балів.

3. Собака робить 2 або більше помилок, або виконує вправу більше 1-єї хвилини - 6 балів.

4. Собака робить кілька спроб, але ласощі не знаходить - 4 бали.

5. Собака робить одну спробу й відволікається - 2 бали.

6. Собака не реагує на ключове слово - 0 балів.

Для спеціальної дресировки відбираються собаки, що набрали не менш 25 балів. Аналіз результатів тестування дозволяє в процесі дресирування враховувати індивідуальні особливості кожного конкретного собаки. Остаточний відбір за результатами навчання проводиться після досягнення собаки 8-місячного віку.

2.1.2 Відбір дорослих собак до пошуку вибухових речовин і зброї за робочими якостями

При відборі собак по робочих якостях необхідно враховувати робочі лінії кобеля й суки, які застосовувалися при розведенні даної породи.

Собаки, що підбираються, повинні мати сильний, урівноважений тип поводження, гарний зір, слух і нюх, здатність до дресирування, прихильність до людини. Поняття властивостей нервової системи мають відносне значення для дресирування в силу труднощів коректного визначення їхньої величини й характеру. Однак, якісна оцінка таких властивостей нервової системи як сила й динамічність за допомогою тестів, проведених на різних етапах розвитку психіки тварини, безумовно корисна при відборі собак для навчання по спеціальним курсам. Навченість, яку трактують як здатність тварини до навчання, швидкість утворення й стійкість навички, залежить від багатьох факторів, із яких є: відповідність завдань навчання особливостям породи, тому що формування тої або іншої породи було пов'язане зі свідомим або несвідомим відбором на освоєння специфічних навичок, форми поводження або реагування; вік собаки; стать; стан здоров'я; динамічність нервової системи і її врівноваженість по динамічності. Динамічність нервової системи це одне з основних властивостей, що відбиває здатність до навчання в широкому змісті цього слова. Основними характеристиками динамічності є легкість і швидкість утворення структурами мозку нервового процесу в ході формування збуджувальних або гальмових оперантних рефлексів. Тварина, схильна до швидкого утворення позитивних зв'язків, буде динамічною стосовно порушення, а тварина, швидко утворююча негативні зв'язки, буде динамічною стосовно гальмування. Співвідношення між показниками динамічності порушення й гальмування визначає врівноваженість нервової системи по динамічності. Сила нервової системи характеризує працездатність нервових клітин, тобто їхня здатність витримувати вплив сильно діючих подразників, не переходячи в гальмовий стан. Собаки із сильною нервовою системою відрізняються тривалої працездатністю, гарної стресостійкістю. Сила нервової системи визначається генетично, однак, у межах норми реакції, може варіювати залежно від тренованості.

Найбільш придатними для роботи як собак-детекторів,прийнято вважати собак вівчарських порід, а також мисливських. При виборі породи собаки-детектора треба в першу чергу враховувати силу нервової системи собаки (мінімізація стоп-фази орієнтовного рефлексу), схильність породи до ігрового поводження, лояльність до людей, стійкість до несприятливих метеоумов, розміри, залежно від конкретних умов застосування, схильність до роботи верхнім чуттям. Індивідуальні особливості декількох особин усередині однієї породи часто розрізняються істотніше, ніж цієї ж особливості в представників різних порід. Таким чином, украй важливу, найчастіше вирішальну роль грає індивідуальний відбір собак.

Ґрунтуючись на світовий і вітчизняний досвід, можна визначити наступні критерії відбору службових собак на пошук вибухівки й зброї: у кінологічні підрозділи бажано відбирати великих собак породи німецька вівчарка, ротвейлер, малину, а також собак мисливських порід, таких як лабрадор та спанієль, віком від 8 місяців до 3 років, робочі якості яких відповідають таким основним критеріям:

1. Типологічні особливості поводження собаки (холерик, сангвінік) з

2. яскраво вираженими безумовними рефлексами гри повинні проявлятися в поводженні, бажанні й спробах пошуку й заволодіння апортирувальним предметом (цілеспрямовані при пошуку, гавкіт, шкрябання, стрибки й бажання опанувати предметом).

3. Собаки, який відбирають для пошуку вибухових речовин і зброї повинні мати гарні природні дані слуху, нюху й зору.

4. Собаки повинні проявляти рішучі дії в напружених і небезпечних обставинах (реакція на постріл з відстані, на автотранспорт, що рухається, на скупчення людей, ходіння по трапах, на висоті, по гладкій підлозі й т.д.).

5. Собака, що відбирають для спеціальної підготовки на пошук вибухових речовин і зброї, повинна бути неагресивною.

Всі ці критерії послідовно розглядаються під час тестування, під час якого необхідно приділяти увагу всім дріб'язкам і нюансам у поводженні собаки, виявити її природні можливості, для того, щоб потім налагодити ефективну підготовку службового собаки на пошук вибухівки й зброї. Не існує собак, які б мали тільки одні переваги без яких-небудь недоліків. Необхідно зробити збалансований аналіз відповідно до переваг та недоліків. Тестування повинне проходити протягом довгого часу (не менш двох тижнів). Увага – необхідно обертати як на фізичні можливості собак, так і на їхні навички, які необхідні у відповідній роботі.

Собаки, яким необхідні додаткові зусилля для прояву цих якостей, для даного виду дресирування непридатні. Собаки, які проявляють страх, пасивно-оборонні реакції, непередбачене поводження й ті, у яких орієнтовна реакція перевищує інші, до дресирування даного виду непридатні.

Крім всього слід також враховувати недоліки, які унеможливлюють використання службових собак у пошуковій службі:

1. Загальна фізична недорозвиненість кістяка й мускулатури.

2. Загальні, різко виражені, екстер'єрні недоліки:

- зуби із сильно ушкодженою емаллю;

- тонка зі слабкою мускулатурою шия;

- надто провисла або горбата спина;

- провисла або горбата, вузька з недорозвиненою мускулатурою попереку;

- сильно скошений круп;

- вузька поставленність передніх кінцівок, вивернуті зовні або в середину лікті, різко виражена клишоногість.

3. Порушення й захворювання центральної нервової системи при наявності порушення руху.

4. Захворювання периферійних нервів, які викликають невиліковні функціональні збої різних органів.

5. Кульгавість. Хронічне запалення сухожиль, зв'язувань і суглобів.

6. Довгостроковий, різко виражений, котрий не піддається лікуванню, збій органів травлення.

7. Хронічні захворювання органів подиху.

8. Хронічні хвороби серця.

9. Хронічний ревматизм мускулатури й суглобів.

10. Деформація суглобів, сухожиль і м'яких тканин.

11. Неправильно зрослі переломи.

12. Злоякісні пухлини.

13. Хронічні захворювання зовнішніх органів.

14. Хронічні, які не піддаються лікуванню, паразитарні захворювання.

15. Слабкий слух.

16. Старість (8-10 років).

17. Кастровані собаки.

18. Крипторхізм.

19. Перевага в поводженні собаки орієнтовної, орієнтовно-статтєвою й пасивно-оборонної реакції.

20. Недоліки основних типологічних особливостей нервової діяльності: дуже висока або дуже збудливість.

21. Невиліковні захворювання, які не зазначені в даному переліку, і які викликають втрату працездатності або лікування яких економічно недоцільно.

Методика тестування собак за особливостями поведінки наведена в таблиці 3.

Загалом кажучи, світова практика відбору собак звичайно будується на суб'єктивних вимогах того або іншого кінолога, й практично не формалізована. Дж.У.Черчиль (1998) наводить слова президента Міжнародної служби собак-детекторів (International detector dogs). Д.Кей із приводу тесту на гостроту нюху й азартність у роботі: "Я можу описати цей тест лише загалом, тому що сам процес оцінки не піддається опису словами. При застосуванні методу "гра-похвала" собаці на відкритому повітрі показують згорнутий рушник і намагаються роздражнити її. Ніж сильніше вона збуджується, тим краще. Коли рушник відкидають, собака повинна охоче його принести, але не віддати, а намагатися удержати в пащі. Взагалі - те найкраще, що вона може зробити – це схопити полотенце й утекти з ним. Іншими словами вона повинна вважати його своїм»


Таблиця 3. Технологія проведення тестування собак за особливостями поведінки

№№ з/ч Особливості поводження Позитивні Негативні
1 Відповідна реакція на несподіваний шум Спокій, пошук і розглядання його джерела Нервозність, відступ, гавкіт, агресія
2 Відношення до інших собак Спокійне, зацікавлене, спілкування, дружба Боротьба, лідерство, страх, повне підпорядкування
3 Відношення до людей, у тому числі незнайомим Збалансована, спокійне, довіра, зацікавленість Нервозність, підозра, агресія, інфантильність
4 Поводження біля автотранспорту (шум двигуна, вихлопні гази й т.д.) Спокійне, дослідження джерела шуму Відступ, пошук шляхів відходу, тремтіння
5 Поводження в транспорті, що рухається Спокійне, зацікавленість навколишніми речами Тремтіння, втікання, блювання, зайва радість
6 Поводження на висоті й наглибині Спокійна, збалансоване, готовність прийняття допомоги від людини Тремтіння, виділення великоїкількості слинипідскакування, агресія
7 Поводження під час гри, що не має мети Зацікавленість навколишніми речами, немає страху перед незнайомими, приносить хазяїнові знайдені речі, очікування продовження гри Перебуває тільки біля хазяїна, байдужість до подій,відбуваються навколо, грає тільки з тим предметом, що сподобався найбільше, спроби сховати його
8 Поводження під час пошуку Динамічність, рухи цілеспрямовані, нюхає вітер, не припиняє пошук самостійно, добре приймає допомогу людей при цьому, ініціативність Сконфуженість, вільний або обривковий пошук,зупиняє пошук, якщо зіштовхується з перешкодоювідмовляється від допомоги людини
9 Поводження після того, як предмет пошуку вже знайдений Перебуває біля нього, уважність, кличе хазяїна на допомогу, неагресивний, показує за допомогою пози й жестів, що предмет знайде, добре розвитийінстинктивний підхід до знайденого предмета Залишає без уваги знайдений предмет, продовжуєпошук далі, нервова, агресивна, не приймає допомогу людини для знаходження предмета, навички, отримані після підготовки, перевищують інстинктивний підхід

2.1.3 Технологія підготовки службових собак до пошуку вибухових речовин та зброї