Смекни!
smekni.com

ВАТ "Вібросепаратор" - лідер ринку сільськогосподарської техніки з обробки зернових (стр. 4 из 5)

Перевагою даної конструкції елеватора являється його компактність, зменшене використання металу на силоси, матеріалів для фундаментів і кабельно-провідникової продукції.

Закрита норій на башта, короткі транспортні механізми і об’єднана система вентиляції призводить до зменшення експлуатаційних розходів.

Пристрій для розвантаження зерна з автотранспорту

Пристрій прийому зерна з автотранспорту типу У15-УРАГ-У забезпечує вивантаження із самоскидів і автопотягів без розчеплення. Прийом забезпечує розвантаження автомобілів в один потік продуктивністю в 100 тон/годину (паспортна продуктивність) ланцюговими транспортерами. При розрахунку приймалася вантажопід’ємність автотранспорту 20т і 2 партії на одну приймальну лінію.

Авто прийом оснащений накопичувальною ємністю 25 тон, що дає можливість опрацьовувати протягом години до 5-ти автомобілів.

Очищення зерна

Все зерно, яке потрапляє з автотранспортом, має бути очищене і просушене до кондицій, які відповідають цільовому призначенню На елеваторі передбачене встановлення решіткового сепаратора, аспіраційної сітки, бункерів для відходів. Сепаратор протягом доби може забезпечити очищення до 1680 то зерна (по пшениці) в залежності від засміченості і вологості перероблюваної культури.

Сепаратор може очистити запланований об’єм зерна в потоці прийому з автотранспорту; зерна обмежувальних кондицій можна направляти в зерносховище і очищати перед формуванням партії, призначеної для відпускання на автотранспорт.

Сушіння зерна

Для забезпечення зберігання сирого та вологого зерна необхідно його просушити до сухого стану перед розміщенням в зерносховище на довготривале збереження.

З врахуванням термінів безпечного зберігання зерна від 1 до 5 діб і наявністю в силосах активної вентиляції, терміновому сушінню необхідно піддавати сире та вологе зерно в об’ємі середньодобового поступання.

В даному варіанті передбачена сушила з двома горілками низького тиску, розміщеними в гарячій та холодній сторонах сушили, з можливістю задавати різні режими роботи горілок.

В сушилці наявна зона, в якій відсутній зовнішній вплив на зерно, в якій волога зсередини зерна переміщується на зовнішню оболонку, що уберігає зерно від тріскання.

Сушилка має: систему рециркуляції гарячого повітря, що зменшує витрати газу на 12-15% і контроль вологості зерна безпосередньо вологоміром, вмонтованим в потік зерна; систему очистки викидуваного повітря і зменшені показники по шуму (55 дб).

Якщо поступить партія зерна вологістю більшою за 20%, і необхідно підняти продуктивність сушили, то в проекті передбачено наступне: сушила переводиться в режим сушки без зони охолодження для циклічної роботи з проміжним бункером відволожування, що дає приріст продуктивності на 20%, зерно з сушили переміщується в оперативний бункер з активною вентиляцією, в якому воно охолоджується, відволожується і частково зменшується вологість, тобто, волога зсередини зерна виходить на зовнішню оболонку, і при наступному сушінні зерна легко віддає залишок вологи.

Пристрій для навантаження на автотранспорт

Для відпускання зерна на автотранспорт передбачена ємність 145 тон, що зменшує простоювання автотранспорту. Через одну таку ємність можливо відпускати до 6 машин за годину.

Зерносховище та накопичувальні ємності

Досвід будівництва і експлуатації металевих зерносховищ показав. Що вони забезпечують високу якість зберігання зерна і мають ряд переваг у порівнянні із залізобетонними силосами. Крім того, металеві зерносховища вимагають меншої кількості обслуговуючого персоналу, а також менших витрат на їх ремонт і експлуатацію.

В даному проекті всі ємності пов’язані транспортними потоками в над- і під силосному просторі з робочою баштою, приймально-відпускними пристроями, і представляють собою замкнений технологічний ланцюг. Всі силоси оснащені системою термометрії з точністю до 0,1º у всьому об’ємі силоса і контролю рівня зерна в силосі з точністю до 1%. Всі силоси мають систему активної вентиляції.

Керівником виробничої практики переді мною було поставлене завдання підібрати комплекс елементів автоматизації зерносховищ елеваторного типу серед продукції Українських виробників.

Одним із лідерів на даному ринку є фірма «Агро-Дарина», яка виконує поставку і монтаж щитів управління зерноочищувальним, сушильним і транспортуючим обладнанням будь-яких моделей з розведенням кабельних ліній, різноманітного ступеня складності, рівня автоматизації та захисту.

Система складається із термопідвісок, які підвішуються всередині зерносховища, з’єднувальних коробок і центрального блоку. В кожному зерносховищі може бути встановлено декілька термопідвісок, сигнали від яких через з’єднувальні коробки передаються в центральний блок.

Для кожного зерносховища може використовуватися окремий блок чи один загальний блок на групу.

Термопідвіска являє собою металевий трос, вздовж якого, із визначеним кроком, розміщені датчики температури. Вся конструкція розміщується в полімерний чохол. Довжина термопідвіски, кількість і крок встановлення датчиків можуть бути різними.

Рис.2.1. Термопідвіски виробництва фірми «Агро-Дарина»

Термопідвіски кожного зерносховища підключаються до своєї з’єднувальної коробки, а ті, в свою чергу – до центрального блоку. Всі з’єднання виконуються з допомогою екранованої витої пари. Для уникнення наводок та перешкод не рекомендується прокладати з’єднувальні кабелі в одному каналі з силовими ланцюгами іншого оснащення.

В центральному блоці на індикатор виводяться значення середньої і максимальної температури по кожній термопідвісці і зрівнюється із встановленим порогом. При перевищенні порогового значення на індикаторі виводиться аварійне повідомлення і замикаються контакти на виході приладу.

Таблиця 2.2 Основні характеристики системи

Максимальна кількість термопідвісок в одному зерносховищі шт 8
Максимальна кількість точок вимірювання на одній термопідвісці шт 20
Рекомендована відстань між точками (або за замовленням) м 1,5
Максимальне віддалення з’єднувальної коробки від центрального блоку м 200
Діапазон вимірюваних температур С 0
Похибка С 0,1
Розривне зусилля термопідвіски кгс, не більше 720
Діаметр термопідвіски мм, не більше 6
Напруга живлення центрального блоку V/AC 220
Робочий струм вихідних контактів А/АС 5
Використовувана потужність Вт 2,5
Ступінь захисту вузлів системи ІР65
Діапазон робочих температур С 0
Режим роботи системи неперервний

Вимірювання вологості зерна в потоці

Фірма «Агро-Дарина» виконує поставку і монтаж різноманітних систем вимірювання вологості зерна в потоці при сушінні.

Система складається із датчика і блоку управління. Датчик виробляється із харчової нержавіючої сталі установлюється в потоці зерна безпосередньо в шахті зерносушилки чи в будь-якому іншому місці. На індикаторі блоку управління виводиться значення вологості у відносних одиницях і назва продукту. Інтерфейс дозволяє вносити поправку для кожного каналу. Можливо самостійно відкалібрувати прилад «по факту» на місці експлуатації.

Прилад дозволяє програмувати порогове значення і керувати виконавчим механізмом.

Ступінь захисту датчика і блоку управління ІР65.

Напруга живлення 220VАС.

Ще одним із популярних виробників засобів автоматики є миколаївська компанія «НЕПТУН-ЕЛЕКТРО», котра займається автоматизацією елеваторів, силосів, зерносховищ та інших об’єктів.

В сучасних комплексах зберігання зерна (зерносховищах, елеваторах, силосах) кількість виконавчих механізмів і контрольованих параметрів невпинно зростає, і давно вже вийшло за межі, коли оператор в стані самостійно керувати технологічними процесами завантаження, вивантаження, сушіння і зберігання зерна. У зв’язку з цим гостро постає питання комплексної автоматизації елеваторів, силосів, зерносховищ та інших об’єктів, на яких здійснюється переробка та зберігання зерна.

Термопідвіски і системи термометрії зерносховищ ТСС.

При довготривалому зберіганні зерна питань вимірювання його температури виходить на передній план, так як через ефект самозгоряння при підвищенні температури 35ºС відбувається порча зерна, що призводить до багатомільйонних збитків. Системи контролю температури даного виробника в зернових силосах на основі цифрових термопідвісок типу ТСС вирішують дане завдання з максимальною зручністю для клієнта.

Цифрові термопідвіски і системи термоконтролю в зернових силосах типу ТСС внесені в реєстр засобів вимірювальної техніки України під номером У2300-06.

Система термометрії «ТСС» дозволяє організувати цифрові термопідвіски в єдину сітку для вимірювання температури зерна у всіх силосах зерносховища чи елеватора. Для цього термопідвіски підключаються до спеціальних блоків збору інформації, які утворюють на базі інтерфейса RS-485, визнаного на даний момент промисловим стандартом, єдину сітку з виведенням інформації про температуру зерна і стан термопілвісок на персональний ЕОМ оператора. Дякуючи зручному програмному забезпеченню, яке налаштовується індивідуально для кожного зерносховища, можна оперативно контролювати температуру і швидкість зміни температури зерна.