Смекни!
smekni.com

IP-телефонія (стр. 3 из 4)

Вид з'єднання по IP-телефонії

«Від телефону до телефону» (мал. 5). Виклик йде із звичайного телефонного апарату до АТС, на один з виходів якій підключений шлюз IP-телефонії, і через IP-сіть доходить до іншого шлюзу, який здійснює зворотні перетворення.

Переваги використовування IP-телефонії

Кінцевий користувач IP-телефонії не тільки збереже наявні переваги телефонної сіті загального користування, які включають широкий діапазон послуг, простоту використовування, надійність і якість голосу, але і отримає наступні додаткові переваги:

– більш низькі ціни на традиційні послуги телефонного зв'язку;

– IP-телефонія одночасно підтримує голос і дані, задовольняючи вимогам конвергенції. Це означає, що клієнти отримають додаткові переваги від економії в розвитку, можливі за рахунок використовування єдиної сіті, а також за рахунок того, що об'єми трафіку і шаблони швидко зміняються від даних до голосу і навпаки і це захищає клієнта;

– феноменальна мобільність користувача, яку забезпечує сіть IP-телефонії: дзвінки і факси автоматично перенаправляються в будь-яку точку миру, користувачі матимуть доступ до одного і того ж набору послуг незалежно від того, де і як вони підключаються до сіті. Ця розподілена архітектура забезпечує прекрасну гнучкість і робить можливою відсутність прив'язки до місця надання послуги;

– новий набір пристроїв доступу, від традиційних телефонів і факсів до комп'ютерів;

– доступ до нових послуг (голосова пошта, конференцзвязок, передача факсу і ін.) через відкритий інтерфейс архітектури на базі IP, що забезпечує сумісність для широкого спектру розробників додатків;

– можливість настройки набору послуг;

– простота оплати послуг IP-телефонії (звичайно за допомогою телефонних карток, що передоплачені);

– простота контролю користувачем стану його розрахункового рахунку (через сіть Інтернет).

Разом з провайдером IP-телефонії Інтернет-провайдери також можуть зайняти певну нішу на ринку послуг IP-телефонії, оскільки існуюча у них IP-інфраструктура дає добрі можливості для упровадження послуг голосового зв'язку. Необхідні для цього апаратні і програмні засоби можна встановлювати поетапно. Інтернет-провайдери вже мають точки присутності, пов'язані з комутаторами місських провайдерів і операторів сітей загального користування.

Для Інтернет-провайдерів послуга Інтернет-телефонії забезпечує наступні переваги:

– заощадження капітальних вкладень за рахунок використовування відкритих комп'ютерних платформ;

– зниження експлуатаційних витрат як результат надання різноманітності послуг на єдиній сіті;

відкрите середовище розробника послуги означає більш конкурентну, а отже менш дорогу розробку нових послуг;

– безліч послуг може IPIPт бути доступно через єдиний канал з користувачем) з розрахунку на одного користувача.

Оператори «класичних телефонних сітей» насторожено віднеслися до появи IP-телефонії, оскільки передача мови по IP-сітях неминуче вимушує їх знижувати тарифи на міжміські і міжнародні розмови, що приведе до прямого скорочення їх доходів. Так, фінансові служби США обіцяють збитки найбільшого постачальника традиційного телефонного сервісу – компанії АТ&Т від 620 до 950 мільйонів доларів на міжнародних дзвінках від втрати частки ринку на користь засобів IP-телефонії.

З поява IP-телефонії в рядах операторів телекомунікації почалася легка паніка, яка викликала перше і цілком логічне бажання витіснити з ринку конкурентів, що з'явилися, за допомогою відомих лобістських прийомів, що дозволяють чинити тиск на національні адміністрації зв'язку з метою обмеження ліцензування, а також за допомогою підвищення платні за доступ в Інтернет. Деякі американські оператори, наприклад, намагалися добитися заборони IP-телефонії через Федеральну комісію зв'язку, проте зважаючи на потенційний утиск прав споживачів все це успіху не мало.

В результаті традиційні телефоністи були вимушені самі зайнятися IP-технологіями і, треба віддати їм належне, досить швидко досягли успіху в цьому, використовуючи IP-рішення як мінімум для створення резервних каналів для пропуску трафіку на випадок перевантажень або аварій, що дозволило одержувати їм додатковий прибуток. Одночасно в даний час проектуються універсальні магістральні IP-сіті, які в майбутньому повинні не те щоб замінити традиційні телефонні сіті, але істотно їх доповнити послугами передачі даних, відео і мультимедіа.

Тим часом виявилося, що, на жаль, IP-телефонія, не приводить до багатократної економії засобів операторів, що вкладаються в передачу голосового трафіку на дальні відстані, як це на перший погляд може показатися при аналізі діяльності сьогоднішніх компаній, що надають ці послуги. І каменем спотикання тут є вся та ж якість передачі мови. В результаті сьогодні IP-технології з успіхом успішно застосовуються для створення виділених мультисервісних корпоративних сітей зв'язку. Інтернет, в якому працюють мільйони користувачів – гарантувати високу якість передачі мовного трафіку не береться ніхто. Адже передача мови вельми чутлива до затримок.

Крупні комутаційні оператори, обслуговуючі тисячі і сотні тисяч клієнтів, вимушені вкладати для досягнення якості, гідного їх імені, такі засоби, які мало поступаються інвестиціям для створення традиційної мережної інфраструктури. Мовний трафік безлічі абонентів потрібно десь зібрати, перетворити його. Для гарантії якості замість каналів загальнодоступного Інтернету потрібні виділені магістральні канали (хоча і ущільнені за допомогою технології IP-телефонії) у все необхідні регіони країни, потрібна більш могутня місцева телефонна сіть в місцях установки шлюзу або потрібна установка декількох шлюзів (для цього потрібно вкладати в місцеву ТфОП відповідні інвестиції) і багато що інше. Саме так працюють сьогодні серйозні постачальники послуг IP-телефонії. Таким чином, для крупних операторів IP-Телефонія сьогодні – це спосіб більш ефективно використовувати існуючий мережний ресурс і можливість надання своїм клієнтам сучасного спектру додаткових послуг (голосова пошта, конференцзвязок, пошук номерів, контроль за розрахунками і багато що інше), які не реалізовувані в традиційній телефонній сіті, і за рахунок яких оператор може отримати додатковий прибуток.

Показник якості IP-телефонії

Традиційні телефонні сіті комутують електричні сигнали з гарантованою смугою пропускання, достатньою для передачі сигналів голосового спектру. При фіксованій пропускній спроможності передаваного сигналу ціна одиниці часу зв'язку залежить від віддаленості і розташування точок виклику і місця відповіді.

IP-телефонія є однією з областей передачі даних, де важлива динаміка передачі сигналу, яка забезпечується сучасними методами кодування і передачі інформації, а також збільшенням пропускної спроможності каналів, що приводить до можливості успішної конкуренції IP-телефонії з традиційними телефонними сітями.

Основними складовими якості IP-телефонії є:

– Якість мови, яка включає:

* діалог – можливість користувача зв'язуватися і розмовляти з іншим користувачем в реальному часі і повнодюплексному режимі;

* розбірливість – чистота і тональність мови;

* луна – чутність власної мови;

* рівень – гучність мови.

– Якість сигналізації, що включає:

* встановлення виклику – швидкість успішного доступу і час встановлення з'єднання;

* завершення виклику – час відбою і швидкість роз'єднання;

*DTMF – визначення і фіксація сигналів багаточастотного набору номера.

Затримка

Затримка створює незручність при веденні діалогу, приводить до перекриття розмов і виникнення луну. Луна виникає у разі, коли відображений мовний сигнал разом з сигналом від видаленого кінця повертається знову у вухо говорячого. Луна стає важкою проблемою, коли затримка в петлі передачі більше, ніж 50 мс. Оскільки луна є проблемою якості, системи з пакетною комутацією мови повинні мати нагоду управляти луна і використовувати методи ехопридушення.

Час затримки при передачі мовного сигналу можна віднести до одного з трьох рівнів:

Перший рівень до 200 мс – відмінна якість зв'язку. Для порівняння, в телефонній сіті загального користування допустимі затримки до 150-200 мс;

Другий рівень до 400 мс – вважається доброю якістю зв'язку. Але якщо порівнювати з якістю зв'язку по сітях ТфОП, то різниця буде видна. Якщо затримки постійно утримується на верхній межі 2-го рівня (400 мс), то не рекомендується використовувати цей зв'язок для ділових переговорів;

Третій рівень до 700 мс – вважається прийнятною якістю зв'язку для ведення неділових переговорів. Така якість зв'язку можливо також при передачі пакетів по супутниковому зв'язку.

Організаційні аспекти забезпечення параметрів якості IP-телефонії

Багато компаній не мають ресурсів або досвіду управління сіттю з кінця в кінець, тому вони часто звертаються до сервіс-провайдерів (первинним провайдерам) за послугами глобальних сітей. У минулому провайдерам було достатньо підтримувати постійну працездатність своїх сітей, щоб абоненти могли передавати і одержувати інформацію, коли їм необхідно.

Але розподілом додатків реального часу, і, зокрема, Інтернет-телефонії, провайдери все частіше стикаються з тим, що для збереження свого бізнесу і залучення клієнтів їм необхідно вжити спеціальних заходів для цих типів інформаційних потоків.