Смекни!
smekni.com

Діагностичне устаткування АТЗ (стр. 2 из 2)

Системи що діагностуються:

керування бензиновим двигуном LH-Jetronic (1992-95), HFM (1993-97), PMS (1993-95), ME 1.0, ME 2. X (1996-99);

керування запаленням DI (1992-95);

керування акселератором та круїз-контроль ЕА/СС/ISC (1992-97);

керування розподілом живлення ВМ (1992-95);

керування подушкою безпеки SRS (1993-99);

керування автоматичною коробкою передач ETS (1997-99);

електронна комбінація приладів ІС (1996-99);

система клімат контролю ААС (1996-99).

Слід додати, що за допомогою сканера "EuroScan" діагностуються всі системи керування автомобілями "BMW" та "VAG". Використовується також декілька інформаційних картриджів.

Для забезпечення апаратної універсальності застосування сканер комплектується адаптерами для підключення до борта автомобіля, що діагностується, до зовнішнього комп’ютера, до зовнішнього принтера, до джерела живлення. Наприклад, сканер "AutoScan-2" (рис.4, б) доповнюється на замовлення трьома комплектами картриджів та адаптерів для діагностування електричних систем автомобілів: виробництва США (GM, Ford, Chrysler); виробництва Японії та Кореї (Toyota, Nissan, Mitsubishi, Mazda, Honda, Subary, Suzuki, Daihatsy, Huyndai, Kia); європейських виробників (BMW, Audi, VW, Opel, Ford Euro, Rover, Lada).

Мультитестери (MT Pro, Multitester Plus) - портативні комбіновані прилади, які реалізують функції сканера (зчитування, тлумачення та стирання кодів несправностей) для обмеженої кількості МП систем керування упорскуванням палива та ABS, запам’ятовуючого осцилографа, мультиметра, тестера запалювання. Дозволяють робити діагностику широкого модельного ряду сучасних автомобілів: американських, європейських, японських і азіатських виробників. У вимірювальному комплексі передбачена установка програмного картриджа для конкретної системи упорскування. Діагностування виконується в трьох основних режимах - STATIC TEST, RUNNING TEST, MONITOR TEST.

Режим MONITOR TEST забезпечує діалогове "спілкування" електронних систем керування з оператором і дозволяє не тільки локалізувати несправність системи, але і виявити причини її виникнення. Такий режим дозволяє спостерігати за системою при русі автомобіля і виконувати її регулювання.

STATIC TEST розрахований на діагностування автомобілів, які неможливо завести. Дозволяє локалізувати місця пошкоджень (елемент, коло), які є причиною неможливості пуску двигуна.

RUNNING TEST дозволяє виявити "хаотичні" несправності, які виникають на режимах потужної роботи інжекторних ДВЗ.

В приладі передбачений режим "HELР". В цьому режимі надається довідкова діагностична інформація про зміст та послідовність виконання діагностичних операцій для оператора в процесі вимірювання діагностичних параметрів.

Системні тестери (KTS-500) являють собою більш потужний варіант мультитестера та відрізняються від сканерів і мультитестерів периферійним оточенням (рис 6) та інформаційною місткістю.

У поєднанні з KTS-карткою (тестовий інтегрований пристрій, що програмується) на екран дисплею тестера або зовнішній монітор можна визвати будь-яку діагностичну інформацію у вигляді алгоритмів пошуку і локалізації несправних елементів та пошкоджень з покроковою "підказкою"; технічні характеристики і параметри елементів та агрегатів системи; ознаки та перелік можливих пошкоджень і способи їх усунення; фрагменти схем електричних підключень; рисунки та опис місця розташування елементів системи та інше. Кількість систем керування, які діагностуються за допомогою системного тестера, не обмежена та визначається наявністю програмного забезпечення та адаптерів підключення.

Діагностичні адаптери - пристрої узгодження бортової системи діагностики автомобіля безпосередньо з персональним комп'ютером. Функціональні можливості діагностичного адаптера цілком визначаються обсягом та змістовністю програмного забезпечення щодо їх використання. Наприклад, програма обмеженої потужності для діагностування систем керування ДВЗ забезпечує основні функції діагностичного сканера: зчитування даних з електронного блоку ЕБК автомобіля через адаптер, та наступну їх обробку; зберігання, перегляд і роздруківку отриманої інформації; активізацію виконавчих пристроїв системи у складі двигуна.

Додатково програма дозволяє:

відображати у динаміці всі контрольовані параметри ЕБК, переглядати їх як у цифровому, так і у графічному вигляді;

керувати виконавчими пристроями при відображенні параметрів;

записувати і переглядати інформацію, що надходить, реєструвати значення параметрів у необхідний момент часу;

отримувати дані про помилки ЕБК, паспорти ЕБК та двигуна, калібровочні дані, таблиці коефіцієнтів паливоподачі;

проводити випробування ДВЗ для визначення його експлуатаційних характеристик та несправностей, які викликають їх погіршення;

формувати базу даних про клієнтів і персональні бази даних для кожного автомобіля по результатах проведених вимірювань або технічних втручань, зберігати у базі даних графіки параметрів;

керувати процесом діагностики завдяки зручному інтерфейсу.

Програма використовується для проведення технічного обслуговування і ремонту автомобілів на станціях технічного обслуговування, автосервісу та власником автомобіля при наявності комп'ютера типу IBM PC. Такий спосіб діагностування не дозволяє проводити вимірювання діагностичних параметрів при русі автомобіля. Щоб позбавитися цього недоліку в програмі зазвичай передбачено обмін інформацією між комп’ютером та діагностичним сканером портативної конструкції.

Портативні мотор-тестери (PDA Plus, InSIGHT) є найбільш універсальні діагностичні прилади, в яких реалізовано функції декількох перелічених раніше вимірювальних приладів та додаткові функції, пов’язані з вимірюванням та аналізом неелектричних діагностичних параметрів. Функціональні можливості, перелік та місткість вимірювальної інформації таких приладів набагато перевищують показники стаціонарних мотор-тестерів попереднього покоління.

Мотор-тестери мають модульну конструкцію та комплектуються за таким переліком:

блок акумуляторів живлення;

PCMCIA-картка з програмним забезпеченням (основана);

модуль обробки сигналів осцилографа;

модуль обробки сигналів запалювання;

комплект вимірювальних кабелів (5 штук);

адаптер для підключення к датчику кисню;

адаптер для підключення до першого циліндра (вхід синхронізації);

адаптер з ємкісним датчиком для вимірювання високої напруги;

адаптер для вимірювання високої напруги у системах запалювання зі статичним розподілом напруги (з 8-датчиками);

безконтактний (накладний) датчик вимірювання великого струму;

блоки живлення 12 В та 220 В;

адаптер для підключення зовнішнього принтера;

датчик вимірювання малих струмів;

модуль газоаналізатора з датчиком;

модуль-дешифратор сканеру з комплектом адаптерів та карткою PCMCIA з програмним забезпеченням;

модуль вимірювача параметрів сигналів ЕБК;

комплект адаптерів підключення персонального комп’ютера та програмне забезпечення для реалізації віддаленого доступу (PC-LINK).