Смекни!
smekni.com

Правила роботи на радіостанції Р-173 (стр. 2 из 2)

1:2 – при тривалості часу передачі не більше 10 мін в умовах нормальної або зниженої температури;

1:5 – при тривалості часу передачі не більше 5 мін в умовах підвищеної навколишньої температури.

Слід пям'ятати, що місткість акумуляторів бортмережі при низьких температурах падає на (25–30%), тому в зимових умовах, особливо при роботі в одному об'єкті двох радіостанцій, необхідно по можливості працювати на передачу тільки при заряджанні акумуляторів.

Щоб уникнути перегріву елементів радіостанції перед роботою зніміть чохол з приймача-передавача.

Переклад радіостанції з однієї частоти на іншу проводиться натисненням однієї з 10 кнопок ЗПЧ при установці тумблера ЗАПИС-РОБОТА в положення РОБОТА.

Кожне натиснення кнопки веде за собою перехід радіостанції в режим передачі, не натискуйте кнопки без необхідності.

Для перекладу радіостанції в режим передачі натискуйте тангенту і передавайте радіограму. Після закінчення передачі радіограми негайно переходите на прийом (відпустіть тангенту).

В радіостанції передбачена можливість світлової індикації прийому тонального виклику від кореспондента. При цьому, разом з прослуховуванням тонального виклику в шлемофоні, спалахує індикатор ВИКЛИК на передній панелі радіостанції. Не поспішайте переходити на передачу, кореспондент вас не почує, почекайте поки згасне індикатор. Після цього натискуйте на тангенту і повідомте, що виклик прийнятий.

Для виклику кореспондента є можливість посилки тонального виклику з частотою 1000 Гц. Виклик здійснюється перекладом тангенти нагрудного перемикача в положення ПРД з одночасним натисненням кнопки ТОН на передній панелі радіостанції. Контроль посилки тонального виклику ведеться по самопрослуховуванню і по світловому індикатору ВИКЛИК.

При тривалому знаходженні в режимі прийому для зменшення стомлюваності оператора може бути включений подавитель шумів. Проте, користуватися ним при роботі на граничній дальності не рекомендується, оскільки при включенні ПШ дещо знижується чутливість приймача. У разі погіршення зв'язку при включенні ПШ (тріски, пропадання інформації і т.д.) необхідно його негайно вимкнути і працювати без ПШ.

При русі деяких об'єктів по розжареному піщаному ґрунту, по сухому снігу, по сухих запорошених дорогах з твердим покриттям з швидкістю вище 20 км/година виникає імпульсна перешкода електростатичного походження, яка може значно зменшити дальність зв'язку. Тому, при появі в телефонах характерних тресков і спотворень мови кореспондента, з яким ведеться зв'язок, необхідно встановити тумблер ПОДАВИТЕЛЬ ШУМІВ в положення ВКЛ. Якщо якість прийому значно покращала, тумблер повинен залишатися в цьому положенні весь час, поки відбувається робота в перерахованих вище умовах. Якщо включення ПП не привело до значного поліпшення якості прийому, необхідно негайно повернути тумблер у вимкнене положення.

Включення подавителя шумів може поліпшити зв'язок також і за наявності перешкод від систем запалення двигунів внутрішнього згоряння.

Подавитель шумів при роботі з подавителем перешкод включати не рекомендується.

При роботі на зближуючих відстанях може бути знижена потужність, для цього тумблер ПОТУЖНІСТЬ потрібно поставити в положення МАЛА. Перемикання тумблера ПОТУЖНІСТЬ повинне проводитися в режимі прийому.

При організації радіозв'язку слід враховувати можливість перешкод з боку могутніх короткохвильових радіостанцій і радіостанцій, що працюють в діапазоні частот (30–76) Мгц, а також від промислових об'єктів. Те, що заважає, дію виявляється в діапазоні радіостанції не однаково, тому при веденні радіозв'язку рекомендується вибирати запасні частоти в різних частинах діапазону.

З метою забезпечення дистанційного управління радіостанцією передбачена можливість підключення спеціального пульта дистанційного управління, за допомогою якого здійснюється включення живлення радіостанції і перемикання ЗПЧ, Пульт підключається до роз'єму «ДУ» радіостанції за допомогою НЧ кабелю (завдовжки 10–30 м). Пульт дистанційного управління і кабель до складу комплекту радіостанції не входять і заводом не поставляються.

Розміщення на місцевості і дальність зв'язку

Радіостанція Р-173 М забезпечує дальність зв'язку на середньо пересічній місцевості на стоянці і в русі об'єкту при роботі на основну (двометрову) штирьову антену до 20 км.

Для забезпечення максимальної дальності зв'язку в діапазоні (30–52) Мгц доцільно використовувати триметрову штирьову антену.

Дальність зв'язку між конкретними об'єктами зі встановленими в них радіостанціями Р-173 М може відрізнятися від вказаної вище залежно від параметрів цих об'єктів (діаграма спрямованості антени, наявність перешкод, створюваних об'єктом і ін.).

Якщо є можливість шляхом маневру об'єкту вибрати той, що розташовує на місцевості, то слід уникати той, що розташовує поблизу перешкод, що знаходяться у напрямі кореспондента, таких як піднесеності, насипи, кам'яні і залізобетонні будівлі, металеві споруди, опори і лінії електропередачі. Уникайте той, що розташовує об'єкту під час зв'язку в низині, яру або балці, краще зайняти позицію на горбі або піднесеності.

Робота на підняті антени

Для підвищення дальності зв'язку на стоянці радіостанція допускає роботу на широкодіапазонну антену будь-якого типу, якщо вона призначена для роботи в діапазоні частот радіостанції і піднята на деяку висоту за допомогою щоглового пристрою). Користування ШДА повинне проводитися відповідно до інструкції з експлуатації на неї.

Окрім ШДА може бути використана штирьова антена з противагами.

Робота на аварійну антену

У разі пошкодження штирьових антен або антенного ізолятора зв'язок на невелику відстань можна здійснити на аварійну антену, яка входить в одиночний ЗІП і є відрізком дроту завдовжки 3 м. На одному кінці дроту розпаяний високочастотний роз'єм для підключення до приймача-передавача, а другий ізольований.

Дріт підключається своїм роз'ємом до роз'єму «ВЧ» радіостанції Р-173 М і викидається через будь-який отвір машини назовні. При роботі на стоянці можна кінець дроту накинути на вітки дерев, чагарника або підвести за допомогою жердини.

Робота на аварійну антену повинна здійснюватися в режимі зниженої потужності передавача, для чого необхідно на передній панелі радіостанції тумблер ПОТУЖНІСТЬ встановити в положення МАЛА.

До початку ведення радіозв'язку необхідно набудувати те, що погоджує пристрій радіостанції натисненням кнопки вибраної ЗПЧ. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ кому-небудь з членів екіпажа торкатися дроту або тримати його в руках під час передачі.

Робота з використанням переговорних пристроїв

Радіостанція забезпечує роботу з використанням переговорних пристроїв

Для цього тумблери ПУ-ОА на передній панелі радіостанції повинні бути встановлені в положення ПУ.

Основним видом роботи є робота з використанням АВСЬК, яка підключається безпосередньо до роз'єму НЧ радіостанції за допомогою кабелю і дозволяє вести передачу мовної інформації і її прийом з використанням шумостойкой гарнітури. Включення режиму передачі радіостанції проводиться за допомогою тангенти нагрудного перемикача гарнітури.

Робота з іншими ПУ можлива при використовуванні спеціального перехідного пристрою – блоку Р-173–16, що є ларингофонний підсилювачем. Блок Р-173–16 вводиться в комплект радіостанції по спеціальному замовленню і включається між ПУ і роз'ємом НЧ радіостанції.

Гарнітура може бути підключена до блоку Р-173–16 замість ПУ із збереженням можливості прийому, передачі інформації і перекладу радіостанції в режим передачі.