Смекни!
smekni.com

Принципи обробки кольорових факсимільних зображень (стр. 3 из 3)

Цифрові факсимільні апарати

Розвиток техніки зв'язку йде у напрямі цифровизации. Це пов'язано з тим, що цифрові системи мають ряд істотних переваг в порівнянні з аналоговими: можливістю регенерації сигналу на проміжних пунктах; універсальністю способу передачі, що дозволяє передавати факсимільну інформацію разом з іншими видами повідомлень по єдиній цифровій системі зв'язку; можливістю скорочення часу передачі за рахунок оптимального кодування факсимільного сигналу; застосуванням добре розвиненої цифрової елементної бази при створенні нових зразків цифрової факсимільної апаратури; можливістю сполучення цифрових факсимільних апаратів з ЕОМ в цілях обробки факсимільної інформації.

Факсимільні апарати групи G3 знаменують перехід від аналогових до цифрових методів передачі факсимільних повідомлень і істотно відрізняються від апаратів груп 1 і 2. Цифрові факсимільні апарати розглядають зображення як набір дискретних елементів (пікселів). Кожен піксель може бути або чорним (йому відповідає двійкова 1) або білим (двійковий 0) – проміжні півтони не допускаються. Послідовність двійкових цифр, що виробляється при оцифруванні зображення, може бути стисла, передана по каналу зв'язку і проконтрольована на наявність помилок з використанням будь-яких методів, вживаних в модемах. Всі апарати групи 3 забезпечують стандартний вертикальний дозвіл 3,85 ліній на міліметр. Можлива установка вищого дозволу – 7,7 ліній на міліметр. У обох випадках дозвіл по горизонталі встановлюється на рівні 1728 пікселів для стандартної лінії сканування довжиною 215 мм, що еквівалентно 8 пікселям на міліметр. У модифікації стандарту T.4, датованою 1992 г., додаються нові режими кодування з вищим дозволом: 15,4 ліній на міліметр по вертикалі і 16 пікселів на міліметр по горизонталі.

У цифрових факсимільних апаратах блоки електрооптичного аналізу і синтез-дискретные (як перетворювачі світло-сигнал використовується, наприклад, ПЗС-лінійка і термопечатающая лінійка).

В результаті цифрових перетворень виходить послідовність одиничних елементів (двійковий код), тому швидкість передачі факсимільній інформації вимірюють кількістю битий в секунду (бит/с).

Цифрові дані, що формують кожну лінію сканування, ущільнюються перед передачею. Тому час, що витрачається на передачу одній лінії сканування може змінюватися від лінії до лінії усередині деякого довільно визначуваного інтервалу. Стандарт T.4 рекомендує витрачати на передачу кожній лінії сканування не менше 20 мс, хоча допустима зміна цього параметра в межах від 0 до 40 мс. Максимальний час передачі лінії сканування не повинен перевищувати 5 с.

Застосування апаратів групи G4 в основному концентрується на інтеграції служби факсимільному зв'язку з іншими службами зв'язку і передачі повідомлень. Служба факсимільному зв'язку з використанням апаратів групи 4 додає деякі корисні удосконалення в передачу факсимільних повідомлень, не відмовляючись при цьому від концепції растрової графіки. Визначені, наприклад, базові величини дозволу: 200, 300 і 400 крапок на дюйм. Доданий режим передачі без стискування даних, що дозволяє здійснювати передачу зображення, не застосовуючи звичайні алгоритми стискування. Новий режим, званий змішаним режимом, забезпечує пересилку тексту як даних і передачу графічних зображень в растровій формі.

Стандарти для апаратів групи 4 ввели три класи факсимільних терміналів відповідно до їх робочих характеристик. Термінали, які просто посилають і приймають факсимільні повідомлення, визначаються як термінали класу 1. Термінали класу 2 можуть отримувати як телекси (текстові повідомлення, що пересилаються між факсимільними апаратами), так і змішані повідомлення. І, нарешті, термінали. Що формують групу 3, можуть створювати, передавати і приймати повідомлення в будь-якій формі.

Призначення факс-модемів

У міру розвитку обчислювальної техніки багато фірм почали випускати плати розширення до персональних комп'ютерів (ПК), що дозволяють ПК обмінюватися факсимільними повідомленнями з факсимільними апаратами групи 3. Така плата отримала назву факс-платы. Випускалися дві їх різновиди, що дозволяють тільки передавати факси або передавати і приймати їх.

Оскільки факс-платы грунтувалися на тих же принципах передачі інформації, що і звичайні модеми, то ці два пристрої були об'єднані разом і названі факс-модемом.

Маючи комп'ютер, сканер і друкуючий пристрій, можна не набувати факсимільного апарату. Достатньо додатково придбати тільки факс-модем. Підключивши його до комп'ютера, отримуємо факс-машину, яка реалізує всі функції факсимільного апарату.

Більш того, комбінація комп'ютера у факс-модем має декілька переваг перед традиційними факсимільними апаратами:

· якщо як друкуючий пристрій використовується струменевий або лазерний принтер, то якість прийнятих і виведених на принтер факсимільних повідомлень, як правило вище, ніж при використанні звичайних факсимільних апаратів;

· факсимільний апарат не може виконувати інші функції, окрім передачі образів паперових документів. Комп'ютер, сканер, факс-модем і принтер можна задіювати для вирішення інших завдань;

· факс-модем дозволяє передавати не тільки факсимільні повідомлення, але і звичайні файли, працюючи як звичайний модем;

· встановивши факс-модем в локальній мережі, можна забезпечити його сумісне використання користувачами, що дозволяє заощадити грошові кошти;

· прийняте комп'ютером факсимільне повідомлення може бути передане на іншу факс-машину без втрати якості, оскільки комп'ютер передає прийнятий «електронний образ» документа.

Комп'ютерна телефонія (CTI – Computer Telephony Integration) – галузь промисловості, що виникла на стику комп'ютерних і телефонних технологій. Основний її зміст – по-перше, використання комп'ютерного інтелекту для управління телефонними викликами, а по-друге, організація взаємодії між абонентом телефонної мережі загального користування і видаленим комп'ютером. Системи комп'ютерної телефонії дозволяють вельми істотно підвищити ефективність праці співробітників компанії, автоматизувавши велику частину виконуваних ними рутинних операцій, і надати клієнтам цілий спектр нових послуг.

Вперше ідея використовувати персональний комп'ютер для створення інтегрованих систем факсимільного зв'язку була реалізована в 1985 р., коли фірма GammaLink випустила першу комп'ютерну факсимільну плату. Це дозволило підключити телефонну лінію безпосередньо до комп'ютера і перетворити його на могутній і багатофункціональний факс. Пізніше, в червні 1994 року, компанію GammaLink придбав лідер індустрії комп'ютерної телефонії, компанія Dialogic. На той час компанія Dialogic пропонувала найширший спектр голосових плат для комп'ютерної телефонії, і це придбання дозволило їй першою в світі інтегрувати функції факсу і голосового зв'язку в один виріб. Пізніше, в 1999 році, компанію Dialogic придбала корпорація Intel, Сьогодні корпорації Intel належить 64% світового ринку устаткування комп'ютерної телефонії. В той же час комп'ютерні факсимільні плати випускає достатньо велика кількість виробників, і їх продукція, що розрізняється по деяких функціональних можливостях, служить одній меті – автоматизації процесу обміну факсимільними повідомленнями.

Одній з систем комп'ютерної телефонії, призначеної для організації автоматизованого корпоративного факсимільного сервісу, є мережевий корпоративний факс-сервер. По суті справи, мережевим факсом-сервером є шлюз, призначений для передачі факсів між користувачами локальної мережі і зовнішніми абоненти по телефонних каналах і каналах WAN, і є комп'ютером, обладнаним однією або декількома багатоканальними факсимільними платами і інтегрований з локальною обчислювальною мережею (ЛВС). Він володіє багатьма перевагами в порівнянні з групою з декількох автономних факс апаратів або факс-модемів, дозволяючи обмінюватися факсимільними повідомленнями з кращою якістю, великими зручностями і меншими витратами. Факс-сервер наділяє кожного користувача ЛВС можливістю передавати і приймати факсимільні повідомлення за допомогою свого робочого ПК. Користувач дістає можливість створити на своєму комп'ютері документ, наприклад, в Windows і відправити його на факс-апарат, отримати його на свій комп'ютер, переслати іншому користувачеві, копіювати, зберігати, видаляти і так далі Таким чином, кожен співробітник компанії отримує в своє розпорядження персональний інтелектуальний факс.


Висновки

1. Передача зображення по лініях зв'язку є складною проблемою.

2. Для передачі текстових і фотографічних зображень по телеграфних лініях зв'язку застосовуються спеціальні пристрої, використовуючи факс-технології.

3. Для збільшення швидкості передачі використовуються різні методи стискування інформації (наприклад, JPEG), у тому числі і новітні наукові розробки (DjVu).

4. Для переміщення по каналу зв'язку інформація спеціальним чином кодується.

5. Якісно новим є перехід на цифрові технології і, як наслідок цього, можливість передачі по каналах зв'язку кольорових факс-зображень.

6. Розвиток комп'ютерної техніки привів до створення факс-модемів, що дозволяють економічніше і якісно здійснювати факсимільний зв'язок.

Список використаних джерел

1. http://directshow.wonderu.com/compress

2. http://startprint.msk.ru/news/01/07.shtml

3. http://www.math.rsu.ru/dictionary/c/CCITT.htm

4. http://www.cqham.ru/likbez_djvu.htm

5. http://alexdiplom.narod.ru/text/3_1.htm

6. http://mzone.narod.ru/net/TechNet_015.htm

7. http://snt.incom.ua/content/view/371519/156/