Смекни!
smekni.com

Системи документального електрозв’язку (стр. 4 из 5)

Склад існуючої системи ДЕЗ відображено на рис.3.1, а принцип її побудови на рис.3.2.

ТС – технологічні служби постійні служби та зв'язки

ІС – інформаційні служби імовірні служби та зв'язки

ІДС – інформаційно-довідкові служби

Рис.3.1. Склад системи ДЕЗ

Національна мережа передачі даних УкрПак (міжнародний код ОМС2550) базується на технології frame-relay. Мережа побудована з використанням обладнання Hughes Network System (США) і працює 24 години на добу, 7 діб на тиждень.

Мережа УкрПак безпосередньо взаємодіє з мережами DАТЕХ-Р (Німеччина), Global Опе (Deutscher Теlecom, Sprint, France Теlесоm), РОLРАК (Польща), ROSРАК (Росія), ВЕLРАСК (Білорусь) та забезпечує транзитні зв'язки більш як з 100 мережами світу.

Підрозділи УкрПак працюють в усіх областях України.

Підключення до мережі забезпечує:

– безпосереднє підключення синхронних або асинхронних терміналів виділеними каналами

– шлюзи в більш як 100 мереж світу

– широкий спектр протоколів (ТСР/ІР, Х.25, Frame relay, SDLC тощо)

– роботу абонентського терміналу на швидкості до 2 Мбіт/с

– повний спектр послуг протоколу передачі електронної пошти Х.400

Можливості:

– надання абонентам постійних і комутованих віртуальних каналів

– встановлення місцевих вихідних/вхідних сполучень в Україні, а також міжнародних сполучень

– захист інформації

– передача даних між користувачами в діалоговому режимі, обміну файлів та в режимі телеконференцій

– Іможливість обміну інформацією між терміналами, що працюють на різнихшвидкостях, режимах та з різними кодами

– пріорітетне надання повідомлень

– багатоадресна передача інформації

– доступ до інформаційно-довідкових служб.

СОП (Система обміну повідомленнями). Функціональна структура СОП приведена на рис.3.3. У цій моделі користувач вважається або відправником повідомлення (при передачі), або одержувачем (при прийомі).

Система обміну повідомленнями Х.400 складається з наступних складових:

1) агент користувача (АК) - це прикладний процес, що забезпечує зручний інтерфейс користувача із системою управління повідомленнями. АК допомагає, зокрема, складати, відправляти, приймати й архивувати повідомлення. АК і, отже, користувач, ідентифікується своєю адресою, називаною адресою відправника/одержувача (В/О);

2) система передачі повідомлень (СПП) - забезпечує транспортування повідомлень усіх видів від АК відправника до АК одержувача. СПП містить ресурси для проміжного збереження повідомлень;

3) агент передачі повідомлень (АПП) - це прикладний процес, що переправляє повідомлення, які йому надходять, адресатам - агентам чи користувачам інших АПП;

4) сховище повідомлень (СП). Універсальна можливість СОП, що діє як посередник між АК і АПП. Основне призначення - зберігати доставлені повідомлення і допускати можливість їхнього пошуку. Крім того, СП дозволяє здійснювати надання повідомлень з боку АК і видавати в АК сигнали повідомлення;

5) модуль доступу (МД) - це функціональний об'єкт, що зв'язує іншу систему обміну даними (наприклад, систему поштового зв'язку чи телекса) з АПП, і за допомогою якого її клієнти беруть участь в якості непрямих користувачів в обробці повідомлень;

6) модуль доступу фізичної доставки (МДФД) - це модуль доставки, що піддає повідомлення фізичному перетворенню і переносить кінцеве фізичне повідомлення в систему фізичної доставки (система, що транспортує і доставляє фізичне повідомлення, наприклад, поштова служба).

Рис. 3.3 Функціональна структура СОП

Система керування повідомленнями на основі рекомендацій Х.400 предоставляє два основних види послуг:

- передачу і збереження повідомлень. Забезпечується надійність і проміжне збереження повідомлень;

- відправлення і вручення повідомлень. Забезпечується єдиний формат для повідомлень з елементами різних типів і, при необхідності, перетворення з одного типу в іншій. Тут же забезпечується взаємодія з некомп'ютерними середовищами передачі повідомлень (факс, телекс).

Відправник готує повідомлення за допомогою свого агента користувача, взаємодіючого з СПП чи СП, для надання повідомлень від імені одного користувача. СПП доставляє надані їй повідомлення одному чи декільком приймаючим АК, МД чи СП і може видавати повідомлення відправнику. АК може сприймати доставку повідомлень безпосередньо із СОП або використовувати можливості СП для одержання доставлених повідомлень з метою наступного їхнього пошуку агентом АК.

СПП охоплює велике число АПП. Діючи спільно по методу передачі і проміжного накопичення повідомлень, АПП передають повідомлення і доставляють їх одержувачам.

Системи СОП і СПП можуть переносити інформаційні об'єкти трьох класів: повідомлення, зонди і звіти.

Основне призначення передачі повідомлення полягає в переносі інформаційних об'єктів, називаних повідомленнями, від одного користувача до іншого. Базова структура повідомлень, переданих СПП, показана на рис. 3.4.


Рис. 3.4.Базова структура повідомлень

Повідомлення складається з конверта і вмісту. Конверт включає відомості, необхідні для правильної доставки - адреси відправника й одержувача, тип вмісту, пріоритет. Тип вмісту являє собою ідентифікатор, що визначає синтаксис і семантику повідомлення. Цей ідентифікатор дозволяє АК і СП інтерпретувати й обробляти вміст. Крім того, конверт містить дані, що ідентифікують типи кодування інформації, наявні у повідомленні.

Електронна пошта UkrMail(X.400) є сьогодні самою швидкою та дешевою для організації документообігу в Україні. Це надійна платформа для об'єднання корпоративних систем електронної пошти. Система Х.400 використовує як транспортне середовище мережу Х.25 (UkrPack), що дає можливість одержати високу надійність і вірогідність передачі повідомлень навіть при низькій якості первинних каналів зв'язку.

Можливості:

– Обмін повідомленнями з користувачами світових і корпоративних системелектронної пошти (Sprint, MCI, Atlas, TBX-400 і т.д.);

– Безкоштовна доставка повідомлень користувачам Internet;

– Доставка повідомлень на телекс і факс;

– Одержання індивідуального телексного номера;

– Відправлення циркулярних повідомлень;

– Організація документообігу корпоративних організацій.

Користувачі системи електронної пошти UkrMail – організації,зацікавлені в надійній технології передачі й обробки повідомлень. Корпоративний користувач з невеликим обсягом інформації може замовити поштові скриньки і програмне забезпечення в системі UkrMail для головної структури і для підлеглих організацій. При цьому відпадає необхідність у використанні орендованих міжміських каналів зв'язку. Доступ до своєї поштової скриньки користувач одержує з будь-якого прилеглого вузла UkrPack і не залежно від того, у якому місті користувач уклав контракт на надання послуг.

Можливість приєднувати до повідомлення різні файли, а це можуть бути листи, накази, форми звітності, програми, графіки, малюнки і т.д., і розсилати циркулярно всім структурним підрозділам, дозволяє до мінімуму скоротити паперову технологію. Відпадає необхідність у використанні факсів. Завдяки використанню стандарту Х.400 коло взаємодії будь-якого абонента електронної пошти не замикається в рамках одного відомства.

Сьогодні користувач UkrMail може відправляти повідомлення своїм колегам, що працюють у таких багатокористувацьких системах електронної пошти як Atlas, MCI, SpintMail, Internet. До цієї кількості користувачів можна додати і тих адресатів, що мають у своєму розпорядженні тільки чи телекс факс. Абонент UkrMail може відправити повідомлення і їм, у якій би країні вони не знаходилися. Час доставки повідомлень складає 1-5 хв. за рубіж і до 1 хв. по Україні.

Для корпоративних користувачів з підвищеною інтенсивністю роботи може бути запропонований доступ по виділеній телефонній лінії на ділянці абонент - вузол UkrPack.

Система електронної пошти UkrMail (Х.400) може стати гарною технологічною основою для служб електронного обміну торгово-транспортними документами EDI.

Основи системи UkrMail – MTA/MS сервери (Message Transfer Agent/MessageStore), простіше говорячи – електронні поштамти. Основні задачі поштамтів – це обробкаі маршрутизація повідомлень, а також підтримка поштових скриньок користувачівсистеми. Поштамт UkrMail має можливість обробляти з'єднання з декількомадесятками користувачів і інших поштамтів одночасно. Клієнтська частинакористувача системи орієнтована на на популярні платформи "Windows 3.x, Windows 95, Windows NT і ін.

Телетекст – абонентська служба обміну символьно-кодованої кореспонденцією за допомогою автоматичної передачі із пам’яті одного термінала в пам’ять другого термінала через мережі електрозв’язку. Основні послуги:

- підготовка та збереження листів, які підлягають передачі;

- передача та прийом листів по мережах ТМЗК та ПД-КП;

- передача та прийом сторінок з вертикальною та горизонтальною орієнтацією;

- багато адресна та циркулярна передача листів;

- передача та прийом телеграм служби Телекс.

Час передачі по мережі одної сторінки – 7с.(2 хв. З урахуванням встановлення з’єднання). Контрольний термін доставки – 24год.. Ймовірність помилки по знакам – 10. Швидкість передачі – 19,2 Кбіт/с (ПД-КП), 9,6 К біт/с (ТМЗК), 64 Кбіт/с (ISDN).

Електронна пошта – один з найважливіших інформаційних ресурсів Internet. Вона є самим масовим засобом електронних комунікацій. Будь–хто з користувачів Internet має свою поштову скриньку в мережі. Якщо врахувати, що через Internet можна прийняти або послати повідомлення ще в два десятки міжнародних комп'ютерних мереж.