Смекни!
smekni.com

Системи сигнализації (стр. 6 из 9)

Основним середовищем розповсюдження вібрацій, що детектують, для системи служить сама металева огорожа, в якій коливання затухають значно слабкіше, ніж в землі. Тому у разі використання цієї системи для охоронної сигналізації периметра зона відчуження не потрібна, оскільки коливання, що викликають сигнал тривоги, виникають лише при безпосередньому контакті порушника з огорожею [13].

Іншу систему Psicon випускає англійська фірма Geoquip Ltd. Ця система призначена для установки в підставі масивної огорожі, виконаної з цеглини, природного каменя або бетону. Геофони замуровують в огорожу і сполучають їх кабелями з аналізаторами, в яких відбувається обробка, детектування сигналу і формування сигналу тривоги. У системі Psicon проводиться тривимірна обробка сигналу, що приймається, і його порівняння із зразками "небезпечних" і "безпечних" сигналів, що зберігаються в архіві системи. При настройці цієї системи здійснюють імітацію небезпечних і безпечних дій і доповнюють архів новими зразками сигналів, одержаних в конкретних реальних умовах. Середовищем розповсюдження коливань є огорожа, її фундамент і земля поблизу фундаменту, і зона відчуження при використанні такої системи бажана. При сезонних і погодних змінах параметрів землі потрібна додаткова настройка системи.

2.8. Сучасні системи охорони периметрів

Система охорони периметра завжди є першим технічним рубежем захисту об'єкту; надійність і ефективність цього рубежу дуже важлива для раннього виявлення порушника. Для периметральних| систем характерний різноманітність фізичних принципів, на яких базується робота охоронних датчиків, тому спектр охоронних систем, що випускаються, вельми широкий. Принцип дії всіх систем заснований на тому, що порушник, що перетинає периметр, створює обурення певних фізичних параметрів середовища, які реєструються спеціальними датчиками. Сигнали датчиків обробляються електронним блоком (аналізатором або процесором), який формує сигнал тривоги. Для розробок, що з'явилися останніми роками, можна відзначити деякі загальні тенденції:

Впровадження цифрових методів обробки сигналів датчиків дозволяє створити «інтелектуальні» системи з такими функціями, як розпізнавання типових сигналів вторгнення, локалізація порушника в межах зони охорона, дистанційна діагностика і настройка датчиків і ін.

Мережеві технології все частіше використовуються для збору і централізованої обробки сигналів сенсорів.

Зниження енергоспоживання датчиків дозволяє створювати системи з автономним електроживленням, датчики яких пристосовані для прихованої установки на периметрі.

Мініатюрні радіопередавачі сигналів тривоги, інтегровані з охоронними датчиками, служать основою для створення бездротових систем охорони периметрів.

Багато уваги приділяється розробці бистророзгортувальних |систем, часто використовуваних для охорони периметрів тимчасових польових об'єктів.

Не маючи можливості дати детальний огляд всіх категорій сучасних периметральних| систем охорони, ми спробуємо дати уявлення про характерні особливості нових зарубіжних систем і тенденції їх розвитку.

Такі системи містять приймач і передавач СВЧ| сигналів, які формують зону виявлення у вигляді витягнутого еліпсоїда. Довжина окремої зони охорони визначається відстанню між приймачем і передавачем, а поперечні розміри зони варіюються від доль метра до декількох метрів. Принцип дії таких систем заснований на аналізі змін параметрів сигналу, що приймається, що виникають при появі в зоні стороннього предмету.

Канада, Італія, Ізраїль і ін.). Вони працюють на частотах від 2,4 до 26,5 ГГц і застосовуються як при установці уздовж огорож, так і для охорони необгороджених територій. Дальність дії двопозиційних радіопроменевих датчиків досягає 450 м. Прикладом сучасного радіопроменевого датчика може служити система ERM0482X, випущена недавно італійською фірмою CIAS (рис.22).

Рисунок 22- Радіопроменева система ERMO 482Х фірми CIAS (Італія)

Нові датчики відрізняються від своїх «аналогових» попередників наявністю вбудованих систем цифрової обробки сигналів. Система дозволяє не просто реєструвати появу сторонніх об'єктів в зоні чутливості, а зберігати в незалежній пам'яті характерні образи, пов'язані з вторгненням порушника (людина, що йде, біжить або повзучий). Сигнали на виході приймального 6лока порівнюються з типовими образами, що зберігаються в пам'яті, і при збігу з еталоном система генерує сигнал тривоги Датчик відстежує параметри навколишніх умов і автоматично коректує алгоритм обробки сигналів.

Програма настройки датчика ERM0482X дозволяє сформувати чутливу зону з перетином не у вигляді круга, а у вигляді вертикально орієнтованого еліпса. Це дозволяє відбудовуватися від впливу дерев, огорож і інших предметів, розташованих на краях чутливої зони. У вбудованій пам'яті системи ERM0482X зберігаються 100 «аналогових» подій (зміни рівня сигналу, температура повітря, напруга живлення) і 256 «цифрових» подій (сигнали тривоги, зміни параметрів системи і ін.). Для дистанційної діагностики і настройки датчиків за допомогою комп'ютера і спеціальної програми MWATEST використовується інтерфейс RS485. Однопозиційні радіопроменеві датчики, об'єднуючі в одному корпусі передавач і приймач, часто використовуються для охорони ділянок периметра невеликої протяжності. Американська компанія Perimeter Products, Inc. випускає так звані Тактичні Мікрохвильові Портативні Сенсори (Tactical Microwave Portable Sensors) серії TMPS-21000. Всі варіанти електронних блоків системи виконані в ідентичних корпусах, але з різною орієнтацією антен і, відповідно, різними конфігураціями чутливої зони.

Датчик працює на частотах 5,725...5,850 ГГц (50 частот модуляції). Система обробки сигналів дозволяє задавати ширину чутливої зони (5 дискретних значень) і швидкість порушника (від 0,1 до 112 км/год). Спеціальна програма обмеження довжини чутливої зони (Range-Cut-Off) дозволяє виключити вплив предметів, що знаходяться поза зоною охорони. Підключення датчиків серії TMPS-21000 до комп'ютера, що управляє, здійснюється по радіоканалу за допомогою вбудованого передавача сигналів тривоги [14].

2.9. Радіохвильові системи

Чутливим елементом такої системи є два або декілька розташованих паралельно провідників (кабелів), до яких підключені передавач і приймач радіосигналів. Навколо провідної такої відкритої антени утворюється об'ємна чутлива зона, поперечний перетин якої залежить від взаємного розташування провідників. При появі людини в зоні чутливості сигнал на виході приймача змінюється, і система генерує сигнал тривоги. В кінці 1990-х років канадська компанія Senstar-Stellar випустила систему Perimitrax, в якій як активні кабелі використовуються спеціально розроблені коаксіальні кабелі з подовжніми зазорами в зовнішніх обплетеннях. Відмінна риса кабелів полягає в тому, що ширина зазора обплетення збільшується у міру видалення від приемо-передавального блоку. Цим досягається однорідність чутливості уздовж всієї зони охорони (довжина зони до 200 м). Датчики системи Perimitrax випускаються в двох варіантах. У першому варіанті сенсор є парою з коаксіальних кабелів, конструктивно об'єднаних в загальній захисній оболонці із зовнішнім перетином 8,5x15 мм. У другому варіанті сенсор складається з пари окремих кабелів, що розташовуються на відстані 2 м один від одного. Випромінювачі і приймачі системи працюють на двох фіксованих частотах — 40,675 і 40,685 Мгц. За заявами виготівників, система забезпечує 99%| вірогідність виявлення порушника масою більше 34 кг

З 1996 р. англійська компанія Geoquip випускає радіохвильову систему RAFID. Два паралельні коаксіальні кабелі виконують роль передавальної і приймальної антен. Мідне обплетення кабелів має регулярні отвори, що забезпечують випромінювання і прийом електромагнітного поля. Система RAPID встановлюється на жорстких огорожах (бетон, цеглина, дерево) або безпосередньо в грунті. Для обробки сигналів застосований цифровий процесор, оброблювальний сигнали змін амплітуди і фази сигналу, що приймається. Вибір алгоритмів обробки дозволяє гнучко настроювати систему в залежності навколишніх умов і вибраного критерію спрацьовування (наближення людини до стіни, рух уздовж стіни, перелазить через стіну і т.п.).

У 2003 р. компанія Geoquip оголосила про випуск| версії радіохвильової системи, що одержала назву RAFID-RDS. Нова система призначена для охорони тимчасових об'єктів і застосовується в основному для військових цілей[15]. Сенсорні кабелі укладаються безпосередньо на грунт; електронні блоки системи забезпечені спеціальними роз'ємами і можуть бути доповнені радіоканальною апаратурою передачі сигналів тривоги. Італійська компанія GPS Standard в 2002 р. оголосила про випуск радіохвильової системи RFC, призначеної для прихованої установки під землею). Сучасні методи обробки сигналів дозволяють виявляти і класифікувати різні об'єкти (людина, автомобіль, собака і т.п.), які знаходяться на лінії охорони або перетинають її.

2.10. Автономні і бистророзгортувальні| системи

Останніми роками помітний інтерес виявляється до автономних охоронних систем, які можна оперативно розвернути в польових умовах. Для таких систем у ряді випадків використовують бездротові датчики з автономним живленням. Американська фірма Southwest Microwave випускає бистророзгортувальну| систему РАС 300В, що використовує двопозиційні радіопроменеві датчики. Змінні антени забезпечують вибір оптимальних геометричних параметрів чутливої зони. Вибір частоти модуляції передавачів дозволяє усунути міжзонні перешкоди [16]. Система харчується від акумуляторних батарей, яких вистачає на 190 годин роботи. Для передачі сигналів тривоги використовується радіопередавач, що підключається до виходу приймального блоку комплекту.

Англійська компанія Racal Defence випускає | охоронний комплекс Classic 2000, що використовує автономні датчики різних типів (геофонні|, пасивні, магнітометричні, п'єзоелектричні і ін.). Кожен датчик забезпечений вбудованим джерелом живлення і об'єднаний з мініатюрним радіопередавачем сигналів тривоги. Приймальна станція контролює до 99 датчиків.