Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 3 из 12)

А замовникам хотілося б побажати правильно вибирати інсталятора цифрових систем, виходячи з того, що чим складніше устаткування, тим більше досвіду повинен бути у інсталятора.

Системи IP-видеонаблюдения дозволяють просто масштабуватися. Вони дають можливість використовувати рентабельніші рішення, такі як стандартні сервери для запису і зберігання відеоданих.

Є можливість вибору програмного забезпечення, створеного для управління відео і забезпечення необхідної аналітичної підтримки.

Крім того, такі рішення дозволяють організувати децентрализованную обробку і зберігання інформації.

Ці системи легко реконфігуруються і переносяться. Ми, наприклад, рекомендуємо нашим клієнтам, у яких системи встановлені в супермаркетах, регулярно переміщати камери, щоб потенційним зловмисникам було важче виявити слабкі місця в системі.

В цілому, мережеві системи відеоспостереження знаходять хороше застосування для видаленого контролю стану об'єктів, контролю касових операцій в супермаркетах і складних системах, не вимагаючого запам'ятовування і аналізу дрібних деталей зображення.

На жаль, в рамках невеликої статті неможливо вміщати всю необхідну для успішного проектування і побудови системи інформацію. За межами викладу, наприклад, залишилися питання проектування і побудови комп'ютерної мережі. Не торкнулися ми і питань вибору активного устаткування. Також залишилося неосвітленим питання вибору моделей камер для вирішення конкретних завдань.

Коментар редакції сайту: по цих і багатьом іншим питанням Ви можете отримати консультації у фахівців нашого партнера - групи компаній «Каскад».

Системи відеоспостереження

Забезпечення безпеки крупних об'єктів стає все більш складним і комплексним завданням. Сучасна система відеоспостереження повинна відповідати багатьом умовам: "бачити" на великі відстані, не потребувати додаткового освітлення спостережуваного об'єкту і бути непомітною для потенційних порушників.

При цих словах зазвичай виникає вид кімнати з безліччю моніторів, охоронець, який сидить відкинувшись на спинку стільця, і враження повного контролю над ситуацією... А зараз представимо іншу ситуацію: крупний об'єкт (АЕС, ГЕС, завод, ділянка межі), зима, ніч, йде сніг (вже від одного цього перерахування стає трішки ніяково)... і система відеоспостереження. Скажемо відверто, її ефективність тепер складає відсотки тому, що вона забезпечує за нормальних умов. Хоча немає, стоп. Що означає "нормальні умови"? Адже це і є умови функціонування системи, де вона повинна нормально виконувати поставлене завдання.

Давайте розвинемо нашу тему далі... Весь периметр закритий огорожею (і навіть двома або трьома), є освітлення і відеокамери. Там, де є водні простори, коштують відеокамери з могутньою оптикою, іноді скомплексированные з прожекторами. Тепер представимо себе на місці потенційного порушника: так, бачу огорожу, висять камери, світять прожекторы. Складаємо карту об'єкту і наносимо точки установки апаратури. Далі не продовжуватиму, бо ситуація ясна: спочатку об'єкт буде обстежений, а потім буде знайдено вразливе місце і складений план дій протидії системі охорони об'єкту, а точніше, план нейтралізації цієї системи або її "обходу".

Що ж може бути ефективне в таких умовах? Це повинна бути система, яка функціонує на великі відстані (кілометри), не потребує освітлення і яку дуже складно виявити. Звучить дуже добре, а чи є такі системи? Так, це мультисенсорные системи дальнього радіусу дії.

Що таке "мультисенсорная система"? Це система, яка дозволяє вести спостереження більш ніж в одному спектральному діапазоні і, можливо, уміє вимірювати відстань до об'єкту спостереження.

Розглянемо найбільш типовий склад мульти-сенсорной системи:

· поворотний пристрій;

· тепловизор;

· відеокамера;

· лазерний далекомір.

Опционально в системи також можуть бути включені:

· активно-імпульсна камера;

· низькорівнева телевізійна камера.

Яку дальність спостереження може забезпечити така система? Від декількох метрів до більш ніж 12 км. в застосуванні до терміну "виявлення людини".

Принципи побудови мультисенсорних систем

Спочатку потрібно визначитися з дальністю дії, тобто описати умови, в яких працюватиме система, і що і з якою якістю вона повинна бачити на заданій відстані. Далі потрібно визначити склад сенсорів: це залежить від поставленого завдання і погодно-кліматичних умов, в яких експлуатуватиметься система.

Розглянемо побудову такої системи на декількох прикладах: аеропорт, АЕС, межа.

Аеропорт

Інфраструктура: огорожа, відеокамери, стовпи освітлення, можливо периметральные датчики.

Завдання: моніторинг периметра (огорожі), поворот системи спостереження в зону детекции периметральных датчиків, стеження за злітно-посадочною смугою.

Рішення: поворотний пристрій, тепловизор, відеокамера.

АЕС

Інфраструктура: огорожа, відеокамери, стовпи освітлення, периметральные датчики, водні простори.

Завдання: моніторинг периметра (огорожі), поворот системи в зону детекции периметральных датчиків, стеження за підходами до водного простору.

Рішення: поворотний пристрій, тепловизор, відеокамера, в деяких випадках - лазерний далекомір.

Межа

Інфраструктура: смуга контрольного сліду, огорожа, водний простір, ліс, гори.

Завдання: самостійний моніторинг прикордонної території, робота по целеуказанию від радарів.

Рішення: поворотний пристрій, тепловизор, відеокамера, лазерний далекомір.

Порівняння мультисенсорных систем з іншими системами

Мультісенсорная система - це система тотального моніторингу об'єкту в режимі 24 години в сутки/7 днів в неделю/365 днів в році з максимальною скритністю і великою дальністю виявлення. Відеокамера з великою фокусною відстанню здатна вести спостереження на великих відстанях, але її робота сильно залежить від часу доби (працює в денний час) і погодних умов.

Відеокамера + прожектор - забезпечують більший за часом діапазон роботи системи, але це рішення не є ефективним з погляду тактики і стратегії охорони об'єкту, оскільки розсекречує свою зону відповідальності. Дане рішення ефективне, коли явно відбулося порушення і потрібно освітити зону цього порушення.

Огорожа з системою освітлення, відеокамерами і периметральными датчиками - хороша система, проте стратегічно вона пасивна і є високоефективною тільки при використанні всього комплексу перерахованих засобів одночасно, що не завжди можливо.

Мультісенсорная система в аеропорту, постійно обертаючись, стежить за периметром; оператор має можливість проглядати поточну ситуацію двох відеоканалів - тепловизионного і телеканалу. При спрацьовуванні периметральных датчиків система миттєво прямує в зону подачі сигналу, і оператор може визначити причину тривоги і ухвалити рішення. При небезпеці проникнення на територію аеропорту стороннього об'єкту з якої-небудь зони система прямує в цю зону і включається детектор руху і тепла.

Мультісенсорная система на АЕС працює за подібним принципом, що і в аеропорту, але, як правило, там також є водний простір, який система проглядає в постійному режимі.

На межі мультисенсорная система виконує роль усевидющого ока і фіксує всі живі і механічні об'єкти в зоні своєї відповідальності. При сумісній дії з радаром мультисенсорная система працює в режимі відробітку по целеуказанию. Радар засікає об'єкт, передає команду на поворот поворотного пристрою, і мультисенсорная голова повертається в потрібну зону. Після чого може відбутися захоплення і супровід об'єкту.

Ми розглянули тільки "класичні" варіанти застосування мультисенсорных систем, проте побудову такої системи потрібно почати з постановки завдання і визначення тактики і стратегії охорони об'єкту. Наприклад, в одному з азіатських аеропортів система охорони створена таким чином: через кожних 300-400 м периметра коштують навіси, під якими розташовуються охоронці, що стежать за своєю частиною периметра, - вони служать як "периметральными датчиками", так і "відеосистемою". Звичайно, за такою системою потрібний постійний контроль, і для спостереження за нею служба безпеці аеропорту вибрала мультисенсорную систему дальнього радіусу дії, яка здійснює постійний перегляд цих пунктів охорони і дозволяє операторові переконатися в працездатності своєї "периметральной системи". Даний приклад зазвичай викликає усмішку, але тільки до тих пір, поки не відбувається аналіз системи, що діє на об'єкті, не з погляду її модності, технологічності, а з погляду тотальної ефективності. Наприклад, на межі, один тепловизор здатний замінити 10-15 прикордонників на службі; 3-5 мультисенсорных систем здатні перекрити весь периметр великого міжнародного аеропорту або АЕС...

Автомобільні системи спостереження

Як правило, ефективність системи безпеки полягає в її здатності витримувати протидію, спроби вивести її з ладу або обійти тим або іншим способом (оскільки боротися з системою "напролом", це означає привести її в дію і чітко позначити свої наміри).

Мобільність системи відеоспостереження можлива завдяки дальньому радіусу дії мультисенсорных систем. Трасу і точки зупинки мобільної системи заздалегідь знати неможливо, а значить, потенційний порушник ніколи не знатиме, звідки і як за ним спостерігатимуть. Як відомо, інформація - це найбільш цінний засіб в будь-якій системі безпеки. Хто володіє інформацією - володіє перевагою.

Мультісенсорная система — ключ до вирішення всіх проблем?

Мультісенсорная система - це надзвичайно ефективний засіб відеоспостереження, що володіє поряд ключових тактичних переваг, з якими порушникові дуже складно боротися. Проте максимальна ефективність даної системи, втім, як і будь-який інший, полягає в правильному комплексировании її з іншими інженерно-технічними засобами безпеки.