Смекни!
smekni.com

Характеристика та використання систем відеоспостереження (стр. 4 из 12)

Системи спостереження дальнього радіусу дії

Безпровідне відеоспостереження - нові горизонти безпеки!

Розвиток технологій надає величезний вплив на всі сфери діяльності, так або інакше зв'язані з використанням технічних засобів. Винахід двигуна внутрішнього згорання послужив поштовхом до бурхливого розвитку автомобілебудування, створення транзисторів прискорило таке щільне проникнення комп'ютерів в наше повсякденне життя, і так далі, приклади можна наводити до безкінечності.

Якщо звернутися до сфери високих технологій, то не можна не відзначити, як багато можливостей отримали виробники всілякого комп'ютерного устаткування з розвитком технологій безпровідної передачі даних. Розрахована на застосування технології мобільними користувачами схема безпровідного доступу швидко завоювала популярність серед покупців простотою інсталяції безпровідних систем. Можливість передачі даних в радіоефірі набула поширення і в системах безпеки. Постараємося розібратися в особливостях, перевагах і можливих недоліках безпровідних систем відеоспостереження і, звичайно ж, визначити, в яких ситуаціях варто задуматися про установку безпровідного відеоспостереження.

Якщо спробувати охарактеризувати систему безпровідного відеоспостереження, то основні її параметри можна сформулювати так:

· Радіо ефір, як середовище передачі даних

· Відносна легкість установки

· Простота в обігу

· Можливість видаленого відео і аудіо спостереження

· Невелика вага і розміри камери

Принцип роботи системи гранично простий: камера вмонтовується у відповідне місце, настроюється на вільні канали в телевізорі (також можливе проглядання сигналу на ноутбуку кишеньковому комп'ютері через браузер). Інформація з камери транслюється на відеоприймач, а потім передається в телевізор. Живлення камери здійснюється від акумулятора або батарей, що забезпечує її мале енергоспоживання. Більш того, наявність можливості дистанційного керування системою дозволить Вам активізувати її при необхідності на відстані.

Використання радіоканалу для передачі видео- і аудіосигналу дозволяє створювати системи прихованого відеоспостереження, які не вимагають прокладки кабелів. Припустимо, що ми вмонтовуємо системи прихованого відеоспостереження в офісі, де вже проведені всі обробні ремонтні роботи, і прокладка кабелів від камер відеоспостереження до відеореєстратора спричинить додаткові витрати на ремонт і зіпсує інтер'єр приміщення. Очевидно, що з безпровідною системою відеоспостереження таких труднощів не виникне. Відеокамери вмонтовуються в будь-якому відповідному для спостереження місці, при цьому є можливість інсталювати їх стаціонарно або ж використовувати як переносні відеопередавачі.

Малі габарити пристроїв дозволяють проводити приховане відеоспостереження, вмонтувавши відеокамеру і передавач, наприклад, в дипломат або сумку. Камера фіксуватиме зображення, а передавач по безпровідному каналу ретранслює відео і аудіосигнал на спеціальний приймач, який може бути встановлений на значній відстані від об'єкту спостереження. Таким чином можна проводити спостереження як в приміщенні, так і на вулиці, на транспорті, тобто відкриваються практично необмежені можливості! Погодитеся, це вагомий аргумент на користь безпровідних систем відеоспостереження.

Простота в настройці і експлуатації стала аргументом до використання безпровідного відеоспостереження в такій несподіваній якості як відеоняня. Завдяки ній ви завжди зможете дізнатися, що робить ваша дитина, чи не задумав він перевірити, чи уміє улюблена морська свинка плавати і чому ножиці так ідеально підходять до отворів в розетці. А наявність можливості передачі аудіосигналу дозволить вам почути, якщо раптом ваш малюк заплаче.

Під час вибору системи відеоспостереження постарайтеся відповісти на декілька питань:

· Чи Затратна прокладка кабелів від відеокамер в межах об'єкту, що охороняється?

· Важливо захистити камери від несанкціонованої дії?

· Чи потрібно, щоб забезпечувалася можливість швидкої зміни місця розташування камер?

· Чи плануєте Ви використовувати камери, вмонтовані в предмети інтер'єру або елементи декору?

Якщо більшість відповідей "Так", то абсолютно очевидно, що Вам необхідна безпровідна система відеоспостереження.

Мультиплексори: функціональні можливості, стан російського ринку

Мультиплексування – найбільш ефективний спосіб безперервного запису зображення від декількох джерел на один носій. Мультиплексний запис – це запис повних кадрів (або напівкадрів – полів) послідовно (кадр за кадром, поле за полем) від кожної з підключених камер. Мультиплексний запис забезпечується застосуванням процесора цифрової обробки зображення з буферною кадровою пам'яттю, в яку записується зображення від відеокамер. Процесор з пам'яттю служить в цьому випадку коректором тимчасової бази (тобто коректором несинхронної камер). Взагалі кажучи, до появи мультиплексорів цієї мети служили фреймсвитчеры – перемикачі відеосигналу, в яких перемикання здійснюється у момент кадрового синхроімпульса. При цьому, правда, потрібний, щоб всі відеокамери були синхронні і синфазны один з одним.

Процес формування вихідного сигналу для запису називається кодуванням. При цьому в невидимі рядки кадрового бланка записується службова інформація (ID камери, дата, час, мітки тривоги і тому подібне). Зворотний процес при відтворенні називається декодуванням. Основним недоліком послідовного мультиплексного запису є збільшення міжкадрового інтервалу щодо однієї записуваної камери (ефект мультиплікації). При установці магнітофона в режим тривалого запису цей ефект може привести до втрати цінної інформації. Для часткового усунення цього недоліку практично у всіх моделях мультиплексорів) застосовується спосіб динамічного розподілу часу запису, в основі якого лежить аналіз змін в зображенні. Алгоритми виявлення змін можуть бути разными - від простої яскравості до складної, з аналізом зображення у фазовому просторі. При виявленні змін в зображенні від камери частота запису зображення від цієї камери збільшується, що зменшує вірогідність пропуску важливих подій. У останніх моделях мультиплексорів виходи детекторів активності в кожному каналі обробки виводяться на зовнішній роз'єм і можуть бути використані для інших застосувань.

Основні режими роботи мультиплексора:

· Запис зображення від камери (джерела відеосигналу).

· Проглядання записів, зроблених раніше.

· Мультіекранноє спостереження в реальному часі.

Залежно від своїх можливостей мультиплексори бувають, відповідно:

· Сімплексні – можуть працювати тільки в одному з вищеперелічених режимів.

· Дуплексні – працюють одночасно в двох режимах.

· Тріплексниє – працюють одночасно в трьох вищеперелічених режимах. Іноді цей режим називають повним дуплексом.

Застосування триплексных мультиплексорів не завжди виправдане, оскільки при відтворенні раніше записаних касет живе відео можна проглядати на додатковому моніторі. Тому найчастіше застосовуються дуплексні мультиплексори, до того ж триплексные поки що достатньо дорогі.

Роздільна здатність.

На відміну від ТБ камер, що вирішує здатність мультиплексорів вимірюється в пікселях (крапках), а не в телевізійних лініях (ТВЛ), хоча, в принципі, це одне і те ж. Пояснюється це тим, що мультиплексор – цифровий прилад, а в цифрових приладах дозвіл прийнято вимірювати кількістю крапок, що відображаються на екрані (або в кількості крапок на дюйм). Дозвіл мультиплексора визначається об'ємом (структурою) оперативної кадрової пам'яті і, в першу чергу, швидкодією (тактовою частотою) процесора цифрової обробки зображення (швидкодією АЦП, ЦАП і, власне, самого процесора)

Формат мультиэкрана.

Формат мультиэкрана – це кількість і розмір вікон, що одночасно відображаються на екрані, в яких виводиться інформація (зображення). Формати мультиэкрана можуть бути найрізноманітнішими – від стандартних (2х2, 3х3, 4х4) до самих екзотичних з нерівномірними розмірами вікон (8+2, 4+3, 12+1, PIP і так далі).

FREEZE (STILL).

Електронний стоп – кадр, “заморожування”, тобто вивід на екран одного кадру від камери (нерухоме зображення). В цьому випадку одне і те ж зображення циклічно прочитується з кадрової пам'яті, що рівносильно ефекту стоп-кадру на відеомагнітофоні.

ZOOM (збільшення).

“Електронна лупа” дозволяє збільшувати ділянку зображення щодо вибраної крапки. Збільшення, як правило, двократне, але бувають і виключення. При цьому треба пам'ятати, що електронне масштабування приводить до погіршення роздільної здатності (оскільки початкове зображення вже дискретне), тому особливо спокушатися даною можливістю не треба.

Послідовне перемикання.

Можливість послідовного автоматичного перегляду зображення від підключених камер (або відтворного зображення) в повноекранному форматі. Як правило, є можливість установки часу показу одного зображення, вірогідність виключення з перегляду якихось камер.

Вибір камер для запису.

Можливість вибору користувачем тих камер, зображення від яких необхідно записувати на магнітофон або який-небудь інший реєстратор.

Маскування зображення.

Можливість маскування (заборони показу) зображення від вибраних камер. Використовується для заборони спостереження зображення від деяких камер користувачем нижчого рангу. При цьому запис зображення від цих камер все одно проводиться.

Вбудований годинник і календар.

Вбудований годинник і календар використовуються для програмування різних режимів залежно від часу доби, дати і дня тижня. Це може бути автоматичний перехід на літній час і назад, запис різних камер вдень і вночі і так далі, і тому подібне