Смекни!
smekni.com

Інтелектуальні мережі (IN) на базі систем комп'ютерної телефонії (стр. 2 из 3)

Загальну структуру систем, побудованих на базі платформи ПРОТЕЙ, наведено на рис. 2.

Рисунок 2 – Структура систем на базі платформи ПРОТЕЙ

Система складається з інтерфейсного блока (блоків), блоків сервера баз даних і термінала експлуатації та технічного обслуговування, об'єднаних локальною мережею Ethernet.

Інтерфейсний блок (ТСМ) виконано на основі індустріального

РС-сумісного комп'ютера, у корпус якого встановлюються плата центрального процесора та спеціалізована плата ATP (Advanced Telecom Peripheral), що забезпечує інтерфейс ІКМ-30, функції комутації, генерації повідомлень автоінформатора, обробки сигналізації під управлінням ПЗ. Один блок TCM підтримує 4 тракти Е1 (ІКМ-30) з будь-якою сигналізацією, із числа дозволених до застосування в Україні (DSS1, 2ВСК, СКС №7). Структурну схему плати ATP наведено на рис. 3.

Рисунок 3 – Структурна схема плати АТР

Плата містить:

- 4 схеми інтерфейсу Е1, що забезпечують взаємодію системи з телефонною мережею;

- цифрове комутаційне поле, необхідне для розподілу інформації між інтерфейсами Е1 і ресурсами цієї та інших плат, підключених до неї з використанням міжплатної магістралі;

- інтерфейс міжплатної магістралі, що забезпечує обмін інформацією між декількома платами;

- генератор сигналів синхронізації зі схемами управління підстроюванням частоти, що забезпечує отримання стабільних системних тактових сигналів, строго синхронізованих за частотою з цифровими сигналами опорної АТС;

- 12 цифрових процесорів обробки сигналів (DSP) загальною продуктивністю близько 400 MIPS, які виконують різні функції, що залежать від системи, завантажуваної при старті програми. Це функції, пов'язані з обробкою тональних сигналів, мовної інформації (стиснення, синтез, розпізнавання тощо), обміном факсимільними повідомленнями та ін., а також з формуванням і прийомом повідомлень сучасних протоколів сигналізації (СКС №7 і DSS-1).

Якщо для підключення системи до ТМЗК використовується понад

4 ІКМ-тракти, встановлюється більше одного інтерфейсного блока ТСМ. При цьому у випадку виходу такого блока з ладу система продовжує функціонувати з меншою пропускною спроможністю до усунення несправності.

На сервері баз даних (DBS) зберігається інформація про конфігурацію системи, статистичні дані про функціонування системи, облік викликів тощо. Для забезпечення надійності системи передбачено резервування сервера баз даних (блока DBS). У базову конфігурацію системи входять два блоки DBS, один з яких працює в режимі «холодного» резерву: на резервному блоці дублюються всі системні дані, і при виході з ладу робочого блока DBS командою оператора можна здійснити уведення в робочий стан резервного блока.

Термінал технічного обслуговування та експлуатації (ОМС) – це персональний комп'ютер зі спеціалізованим ПЗ, що функціонує в середовищі Windows. За допомогою термінала OMC здійснюються функції конфігурування та діагностики системи, контроль стану інтерфейсів і розмовних каналів, збір оперативної та статистичної інформації про функціонування системи та про обслуговування викликів.

Додатковою можливістю підвищення надійності системи є об'єднання блоків не однією, а двома незалежними локальними мережами шляхом обладнання всіх блоків двома мережними адаптерами. При цьому, наприклад, при виході з ладу концентратора система продовжить функціонувати без погіршення характеристик. Застосування на ділянці TCM-DBS спеціалізованого протоколу обміну даними значно збільшує пропускну спроможність мережі та швидкість обміну.

Загальну схему ПЗ системи ПРОТЕЙ показано на рис. 4.

Блок управління апаратним забезпеченням – це блок управління та взаємодії з фізичними пристроями, включаючи підтримку фізичного рівня моделі OSI.

Блок систем сигналізації – це блок підтримки протоколу сигналізації, згідно з яким система взаємодіє з мережею загального користування.

Оскільки однією з основних вимог до системи ПРОТЕЙ є незалежність від протоколу сигналізації, то був реалізований блок сполучення, завданням якого є узгодження сигналів, що видаються протоколом сигналізації, і уніфікованих сигналів, прийнятих блоком логіки обробки послуг.

Рисунок 4 – Загальна схема ПЗ модуля TCM платформи ПРОТЕЙ

Блок управління викликами – блок обробки логіки послуги.

Для того, щоб забезпечити максимальну гнучкість системи та можливість нарощування та модернізації переліку послуг, в основу проекту були покладені принципи, аналогічні принципам конструювання послуг інтелектуальної мережі.

2. Системи комп'ютерної телефонії фірми «Беркут»

Науково-виробнича фірма «Беркут» (Санкт-Петербург) є виробником широкого спектра систем телекомунікаційного обладнання, розроблюваних на базі власної платформи комп'ютерної телефонії та прикладного ПЗ. Платформа «Bercut CTI» відрізняється універсальністю, багатофункціональністю та дозволяє вирішувати широкий спектр задач автоматизованої обробки телефонних сигналів, включаючи побудову елементів IN.

Типова платформа «Bercut CTI» складається з набору плат, що встановлюються в стандартні слоти персонального комп'ютера. Основними різновидами плат є: інтерфейсні контролери цифрових трактів і аналогових ліній, контролери мовних ресурсів і спеціалізовані контролери. Плати пов'язані між собою внутрішньою транспортною шиною, що надає системам високий ступінь масштабованості та функціональної гнучкості. Реалізовано також розподілені мережні рішення з кількох комп'ютерів.

Основні технічні особливості реалізації систем:

- використання технології IVR (Interactive Voice Report), що дозволяє на автоматизованій інтелектуальній основі об'єднати в єдиний комплекс системи, що забезпечують широкий спектр послуг для абонентів;

- можливість інтегрування декількох прикладних програм на єдиній апаратній базі (комп'ютері);

- динамічний розподіл канальних ресурсів, висока надійність і резервування;

- підтримка протоколів сигналізації 2ВСК, R2, R1.5, ISDN, СKC №7;

- можливість взаємодії з будь-яким типом базової IN.

На основі платформи «Bercut CTI» реалізовані такі системи:

Голосова пошта «Bercut VMS» – здійснює запис повідомлень у голосову скриньку абонента, пасивну та активну (за вихідним дзвінком) передачу повідомлень.

Система голосових меню «Bercut Intelligent Informer» (IVR-сервіс) – надає інтерактивний сервіс і доступ до інформації, заснований на голосових меню з управлінням DTMF сигналами.

Система багатоканального оповіщення «Bercut Messager» – призначена для оперативного або циклічного оповіщення абонентів по всіх типах телефонних ліній.

Інформаційно-довідкова служба «Bercut Info» – призначена для підвищення ефективності роботи, доступності та скорочення витрат на створення і зміст довідкової служби.

Центр обробки дзвінків (Call центр) – дозволяє організувати високоефективні довідково-інформаційні та диспетчерські служби, комерційні центри обробки дзвінків. Забезпечує раціональне використання ємності телефонних інтерфейсів і оптимальний розподіл людських ресурсів. Система рівномірно розподіляє вхідне навантаження, персоніфікує клієнтів, організує додатковий інтелектуальний сервіс.

Система багатоканального автоінформування «Bercut Autoinformer» – здійснює інформування клієнтів операторів зв'язку про залишок сум на рахунку телефонними лініями.

Система обмежень прав доступу «Bercut Access Guard» – забезпечує контроль списку напрямків комутації, а також запобігання несанкціонованої спроби встановити з'єднання з контрольованого телефонного номера. Для кожного абонента ведеться список доступних/недоступних напрямків з паролем доступу.

Система конференц-зв'язку – дозволяє підключати до телефонної розмови декількох учасників, серед яких можуть бути як внутрішні абоненти, так і зовнішні, включаючи іногородніх. Підтримує організацію конференції по вхідному дзвінку на сервер конференц-зв'язку. Дозволяє формувати список учасників і код виклику.

Система карток авансових платежів «Bercut PrePaid» – реалізує для оператора зв'язку механізм внесення абонентської плати (передплати) з використанням карток авансових платежів.

Система сервісних телефонних карток "Bercut S-Card» – забезпечує використання абонентами сервісних телефонних карток для оплати телекомунікаційних і довідкових, а також інших послуг. Реалізовано механізм «гарячого» білінгу.

Система телеголосування "Bercut Televoting» – призначена для швидкого, надійного та достовірного збору відомостей від респондентів у інтерактивному режимі взаємодії. Система реалізує автоматичну обробку великого обсягу телефонних з'єднань, здійснюваних за допомогою декількох телефонних ліній.

Центр коротких повідомлень «Bercut SMSC» – дозволяє абонентам стільникових мереж вести обмін алфавітно-цифровими повідомленнями з дисплея мобільного телефону та отримати доступ до найширшого спектру інформації.

Розроблено два архітектурних рішення надання послуг інтелектуальної мережі:

1. Сервер на базі платформи комп'ютерної телефонії «Bercut CTI». У цій конфігурації на одному сервері сконцентровано всі властиві IN функції, включаючи управління послугою, маршрутизацію виклику, функції адміністрування та надання послуги. Це досягається інтеграцією функціонування ключових сервісів: центра обробки дзвінків, карткових платформ обробки викликів і надання послуг, систем IVR. Універсальність даного підходу визначається можливістю підключення сервера з використанням однієї з наявних у оператора систем сигналізації (2ВСК, R2, R1.5, ISDN PRI, СKC №7 та ін.) і невисокою вартістю комплексу.