Смекни!
smekni.com

Інтелектуальні мережі (IN) на базі систем комп'ютерної телефонії (стр. 3 из 3)

2. Класичне IN рішення. Базується на розподіленій мережній конфігурації та використовує розроблені фірмою спеціалізовані контролери «Bercut IN». Підключення здійснюється по СКС №7 у рамках протоколу INAP. Дана реалізація дозволяє оператору вводити в міру необхідності послуги з наборів CS-1, зокрема, FreePhone, Premium Rate, Card Сalling, VOT, VPN та ін.

Розвиток платформ «Bercut CTI» і «Bercut IN» здійснюється так, що оператор мережі має можливість еволюціонування від простих конфігурацій IN до комплексних, при цьому забезпечується спадковість апаратних і програмних рішень.

3. Системи комп'ютерної телефонії фірми «Светец»

На базі СТІ-систем московської фірми «Светец» можуть бути створені різні варіанти інтелектуальних систем. Нижче наведено стислу характеристику деяких з них.

Система сервісних телефонних карток (СТК) на основі багатоканальної карткової платформи надає власникові СТК комплекс послуг із одночасним контролем балансу картки в реальному часі. СТК є доброю альтернативою чіповим і магнітним карткам, дозволяючи абонентам отримувати автоматичні послуги міжнародного, міжміського та місцевого зв'язку за унікальним паролем з будь-якого телефону з тоновим набором, у тому числі й з міських таксофонів.

Багатоканальний інформаційний центр (МІЦ) із автоматичними та операторськими довідками (Call-center) функціонує в реальному масштабі часу та здійснює комп'ютерну обробку викликів, що надходять від абонентів ТМЗК. Обслуговують виклики оператори, а інтеграція з платформою для СТК здійснюється за допомогою карток передплати.

Підсистема автоматичних довідок (ПАС) включається в МІЦ, інтегрується з картковою системою та операторською службою на базі СТК, створюючи єдине інформаційне поле обслуговування абонентів. По суті, ПАС – структурована система підказок і довідок, керована тональною клавіатурою абонентського телефону. При інтеграції з операторським центром ПАС доповнюється виходом на оператора. Тарифікація довідок може виконуватись за допомогою карткової платформи (передплатний механізм) або будь-якої білінгової системи шляхом експорту тарифікаційних файлів. Якщо МІЦ – це ефективний засіб підтримки різних інформаційно-замовлених служб, то ПАС – економічний спосіб надання різноманітних довідок.

Система карток авансових платежів (КАП) призначена головним чином для використання карток як засобів попередньої оплати телефонних переговорів. Абонент може, використовуючи телефон, переказати гроші, заплачені за картку, на свій рахунок у білінговій системі компанії.

В системі карток авансових платежів із контролем балансу в реальному часі (КАП СКБ) до реалізації передплатного механізму розрахунків додається тарифікація в реальному часі. Для кожного абонента в системі відкривається особовий рахунок, що контролюється системою, а оплачується покупкою карток.

Карткова платформа з ІР-шлюзом дає можливість запропонувати користувачам повномасштабний комплекс IP-телефонії. Система пропонує різні варіанти сценаріїв взаємодії абонента та системи – мережею Інтернет і звичайним каналом або автономний сценарій для роботи в Інтернет. Реалізований у картковій платформі передплатний механізм доповнюється контролем балансу карток у реальному часі та автоінформуванням абонента про поточний стан його рахунку. У системі також закладені можливості реалізації роумінгу з різними способами організації: централізованим і територіально розподіленим.


4. Допоміжний центр комутації компанії СофтПро

Компанією СофтПро (м. Москва) розроблено універсальну платформу для надання послуг IN на базі CTI (рис. 5) – допоміжний комутаційний центр SSC (Supplementary Switching Center).

Система дозволяє на єдиній апаратно-програмній платформі одночасно розвертати різні послуги за допомогою додавання відповідних програмних модулів. Всі задачі можуть працювати в рамках одного потоку, однієї сигнальної точки. Така структура забезпечується: підсистемою переключення дзвінка на відповідну послугу; єдиним внутрішнім протоколом передачі команд і даних; єдиною концепцією організації внутрішніх баз даних (ORACLE), веденням журналу неполадок і статистики. Це дозволяє розширювати функціональність системи з мінімальними витратами ресурсів. Зараз, на платформі SSC розроблено ряд продуктів CTI:

- автоматична система сервісу абонентів (АССА);

- система голосової/факс-пошти (VmailPRO);

- допоміжний комутаційний центр (SscPRO);

- система передплачених послуг (PrepaidPRO);

- система проведення голосувань і конкурсів (VotePRO) та ін.

Рисунок 5 – Структурна схема вузла надання інтелектуальних послуг


SSC допускає як вертикальне, так і горизонтальне масштабування. Апаратною частиною SSC є високопродуктивна Intel-платформа та електронні плати цифрової обробки голосових/факс-повідомлень компанії Dialogic. При вертикальному розширенні системи існує можливість організувати до 8 потоків E1 (СKC №7) на одному сервері.

Система легко адаптується для роботи з комутаторами різних виробників (Ericsson, Siemens, Alcatel, Nokia, ItalTel, Lucent Technologies, Nortel, переважно з використанням сигналізації СКС №7).

SSC підтримує відкритість інтерфейсу до зовнішніх баз даних ODBC і може працювати з будь-якими зовнішніми БД, що підтримують цей протокол. Розроблений також інтерфейс API для надання користувачу можливості самостійної розробки та організації інтерфейсу з використовуваною БД.

Всі продукти на основі SSC дозволяють вести внутрішні журнальні файли та статистику з реєстрацією інформації про зроблені з'єднання та всі надані послуги. При цьому тарифікація послуги може здійснюватись як за даними з комутатора, так і за внутрішнім журналом наданих послуг.

Системний адміністратор у режимі реального часу, без зупинки системи, може конфігурувати послуги, їхні параметри та константи.

SSC реалізовано на відмовостійкому сервері з резервуванням блоків живлення та жорстких дисків. У випадку переривання або збою система перезавантажується автоматично. Всі системи у складі SSC підтримують SNMP, що дозволяє виконувати моніторинг системи будь-яким

TMN-менеджером, що підтримує SNMP, наприклад, за допомогою системи АСКОНТ виробництва СофтПро.

Система конфігурується та настроюється на роботу з високою продуктивністю, дозволяючи обробляти понад 60000 дзвінків за день.


5. Інтелектуальна платформа INX

Рішення, пропоновані більшістю розробників систем CTI, реалізовано під Windows, що не відповідає вимогам надійності, і можуть обслуговувати максимум декілька сотень викликів (2-8 потоків Е1), що є недостатнім для великих провайдерів. Останнім часом було розроблено CTI-системи нового покоління, здатні задовольнити вимоги щодо надійності та продуктивності (сотні потоків Е1, десятки тисяч викликів) для будь-якого провайдера. Поєднуючи в собі переваги CTI з високою продуктивністю та надійністю АТС, ці інтелектуальні платформи CTI нового покоління вже конкурують, і успішно, із платформами від традиційних постачальників рішень Carrier-класу. Одним з представників такого класу систем CTI є інтелектуальна платформа INX, розроблена компанією World Telecom Labs (Бельгія).

Платформу INX відрізняє:

- висока продуктивність і масштабованість (від одного до 144 потоків E1/T1/ISDN PRI для локального вузла, до 60000 ліній для розподіленої платформи);

- інтеграція з існуючими мережами (TDM, ATM, IP, FR, ТМЗК);

- розширений пакет послуг (інтелектуальні послуги Calling Card, Premium Rate, 800 service, СKC №7 over IP, ATM, FR, GSM CallBack, IP-PBX);

- взаємодія з класичною інтелектуальною мережею – реалізація МТР, ISUP, використання INX як STP, SSP, SCP;

- IP-телефонія комерційної якості (tall quality) – Н.323, фірмовий протокол NOP (Network Optimization Protocol), запатентовані технології Frame bundling (об'єднання пакетів), Payload Switching (комутація голосових пакетів);

- надійність – операційна система Unix, індустріальні ПК, плати CTI від світових лідерів (Dialogic, Brooktrout, NMS, Telesoft).

У платформі INX використовується оригінальна 3-рівнева архітектура.

Верхній рівень платформи призначений для швидкої розробки різних прикладних програм користувачів і реалізації пов'язаних з ними алгоритмів управління з'єднанням.

Середній рівень визначає роботу платформи INX як універсального TDM, ATM, IP комутатора із продуктивністю понад 60000 ліній; відповідає за підтримку відповідних інтерфейсів і протоколів сигналізації; підтримує функції управління ресурсами.

Нижній рівень – рівень апаратного забезпечення (індустріальні ПК, плати CTI). Цей рівень дає незалежність рішень від конкретного постачальника та дозволяє підбирати оптимальну конфігурацію платформи INX як з точки зору функціональності, так і за ціною.

До складу платформи INX входять такі функціональні модулі:

- транзитний або прикінцевий комутатор Carrier-класу із вбудованим інтелектуальним сервісом (INX carrier switch);

- комерційний шлюз IP-телефонії (INX VOIP switch);

- контролер СКС №7 (INX СKC №7 controller);

- платформа для реселерів (INX Aggregator/Resellers Switch);

- центр обслуговування викликів (INX Operator Call Center);

- підсистеми білінгу та статистики.

Платформа INX як вузол служб (SN) інтелектуальної мережі – це рішення локального рівня, що пропонує для провайдерів великий набір можливостей і високу масштабованість (від 1 до 144 Е1 на локальний вузол), що зовсім не вимагає наявності класичної мережі СКС №7. Платформа INX функціонально працює як вузол служб (SN), поєднуючи в одному рішенні функціональність SSP, STP, SCP, IP із підключенням до базового комутатора телефонної компанії звичайними лініями E1/ISDN PRI із сигналізацією Е1 СAS або ISDN. У прикладних системах, де без взаємодії з мережею СКС №7 не обійтися, платформа INX також забезпечує відповідні рішення (реалізація МТР, ISUP, СКС №7 поверх IP). Конвертор СКС №7, що входить до складу INX, підтримує передачу сигнальних повідомлень одночасно для декількох провайдерів (до 16-ти) і контролює до 128 потоків Е1. «СКС №7 поверх IP» дозволяє мережам СКС №7 різних компаній взаємодіяти одна з одною по мережах пакетної комутації, використовуючи фірмовий, базований на UDP, протокол.

Багатовузлова територіально-розподілена платформа INX дозволяє провайдерам зв'язку надавати інтелектуальні послуги абонентам не тільки центрального, але й регіональних вузлів мережі. При цьому центральна та регіональна платформи INX працюють як єдине ціле, взаємодіючи по IP, FR, ATM, ISDN, E1.

Використання для компаній стільникових мереж зв'язку. Можливості платформи INX із обробки різних форматів адресної інформації дозволяють використовувати платформу в мережах стільникового зв’язку (рис. 6).

Рисунок 6 – Використання платформи INX у стільникових мережах

Виклик від власника стільникового термінала маршрутизується базовим комутатором стільникового зв'язку на платформу, що аналізує передану адресну інформацію (ідентифікатор викликаючого абонента CLI, ідентифікатор компанії, номер викликуваного абонента). Якщо СLI є в базі даних платформи, абонент стільникової мережі отримує будь-яку інтелектуальну послугу, на яку він підписаний.