Смекни!
smekni.com

Цифровий термометр (стр. 2 из 3)

В таблиці 1.1 наведені характеристики термопар

Таблиця 1.1 – Характеристики термопар

Типтермопари Матеріали електродів термопар Термо-е.р.с.,мВ Верхня межавимірювання,оС
ТПП Платинородій (10 % родія) - платина 0,64 1300
ТПР Платинородій (30 % родія) –платинородій (6 % родія) 13,81 1600
ТХА Хромель (90 % Ni + 10 % Cr) –алюмель (94,83 % Ni + 2 % Al + 2% Mn +1% Si + 0,17 Fe) 4,10 1000
ТХК Хромель–копель(56 % Cu +44 % Ni) 6,90 600
ТВР Вольфрамреній (5% ренія)-вольфрамреній (20%ренія) 1,33 2200

Градуювання термоелектричних термометрів виконується при температурі вільних кінців 0 оС.

Для вимірювання високих температур використовують термопари типів ТПП, ТПР і ТВР. Термопари із благородних металів (ТПП і ТПР) використовують при вимірюваннях з підвищеною точністю. В інших випадках використовують термопари із неблагородних металів (ТХА, ТХК).


2 РОЗРОБКА СТРУКТУРНОЇ СХЕМИ

Цифровий вимірювальний прилад (ЦВП) автоматично виробляє дискретні сигнали вимірювальної інформації, показання якого представлені в цифровій формі, тобто перетворює безперервну в часі і по розміру вимірювану величину в цифровий код. Цей процес, який включає в себе дискретизацію, квантування і кодування безперервної вхідної величини, називають аналого-цифровим перетворенням, а вимірювальний перетворювач, який автоматично здійснює цей процес і виробляє дискретні сигнали вимірювальної інформації про числове значення вхідної величини, - аналого-цифровим перетворювачем (АЦП). Цей перетворювач покладений в основу класифікації цифрових вольтметрів. Серед яких: АЦП з час-імпульсним перетворенням; АЦП з частотно-імпульсним перетворенням та ін.

Виходячи із поставленої умови задачі (не обумовлені завадостійкість, швидкодія; велика похибка) вибираємо відносно простий АЦП - з час-імпульсним перетворенням.

В цих АЦП вхідна напруга Uxпослідовно перетворюється в пропорційний їй часовий інтервал, а потім часовий інтервал tx- в цифровий код. Перетворення напруги в пропорційний часовий інтервал здійснюється або за допомогою допоміжного генератора лінійно змінюваної напруги, або за допомогою інтегрування вимірюваної напруги. Вибираємо АЦП з генератором лінійно змінюваної напруги, структурна схема і часові діаграми роботи якого наведені на рисунку 2.1.

У момент часу t0 запускається генератор лінійно змінюваної напруги G1, що виробляє пилоподібний сигнал UГ , який подається на входи компараторів А1 і А2, які почергово спрацьовують у моменти часу t1 і t2 .

При переході напруги UГ через рівень нуля (момент часу t1 ) спрацьовує компаратор А2 і на його виході формується імпульс “Старт”, який по S-входу встановлює в одиничний стан тригер Т.


2

1

a)


t

1

t

2
t

3 t

Т0 = 1/f0

4 t

5 t

б)

Рисунок 2.1 – Структурна схема (а) і часові діаграми роботи (б) вольтметра час-імпульсного перетворення

Рівнем логічної одиниці відкривається схема співпадання SWй імпульси опорної частоти foз виходу генератора G2 надходять на вхід лічильника СТ. Напруга UГ на виході генератора G1 зростатиме доти, доки не дорівнюватиме Ux. Момент рівності UГ = Uх(t2) фіксує компаратор А1 шляхом формування на своєму виході сигналу “Стоп”. Сигналом “Стоп” по R-входу тригер обнуляється і тим самим закривається схема співпадання. Процес вимірювання напруги Uх закінчується.

Таким чином, на виході тригера формується імпульс довжиною

Тх = Ux/ v , (2.1)

де v- швидкість зміни напруги UГ .

Цей імпульс з виходу тригера відкриває схему співпадання на час Тх ,

й імпульси опорної частоти поступають на лічильник.

Число підрахованих імпульсів

N= f0×Tx=

. (2.2)

Таким чином, число імпульсів, що пройшли на лічильник, пропорційне Uх і статична характеристика цього АЦП є лінійною (рисунок 2.2).

Nx

N =

.

Ux