Смекни!
smekni.com

Розробка алгоритму роботи спеціалізованого обчислювача (стр. 5 из 9)

Малюнок 2.3 - Структура мікросхеми K9K4G08U0M


Адреса K9K4G08U0M мультиплексирован на 8 висновків (таблиця 2.1). Така схема істотно зменшує число висновків і допускає подальше підвищення щільності зі збереженням погодженості на системній платі. Команди, адреса й дані записуються через входи/виходи перекладом WE у низький рівень при низькому рівні на вході РЄ. Дані зберігаються по фронті сигналу WE. Сигнали дозвіл запису команди (CLE) і дозвіл запису команди адреси (ALE) використовуються для націлити команд і адреси відповідно із прихожих на входи/виходи даних. Деякі команди вимагають одного шинного циклу, наприклад, команда скидання, команда читання стану й т.д. Для інших команд, таких як читання сторінки, стирання блоку й запис сторінки, необхідно 2 цикли: один на установку й іншої - на виконання команди. 512 Мбайт фізичного об'єму вимагають 30-розрядної адреси, таким чином, необхідно 5 циклів запису адреси: 2 цикли для адресації по стовпцях (Column) і 3 цикли для адресації по рядках (Row).

Таблиця 2.1 – Адресація мікросхеми K9K4G08U0M

Для операції читання й запису сторінки так само необхідні 5 циклів запису адреси, що випливають за потрібною командою. Однак для операції стирання блоку потрібно всього 3 цикли запису адреси (адреса сторінки). Операції із пристроєм вибираються записом спеціальних команд у командний регістр (таблиця 2.2).


Таблиця 2.2 – Список команд мікросхеми K9K4G08U0M

Функція 1 цикл 2 цикл Позачергова команда
Читання 00h 30h
Читання для перезапису 00h 35h
Читання сигнатури 90h -
Скидання FFh - V
Запис на сторінку 80h 10h
Запис у кеш 80h 15h
Перезапис 85h 10h
Стирання блоку 60h D0h
Довільне уведення даних* 85h -
Довільний висновок даних* 05h E0h
Читання статусу 70h - V

* Довільне уведення/висновок даних можливий у межах 1 сторінки.

Прискорити запис даних можна за допомогою кеш-регістра об'ємом 2112 байт. Запис у кеш-регістр може бути зроблена під час перезапису даних з регістра даних у комірки пам'яті (під час програмування). Після закінчення програмування, при наявності даних у кеш регістрі, внутрішній контролер мікросхеми перепише дані з кеш-регістра в регістр даних і почне запис нової сторінки.

Пристрій реалізує функцію автоматичного читання при включенні живлення, що забезпечує послідовний доступ до даних першої сторінки після включення живлення без уведення команди й адреси.

На додаток до розширеної архітектури й інтерфейсу пристрій включає функцію резервного копіювання даних з однієї сторінки на іншу без використання зовнішньої буферної пам'яті. Так як трудомісткі цикли послідовного доступу й уведення даних виключені, то продуктивність системи для застосування в напівпровідникових дисках значно поліпшена.

Пристрій може містити неприпустимі блоки при першому використанні. Під час використання мікросхеми кількість неприпустимих блоків може зрости. Неприпустимі блоки - це блоки, які містять 1 або більш споконвічно непрацездатних битов, надійність яких не гарантується компанією Samsung. Пристрою з неприпустимими блоками мають той же рівень якості й ті ж динамічні й статичні характеристики, як і пристрою без таких блоків. Неприпустимі блоки не впливають на роботу нормальних блоків, тому що вони ізольовані від розрядної шини й загальної шини живлення транзистором вибору. Система спроектована таким чином, що в неприпустимих блоків блокуються адреси. Відповідно, до некоректних биток попросту немає доступу. Перший блок, що поміщається в 00-й адреса, повинен використовуватися для зберігання завантажувальної інформації. SAMSUNG запевняє, що він буде гарантовано припустимим, не потребуючим виправлення помилок протягом 1 К циклів запису/читання.

Споконвічний уміст всіх осередків мікросхеми стерте (FFh), за винятком осередків, де зберігається інформація про неприпустимі блоки, записана до цього. Допустимість блоку визначається 1-ым байтом запасного простору. Samsung запевняє, що 1 або 2 сторінка кожного неприпустимого блоку за адресою стовпця 2048 містить дані, що відрізняються від FFh. Тому що інформація про неприпустимі блоки є що стирається, то в більшості випадків стирання її неможливо відновити. Тому, у системі повинен бути закладений алгоритм, здатний створити таблицю неприпустимих блоків, захищену від стирання й засновану на первісній інформації про браковані блоки. Будь-яке навмисне стирання інформації про неприпустимі блоки заборонено.

Отже є ймовірність виходу з ладу блоків мікросхеми під час експлуатації системи, що може привести до втрати інформації. Для підвищення надійності зберігання інформації варто збільшити об'єм основний накопичувач у два рази до 8 Гб.


3. Розробка принципової електричної схеми

У процесі розробки ПЭС необхідно зіставити вузлам функціональної схеми їхні електричні еквіваленти. Розділимо процес розробки принципової схеми системи на п'ять етапів:

- мікросхема ПЛИС зі схемою завантаження;

- мікроконтролер AT89C5131 і USB інтерфейс;

- мікросхема годин реального часу і її живлення;

- накопичувач, підвищення швидкодії його роботи;

- швидка проміжна пам'ять.

3.1 Мікросхема ПЛИС зі схемою завантаження

При реалізації функціональних блоків у ПЛИС процес розробки ПЭС зводиться до виділення необхідних зовнішніх ліній зв'язку й формування ланцюгів завантаження ПЛИС. У таблиці 3.1 наведені зовнішні зв'язки, згруповані по функціональній ознаці, які будуть підключені до користувальницьких висновків ПЛИС.

Таблиця 3.1 - Перелік необхідних користувальницьких контактів мікросхеми ПЛИС

Сигнал Функція
ГРУПА КЕРУЮЧОГО КОНТРОЛЕРА
AD[7..0] Двунаправлена шина даних і адреси (молодший байт) контролера
A[15..8] Шина адреси (старший байт)
RST Сигнал скидання контролера
RD Сигнал читання даних (від контролера)
CLK_PR Тактова частота контролера
WR Сигнал запису даних (від контролера)
T0 Вхід зовнішньої частоти таймера 0
T1 Вхід зовнішньої частоти таймера 1
INT0 Зовнішнє переривання 0
INT1 Зовнішнє переривання 1
PSEN Сигнал для перекладу в режим програмування
ALE Сигнал дозволу запису адреси від контролера
EA Сигнал дозволу зовнішнього доступу
ГРУПА ФЛЕШ
ND[7..0] Двунаправленная шина адреси, даних, команд.
NCE[15..0] Сигнали вибору однієї з 16 мікросхем Flash
RBN[3..0] Сигнали Вільний/Зайнятий від 4 банків Flash
WP[3..0] Сигнали дозволу запису в 4 банки Flash
NWE Сигнал запису в Flash
NRE Сигнал читання даних Flash
NALE Строб адреси Flash
NCLE Строб команди Flash
ГРУПА ШВИДКІСНОЇ БУФЕРНОЇ ПАМ'ЯТІ (КЕШ)
ERA[18..0] Шина адреси КЕШ
ERD[7..0] Двунаправленная шина даних КЕШ
ERCS Сигнал вибору КЕШ
ERWE Сигнал запису КЕШ
EROE Сигнал читання КЕШ
ГРУПА ГОДИН
DTM0 Двунаправлений висновок даних
DTM1 Сигнал вхідних, вихідних даних
DTM2 Сигнал запису даних
DTM3 Сигнал вибірки мікросхеми
ГРУПА LINK
LN[7..0] Шина даних
LN8 Вихідний сигнал «ДАНІ ПРИЙНЯТІ»
LN9 Вхідний сигнал «ДАНІ ГОТОВІ»
LN10 Вхідний сигнал запиту на захоплення шини
LN11 Вихідний сигнал дозволу захоплення шини
LN12 Вхідний сигнал роботи керуючого порту
ГРУПА «РІЗНЕ»
RESERV[9..0] Резервна шина
LED[2..0] Індикатори

Для забезпечення лихословити ПЛИС сполучимо дві стандартні схеми лихословити, рекомендовані фірмою виробником (ALTERA). Перша схема конфігурації ( JTAG-Ланцюжок) дозволяє незалежно завантажувати прошивання в конфігураційну мікросхему й ПЛИС. Вона використовується на етапі настроювання, перевірки й лихословити завантажувальної пам'яті. Другий ланцюжок (режим пасивної послідовної конфігурації) використовується в штатній роботі осередку. При включенні живлення при її допомозі інформація з конфігураційної мікросхеми листується в ПЛИС.

Елементи D1, D2 утворять JTAG-Ланцюжок, організований для завантаження елементів у системі. Крім того JTAG, будучи стандартом периферійного сканування, дозволяє здійснювати перевірку (верифікацію) завантаженої конфігурації ПЛИС і конфігураційного ПЗУ. Схема включення даних елементів підкоряється схемі функціонування JTAG-Ланцюжка /3/ (малюнок 3.1).

Малюнок 3.1 - Схема функціонування JTAG-Ланцюжка

Всі резистори схеми функціонування JTAG-Ланцюжка обрані номіналом 1 кому, відповідно до рекомендації фірми ALTERA.

На малюнку 3.2 представлена схема для пасивної послідовної конфігурації.


Малюнок 3.2 - Схема для пасивної послідовної конфігурації

Всі резистори схеми для пасивної послідовної конфігурації (малюнок 3.2) обрані номіналом 1 кому, відповідно до рекомендації фірми ALTERA.

Характеристики висновків лихословити наведені в таблиці 3.2.