Смекни!
smekni.com

Передача даних, сигналів звукового мовлення, частотних груп і телевізійних сигналів по цифрових каналах (стр. 3 из 3)

Під час використання другого варіанта аналого-цифрового перетворення (АЦП) сигналу значення частоти дискретизації вибирається вище верхньої частоти спектра групового аналогового сигналу, причому вибір частоти дискретизації не має супроводжуватися перекриттям спектра сигналу з бічними смугами при частоті дискретизації і її другій гармоніці. Спектр сигналу має вигляд, наведений на рис. 9, де 1 і 4 – відповідно нижня і верхня бічні смуги спектра сигналу при першій гармоніці частоти дискретизації; 2 – спектр групового сигналу АСП; 3 – нижня бічна частота спектра сигналу при другій гармоніці частоти дискретизації.

Рисунок 9

З рис.9 можна переконатися в тому, що перекриття спектрів бічних смуг 1 і 3 зі спектром сигналу 2 буде виключено під час виконання умов (нерівностей)

Крім того, доцільно забезпечити рівність захисних проміжків (ЗП) по ширині між спектром сигналу (2) і бічних смуг (1 і 3), тобто:

.

Звідки випливає, що значення частоти дискретизації визначається співвідношенням

.

Для ВГ АСП Fmin і Fmax рівні відповідно 312 і 552 кГц, тому значення частоти дискретизації складає:


.

Це значення частоти дискретизації вище, ніж у варіанті АЦП із перетворенням частоти і з однаковою розрядністю призводить до недоцільного збільшення швидкості передачі. Тому на практиці використовується варіант АЦП сигналів частотних груп з перетворенням частоти.

Недоліком розглянутих перетворень групового сигналу АСП у цифровий є зниження пропускної спроможності ЦЛТ, що використовують апаратуру ІКМ-ВД. Дійсно, для передачі сигналiв 60 або 300 каналів АСП приходиться використовувати 90 або 360 каналів ЦСП.

В останні роки розроблено трансмультиплексори, що забезпечують поєднання АСП і ЦСП без втрати пропускної здатності.

4. Передача телевізійних сигналів

Телевізійний (ТВ) сигнал займає смугу частот, яка становить 6МГц, тому частота дискретизації має бути не менше 12Мгц. На практиці її значення становить

= 12,888МГц, що дозволяє для передачі ТВ сигналу використовувати ЦСП ІКМ-1920.

Необхідна розрядність (m) кодових груп має забезпечувати передачу N помітних градацій яскравості. Оскільки N = 200, то m = ]log200[ = 8 розрядів, а швидкість передачі ТВ сигналу

B =

∙ m = 12,888 ∙ 8 = 103,104 Мбіт/c.

Цей цифровий потік розділяється на 3 стандартних третинних потоки (Е3) зі швидкостями 103,104 : 3 = 34,368 Мбіт/с, що подаються на входi апаратури четвертинної групи устаткування часового групоутворення. На приймальній стороні цифрові потоки поєднуються в один ІКМ сигнал ТВ, потім ІКМ сигнал декодується і після демодуляції відновлюється вихідний ТВ сигнал.

Слід зазначити, що швидкість передачі ТВ сигналу може бути знижена до величини порядку 40 Мбіт/c за рахунок стиску сигналу ТВ, використання таких методів модуляції, як ДІКМ і ДМ, що дозволяє використовувати для передачі ЦСП ІКМ-480.

Оскільки вимоги щодо припустимої імовірності помилки порівняно низькі (помилка з імовірністю 10-7 непомітна, а помилка з імовірністю 10-6 майже непомітна), то передача сигналів ТВ може здійснюватися без захисту від помилок. Якщо ввести незначну надмірність для забезпечення захисту від помилок, то вплив цих помилок буде практично виключено.