Смекни!
smekni.com

Загальні принципи управління мережними ресурсами в ТКС (стр. 4 из 4)

Забезпечення QoS у випадку обслуговування з перевагою (DiffServ) досягається шляхом диференціювання вхідного трафіка на підставі його вимог до якості обслуговування і відповідного присвоєння пріоритетів. Ця схема забезпечує обслуговування одних класів трафіка на більш високому рівні в порівнянні з іншими, однак саме по собі диференційоване обслуговування не забезпечує гарантій щодо якості наданих послуг («м'який» QoS). Диференційоване обслуговування зручне для застосовування в мережах з інтенсивним трафіком аплікацій. У цьому випадку важливо забезпечити відокремлення адміністративного трафіка мережі від всього іншого трафіка і призначити йому пріоритет, що дозволяє в будь-який момент часу бути упевненим у зв’язності вузлів мережі.

Гарантоване обслуговування передбачає забезпечення твердих гарантій щодо виконання вимог потоків трафіка. Це досягається шляхом попереднього резервування мережних ресурсів уздовж шляхів доведення відповідно до запитуваного рівня обслуговування в термінах розглянутих вище параметрів передачі. Резервування мережних ресурсів дозволяє зменшити величину затримки передачі пакета за рахунок зменшення затримки комутації і звести до мінімуму рівень втрат пакетів.

Відповідно до описаних рівнів QoS були розроблені архітектурні моделі QoS, що базуються вже на конкретних механізмах і протоколах. Існує дві основні архітектурні моделі: інтегрованих послуг (Integrated Service, IntServ) і диференційованих послуг (Differentiated Service, DiffServ), де перша реалізує рівень гарантованого обслуговування (hard QoS), друга – однойменний рівень диференційованого обслуговування (soft QoS).

Архітектура IntServ з'явилася першою в 1994 році (RFC 1633) і передбачала надання рівня «hard» QoS шляхом резервування ресурсів для кожного потоку індивідуально (рис. 5). Незважаючи на очікувану високу якість обслуговування архітектура не одержала поширення на практиці, що пов’язано з її низкою масштабованістю. У відповідь на недоліки IntServ з'явилася архітектура DiffServ (RFC 2474, RFC 2475, 1998 рік), що передбачає агреговане обслуговування потоків (потоки з однаковими вимогами до сервісу поєднуються в один клас, що обслуговується як єдине ціле). Хоча модель DiffServ не здатна за своєю суттю забезпечити твердих гарантій щодо якості передачі, вона одержала поширення на практиці. Однак цей недолік усе-таки сприяв пошуку нових рішень в області QoS. Це рішення знайдене в спільному використанні IntServ і DiffServ у рамках технології MPLS (MPLS DiffServ Aware Traffic Engineering), де, як у DiffServ, передбачається агрегація потоків у класи, для яких, як у IntServ, резервується смуга і до яких застосовуються функції управління доступом і маршрутизація з урахуванням обмежень, як у Traffic Engineering.