Смекни!
smekni.com

Історія диктофону (стр. 2 из 3)

У 1963 році весь світ облетіла новина про створення так званих компакт-касет. Цей носій інформації набув всесвітню популярність і аж до 90-х років минулого сторіччя був одним з основних носіїв інформації для запису музики, звуків і мови. В кінці 70-х з'явилися мікрокасети – більш компактний (5х3х0, 8 см) варіант компакт-касет. До появи мікрокасети диктофон являв собою досить громіздкий апарат, але, завдяки невеликому розміру нового носія інформації та достатньої ємності, стало можливим створити невеликий диктофон, який вже можна було назвати кишеньковим.

З тих пір як диктофон дозволив тривало вести якісну аудіозапис, журналісти, стенографістки, секретарі, письменники, студенти і викладачі з полегшенням зітхнули і відклали в сторону багатостраждальні кулькові ручки. Однак далеко не всі могли дозволити собі купити навіть найдешевший касетний диктофон, так як це були досить складні і дорогі пристрої.

Справжньою революцією на шляху розвитку систем аудіозаписи стало впровадження цифрових форматів. Звичайно, перші магнітні й лазерні диски не володіли достатнім об'ємом пам'яті і були занадто дорогі, щоб диктофон використовував їх як носія інформації. Але вже з кінця 90-х років розробка нових форматів стиснення інформації, впровадження лазерних CD, а потім і DVD мінідисків, компактних «вінчестерів» і флеш-пам'яті зробило диктофон набагато компактніше, а головне – доступніше для більшості споживачів.

Останньою ступенем еволюції портативних пристроїв аудіозаписи стало створення багатофункціональних мініатюрних диктофонів, що використовують як носія інформації сучасні мікро- флеш-карти. Такий диктофон має розміри всього у кілька сантиметрів, а деякі моделі і зовсім можна використовувати в якості брелока для ключів. Незважаючи на це, сучасний цифровий диктофон може автономно працювати більше десяти діб, забезпечуючи якісну звукозапис та збереження даних на флеш-карті, яка може вмістити від 24 до 300 годин безперервної аудіозаписи, в залежності від формату запису та ступеня стиснення даних.

Сучасний цифровий диктофон став незамінним другом, помічником і знаряддям праці для всіх, кому волею долі доводиться постійно стикатися з великими обсягами мовної інформації. Багато журналістів, вчені, студенти та викладачі, працівники правоохоронних органів і адвокати, письменники і поети практично щодня використовують диктофон у своїй роботі.

Однак диктофон вже давно вийшов за рамки вузької професійної діяльності. Сьогодні дозволити собі використовувати це диво техніки може кожна людина. Мініатюрний цифровий диктофон дозволяє позбутися від необхідності постійно носити з собою блокнот і ручку. Якщо потрібно терміново записати чиюсь адресу, маршрут поїздки, список покупок, технічні характеристики, номер мобільного телефону або навіть просто раптово прийшла думка, то цифровий диктофон виявиться як не можна до речі. З вас незаконно вимагає хабар черговий бюрократ, вам нагрубили в магазині або ви просто вирішили дізнатися, про що говорять колеги, поки вас немає – знову диктофон виявиться дуже корисний. У цьому випадку диктофон може стати не тільки корисним сховищем інформації, але і вашим свідком і захисником перед іншими людьми або правоохоронними органами.

Крім того, диктофон може стати вельми незвичайним і корисним подарунком практично для будь-якої людини, незалежно від статі і віку.

Крім портативних диктофонів, нерідко застосовуються також їх стаціонарні варіанти. Стаціонарні системи запису звуку стоять у судах, конференц-залах, лекційних залах, кімнатах нарад та інших приміщеннях, де якісний запис звуку і його зберігання є найважливішим завданням. Зовні і технічно вони мало схожі на портативний диктофон, однак, виконують такі самі функції.

Нерідко цифровий диктофон використовується і в системах забезпечення безпеки. Наявність датчика звуку, висока чутливість мікрофона і можливість тривалої автономної роботи робить диктофон відмінним пристосуванням для контролю та захисту.

Використання 8-канальної системи запису телефонних розмов.

Окремим напрямом у системах аудіозаписи став запис телефонних розмов та їх зберігання. Спочатку запис телефонних розмов була привілеєм спецслужб, розвідки і ревнивих чоловіків. Але ситуація давно змінилася, і сьогодні запис телефонних розмов стала цілком буденною справою. Операторам служб порятунку і швидкої медичної допомоги запис телефонних розмов допомагає відновити розмову з потерпілим, названий їм адресу або прізвище. Нерідко запис телефонних розмов ведеться у відділах продажів, службах підтримки та обслуговування клієнтів. Робиться це для того, щоб можна було вести статистику та аналіз роботи відділів, а в спірній ситуації завжди можна було з'ясувати, хто вів себе некоректно, клієнт або співробітник компанії.

Запис телефонних розмов у великих компаніях допомагає контролювати роботу співробітників, уникнути втрати цінної комерційної інформації. До того ж, вже давно доведено, що співробітник працює ефективніше і чемніше розмовляє з клієнтом, якщо знає, що ведеться запис телефонних розмов.

2. Вибір диктофону

Почати варто з класичних моделей диктофонів використовують для запису інформації магнітофонні касети. Основною перевагою цих моделей є їхня низька вартість. Приміром, за тридцять умовних одиниць ви маєте можливість придбати міні диктофон зразок olympus j300. Конкретна модель тут вказана для того, щоб вам було легше орієнтуватися в переліку моделей і їх цін. Подібні мікродиктофони є ідеальним рішенням, в тих випадках, коли потрібно робити дуже тривалі за часом запису. У подібних ситуаціях на користь такого вибору нас схиляють надзвичайно низькі ціни на магнітофонні носії інформації, на відміну від сучасних цифрових карток такої ж ємності з технологією запису типу FLASH. Однак якщо зацікавитися не тільки достоїнствами, але і недоліками даного вибору, то з них можна відзначити досить великі габарити пристроїв даного типу, і наявність всередині механізмів, які в процесі функціонування здійснюють рух. З плином терміну експлуатації цей факт збільшує ймовірність раптового виходу з ладу. Також варто відзначити, що в разі необхідності – записаний подібним чином аудіо матеріал буде досить незручно скопіювати в комп'ютер, через відсутність відповідних перехідників. Додайте до цього той факт, що знаходження потрібного фрагмента запису буде займати досить багато часу в порівнянні з тією миттєвої тимчасової орієнтуванням, яку можуть запропонувати цифрові диктофони.

У наш цифровий століття, коли комп'ютери увійшли в кожний офіс і в кожен будинок – мініатюрні диктофони, що використовують аналогові пристрої зберігання даних повільно, але вірно відходять у небуття. Їм на зміну приходять цифрові диктофони і приносять з собою крім нових технологій запису і зберігання даних – ще й численні додаткові функції. Слід сказати, що цифрові диктофони в масі своїй знаходяться у більш високої цінової категорії. На даний момент цифровий диктофон нормальної якості коштує близько шістдесяти умовних одиниць. З їхніх незаперечних переваг, які мають цифрові мініатюрні диктофони, необхідно відзначити відсутність рухомих механічних деталей, механізмів по протяжці магнітофонної стрічки – це сприяє збільшенню експлуатаційного терміну служби. До того ж запис проводиться в цифровому вигляді, і в разі необхідності – її завжди легко і швидко можна скопіювати в комп'ютер або в будь-яке інше цифрове пристрій підтримує прийом-передачу цифрових файлів. Однак і на цьому перелік переваг не закінчується. Одним із самих головних параметрів, якими можуть похвалитися цифрові диктофони є їхній маленький розмір.

Ви хочете купити диктофон, але не знаєте, як вибрати диктофон, і який саме диктофон вам потрібен. Адже кращий диктофон це не найдорожчий, а той який найбільш точно відповідає вашим цілям.

За призначенням диктофони поділяються на диктофони спеціального (у тому числі професійні диктофони) і масового застосування.

До спеціальних диктофонам відносяться професійні диктофони, призначені для запису великих нарад, конференцій; різні директорські установки; установки запису переговорів під час аварійних ситуацій; інформаційні диктофони та інші.

Існують кабінетні цифрові диктофони, з живленням від мережі. Вони призначені для роботи в приміщенні і мають можливість застосовуватися в системах дистанційної диктування. Також є міні диктофони для роботи на відкритому повітрі. Вони, як правило, розраховані на тривалу перенесення людьми, на перевезення всіма видами транспортних засобів і працюють на ходу.

Ношені мініатюрні диктофони призначені, в основному, для запису мови в похідних умовах. Міні диктофони умовно можна розділити за способом перенесення на кишенькові і сумковою цифрові диктофони.

Кишенькові мініатюрні диктофони мають малі розміри і вага, що створює великі зручності для індивідуальної роботи з ними і дозволяє використовувати міні диктофони як записника. Прикладом може служити цифровий диктофон edic. Чим менше важать мікро диктофони, тим вони зручніше. Вибрати диктофон, який би влаштовував вас своїми розмірами досить просто – досить його лише взяти в руку. Якщо влаштовує – можете сміливо купити диктофон.

Специфіка використання таких пристроїв як цифрові диктофони вимагає від них щодо тривалого часу запису без перезарядки носія інформації. Кращий диктофон має зручне комфортне керування апаратом і робота з ним проста і надійна в будь-яких умовах. Цифрові диктофони в силу своєї специфіки забезпечують максимальну зручність зберігання і перезарядки інформаційного носія. Ємність автономних джерел живлення забезпечує цифрові диктофони тривалим запасом часу. Професійні диктофони мають конструкцію, яка-б спрощувала їх заміну або перезарядку.

Вибір носія інформації, визначається специфічними умовами експлуатації, і призначенням який буде нести міні диктофон. У свою чергу обраний тип носія інформації визначає конструкцію апарату.